Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Teraz i tak dużo zboża pójdzie na skupy, bo nie wszyscy mają nawozy, paliwo a wiosna powoli się zbliża. Co do cen jeśli będzie spadać to będzie to wyłącznie wynikiem spekulacyjnej gry prowadzonej na giełdach, bo przy dzisiejszych realiach finansowych oraz inflacji cena powinna się conajmniej utrzymać lub wzrosnąć.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
cieply90 napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

rozmawiałem dziś z dziewczyną która pracuje w lokalnym skupię, wystawia faktury. 2 tygodnie temu sprzedałem do nich pszenicę i od obecnego tygodnia do ok 10 lutego wstrzymali skup mimo że mają miejsce, podobno jest jakaś niepewność na rynku i właściciel nie chce teraz kupować. Podobno jakiś statek miał do nas przypłynąć ale go nie będzie... i w kraju mamy droga pszenicę

też wczoraj dzwonił do mnie kolega że ponoć płyną statki z Argentyny ale ile w wym prawdy okaże się...

A mi na skupie powiedzieli zeby poczekac.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mtz55 napisał:

W polsce może każdy mieć 😅zresztą ostatnimi czasy to nasz Matif CEBOT kopiuje jak może.

A TO odnośnie zagranicy 

W Kanadzie wielka mobilizacja rolników. W protestach łączą się również inne branże.
Źródło:

My też powinniśmy ruszyć

• Like 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, mtz55 napisał:

W polsce może każdy mieć 😅zresztą ostatnimi czasy to nasz Matif CEBOT kopiuje jak może.

A TO odnośnie zagranicy 

W Kanadzie wielka mobilizacja rolników. W protestach łączą się również inne branże.
Źródło:

Strajk jest przeciwko obostrzeniom jedynej i najważniejszej choroby od dwóch lat i sytuacji z nią związanych....podwyżką i rządowi itd ale nie jest to strajk stricte rolniczy, zaczęli go kierowcy ciężarówek. Teraz jadą wszyscy...

• 0
Opublikowano
21 minut temu, koniu napisał:

Patrzeć jak u nas zaczną wszyscy wychodzić na ulice. Rolnik, pielęgniarka, górnik, dzięki tym polskim i zielonym ładom

Pszenica po 1300 rzepak 3700 i chcesz na ulicę wychodzić? Nie osmieszaj się

• 0
Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał:

Żyta Stoczek nie chce podobno do pół lutego. Tyle wiem jak dzwoniłem

Chłopy jeździli jak wściekłe z tego co widziałem przed kilkoma dniami. 

• 0
Opublikowano
26 minut temu, koniu napisał:

Patrzeć jak u nas zaczną wszyscy wychodzić na ulice. Rolnik, pielęgniarka, górnik, dzięki tym polskim i zielonym ładom

Z całym szacunkiem wszyscy wyjdą ale nie rolnicy bo powiedzą że mają prace polowe .

• 0
Opublikowano

Byli ze dwa tygodnie temu na ulicy i która telawizja o tym mówiła. Co najwyżej w radio wspomnieli o utrudnieniach w ruchu. Nikt nie porusza tematu protestu, po co, przeciw czemu? Kogo to obchodzi.

• 0
Opublikowano

dał spokój biedny rzadko kiedy protestuje zazwyczaj na ulice wychodzą ci którym ciągle mało . , ot chociażby górnicy itp . lekarz z białego miasteczka , nauczyciele i rolnicy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Pszenica po 1300 rzepak 3700 i chcesz na ulicę wychodzić? Nie osmieszaj się

Gdzie masz  po tyle rzepak , 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Nikt nie wyjdzie na większą skalę, a powinniśmy, ale masowo, a nie grupka osób. Najważniejszym powodem jest brak jedności, a wśród rolników to już w ogóle, nawet wystarczy to forum poczytać, np. rolnik ryczałtowiec, a vatowiec jaka była dyskusja, masakra. 

