Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, V12 napisał:

jakos jak na to patrze, i analizuje to 2tys w sezonie to utopia 

podpisuj kontrakt i masz pewne 2 tyś  jeśli to Twój szczyt marzeń 

Edytowane przez jan88
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Freq96 napisał:

Wielkopolska powiat Słupecki 1800netto

A na nowy zbiór 2000 już kontrakt

Ten kontrakt 2000 netto kto daje(grobla,darhen czy emplex)

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, jan88 napisał:

podpisuj kontrakt i masz pewne 2 tyś  jeśli to Twój szczyt marzeń 

Cena nie bedzie w nieskonczonsc isc, 3 tys to musiało by byc wielkie jebniecie na swiecie ktorego raczej bym nie chcieli bo jebnie wszystko a zmienia sie tylko cyfry a i tak sie za to nic nie kupi 

A taka prawda teraz 1t pszenicy nie kupisz 1 t ekogroszku 

Edytowane przez V12
  • 0
Opublikowano (edytowane)

no właśnie dlatego uważam że jeśli dziś nie można kupić za 1 tonę pszenicy 1 tony ekogroszku to coś tu jest nie tak i teraz albo węgiel musi stanieć na co się nie zanosi albo pszenica jeszcze pójść do góry by uzyskać jakąś stabilizację , tak więc  prędzej pszenica wyrówna do węgla niż na odwrót

Edytowane przez jan88
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Tak srednio, bo nikt pod rolasa nie ustala cen wegla ile mieszczuszków sie tym grzeje ??

Edytowane przez V12
  • 0
Opublikowano
PanPawel napisał:

Wy tu po 2 tys marzycie. A u mnie skup zasypany kiedy nie podjadę zapytać i nie biorą. Bo brak samochodów towaru im nie odbierają i oczywiście 1550 brutto pasza

Skąd jesteś?

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, krychu napisał:

Ja mógłbym Ci dać 1650 netto i jeszcze bym na tym dość przyzwoicie zarobił 😁

jakie masz wymagania co do jakości ?

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, PanPawel napisał:

Wy tu po 2 tys marzycie. A u mnie skup zasypany kiedy nie podjadę zapytać i nie biorą. Bo brak samochodów towaru im nie odbierają i oczywiście 1550 brutto pasza

Edytowane przez marcianjargit
Tak
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, krychu napisał:

Byleby robaka nie było i dostępna waga. A i dobre towarzystwo do rozmowy aby umilić czas załadunek. Max 6 godzin mogę czekać 👍

Wyczyść skrzynkę krychu

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, krychu napisał:

Byleby robaka nie było i dostępna waga. A i dobre towarzystwo do rozmowy aby umilić czas załadunek. Max 6 godzin mogę czekać 👍

dawaj gotówkę ewentualnie szybki przelew przy załadunku  i 165net i ci sprzedam 200ton też okolice żółkiewki 😉

• 0
Opublikowano
king12 napisał:

7 godzin temu, krychu napisał:

Wyczyść skrzynkę krychu

Mam 30 % wolnego miejsca. Nie wiem dlaczego nie dochodzą wiadomości. Zaraz się wyloguje i na nowo zaloguje. Tylko gotówka do ręki. Inaczej nie zabieram towaru.

• 0
Opublikowano

Jaracie się tymi cenami po 2 - 3 tys/tonę  a zapominacie, że równowarte to jest z ceną sprzed roku gdy była po tysiaku i te podwyżki gówno są warte. To błędne koło!

Im droższa pszenica, tym droższe wszystko, dosłownie wszystko - łącznie z ratami kredytów, cen za żłobek, przedszkole, obiadach w szkole i można tak wymieniać. 

Niech się to uspokoi, zakaz exportu dla stabilizacji cen może coś by dał. Teraz porty rządzą cenami i nasi hodowcy, młynarze i piekarze pierdzą z przerażenia bo Arabia, Sudan, itp.  daje 440 euro za tonę bo ich stać, a nasi muszą ceny podnosić. 

• Like 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, krychu napisał:

Mam 30 % wolnego miejsca. Nie wiem dlaczego nie dochodzą wiadomości. Zaraz się wyloguje i na nowo zaloguje. Tylko gotówka do ręki. Inaczej nie zabieram towaru.

Wyślij mi nr tel na priv to dogadamy tą pszenicę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v