Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Jak ktoś kupił za setki tysięcy lub miliony maszyn  , to jest na vacie do przodu , ten co konbinuje i  sprzedaje na sasiąda nie musi kupować maszyn żeby być do przodu , u nas co drugi na vacie więc nie ma z kim kombinować

Kolego mysza policz dobrze i nie osmieszaj się , bo na tym forum tyko 3-4 osoby dobrze liczą czy vat jest opłacalny

Może i masz racje że na tym forum są 3 -4 osoby potrafiące obliczyć czy vat jest opłacalny , ale jak mi mówisz że vat jest neutralny i nic się na tym nie korzysta , to kup sobie będąc na RR  . Od 3,5 lat jestem na vacie , w tym czasie kupiłem kombajn zbożowy - 100tys vatu , ciągnik 30 tys vatu , 12,000 litrów paliwa vat 23% , to też się trochę uzbiera , poza tym smary , filtry , oleje i cały inny bajzel wszystko vat 23%  , i zobaczymy komu więcej zostanie w kieszeni . A na vat przeszedłem ze względu na te maszyny , bo na rr byłbym do tyłu , a jak mi się te maszyny zamortyzują w US (5 lat) to uciekam z powrotem na rr . Ja sobie tak liczę , i wyszło mi że względem rr będę w ciągu tych lat na + , ale niech każdy sobie liczy po swojemu i niech robi co uważa za dobre .

W kwestii ceny pszenicy dzisiaj dzwoniłem umówić się na kolejne 2 auta pszenicy , myślałem że coś podniosą ale poniedziałkowy zjazd na matif trochę namieszał i nic więcej nie dadzą niż poprzednio 1300netto , choć chcieli nawet obciąć cenę do 1280 zł , no ale jakoś to 1300 przeszło , Na wywózkę mam czas do końca lutego . Sprzedać i będzie spokój .

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, docus napisał:

Lubelskie, skup Kowalczyk, Kliny pszenica 1300 dla rolnika RR, a dla vatowca 1215.Jęczmień 1100 brutto.. 

Dziś ta cena? 

• 0
Opublikowano
28 minut temu, mysza103 napisał:

Może i masz racje że na tym forum są 3 -4 osoby potrafiące obliczyć czy vat jest opłacalny , ale jak mi mówisz że vat jest neutralny i nic się na tym nie korzysta , to kup sobie będąc na RR  . Od 3,5 lat jestem na vacie , w tym czasie kupiłem kombajn zbożowy - 100tys vatu , ciągnik 30 tys vatu , 12,000 litrów paliwa vat 23% , to też się trochę uzbiera , poza tym smary , filtry , oleje i cały inny bajzel wszystko vat 23%  , i zobaczymy komu więcej zostanie w kieszeni . A na vat przeszedłem ze względu na te maszyny , bo na rr byłbym do tyłu , a jak mi się te maszyny zamortyzują w US (5 lat) to uciekam z powrotem na rr . Ja sobie tak liczę , i wyszło mi że względem rr będę w ciągu tych lat na + , ale niech każdy sobie liczy po swojemu i niech robi co uważa za dobre .

W kwestii ceny pszenicy dzisiaj dzwoniłem umówić się na kolejne 2 auta pszenicy , myślałem że coś podniosą ale poniedziałkowy zjazd na matif trochę namieszał i nic więcej nie dadzą niż poprzednio 1300netto , choć chcieli nawet obciąć cenę do 1280 zł , no ale jakoś to 1300 przeszło , Na wywózkę mam czas do końca lutego . Sprzedać i będzie spokój .

Paliwa nie licz czyli ze środków trwałych masz 130 tysi vatu , nawet gdybyś był troche do tyłu względem vatu to 100 tyś zarobiłeś , jest OK , ja nie wyjde bo co chwila jakaś myszyna wymieniana, wieksze gosp. wiecej zkupów, bez zakupu środków trwałych był bym 97100,00 zł do tytyłu względem RR

• 0
Opublikowano (edytowane)

Paliwo smary i inne rzeczy co są na 23% też trzeba liczyć , bo przecież będąc na RR trzeba by zapłacić ten % więcej , czy już nie piszę o takich duperelach jak , piła , kasa do trawy , dmuchawa do liści czy jakieś klucze , ale to można powiedzieć że groszowe sprawy 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ale u mnie przy dobrych plonach , napisałem ci ile bym był do tyłu względem RR, zwroty mam tylko gdy zkupuje srodki trwłe, z bieżących wydatków to bym był na stracie

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Nie rozpędzają się z tą amortyzacją , 5 lat to na maszyny do 15 tyś. zł.

• 0
Opublikowano

I tak spokojnie po 5ciu latach bez zwrotu pobranego watu a nie rozliczonego, zwróconego  US  pozwoli ci przejść na rolnika rr ?

