Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
44 minuty temu, Wicherek napisał:

Ja mogę produkować pszenicę po 900 zł, ale pod warunkiem , że wszystkie ceny środków do produkcji wrócą do poprzedniego poziomu  !

Zejdź wreszcie na ziemię z obłoków.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, yaroslaw napisał:

Dzisiaj  w popularnym  markecie w  kropeczki  kobieta  pytała  o  mąkę   a  kasjerka  najwyraźniej   jakaś  znajoma  tej  kobiety  tłumaczyła jej   że  nie  mają  na sklepie  i  nawet zamówić  nie  mogą

U mnie jeżeli chodzi o mąkę, makaron i mleko jest podobnie tzn od dłuższego czasu puste półki ze względu na brak dostaw

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Mają go wymienić na Sawickiego z PSL a Ziobro za burtę 

Na kogo Sawickiego to może na Jarosław Kalinowski (PSL lub na Roman Jagieliński (PSL) .

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Na kogo Sawickiego to może na Jarosław Kalinowski (PSL lub na Roman Jagieliński (PSL) .

galan99 ciebie wezmą na ministra rolnictwa tak samo pieprzysz farmazony jak oni 😂😂😂

• Like 2
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Byłbym dobrym ministrem tak jak Waldek  zadbałbym o siebie bo czas siedzenia Ministra na stołku to od pół roku do 1 roku trzeba szybko nachapać .

Ale tak poważnie wszyscy zrobią w h*ja kto by nie był i cena jaka by nie była nie nadąży za kosztami produkcji .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

ceny stałe na ziarno muszą wprowadzić , bo im cena będzie wyższa to bardziej będziecie odwlekać sprzedaż

bez przesady za pszenice 8 ton  po 2 000  , dopłate do nawozu , dopłate do ziemi  hektar pola by kupił

to wstrzymanie dopłaty do nawozu chyba temu będzie służyć podejrzewam

sprzedasz za 900 tone ziarna  dostaniesz dopłate  do nawozu  żebyś nie beczał  

nie chcesz dopłaty do nawozu  to sobie trzymaj ziarno  jak wicherek nawet 10 lat my i tak więcej jak 900 nie płacimy

mamy nadwyżkę na rynku cena spada na 700 wysyłamy na eksport

• Haha 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Jasio88 napisał:

Sprzedawał ktoś wczoraj w lubelskim?

lubelskie loko LTM 1570 1670 PSZENICA. straszą obniżkami

ale chyba w ostatnich latach nie było tak żle w rolnictwie.  chciałem wczoraj sprzedać i szybko do domu wrócić bo troche innej roboty, skup od 7.00 wyjechałem o 6.00 zajeżdzam a tam już 7 składów stoi. ruch jak w żniwa. ale do czego zmierzam- na ok 15 składów co przyjechało to tylko 3 ciągniki starsze typu 1 c 360, jeden jakiś zetor i mój mtz, o to wszystko jon deere, massey i case same nówki i większość po 200km i więcej, przyczepy wszystko prawie tandemy po 20t ładowności wszystko góra 5 letnie. region lubelskie wydawałoby się że nie jakiś bogaty okręg średnia gospodarstwa 12 ha. jeszcze z rok dwa to takim mtz  z 2000r to bedzie wstyd jeździć :)

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, monstercase457 napisał:

ale chyba w ostatnich latach nie było tak żle w rolnictwie.  chciałem wczoraj sprzedać i szybko do domu wrócić bo troche innej roboty, skup od 7.00 wyjechałem o 6.00 zajeżdzam a tam już 7 składów stoi. ruch jak w żniwa. ale do czego zmierzam- na ok 15 składów co przyjechało to tylko 3 ciągniki starsze typu 1 c 360, jeden jakiś zetor i mój mtz, o to wszystko jon deere, massey i case same nówki i większość po 200km i więcej, przyczepy wszystko prawie tandemy po 20t ładowności wszystko góra 5 letnie. region lubelskie wydawałoby się że nie jakiś bogaty okręg średnia gospodarstwa 12 ha. jeszcze z rok dwa to takim mtz  z 2000r to bedzie wstyd jeździć :)

