Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to widzisz, pewnie się zgadza. Bo on zawsze miał słaby tłuszcz i do Tw parametrów pewnie mu brakuje i tak wyjdzie. To względem mlekpolu to ponad 20gr różnicy. 

Edytowane przez Primula94
Opublikowano
3 godziny temu, Jan1972 napisał:

Cena w skupie mleka jest po 3 zł prawie we wszystkich spółdzielniach a Ty mówisz ze ktoś sprzedaje mleko które kupił od rolnika po 3 zł sprzedaje po 1,50 zł to chyba jest z nim coś nie tak. 

Jeśli musi sprzedać, to sprzeda w tej cenie, bo nie będzie miał innego wyjścia.

W drugiej kolejności obniży cenę mleka, które kupuje od rolnika.

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

To aż taka różni zrobiła się między mlekpolem a piatnica ? Wczoraj że znajomym gadałem to powiedział ze przy podobnych parametrach w piątnicy  za listopad ma 2.8.. z kawałkiem i to chyba z udziałem. A Giżycko to samo co mlekpol czy trochę słabiej?

Aktualnie słabiej parę groszy w Giżycku wychodzi ale oni wcześniej lepiej płacili. We wrześniu już szło 3 zł złapać.  Giżycko narazie jak dla mnie jest niewiadomą bo od roku czy dwóch zaczęli dobrze płacić. Wcześniej było słabo. Jeden z użytkowników się wypowiadał jak wychodziło po 80-90 gr podczas dołku gdzie w mlekpolu było 1,1-1,2 zł. 

1 godzinę temu, Primula94 napisał:

To aż taka różni zrobiła się między mlekpolem a piatnica ? Wczoraj że znajomym gadałem to powiedział ze przy podobnych parametrach w piątnicy  za listopad ma 2.8.. z kawałkiem i to chyba z udziałem. A Giżycko to samo co mlekpol czy trochę słabiej?

Aktualnie słabiej parę groszy w Giżycku wychodzi ale oni wcześniej lepiej płacili. We wrześniu już szło 3 zł złapać.  Giżycko narazie jak dla mnie jest niewiadomą bo od roku czy dwóch zaczęli dobrze płacić. Wcześniej było słabo. Jeden z użytkowników się wypowiadał jak wychodziło po 80-90 gr podczas dołku gdzie w mlekpolu było 1,1-1,2 zł. 

Opublikowano
23 minuty temu, Kowalscy napisał:

Daremne Twoje wysiłki tak im nie przetłumaczysz

1 godzinę temu, mirekcich napisał:

To sprzedaj krowy i się wyprowadz do rosji trolu 😁

Jak zwykle bardzo merytoryczna odpowiedź👏👏👏

Opublikowano
40 minut temu, Soltys85 napisał:

Wątpliwa ta cena mi wyszło do ręki 3.03 przedział 20-30tys, w premium tylko jedna połowa, dobre parametry

30 minut temu, Soltys85 napisał:

Brutto 3.08 na udział -5gr, ryczałt. No i białko ,3,7 tluszcz 4,44

Widzisz kolego i tak się wprowadza ludzi w błąd. Piszesz że wątpliwa sprawa bo ty masz 3 zł ale jakby nie dopytal ktoś  to byś nie dodal że to cena brutto rr. Więc z tych twoich 3.03 brutto wychodzi 2.83 netto. Także się wszystko zgadza co @Primula94 napisał że jego znajomemu wychodzi 2.8 netto z udziałem jeśli ma słabsze parametry. 

Opublikowano
2 godziny temu, vodz napisał:

To akurat zależy od zapisu w statucie, bo ja długów rotru nie splacam. W teorii, bo o udziałach juz dawno zapomniałem, choć mogłobyc tak ze spłacal bym do wysokości udziałów

Czyli chyba jeszcze trochę podoiles bo coś kiedyś pisałeś ze kasujesz na wiosnę. Czyli tej premii 5 gr do litra z 11 msc nie dostałeś?

Jeszcze trochę się obdoilo. Zebu ja dostać trzeba by było jeszcze miesiąc pociągnąć a nie było wiadomo trzy miesiące przed wypowiedzeniem że takie premie beda

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Kowalscy napisał:

Dzień dobry trolu 😁

31 minut temu, Zenio23 napisał:

Daremne Twoje wysiłki tak im nie przetłumaczysz

Jak zwykle bardzo merytoryczna odpowiedź👏👏👏

Skoro mleczarnia płacą po 3 zł i szukają towaru, A ty jakieś urojenia tworzysz że muszą sprzedać po 1,50 zł, to tylko leczenie w zakładzie zamkniętym Ci pozostało... za pusty jesteś na merytoryczne rozmowy ...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
11 godzin temu, mirekcich napisał:

Dzień dobry trolu 😁

Skoro mleczarnia płacą po 3 zł i szukają towaru, A ty jakieś urojenia tworzysz że muszą sprzedać po 1,50 zł, to tylko leczenie w zakładzie zamkniętym Ci pozostało... za pusty jesteś na merytoryczne rozmowy ...

