Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, robercikj100 napisał:

To wymyślili w Brukseli a na Nowogrodzkiej jescze bardziej to spier......... li

Przygotowania do nowych zasad jak ludzie są w trakcie siana a niektórzy już kończą. Jaja sobie z nas robią i jak zwykle ustawy przygotowywane na ostatnią chwilę. A na wiosnę się okaże że nici  z dopłat bo ktoś posial na jesieni tak jak zwykle. 

Co pierniczycie mowa jest już o nowych zasadach , od kilku miesięcy a tu jak zwykle nikt nic nie wie .

Gdzie są doradztwa -  rolne mają szkolenia już zrobione , mogą o wszystkim poinformować , ale po co się pytać lepiej w ciemnocie żyć i oskarżać rząd . Dzwonić i pytać .

11 minut temu, robercikj100 napisał:

To wymyślili w Brukseli a na Nowogrodzkiej jescze bardziej to spier......... li

Przygotowania do nowych zasad jak ludzie są w trakcie siana a niektórzy już kończą. Jaja sobie z nas robią i jak zwykle ustawy przygotowywane na ostatnią chwilę. A na wiosnę się okaże że nici  z dopłat bo ktoś posial na jesieni tak jak zwykle. 

Nie robią , ludzie sami siebie błaznów robią i tyle w temacie .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Gdzie są doradztwa -  rolne mają szkolenia już zrobione , mogą o wszystkim poinformować , ale po co się pytać lepiej w ciemnocie żyć i oskarżać rząd .

Fajnie ustawiasz rolników. Tylko nie wiem czy jako wróżbitów, czy jako winnych.😂

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bo nie pytają rolnicy nic - jak coś się dzieje to wrzask nic nie wiedzieli no k**wa szok .

Pisałem już kilka miesięcy temu że doradztwa mają szkolenie na dany temat , pytać i nie będzie zdziwienia .

• 0
Opublikowano

Większość rolników nawet nie wie gdzie jest najbliższe doradztwo rolnicze.

Biura doradcze wręcz pragną by rolnicy o nich nie wiedzieli...

• 0
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, masa24 napisał:

to co z ciebie za gospodarz?  masz znakomite plony,  park maszynowy za miliony a bedziesz dopasowywal uprawy do tej eurojalmuzny ?   zrezygnujesz z oplacalnych upraw zeby dostac 300 zl do hektara wiecej  ktore przy obecnych kosztach produkcji jest tak naprawde niczym ?

Pszenice, rzepak, buraki i kuku sieje , więc rewolucji nie będzie tylko hektary dobrze rozpisać , bo dwa gospodarstwa są, trzeba wyciągnąć ile pójdzie

Na następny sezon będą dopłaty uproszczone, ale 3 rośliny muszą chyba  być , uprawa główna maks 65%, razem z drugą maks 90%, trzecia conajmniej 10%, 

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Bo nie pytają rolnicy nic - jak coś się dzieje to wrzask nic nie wiedzieli no k**wa szok .

Pisałem już kilka miesięcy temu że doradztwa mają szkolenie na dany temat , pytać i nie będzie zdziwienia .

Weź się nie ośmieszaj, im się płaci za to żeby nas informowali a nie że my mamy latać i się dowiadywać 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Ja tam nie muszę brać ich "cudownych" dopłat, żadnych, przeżyję. Młodego też nie brałem a mogłem i spełniałem warunki. Zresztą jedyna produkcja do której "nie dotują" to kury i niech tak zostanie- póki nie ma dopłat do tego to jeszcze jest to opłacalne (przynajmniej do tego roku było).

Jak zobaczyłem prognozowane stawki dopłat do hektara oraz patrząc na coraz dłuższą listę obowiązków, nakazów i zakazów to pierwsza moja myśl była taka, że w przyszłym roku podziękuję za jałmużnę i nie złożę wniosku o dopłaty. Będę siał co chcę, kiedy chcę i jak chcę. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Skoro jałmużna nie musisz składać, to nie jest obowiązkowe, jak plany za komune (nie wiesz o czym pisze zapewnie}

Zeby zapłacili za wszyskie hektary w uprawie bezorkowej by było cacy, ale będą ograniczenia

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, miwigos napisał:

Skoro jałmużna nie musisz składać, to nie jest obowiązkowe, jak plany za komune (nie wiesz o czym pisze zapewnie}

no taka jałmużna to nie była, zawsze to 1k zł/ha więcej- tyle że bez tego też "da się". Jak będzie trzeba to się podzieli nawet na 3 gospodarstwa, żaden problem- trochę więcej biurokracji będzie...

Co do porządku w dopłatach dla dającego dzierżawę do uprawy (aby mu się nie należały)- tego nie zlikwidują bo by musieli usunąć własne koryto. To nawet wygodne, bo właściciel bierze dopłatę i ewentualnie za paliwo jako czynsz dzierżawny, a że nie ma podkładki pod dotacje czy inne suszowe to już niech się martwi co chce takie benefity- ja tego nie chcę.