Wstyd to jest kraść 🙂🙂

• Like 1
  • 0
Opublikowano
monstercase457 napisał:

ale do czego zmierzam- na ok 15 składów co przyjechało to tylko 3 ciągniki starsze typu 1 c 360, jeden jakiś zetor i mój mtz, o to wszystko jon deere, massey i case same nówki i większość po 200km i więcej, przyczepy wszystko prawie tandemy po 20t ładowności wszystko góra 5 letnie. region lubelskie wydawałoby się że nie jakiś bogaty okręg średnia gospodarstwa 12 ha. jeszcze z rok dwa to takim mtz  z 2000r to bedzie wstyd jeździć 

nie ciągnik i przyczepa świadczy o potencjale gospodarza

• Like 3
  • 0
Opublikowano

@monstercase457 Mnie to nie dziwi że same nowe sprzęty w Lubelskim ja LSW  w okolicy większość pobrała wszystkie możliwe dofinansowania, zwłaszcza sadownicy ,podzielili gospodarstwo pomiędzy siebie jak skorzystali już ze wszystkich programów to podzieli na dzieci  które też pobrały programy więc nie ma się co dziwić że w większości same nowe maszyny.

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, gucik131 napisał:

jak szacujecie giełdy na jutro ??

Po aktywności naganiaczy na forum i ich stwierdzeniach że będzie tylko taniej  można sadzić że będzie drożej :) na giełdach . Można to było zauważyć śledząc wpisy wcześniej :) . Nie będą to wzrosty duże gdyż i wpisy nie są tak agresywne jak w lutym ale skoro się udzielali w mijającym tygodniu te wiedzą że będzie drożej i grali na zniżki . Zobaczymy :) .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
monstercase457 napisał:

2 minuty temu, Jasio88 napisał:

Sprzedawał ktoś wczoraj w lubelskim?

Jaki wstyd. Wstyd to kraść. Jak ktoś ma c 360, c380 albo jakiegos starego mtza to co? jest gorszy od tego co ma Dżona albo Fenda nowej generacji?. Ja w grudniu zakupiłem c 360 bo nie usmiecha mi sie kupować zachodniego za duzo wieksza kase albo brać kredyty na zakup ciagnika przy obecnach kosztach produkcji. Na 10 do15 ha c 330 i c 360 narazie mi wystarczy i wcale nie jest mi wstyd ze takimi jezdze. Nie są zdezelowane. Są dobrze utrzymane i bedą służyć. W piatek wywiozłem przyczepe po 1600 netto. Nastepne kursy wtorek i środa. W czwartek pewnie zakoncze wywożenie po 5 ton.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
28 minut temu, lols123 napisał:

@monstercase457 Mnie to nie dziwi że same nowe sprzęty w Lubelskim ja LSW  w okolicy większość pobrała wszystkie możliwe dofinansowania, zwłaszcza sadownicy ,podzielili gospodarstwo pomiędzy siebie jak skorzystali już ze wszystkich programów to podzieli na dzieci  które też pobrały programy więc nie ma się co dziwić że w większości same nowe maszyny.

No ale nie ma co się dziwić, jak była możliwość to trzeba brać. 

• 0
Opublikowano
Szymi40 napisał:

Moim zdaniem wojna się  skończy w  ciągu  dwóch tygodni   i wtedy  jeszcze  cena  poleci  na dół -,    

Jak się skończy na Ukrainie, to przeniesie się najpierw na Litwę, następnie pozostałe kraje bałtyckie i w końcu na Polskę. Jest to już niemal pewne. Konsumpcja w piątek w lokalnym młynie 1750 netto, paszowa 1560 brutto u handlarza. Środkowe południe kraju.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, andrzej1988 napisał:

Jaki wstyd. Wstyd to kraść. Jak ktoś ma c 360, c380 albo jakiegos starego mtza to co? jest gorszy od tego co ma Dżona albo Fenda nowej generacji?. Ja w grudniu zakupiłem c 360 bo nie usmiecha mi sie kupować zachodniego za duzo wieksza kase albo brać kredyty na zakup ciagnika przy obecnach kosztach produkcji. Na 10 do15 ha c 330 i c 360 narazie mi wystarczy i wcale nie jest mi wstyd ze takimi jezdze. Nie są zdezelowane. Są dobrze utrzymane i bedą służyć. W piatek wywiozłem przyczepe po 1600 netto. Nastepne kursy wtorek i środa. W czwartek pewnie zakoncze wywożenie po 5 ton.

do kapki wozisz? jaką masz gęstość, nie zapowiadają u ciebie obniżek po niedzieli ?

w lubyczy król też była kons 1600 netto w piątek zmienili na 1500

• 0
Opublikowano

Ciekawe jaki wpływ na cenę będzie miało to że jare zasiewy na Ukrainie będą mniejsze, ciekawe jak ze zbiorami w tym sezonie? Oraz to że to co nie wyjechało teraz z Ukrainy przez wojnę w końcu będzie musiało wyjechać w świat prędzej czy później

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v