• Like 1
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

o to chodzi, bardziej pokluconym społeczeństwem łatwiej sterować ;) wszędzie o wszystko się kłócimy. o odmianę zboża, o nawóz o dawkowanie o to jakim ciągnikiem jaka maszynę ciągnąć

• Like 8
  • 0
Opublikowano

Ja tam nie mam zamiaru strajkować. Tak jak ktoś wyżej pisał strajkują Ci którzy sie zadławili sprzętem i którym mało i mało a tera wielki płacz bo wszystko drogie. A śmiać mi sie chce z tych co ponabijali czynsze za dzierżawe z kowr-u. Wielki żal bo drogo wychodzi. Jak drogo to oddaj jeden z drugim, ale nie odda bo ponabierał złomu na modernizacje i jest uwiązany. Tak jak z trzodziarzami. Pobrali na modernizacje i płacze że musi dokładać po 200zł na sztuke. To nie rozumiem. A ludzie z miasta myślą że kłamie bo z czego dokłada? Niech zlikwiduje i żyje spokojnie.

• Like 6
  • Thanks 1
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

dlatego dzień kiedy zakończył się prow i mogliśmy sprzedać ostatnia blondynę z gospodarstwa był jednym z najszczęśliwszych dni w historii gospodarstwa

• Like 7
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

wiesz blondyny to była domena ojca, w końcu odżył i zerwał się ze smyczy, siedzenia praktycznie całymi dniami w chlewni. my mieliśmy głównie robotę w weekend. jak kiedyś świnia była po 6zl i pieniądz był to było spoko, ale jak była po 2.9 to całe szczęście że mama na etacie to było z czego dokładać. to się jeszcze nakładało na okres kiedy ja kończyłem studia a Olka i Marek zaczynali. ale to już stare dzieje. teraz każdy z nas ma dobrą pracę, a rodzice sobie spokojnie żyją na emeryturze. ojciec siada na ciągnik kiedy mu się podoba, ale najważniejsze pilnuje pola i mówi przyjedź bo to czy tamto

• Like 5
  • 0
Opublikowano

I wg mnie tak powinno być w rolnictwie. Mieć tyle ziemi żeby Normalnie i spokojnie żyć, pracować w rozsądnych godzinach, mieć czas na rodzine itp. Ale że kazdy patrzy zeby mieć więcej od sąsiada to sorry, jest jak jest. Kiedyś kogoś zapytalem no masz tyle ziemii, a gdzie czas dla bliskich, na wakacje, wyjazd? To mi powiedział że cała rodzina w domu, a czas wspólnie spędzają przy pracach, remontach 😁

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
50 minut temu, koniu napisał:

Ja tam nie mam zamiaru strajkować. Tak jak ktoś wyżej pisał strajkują Ci którzy sie zadławili sprzętem i którym mało i mało a tera wielki płacz bo wszystko drogie. A śmiać mi sie chce z tych co ponabijali czynsze za dzierżawe z kowr-u. Wielki żal bo drogo wychodzi. Jak drogo to oddaj jeden z drugim, ale nie odda bo ponabierał złomu na modernizacje i jest uwiązany. Tak jak z trzodziarzami. Pobrali na modernizacje i płacze że musi dokładać po 200zł na sztuke. To nie rozumiem. A ludzie z miasta myślą że kłamie bo z czego dokłada? Niech zlikwiduje i żyje spokojnie.

U nas w czwartek padł nowy rekord czynszu z kowr 6,4t  47hektarow + rozwalone zabudowania z dzikimi lokatorami💪💪💪💪 Sznurek po przetargu gratis😂😂

Przed chwilą, dlugin napisał:

U nas w czwartek padł nowy rekord czynszu z kowr 6,4t , 47hektarow + rozwalone zabudowania z dzikimi lokatorami💪💪💪💪 Sznurek po przetargu gratis😂😂

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v