• 0
Opublikowano
37 minut temu, gustaww napisał:

Nie rozpędzają się z tą amortyzacją , 5 lat to na maszyny do 15 tyś. zł.

Nie dziwie się ze z taka wiedza nikomu na tym forum nie opłaca się być na VAT. Wiec w skrócie przechodzisz na VAT i masz obowiązek zostać na nim 3 lata, kupujesz maszynę lub inny środek trwały poniżej 15tys amortyzujesz 12miesiecy, maszyna ponad 15tys netto 5lat amortyzacji (wytrzymałem 4lata od dajesz 1/5 VATu który ci zwrócono) , budowlanka 10lat. Żeby oddali ci VAT musisz mieć go nadpłacony (patrz drogie maszyny) i występujesz o zwrot. W poprzednim roku występowałem dwa razy, kwoty ok 60tys i dwa razy czekałem ok 30dni na zwrot.  Pszenica w poniedziałek 1280zl netto kontrakt dwa auta DLE.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Masz rację, przekręciłem ustawę. Ja w sumie maszyn nowych nie kupuje ale inwestuje w remont obecnych sprzętów i też się opłaca.

• 0
Opublikowano

Paliwo smary i inne rzeczy co są na 23% też trzeba liczyć , bo przecież będąc na RR trzeba by zapłacić ten % więcej , czy już nie piszę o takich duperelach jak , piła , kasa do trawy , dmuchawa do liści czy jakieś klucze , ale to można powiedzieć że groszowe sprawy 

Masz racje jak liczysz ,,zysk,, względem RR ale dla vatowca to bez różnicy ile wynosi stawka VAT. 

• 0
Opublikowano
31 minut temu, poosa21 napisał:

Masz racje jak liczysz ,,zysk,, względem RR ale dla vatowca to bez różnicy ile wynosi stawka VAT. 

Stawki VAT mają kluczowe znaczenie. VAT  w rolnictwie rozlicza się na podstawie podatku nadpłaconego (czyli wszystkie zakupy, im większy procent VAT tym więcej nazbierasz na tym koncie) oraz podatku należnego (czyli wszystko co sprzedasz VAT ląduje na tym koncie im mniejszy % tym lepiej). I teraz cała gra polega na tym aby zrobić przewagę tego pierwszego nad tym drugim. Wyobrażasz sobie to zrobić jakby VAT na pszenicę był 23% 

W ostatnim czasie zmieniono stawki na rzepak i buraki z 5% na 8% i to mocno zachwiało opłacalnością bycia na VAT zmiana w zbożach z 5% na 8% kończy zabawę ;)

• Like 3
  • Thanks 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, raptus napisał:

Stawki VAT mają kluczowe znaczenie. VAT  w rolnictwie rozlicza się na podstawie podatku nadpłaconego (czyli wszystkie zakupy, im większy procent VAT tym więcej nazbierasz na tym koncie) oraz podatku należnego (czyli wszystko co sprzedasz VAT ląduje na tym koncie im mniejszy % tym lepiej). I teraz cała gra polega na tym aby zrobić przewagę tego pierwszego nad tym drugim. Wyobrażasz sobie to zrobić jakby VAT na pszenicę był 23% 

W ostatnim czasie zmieniono stawki na rzepak i buraki z 5% na 8% i to mocno zachwiało opłacalnością bycia na VAT zmiana w zbożach z 5% na 8% kończy zabawę ;)

A co to za różnica, jak ryczałt dalej 7

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 minut temu, raptus napisał:

Dobrze mówisz kolego 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, raptus napisał:

bzdury totalne

Edytowane przez strzechu
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, raptus napisał:

W końcu ktoś przełożył to na chłopski rozum, brawo

Pszenica kons 1220 netto, zyto paszowe 950 netto, pszenżyto 1100 netto

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Dobra vatowcy, ryczałtowcy. Wie ktoś jak dzisiaj na matifie wypada pszenica? Gdzie można sprawdza na bieżąco notowania? Macie jakieś sprawdzone stronki, aplikacje? 

• 0
Opublikowano
28 minut temu, Jk1976 napisał:

Zabawa się skończy jak będzie pszenica po 800 to i VAT nie pomoże

O czym Ty piszesz 😂

Przecież według niektórych forumowiczów zboża nie ma i nie będzie🤣😂

Myślą o cenach 2 tysie a Ty o 800 piszesz

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nie jestem Vatowcem ani rolnikiem ryczałtowym jedyne co to jestem na KRUS, przy sprzedaży np zboża kupujący jaką fakture mi wystawi jeśli ma działalność? Będę miał cenę brutto czy netto...bo ja zielony w tych tematach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v