Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, karol napisał:

Ja tak jak Yacenty planuje regularnie sprzedawać np co miesiąc jakąś partie i to jest najlepsze rozwiązanie jakby każdy to zastosował nie byłoby takich skoków a średnia cena pewnie byłaby ok.

najlepiej jakby nikt nie sprzedawał poniżej 2 tyś to by była najlepsza średnia

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, GRZES1545 napisał:

obawiam się że  takich różnic z ceną w górę nie będzie.  

Jeszcze w piątek koło Żytna byłem świadkiem jak zboże na skup przyjechało w big bagach 24T Ukrainskim samochodem.

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Panowie , jak sytuacja na skupach u was? Widzę że nie ma kolejek,  pewnie 90% rolników magazynuję zboża. Paszarnia zaczynają ściągać gdzie pewnie z Ukrainy bo ciężarówki jeżdżą. Zastanawia mnie co będzie w zimie jak każdy będzie chciał sprzedać a tu magazyny zasypane🤔

kto powiedział że mamy sprzedawać w zimie ?? 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, asharot napisał:

Jeszcze w piątek koło Żytna byłem świadkiem jak zboże na skup przyjechało w big bagach 24T Ukrainskim samochodem.

I cyrki z cenami będą u nas i magazyny pełne.

• 0
Opublikowano
witejus napisał:

2 godziny temu, boogie7 napisał:

Co za ku.wa kretyni podają w cennikach ceny brutto 🤦

Jeszcze więksi kretyni którzy nie umieją obliczyć ceny netto.

Pewnie takim jak ty łatwiej, bo nie muszą przeliczać ile "kasy dostajo na renkę" 🤣

• 0
Opublikowano

zgłoś to pisiorom bo oni nie wiedzą   !

39 minut temu, asharot napisał:

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, boogie7 napisał:

Pewnie takim jak ty łatwiej, bo nie muszą przeliczać ile "kasy dostajo na renkę" 🤣

No, wolnomyślicielu długo ci zeszło.Nie dziwota że nie możesz się doliczyć🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, asharot napisał:

Że nikt nie wpadnie na pomysł żeby  udokumentować to np. zdjęciem i pokazać na forum

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, stach12 napisał:

dostać to najwyżej możesz po gębie  , zamiast się głupio pytać gdzie kupić na forum to sobie wpisz w wyszukiwarkę

Czyżby  nasza wyrocznia  miała  zły  humor  bo  pszenica  nie  staniała  poniżej  tysiąca

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, stach12 napisał:

na razie wożą na wschód , jak odblokują porty to resztę rzucą na północ

zobaczymy co będzie z ceną jak odblokują porty , będzie leciała do dołu 

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, yaroslaw napisał:

Czyżby  nasza wyrocznia  miała  zły  humor  bo  pszenica  nie  staniała  poniżej  tysiąca

Świnia nasrała mu do filcaka:D:D

• Like 1
  • Haha 4
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, seba836 napisał:

zobaczymy co będzie z ceną jak odblokują porty , będzie leciała do dołu 

Zobaczymy, ale radziłbym się skupić na tym, co jest teraz. Na dziś Glencore płaci za pszenicę konsumpcyjną 1620 zl netto/ tona (praktycznie cena z Matif) więc potrebują towaru na eksport. W związku z tym, uprzejmie prosi się naganiaczy nieustannie wieszczących spadki o subtelniejszą propagandę.

• Like 2
  • Thanks 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

dostać to najwyżej możesz po gębie  , zamiast się głupio pytać gdzie kupić na forum to sobie wpisz w wyszukiwarkę

Gdybym znalazł w wyszukiwarce to bym nie pytał na forum 😉 hehe poziom gościu to Ty masz 🙂 

1 godzinę temu, witejus napisał:

Jaki argument przemawia za Argumentem?

Witam hymm a taki że lubię testować odmiany w tym roku była euforia 🙂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, stiopa80 napisał:

Że nikt nie wpadnie na pomysł żeby  udokumentować to np. zdjęciem i pokazać na forum

Uważasz że władza nie wie o tym?

43 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Zobaczymy, ale radziłbym się skupić na tym, co jest teraz. Na dziś Glencore płaci za pszenicę konsumpcyjną 1620 zl netto/ tona (praktycznie cena z Matif) więc potrebują towaru na eksport. W związku z tym, uprzejmie prosi się naganiaczy nieustannie wieszczących spadki o subtelniejszą propagandę.

Zawsze to jakaś nadzieją na lepsze ceny.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przepowiadaliście że będzie tanieć , niektórzy się śmiali że nie sprzedałem starej, a tu w żniwa drożeje Stokłosa już 1550 netto, chyba z wjazdem ukraińskiej to ściema

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

nie ściema tylko bardzo chitry dil. 

są klienci co tylko produkt ue ich interesuje i pyk i jest, skupujemy, mamy I sprzedamy.,a są co tylko cena, to też mamy I sprzedamy. 

a pewnie z jednego silosu 🤣

klienci muszą mieć wybór 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v