Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Bedzie 800 jak wszyscy rusza ze sprzedażą, u mnie w okolicy prawie każdy trzyma jeszcze zboże i tylko jeden drugiego pyta co tu robić. Ja też nic nie sprzedalem, może z 10 procent zwierzaki zjadły i do siewu poszlo

• 0
Opublikowano

Nie sr** żarem, 800 nie  będzie, w najgorszym wypadku będzie stagnacja na giełdzie na poziomie 250-260e, w tej chwili na żniwa kontrakt 250e... miałem coś sprzedawać ale wstrzymam się przynajmniej do przyszłego tygodnia.. zzz 1326 brutto, Mircze podobnie płaci. Bańka to jest teraz ze sztucznym obniżeniem ceny.. saletry zamiast taniec to drożeją, cena jak nie teraz to pod koniec roku będzie jak się okaże że zebrane wszędzie z 20%mniej przez drogie nawozy 

• Like 5
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

jak zzz płaciły 1498 nikt nie woził teraz spadek ceny ale i tak mało kto dostanie tyle co na tablicy, mircze 1250-1300 brutto

farmer 1252-1292 brutto

udrycze 1230 konto, 1250 wymiana brutto

Edytowane przez rafal3939
  • 0
Opublikowano

No no. Widzę postępy w biznesie panie Agrest, pszeniczke po 2800 kupować 😁😉 

• 0
Opublikowano

co do wzrostu cen w czerwcu to jakoś w to nie wierzę, kiedyś sprzedawałem końcem mają to cena stała od maja i myśleli o obniżce przed nowymi zbiorami albo wstrzymują skupy żeby opróżnić silosy i zrobić serwis prEd nowymi zbiorami

• 0
Opublikowano

Bo u Ciebie to można gospodarzyć🤭

5 minut temu, danielursus3p napisał:

No no. Widzę postępy w biznesie panie Agrest, pszeniczke po 2800 kupować 😁😉 

Tej, filozof? Cena za tonę , ja sprzedający 🤭

• 0
Opublikowano

@Agrest Ja mam uzgodnione na jutro 1000 kg też po 1400. Ogólnie spadki

Mazowieckie zachód Bugaj ceny netto zł/t.

Pszenica k 1200 , p 1150

Pszenżyto jęczmień 1050

Żyto 970

Kukurydza s 1020

Rzepak 3000

• 0
Opublikowano

Obaj zatrzęsiemy rynkiem. Kapka już nowy cennik drukuje, Woźniak za telefon chwyta🤭

• 0
Opublikowano
10 minut temu, Agrest napisał:

Tej, filozof? Cena za tonę , ja sprzedający 🤭

Jaki filozof. Prosty chłopek ze wsi😁

• 0
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, rafal3939 napisał:

jak zzz płaciły 1498 nikt nie woził teraz spadek ceny ale i tak mało kto dostanie tyle co na tablicy, mircze 1250-1300 brutto

farmer 1252-1292 brutto

udrycze 1230 konto, 1250 wymiana brutto

Jakbym miał tam zawieźć i by coś marudzili to kij im w nos, Nawrota..  bo wiem, że ta pszenica ma parametry.

Będą jeszcze podnosić ceny i szukac pszenicy, przynajmniej w moim regionie, np znajomy handlarz guzik nahandlowal po nowym roku prawie nikt nie przywoził Zboża,  a jak go ludzie pytają o ceny to mówią że i tak towaru nie mają.. U nas zaczynają siać coraz więcej kuku, fasoli było sporo, a rekordowych zbiorów nie było, więc skąd się wezmie.. 

Zawsze mówił że ludzie mają pszenice nawet dwuletnie, teraz jakoś tak nie mówi.. 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Pszenica we wrześniu będzie po 3000zł ,ale nie na skupie tylko materiał siewny.Dzisiaj miałem rozmowę z przedstawicielem pewnej firmy nasiennej i teraz jarą maja 2500-2600 ,ale potem będzie więcej.Na jesieni przestanie obowiązywać tarcza antyinflacyjna i stara śpiewka że koszty w górę.Znamy się dobrze więc raczej daję wiarę co mówi .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Spokojnie, nie ma podstaw do tak nagłego spadku cen, o innego jak ceny idą o 10-20zł w dół a co innego jak ktoś strzela o 70zł . Presja na tych co rozważają sprzedaż, poza tym za 2 tygodnie trzeba jechać z nawozem i nie wszyscy mają więc coś muszą sprzedać żeby kupić ten worek nawozu. Trzeba poczekać do początku kwietnia, będzie po pierwszej dawce i przeważnie po drugiej dawce, ceny powinny pójść w górę.

• 0
Opublikowano

ZUważ że ciągle mamy ceny równe lub wyższe od matif co nie często się zdarza.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, marek1977 napisał:

Pszenica we wrześniu będzie po 3000zł ,ale nie na skupie tylko materiał siewny.Dzisiaj miałem rozmowę z przedstawicielem pewnej firmy nasiennej i teraz jarą maja 2500-2600 ,ale potem będzie więcej.Na jesieni przestanie obowiązywać tarcza antyinflacyjna i stara śpiewka że koszty w górę.Znamy się dobrze więc raczej daję wiarę co mówi .

Przeważnie materiał siewny był 2,5-3x droższy niż pszenica w czasie żniw. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v