Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pier**le  na wsiach  to jednak sporo dobili idiotów prostaków itp. jest płaczą  ze im mleko za drogie. Znajdź mi pracownika w mieście co pracuję w jakiejś  fabryce i płaczę ze mu właściciel  za dużo płaci przez ci ich produkt jest  droższy i kto go kupi. Takiego chyba się  nie znajdzie ale za to na wsi bezproblemowo. Wszystko  do góry  a produkty rolne do dołu to jest to . Debile już szykują  szampana by go otwierać . MLEKO musi stanieć  skoro tacy debile tego chcą tylko po to by spełniły się  ich oczekiwania

4 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Ladnie cie wytrenował rząd MUSI drożeć wszystko taka jest twoja logika? To przejedź się na składy ze stalą i powiedz to tym co nakupili po 8 zł a teraz jest po 4 albo tym co kupili mocznik po 5200 a teraz 3600

A jak kupowali po 1200 a sprzedawali po 3600 to dobrze  było  nie protestowali a teraz to straszny lament

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

a co bedzie gdy mleko stanieje jak kukurydza ?? 

mamy tu speca od cen mireczka ,on wam przepowie po ile bedzie w nowym roku 🤣

Od przypowieści to tu chyba Ty jesteś, bo jakiś odklejony jesteś... widziałeś ze bym przepowiadał ceny w przeciwieństwie do Ciebie? Jacusiu ?

4 minuty temu, KarolTD90 napisał:

Ja pier**le  na wsiach  to jednak sporo dobili idiotów prostaków itp. jest płaczą  ze im mleko za drogie. Znajdź mi pracownika w mieście co pracuję w jakiejś  fabryce i płaczę ze mu właściciel  za dużo płaci przez ci ich produkt jest  droższy i kto go kupi. Takiego chyba się  nie znajdzie ale za to na wsi bezproblemowo. Wszystko  do góry  a produkty rolne do dołu to jest to . Debile już szykują  szampana by go otwierać . MLEKO musi stanieć  skoro tacy debile tego chcą tylko po to by spełniły się  ich oczekiwania

A jak kupowali po 1200 a sprzedawali po 3600 to dobrze  było  nie protestowali a teraz to straszny lament

Dokładnie!!!

• Like 1
Opublikowano

A jeszcze  jedna sprawa. Przecież  te wieśniaki  co im mleko jest za drogie  mogą  się  zgłosić do  mleczarni i poprosić  o indywidualną cenę  mleka po 1.50 zł.  Ale się pewnie boją i nie wiedzą z kim o tym rozmawiać 

• Like 1
Opublikowano

Szkoda czasu na czytanie tego pierdolenia. Z okazji zbliżających się świąt życzę wszystkim ciężko pracującym przy hodowli godziwych wypłat. A tym co mają tak dobrze policzone i im za dużo za mleko to życzę żeby mieli i po 1.50 skoro się spinają finansowo. A najlepiej jak im zabiorą i nam dołożą 😁

• Thanks 6
Opublikowano

Pokaze ktos te wyliczenia na 2zl? U mnie wychodzi jakies 0.7-0.8zl litr liczac sam koszt zywienia. Pasze tresciwe i objetosciowe licze po cenie zakupu, nie wyprodukowania. Pozostale koszty ciezko okreslic.

• Like 1
  • Haha 5
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Dream1990 napisał:

Chociaż jeden wie za ile produkuje i ile średnio było w ostatnich latach. Brawo. 

Weź kartkę i licz wszystko od nowego roku. Czyste koszty, to takie proste.

U mnie spokojnie zmieszczę się dużo poniżej 2 zł z własnym wynagrodzeniem na poziomie 10gr/litr. Mam dzierżawy ale tylko takie które przynoszą wartość dodaną dla gospodarstwa. Kredyt również, ale nie wybujały, na maszyny które pracują praktycznie cały rok i ziemie dobrej klasy w korzystnej cenie. Są to czynniki na które mamy wpływ, na inne zewnętrzne niestety nie.

