Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
12 minut temu, poosa21 napisał:

Częściowo tak, (większość za swoje) ale kto każdemu broni z tego korzystać.

Pewnie jak chce niech bierze 

Ja dziękuje i nie korzystam 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, oregano napisał:

No jak ktoś ma 20, 30 czy 40ha i chce kupić nowy ciągnik za 400-500tyś PLN to faktycznie cena pszenicy musi być w okolicach 2000zł, żeby była satysfakcjonująca.

dokładnie tak powinno być by gospodarstwo 30 ha mogło kupić nowy ciągnik za w własne pieniądze 

1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

po co wybiegać tak daleko w przyszłość, przeżyć ten sezon i dalej, jest tyle zmiennych że nie sposób cen przewidzieć, 

tu tylko w tym temacie jest tak od kilku lat że jedni zdrożeje, zdrożeje i nie patrzą na zbiory zapasy itd,  i zawsze mało jakie cenny by nie były gdyby dziś pszenica była po 2000, to krzyczeliby że za miesiąc będzie po 3000

oczywiście że gdyby była pszenica po 2000 tyś to trzeba krzyczeć więcej przy cenie saletry 3000 tyś

1 godzinę temu, stach12 napisał:

to cię januszu zmartwie kupiłem traktor za 360 000 na 7 hektarów swoich plus 8 dzierżawy za gotówkę hahaha

no i tak powinno być 

1 godzinę temu, Agrest napisał:

To warto było resztę ziemi sprzedawać żeby móc  tym się pochwalić?🤭

dokładnie gdybyśmy mieli sprzedać ziemię i zainwestować te pieniądze to można by na pewno lepiej zarobić niż na uprawie pszenicy, w tym jest problem że z tak dużego kapitału jakim jest ziemia i maszyny, nawozy  niewiele wynika zysku i postępu do przodu 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Większych bzdur dawno nie słyszałem. Uprawiam prawie 40ha, a zaczynałem od 20ha 13lat temu, w tym czasie wymieniłam cały park maszynowy (2 nowe ciągniki i inne maszyny), na dzień dzisiejszy wszystko spłacone. Jakoś można? Teraz robota szybko zrobiona i mogę korzystać z życia a nie cały czas w polu siedzieć i płakać jak mi źle. 

To co ty uprawiasz że tak dobrze ci się żyje na tych 40 ha chyba maryśkę 😜bo ja teraz likwiduję krowy i się martwie czy przeżyje że 110 ha.?

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

dokładnie tak powinno być by gospodarstwo 30 ha mogło kupić nowy ciągnik za w własne pieniądze 

oczywiście że gdyby była pszenica po 2000 tyś to trzeba krzyczeć więcej przy cenie saletry 3000 tyś

no i tak powinno być 

dokładnie gdybyśmy mieli sprzedać ziemię i zainwestować te pieniądze to można by na pewno lepiej zarobić niż na uprawie pszenicy, w tym jest problem że z tak dużego kapitału jakim jest ziemia i maszyny, nawozy  niewiele wynika zysku i postępu do przodu 

Jak gospodarstwo 30 ha mogło by kupić nowy ciągnik za gotówkę to jak by żyli właściciele np. 100 ha? A ci co by mieli np. 300 ha to mogli by kupować odrzutowce 😁

40 minut temu, Zdzinio napisał:

To co ty uprawiasz że tak dobrze ci się żyje na tych 40 ha chyba maryśkę 😜bo ja teraz likwiduję krowy i się martwie czy przeżyje że 110 ha.?

To co ty masz 110 ha piasków że nie wyżyjesz z tego gospodarstwa? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, robercikj100 napisał:

Jak gospodarstwo 30 ha mogło by kupić nowy ciągnik za gotówkę to jak by żyli właściciele np. 100 ha? A ci co by mieli np. 300 ha to mogli by kupować odrzutowce 😁

Przecież gospodarstwa 30 ha kupują nowe ciągniki za gotówkę  , wszystko zależy od prowadzonej produkcji i nie jedno mniejsze gospodarstwo lepiej prosperuje jak te duże . W dużym gospodarstwie jest większe ryzyko  i jak przychodzi słaby rok to ma większe straty jak ten mniejszy. Np. jak jest susza to gospodarstwo 30 ha spokojnie może sobie podlać  bez problemów wszystkie uprawy a w dużym nie jest to już takie proste.

Edytowane przez jan88
  • 0
Opublikowano

stawki wat na zboże wprowadzone w Polsce która wynosi 0  nie wpływa na opłacalność eksportu   ???????

bo jak tak obniżki WAT pomogły w eksporcie   jak watowcom to się wcale nie zdziwie jak zaczną wozić ziarno do Polski

• 0
Opublikowano

Weź u mnie podlej 30ha w 3 gminach i 20 kawałkach🤭

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

To cos nie tak jest z twoim gospodarstwem że obawiasz się czy przeżyjesz z 110 ha

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał:

Weź u mnie podlej 30ha w 3 gminach i 20 kawałkach🤭

też mam w trzech gminach i podlewam dla chcącego nic trudnego, kopiesz staw, kupujesz deszczownie i podlewasz 

• 0
Opublikowano

Znajdź u mnie w okolicy oczko wodne, staw czy rów melioracyjny🤭

Wodą z wodociągu chyba zaleję😁

• 0
Opublikowano
35 minut temu, hardkor113 napisał:

To cos nie tak jest z twoim gospodarstwem że obawiasz się czy przeżyjesz z 110 ha

Chodzi o to że co roku kupowałem 3-4 ha ziemi jakąś maszynę beton kostka a teraz będzie trzeba pewnie usiąść na d*pie🤣ale czy będę potrafił tego się obawiam

• Confused 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v