Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
27 minut temu, XTRO napisał:

U mnie zboża też w dół, w okolicy cześć przestawia się na qq i dynie a cześć widząc co się działo przez 3 lata na rynku porzeczki sadzi porzeczkę 

Ci ostatni będą najbardziej przegrani.

Ponoszą koszta przez 3 lata równowarte zyskim z 4 lat zboża. Dodatkowo przez te 3 lata nie mają dochodu że zboża. Czyli defacto już na starcie tracą 7lat zysku że zbóż.

Z owocowaniem wchodzą w mega dołek gdzie zysk może być porównywalny że zbożem.

Dodatkowo zmiana sprzętu do obróbki za grube tysiące zł...

• 0
Opublikowano (edytowane)

Sprawdzone od lat. Górka w 2004r 4zĺkg, 2011 5zł, 2022 8zł. Górka zbiega się z ostatecznà rezygnacji skoczków. Albo likwidują plantacje,  albo same się likwidują z powodu braku ochrony.

Od 2014 do 2019 to ceny 0,25 - 0,5 zł za kg

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Maniek04 napisał:

lukasz493 ale taka cena jeszcze jest miejscami ja dziś podpisuje umowę,  a nie możesz patrzeć, że co roku na wiosnę idzie w górę bo ten rok jest pokręcony i nie wiadomo co będzie. Według mnie cena nie jest zła i decyzje o sprzedaży każdy musi sam podjąć.

1500 za pszenicę a za polifoskę 4500 to jest wg Ciebie dobra relacja cenowa ? 

• 0
Opublikowano

jan88 nikt Ci nie każe sprzedawać pszenicy i kupować nawozu w tym samym czasie. W dzisiejszych czasach mamy dostęp do różnych wiadomości i trzeba obserwować i jak jest okazja to kupować albo sprzedawać. Ten rok jest pokręcony i nie chodzi tylko o rolnictwo. A nie licz na to że sprzedasz pszenicę po 2,5 tys.

• 0
Opublikowano (edytowane)

czemu mam nie sprzedać po 2,5 tyś? za chwilę paliwo będzie po 10 zł nawozy po 5000 zł ( takich cen należy się spodziewać chociażby po wycofaniu obniżonych stawek vatu) i nasza pszenica  ma być po 1500 albo mniej ? no ludzie szanujmy swoją pracę 

a dziś cena pszenicy paszowej w porcie była wyższa niż konsumpcyjnej: paszowa 1550 a konsumpcja 1540 no to juz jest hit.

Edytowane przez jan88
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Żeby czasami zaraz nie było że dostaniesz 2,5tys za 2 tony. Jeżeli przedłuża umowę o transport na morzu i rusek zacznie wypychać swoją pszenicę z rekordowych plonów + to co nakradł z Ukrainy to ceny nie będzie , a dużo na to wskazuje.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, Maniek04 napisał:

Żeby czasami zaraz nie było że dostaniesz 2,5tys za 2 tony. Jeżeli przedłuża umowę o transport na morzu i rusek zacznie wypychać swoją pszenicę z rekordowych plonów + to co nakradł z Ukrainy to ceny nie będzie , a dużo na to wskazuje.

Może się mylę ale z tego co słyszałem na UK obsiano 50% powierzchni pola w uni nie urosło  i w Ameryce chyba też rekordów nie było a u ruskich zawsze są

• Haha 3
  • 0
Opublikowano

Rusek planuje w przyszłym roku eksportować 25milionow ton (przy 11 w tym Roku) także chyba rekordy były. W sumie nie wiem skąd masz te dane bo ogólnie zbiory w tym roku na plus na świecie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jan88 napisał:

czemu mam nie sprzedać po 2,5 tyś? za chwilę paliwo będzie po 10 zł nawozy po 5000 zł ( takich cen należy się spodziewać chociażby po wycofaniu obniżonych stawek vatu) i nasza pszenica  ma być po 1500 albo mniej ? no ludzie szanujmy swoją pracę 

a dziś cena pszenicy paszowej w porcie była wyższa niż konsumpcyjnej: paszowa 1550 a konsumpcja 1540 no to juz jest hit.

Bardziej bym obstawiał paliwo poniżej 7 zł jak 10zł.

Nawozy raczej w okolicy 3000 niż 5000.

Przelicz sobie zysk z ha w 2022 i np w 2018. Porównaj to z ceną chleba, mąki, cukru i ze średnią pensją. Nie porównywałem , być może jest gorzej, choć wydaje mi się że jest podobnie lub lepiej.

Wyżej porównałem z ceną ciągnika, tu jest duży plus.

Nawozy kupiłeś na górce i widziałeś tendencję zwyżkową.

Moje zdanie było wówczas takie że nawozy stanieją, zboże również.

Loteria. Można sprzedać na górce i kupić w dołku lub mieć kumulację pecha i kupić na górce a sprzedać w dołku

Edytowane przez Agrest
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, tmk1974 napisał:

Coś wiadomo o tych rakietach pod Hrubieszowem? Robi się nieciekawie

Co nie ciekawie , to próba dla NATO , jacy są czujni .

Turek dzieli NATO NIE CHCE PODPISAĆ ZGODY DLA Finlandii i Szwecji .

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Może się mylę ale z tego co słyszałem na UK obsiano 50% powierzchni pola w uni nie urosło  i w Ameryce chyba też rekordów nie było a u ruskich zawsze są

W Rosji po raz pierwszy w historii był skup interwencyjny na rynku pszenicy skupili ponoć kilka milionów ton aby w miarę ustabilizować cenę w okolicy 11000 rubli[ok 750 zl], cena w żniwa w głebi Rosji spadła do ok 500 zł t, Amerykanie twierdzą że w Rosji zebrano ok 80 mln t pszenicy i to jest historyczny rekord, sami Rosjanie piszą o 100mln t, w Rosji można się spodziewać dalszych rekordów ponieważ startują ze średniej 2,2t/ha i ładują dosyć duże środki budżetowe w rozwój rolnictwa

• 0
Opublikowano

Nieoficjalnie: w miejscowości Przewodów w województwie lubelskim przy granicy z Ukrainą spadły dwie zabłąkane rakiety. Uderzyły w suszarnie zboża. Zginęły dwie osoby. Na miejscu jest policja, prokuratura i wojsko.

— Mariusz Gierszewski (@MariuszGierszew) November 15, 2022
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, szzone napisał:

Wy tu mówicie że wojna się kończy a tu dwie osoby zginęło w Polsce przez wojnę Putina.

To już koniec Władka , strzela jak popadło , możni tego świata maja już dość Władka .

Wiec kto da schronienie , Władkowi udzieli azylu .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, szzone napisał:

Wy tu mówicie że wojna się kończy a tu dwie osoby zginęło w Polsce przez wojnę Putina.

Wybuch w suszarni zbóż to jest wina Putina

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Nieoficjalnie: w miejscowości Przewodów w województwie lubelskim przy granicy z Ukrainą spadły dwie zabłąkane rakiety. Uderzyły w suszarnie zboża. Zginęły dwie osoby. Na miejscu jest policja, prokuratura i wojsko.

— Mariusz Gierszewski (@MariuszGierszew) November 15, 2022

O k**wa 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v