Będąc członkiem spółdzielni mamy realny wpływ na cenę. Mamy przecież swój organ zwany Radą Nadzorczą. Mamy komisje rewizyjne. Zarząd ma działać tak żeby w danej sytuacji na rynku odebrać ode mnie mleko, przerobić, marżowo sprzedać produkty, a zysk podzielić tak żeby cena mleka była adekwatna do ceny na rynku. Jak tego nie robią lub ewidentnie widać czyjeś "prywatne" interesy to może czas na zmianę. Niektórzy prezesi i członkowie zarządu powinni powitać emeryturę lub zmienić branżę.

Czasem się zastanawiam czy Arimr przy pierwszym wniosku o dopłaty "Nowego" rolnika nie powinien dawać Kartki, długopisu i kalkulatora. 

No dla mnie proste ale skoro podałeś przykład że na UWM wyliczyli takie koszty to masz chyba informacje na ten temat i chętnie bym zobaczył. Akurat kończyłem UWM i z różnymi wykładowcami miało się do czynienia. Dla jednych nie było ważne co jest napisane aby tylko być na zajęciach a u innych wszystko musiało się zgadzać tak jak literatura i aktualne dane podaja. Więc ciekawi mnie to co te wyliczenia zawierają 

@asus921 u mnie idzie średnio 5 kg na sztukę ale wliczam w to też młodzież. 3 belki po 200 zł, tona kukurydzy 200 zł, pół tony wyslodek 130, bufor, drożdże i inne dodatki 100 zł. A gdzie amortyzacja sprzetu itd 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Niech sobie każdy policzy ile będzie miał zysku jeśli będzie chciał od zera zaczynać hodowlę krów mlecznych , czyli obora , silosy, maszyny , krowy,  grunty I masę wiedzy żeby tą hodowla prosperowala ! Wesołych Świąt 🎅

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, mirekcich napisał:

Ale się tlumaczysz i to świadczy o twoim pustostanie umysłowym!  Czy widziałeś jak orlen tłumaczy że potrafi tani paliwo produkować? Czy słyszałeś sprzedawców materiału siewnego że potrafią to tanio produkować? Czy słyszałeś grupę azotu że potrafią tanio nawóz produkować ? Czy widziałeś sprzedawcę samochodów który mówi że potrafi produkować tanie samochody i wszyscy będziemy nowymi jeździć?  Obudź się z tego wiejskiego amoku  !

tylko ze w tym wszystkim co Opisałeś sprzedaz poleciała w dół , fabryki samochodów stały z braku czesci , sprzedaż paliw w polsce -20 % według gus o ile łatwo jest kontrolować produkcje w fabrykach to w rolnictwie takie proste nie jest , nie zatrzyma się produkcji przenicy itd  . znajoma pracuje w markiecie to mleko utrzymuje sprzedaż na stałym poziomie ale galanteria i sery sprzedaż spadła i spada nadal .                    Polmlek okolo 3 tys litrów  2,26 zł 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
37 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ladnie cie wytrenował rząd MUSI drożeć wszystko taka jest twoja logika? To przejedź się na składy ze stalą i powiedz to tym co nakupili po 8 zł a teraz jest po 4 albo tym co kupili mocznik po 5200 a teraz 3600

nikt mnie nie wytrenował...a to że ktoś drogo kupił stal lub mocznik to jego problem tak w życiu bywa że jest raz zysk a raz strata ale cóż taki mamy klimat 

• Like 1
Opublikowano

Niechce mi się teraz liczyć ale widzisz że Twoje obliczenia cos słabe. Dolicz witaminy plus zrobienie kiszonek do tego 10% odpadu z kiszonek się liczy bodajże to zwiększa ich cene wytworzenia. Żeby to dobrze wyliczyć to trochę trzeba posiedzieć zeby wszystko policzyć co składa się na koszty

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał:

tylko ze w tym wszystkim co Opisałeś sprzedaz poleciała w dół , fabryki samochodów stały z braku czesci , sprzedaż paliw w polsce -20 % według gus o ile łatwo jest kontrolować produkcje w fabrykach to w rolnictwie takie proste nie jest , nie zatrzyma się produkcji przenicy itd  . znajoma pracuje w markiecie to mleko utrzymuje sprzedaż na stałym poziomie ale galanteria i sery sprzedaż spadła i spada nadal .