Od kiedy mleczarnie płacą po 3 złote??? Od 2 m-c??? Przerzut już w marcu kosztował 3 zł. Zarabiały przez wiele miesięcy to teraz jeden mogą dołożyć. Proste pustaku.

Nie cytuj poprzedniego posta. Hamuj słownictwo

Opublikowano

Jeden i drugi konto założone niedawno, wpisy tylko w cenach mleka i kłócicie się z nimi. Raczej są to kolejni naganiacze do straszenia, tacy sami jak z paliwem, nawozem i ciort wie czym jeszcze. Nikt nie wie co będzie za miesiąc, dwa a oni wiedzą że będzie po 1.5zł darowałbym sobie dyskusje z takimi "marketingowcami" i zamiast tego lepiej sobie obejrzycie to

https://www.youtube.com/watch?v=Wv9UMMlpb7w

• Like 1
  • Thanks 3
Opublikowano
11 minut temu, mirekcich napisał:

Dzień dobry trolu 😁

Proponuje trochę więcej samoświadomości.

Dzisiaj wielu jeden przed drugim przekrzykuje  który to podmiot skupowy zapłaci więcej. Padają ceny 3 zł , 3,05 zł - z jednej lub z drugiej mleczarni.

I tak do znudzenia..........

Zapomnieli niektórzy, że na początku tego roku cena była w okolicach 2 -2,10 zł.

Mało kto o tym nie pamięta. Wielu liczy, że ta cena będzie powyżej 3 zł.

Nie chcemy dopuścić do świadomości, że może być gorzej, że to już koniec podwyżek , że to już teraz mają nadejść gorsze czasy.

Dlaczego ten piękny czas wysokich cen tak krótko trwał. ? Ciężko nam to zrozumieć.

Ale niestety tak, to już ten czas .... warto dopuścić taką możliwość do swojej głowy, bo wtedy łatwiej będzie to przyjąć.

Większość surowców rolnych tanieje.  Bardzo prawdopodobne, że z mlekiem też tak się stanie.

Opublikowano
10 godzin temu, Kowalscy napisał:

Dzisiaj wielu jeden przed drugim przekrzykuje  który to podmiot skupowy zapłaci więcej. Padają ceny 3 zł , 3,05 zł - z jednej lub z drugiej mleczarni.

Zapomnieli niektórzy, że na początku tego roku cena była w okolicach 2 -2,10 zł.

Nie chcemy dopuścić do świadomości, że może być gorzej, że to już koniec podwyżek , że to już teraz mają nadejść gorsze czasy.

Dlaczego ten piękny czas wysokich cen tak krótko trwał. ? Ciężko nam to zrozumieć.

Ale niestety tak, to już ten czas .... warto dopuścić taką możliwość do swojej głowy, bo wtedy łatwiej będzie to przyjąć.

Większość surowców rolnych tanieje.  Bardzo prawdopodobne, że z mlekiem też tak się stanie.

Czemu tak bardzo ci na tym zależy ?, mógłby równie dobrze stulić pysk i zająć się robotą ,po ch.j się dusisz jak nie musisz ?

10 godzin temu, Zenio23 napisał:

Od kiedy mleczarnie płacą po 3 złote??? Od 2 m-c??? Przerzut już w marcu kosztował 3 zł. Zarabiały przez wiele miesięcy to teraz jeden mogą dołożyć. Proste pustaku.

A to mów że w przezucie robisz i siejesz cherezje ,żeby tobie w kieszeni więcej zostało dzbanie ruski  😁

Hamuj słownictwo

10 godzin temu, ThePerkins napisał:

Jeden i drugi konto założone niedawno, wpisy tylko w cenach mleka i kłócicie się z nimi. Raczej są to kolejni naganiacze do straszenia, tacy sami jak z paliwem, nawozem i ciort wie czym jeszcze. Nikt nie wie co będzie za miesiąc, dwa a oni wiedzą że będzie po 1.5zł darowałbym sobie dyskusje z takimi "marketingowcami" i zamiast tego lepiej sobie obejrzycie to

https://www.youtube.com/watch?v=Wv9UMMlpb7w

Uważam że trzeba jechać po takich dzbanach , bo niestety propaganda niesie swoje żniwo. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zenio23 napisał:

Dzisiaj jest 17 grudzień a ty jeszcze nie wiesz jaką cenę miałeś za listopad?Dobre

Dziś jest 17 grudnia a nie 17 grudzień. Cenę podałem kilka dni temu. Czytaj ze zrozumieniem

We wtorek GUS ogłosi % wzrostu ceny mleka w listopadzie i jednocześnie tyle % mleczarnia podniesie cenę od przyszłego miesiąca, dlatego najrzetelniejsze jest porównywanie ich listopada do mojego stycznia . W większości mleczarni zwykle szczyt cenowy jest w grudniu, od stycznia korekta, a u mnie szczyt jest w lutym, ta sama korekta wyliczona przez gus przekłada się dopiero na marzec. Gdybym porównywał miesiąc do miesiąca Twoim rozumowaniem, to w lutym miałbym znacznie wyższą cenę niż w innej mleczarni. Bez sensu takie porównywanie i to dopiero oszukiwanie samego siebie jak powiedziałeś

• Thanks 3
Opublikowano
14 minut temu, mirekcich napisał:

Czemu tak bardzo ci na tym zależy ?, mógłby równie dobrze stulić pysk i zająć się robotą ,po ch.j się dusisz jak nie musisz ?