PS. Plany za komuny to pewnie koledze chodzi o to że na rok następny trzeba było składać deklarację do urzędu co się będzie robiło... teraz coś takiego trochę podobnego to deklaracja na zaliczkę w podatku do Działów Specjalnych- oczywiście od jakiegoś czasu można deklarować fakturami i trochę to ucywilizowali.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • 0
Opublikowano

Ja tam mam 6 roślin na wniosku , z czego zboże razem z rzepakiem to 40 %, trawy dla bydła 25 %, kukurydzy 20% , truskawek 8 %, strączkowych 7 % także spoko, niech się martwią ci co sobie składaja na siebie dopłaty a ja uprawiam w 100 % zboża. Będą sami przychodzić żeby pod siebie wziąć bo dopłat nie dostaną będzie ciekawie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Te cymbały najpierw niech zrobią szkolenia i wytłumaczą co i jak, a nie na wiosnę wielkie zdziwienie bo nikt nic nie wiedział 

Dopiero ODRy mają szkolenia, a kiedy my coś się dowiemy od nich 🙆‍♂️ jedynie z neta można coś wyczytać.

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pablo6234 napisał:

Ja tam mam 6 roślin na wniosku , z czego zboże razem z rzepakiem to 40 %, trawy dla bydła 25 %, kukurydzy 20% , truskawek 8 %, strączkowych 7 % także spoko, niech się martwią ci co sobie składaja na siebie dopłaty a ja uprawiam w 100 % zboża. Będą sami przychodzić żeby pod siebie wziąć bo dopłat nie dostaną będzie ciekawie.

Wiele upraw da się "zrobić" poprzez wymianę pól między kilkoma rolnikami- na papierze każdy będzie miał spełniona dywersyfikację sztucznie, w rzeczywistości każdy będzie siał co chce. Co do dzierżawy "na gębę" i dopłaty dla właściciela to dla takich do 10ha to nic się nie zmieni- mogą mieć i samo zboże.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Trza mieć takich sąsiadów, 

5 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

Wiele upraw da się "zrobić" poprzez wymianę pól między kilkoma rolnikami- na papierze każdy będzie miał spełniona dywersyfikację sztucznie, w rzeczywistości każdy będzie siał co chce. Co do dzierżawy "na gębę" i dopłaty dla właściciela to dla takich do 10ha to nic się nie zmieni- mogą mieć i samo zboże.

15 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

no taka jałmużna to nie była, zawsze to 1k zł/ha więcej- tyle że bez tego też "da się". Jak będzie trzeba to się podzieli nawet na 3 gospodarstwa, żaden problem- trochę więcej biurokracji będzie...

Co do porządku w dopłatach dla dającego dzierżawę do uprawy (aby mu się nie należały)- tego nie zlikwidują bo by musieli usunąć własne koryto. To nawet wygodne, bo właściciel bierze dopłatę i ewentualnie za paliwo jako czynsz dzierżawny, a że nie ma podkładki pod dotacje czy inne suszowe to już niech się martwi co chce takie benefity- ja tego nie chcę.

PS. Plany za komuny to pewnie koledze chodzi o to że na rok następny trzeba było składać deklarację do urzędu co się będzie robiło... teraz coś takiego nieb podobnego to deklaracja na zaliczkę w podatku do Działów Specjalnych- oczywiście od jakiegoś czasu można deklarować fakturami i trochę to ucywilizowali.

Jednak nie wiesz co to były plany, nasi dziadkowie za to szli do wiezienia

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Co pierniczycie mowa jest już o nowych zasadach , od kilku miesięcy a tu jak zwykle nikt nic nie wie .

Gdzie są doradztwa -  rolne mają szkolenia już zrobione , mogą o wszystkim poinformować , ale po co się pytać lepiej w ciemnocie żyć i oskarżać rząd . Dzwonić i pytać .

Nie robią , ludzie sami siebie błaznów robią i tyle w temacie .

Ha ha 😂😂 co ty pierniczysz? 

Przecież cały ten plan został zatwierdzony przez Unię jakiś miesiąc temu może trochę wcześniej. 

A co do tego jak będą wyglądały dopłaty to pewnie nawet w tych twoich oderach nie wiedzą i będą się dowiadywac dopiero w marcu jak rusza wnioski. 

To że będzie zmiana dopłat wiedział każdy od pewnie już kilku lat więc nie zabłysneles tu. 

Problem w tym że tak naprawdę już wszystko powinno być wiadomo na 100 procent bo ludzie sieją swoje uprawy już od miesiąca a co jaki i ile to nie wiadomo więc nie zgrywaj tu znawcy bo wiesz takie same G jak większość tutaj 

• 0
Opublikowano

powtórka z paniki jak wprowadzali zielony ład , takie same opinie wsród rolników i jakoś kążdy daje raede . 

10 godzin temu, Agrest napisał:

A znak zapytania widział? Wziąłeś to za pewnik?

Ogólnie za daleko to idzie.

W nowym rozdaniu nie ma już formy ozimej i jarej do dywersyfikacji

A to dla Twojego dobra , wprowadzisz do uprawy rzepak i dodatkowo zyskasz dobry płodozmian  . 

• 0
Opublikowano

U mnie pszenica 40 % , rzepak 40 % , kuku 20 %  , motylkowych nie uprawiam bo nie ma gdzie sprzedać po godziwej cenie i co teraz mam robić  ?  żeby spełnić pisiorów wymagania to muszę zasiać 40 ha bobiku , paranoja  !

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Dopiero ODRy mają szkolenia, a kiedy my coś się dowiemy od nich 🙆‍♂️ jedynie z neta można coś wyczytać.

ODRy robią już szkolenia właśnie w poniedziałek jadę

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v