Tylko jak zapytam o cześć której nie ma to cena x5  , takie czary mary i standardowy tekst sprzedawcy " następna dostawa będzie droższa "

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

tylko ze w tym wszystkim co Opisałeś sprzedaz poleciała w dół , fabryki samochodów stały z braku czesci , sprzedaż paliw w polsce -20 % według gus o ile łatwo jest kontrolować produkcje w fabrykach to w rolnictwie takie proste nie jest , nie zatrzyma się produkcji przenicy itd  . znajoma pracuje w markiecie to mleko utrzymuje sprzedaż na stałym poziomie ale galanteria i sery sprzedaż spadła i spada nadal .                    Polmlek okolo 3 tys litrów  2,26 zł 

Widzisz sprzedaż paliw w Polsce -20% a zyski rekordowe jak nigdy. Też chciałbym zamiast 50 krów , mieć 40 i zarobiac 50% więcej przy mniejszej ilości pracy. Tak samo ze sprzedażą samochodów itd. Wszędzie wszystko w dol a zyski wystrzelone w górę 

• Like 1
Opublikowano

Z aktualności, @mirekcich ban na 30 dni za 7pkt ostrzeżeń

Nie rozumiem czemu tak przeżywacie że ktoś napisał o obniżce w jego mleczarni. Czy spadnie czy wzrośnie to wpływu na to nie macie. Raz górka, raz dołek. Doić i tak będziecie niemal tyle samo bo to nie świnie że dziś redukuję produkcję o 75%, a za kwartał zwiększam x3. Komu nie będzie się opłacać ten zlikwiduje całkiem i tyle. Czas zweryfikuje

• Thanks 8
Opublikowano

Super chociaż spokój na święta będzie 😂

Tak jak Daniel pisze. 

A jeśli chodzi o koszty produkcji to każdy będzie miał zupełnie inaczej jeden pakuje drogi nawóz pod kukurydzę drugi trochę mniej ale za to obornik, gnojowica jednemu urośnie na 3.5 m drogi będzie miał susze i gorszy plon wtedy koszty rosną, jeden kupić wysłodki za 4 tys za samochód drugi za 2 tyś. Każdy niech sobie liczy a przypuszczam że i tak 90% z nas nie policzy tego dobrze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Chyba co drugi nie czytal ze zrozumieniem co napisalem... 

80gr litr wychodzi srednio koszt samego zywienia, bez innych kosztow. Napisalem, ze to koszt liczony +/- po cenie zakupu, nie wyprodukowania w gospodartwie.

Opublikowano

No w sumie na szybko licząc 1kg qq wychodzi 10gr to pewnie te 80gr wyjdzie z sianokiszonka. Tu dużo zależy kto jak nawozi qq. Ale koszty teraz 1ha qq wychodzą pod 5tys tak od a do z  zebraniem. Wiadomo jak urośnie duza to koszty tez się zmniejszają. Liczyłem na 50t masy z hektara.

Opublikowano (edytowane)

O kurde 2 dni zaległości i chyba 5 stron do przeczytania 🙉. Tak jak pisałem spadek cen związany z niską wyceną przerzutu i dziś handlarze i podmioty bazujące na galanterii mają problem świąteczny i koniec roku czy minimalizowanie stanów magazynowych przez odbiorców, zaburzony harmonogram dostaw i krótka data przydatności do spożycia. 

W takich okresach spółdzielnie które mają proszkownie i duże linie UHT są zabezpieczone a jak mogą kupić tani surowiec bo mają niewykorzystane moce przerobowe są wygrane podwójnie i one raczej nie powinny obniżać. 

Zobaczymy. 

Edytowane przez grzesiu
  • Like 1
Opublikowano

Oby tak było. W sumie wieść się niesie ze w mlekpolu cena zostaje do marca włącznie. Jak zaczną skupować jeszcze tanie mleko to może coś dołożą jak będzie dobry zysk na tym. W sumie jak kupia od takiego poland food po 2 -2,2 zł to zarobek będzie ładny 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v