A to mów że w przezucie robisz i siejesz cherezje ,żeby tobie w kieszeni więcej zostało dzbanie ruski  😁

Uważam że trzeba jechać po takich dzbanach , bo niestety propaganda niesie swoje żniwo. 

A jak ty znasz cenę kilowata energii to znaczy że pracujesz w energetyce? Masz niesamowicie ograniczony światopogląd

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kowalscy napisał:

Z której mleczarni jesteś? Masz świadomość, że nie jesteś anonimowy w internecie? Wiadomo że każdy dział handlowy czyta ten temat, ale.mam nadzieję że mają trochę rozumu że spadek poniżej sensownej opłacalności mleka= spadek jego ilości i tyle

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
2 minuty temu, danielhaker napisał:

Dziś jest 17 grudnia a nie 17 grudzień. Cenę podałem kilka dni temu. Czytaj ze zrozumieniem

We wtorek GUS ogłosi % wzrostu ceny mleka w listopadzie i jednocześnie tyle % mleczarnia podniesie cenę od przyszłego miesiąca, dlatego najrzetelniejsze jest porównywanie ich listopada do mojego stycznia . W większości mleczarni zwykle szczyt cenowy jest w grudniu, od stycznia korekta, a u mnie szczyt jest w lutym, ta sama korekta wyliczona przez gus przekłada się dopiero na marzec. Gdybym porównywał miesiąc do miesiąca Twoim rozumowaniem, to w lutym miałbym znacznie wyższą cenę niż w innej mleczarni. Bez sensu takie porównywanie i to dopiero oszukiwanie samego siebie jak powiedziałeś

Ooo profesor Miodek. Gdyby Hochland płacił podobnie do Ryk nikt by nie zmieniał odbiorcy a wiem że było wielu którzy opuścili Hochland po wielu latach współpracy

Opublikowano
1 minutę temu, Zenio23 napisał:

A jak ty znasz cenę kilowata energii to znaczy że pracujesz w energetyce? Masz 

To nie pisze do energetyki ,że im ceny spadną pustaku ! Najzwyczajniej sie nie udzielam bo mnie to nie dotyczy . Notomiast ty masz sraczke na  mleko ograniczony ludku ..

Opublikowano
1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

Z której mleczarni jesteś? Wiadomo że każdy dział handlowy czyta ten temat, ale.mam nadzieję że mają trochę rozumu że spadek poniżej sensownej opłacalności mleka= spadek jego ilości i tyle

Normalnie tak powinno być. Ale mleczarnia liczy ze ludzie będą zwiększać aby takie same wpływy były przy niższej cenie.

Opublikowano
2 godziny temu, Zenio23 napisał:

Gdzie są te dane? Najwięksi producenci mleka w EU oprócz Francji zwiększyli ilość mleka. 

Skup mleka w całej Unii w okresie styczeń-wrzesień 22r.jest niższy o 0,4% w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. We wrześniu wzrósł o 0,5% w stosunku do września 21'. W okresie I-IX 2022r. skup był niższy także w Australii o 6,4%, Nowej Zelandii 5%, USA 0,1% (we wrześniu wzrost o 1,5%). Myślę, że należało to jasno przedstawić.
Z pozytywnych informacji to Chiny poluzowały politykę "zero covid", można się dzięki temu spodziewać zwiększonych zakupów z ich strony, indeks cen na nowozelandzkiej giełdzie GDT wzrósł 2 raz z rzędu, tym razem o 0,6%.

• Thanks 2
Opublikowano
7 minut temu, Zenio23 napisał:

Ooo profesor Miodek. Gdyby Hochland płacił podobnie do Ryk nikt by nie zmieniał odbiorcy a wiem że było wielu którzy opuścili Hochland po wielu latach współpracy

Jedni spali na matematyce, inni na j. polskim

image.jpeg

• Haha 3
Opublikowano
54 minuty temu, mirekcich napisał:

To nie pisze do energetyki ,że im ceny spadną pustaku ! Najzwyczajniej sie nie udzielam bo mnie to nie dotyczy . Notomiast ty masz sraczke na  mleko ograniczony ludku ..

Nie wiedziałem że pisanie na tym forum to pisanie do mleczarni prostaczku. Sraczki to ty dostajesz jak ktoś napisze o realnym spadku cen.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v