Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Cow_milk napisał:

120 dniowki rano nie myje hali wieczorem tak 

120 za dojenie, tak? Ja miałem już ustawionego sąsiada na tydzień, 30 zł za godzinę, jakieś 5-6 godzin dziennie by mu wyszło pewnie. Poszedł do roboty, wet polecił byłą zootechniczkę większego rolnika, bo założyła firmę i doi w zastępstwie. Jedyne 10zł od wydojonej sztuki, u mnie 600 zł dziennie za samo dojenie. 

Opublikowano

U mnie tez mu wychodzi 30 zł. Rano niecałe 2 godziny wieczorem trochę ponad. W soboty jak coś robi liczy po 25 od godziny miesięcznie zawsze mu się kręci koło 4 tys to nie narzeka. 

Opublikowano

No tak, tylko u mnie tylko jeden taki chętny był i teraz poszedł na etat, co najwyżej na weekend może przyjść. Innych do dojenia nie znajdzie się, chyba, że tę firmę. 

Opublikowano
Cow_milk napisał:

Jak ma się rodzinę i dzieci i chce się cos tym dzieciom po sobie zostawić żeby kiedyś mieli łatwiej od Ciebie to się myśli w innych kategoriach 😉ale jak widać niektórzy myślą tu tylko o tym kiedy się walna na drzemkę po tej hu*owej śmierdzącej i jakże nieopłacalnej robocie 😂

A ogólnie wcale nie jest źle srute rzrpaczana już można dostać za 1800 zł. 

Przyjdzie ludziom sprzedać zboże poniżej kosztu produkcji przez imort ziarna z Ukrainy to dopiero się ludzie po głowie będą drapać. 

po 1600 już mamy ofertę na sierpień

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

.. Przylazles do tematu  ponabijać się z krowiarz a sam 

Potrafisz czytać ze zrozumieniem prymitywny człowieku? Gdzie się tam nabijałem?  Stwarzasz swoją nadintepretacje, złap powietrza. Masz braki w wykształceniu, że jesteś takim zakuty?

Uświadamiałem mu, że warto cos w życiu zobaczyć i nalezy sie to jemu jego zapierdalajacym rodzicom jak psu buda chociaż jednorazowe wakacje i takie wyłączenie produkcji  dało by nowy pryzmat spojrzenia jaki kierunek objąć w przyszlości.

100 razy przeczytaj pierwszego mojego posta, może zrozumiesz.

Edytowane przez Unexpected
Opublikowano

Byłeś u chrachali dziś, jak nie to idzc porozmawiaj... 😁

Akurat kolego do którego się przysrales żyje sobie na lajcie i nie robi na kredyty jak ty... Wiec  komu i co  chcesz uświadamiać 😜

Opublikowano

Nic się nie przysrałem, ani tak jak ty wycieczek personalnych nie robiłem, czyli nadal masz problem z czytaniem ze zrozumieniem, dwa sam się "dosrywasz" do różnych użytkowników i wyśmiewasz oficjalnie.  Z czym masz problem z tymi kredytami, że taką pogardę wyrażasz?

Opublikowano

Ja zima szukałem jednego. spore zainteresowanie było. Wyszło tak że za jednego przyszło 3. Jeden do doju drugi po etacie przylatuje też scielic myć maszyny czy ogarniać podwórko a 3 perełka na torcie 20  latek przyszedł po technikum rolniczym na ciagniki i mechanikuje trochę. Zrobiło się dużo lżej a robotnika z zakwaterowaniem to już bym teraz nie chciał. Moim zdaniem w głowach im siada jak mieszkaja i pracują w jednym miejscu 😁

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Hej, potrzebuje namiar na ludzi którzy zajmują się korekcja racic u bydła . Najlepiej osoby które jeżdżą w okolice Zamościa Hrubiszowa w lubelskim 

Szukaj w Lublinie  pazur ? tam jest mobilna korekcja kiedyś człowieka z TL robił ale to było kiedyś 🤠

Opublikowano

To ile teraz może zarobić ogarnięty człowiek co podoi krowy, nakarmi, pomoże w polu u dużego Rolnika na pełny etat 40 ha plus nadgodziny jak potrzeba? Zaczyna mnie już ten mój kołchoz męczyć. Mam ze czterdzieści kilka sztuk na stanie w tym 25 sztuk krów, w starej oborze, bez wygód. Jak rodzice byli na chodzie to dało się wyskoczyć ze dwa razu z roku na wczasy. Fajna sprawa, wracało się z naładowanymi akumulatorami. Teraz to już tylko wypad na kilka godzin wchodzi w grę. Kasa z tego przyzwoita, ale co z tego jak na rozrywki i luksusy nie ma jak wydawać. Nie ma opcji by mnie Ktoś zastąpił, jedynie żona. Nie wierze w te firmy co doją. A co jak wystąpi jakaś awaria(elektryka, przewodówka itp) a ty 600 km od domu. A jak wydoją z antybiotykiem? Jak popsują mi krowy? Doją się u mnie teraz na zasadzie podłączam odłączam, nie obciążam aparatu, nie wyrywam mleka, jak to było jakiś czas temu jeszcze. Tak że wczasy to tylko jak gospodarstwo duże wielopokoleniowe.

• Like 7
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Troker1979 napisał:

To ile teraz może zarobić ogarnięty człowiek co podoi krowy, nakarmi, pomoże w polu u dużego Rolnika na pełny etat 40 ha plus nadgodziny jak potrzeba? Zaczyna mnie już ten mój kołchoz męczyć. Mam ze czterdzieści kilka sztuk na stanie w tym 25 sztuk krów, w starej oborze, bez wygód. Jak rodzice byli na chodzie to dało się wyskoczyć ze dwa razu z roku na wczasy. Fajna sprawa, wracało się z naładowanymi akumulatorami. Teraz to już tylko wypad na kilka godzin wchodzi w grę. Kasa z tego przyzwoita, ale co z tego jak na rozrywki i luksusy nie ma jak wydawać. Nie ma opcji by mnie Ktoś zastąpił, jedynie żona. Nie wierze w te firmy co doją. A co jak wystąpi jakaś awaria(elektryka, przewodówka itp) a ty 600 km od domu. A jak wydoją z antybiotykiem? Jak popsują mi krowy? Doją się u mnie teraz na zasadzie podłączam odłączam, nie obciążam aparatu, nie wyrywam mleka, jak to było jakiś czas temu jeszcze. Tak że wczasy to tylko jak gospodarstwo duże wielopokoleniowe.

Byłem na weselu na którym, rodzice panny młodej mieli umówioną firmę do dojenia stada 50+ w dniu wesela i ta firma zostawiła ich na lodzie na dzień przed, także trzeba uważać.

Edytowane przez Unexpected
  • Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Znana łódzka mleczarnia za lipiec premia 10 gr 🙂

Edytowane przez Dziad932
Opublikowano
4 godziny temu, Unexpected napisał:

Byłem na weselu na którym, rodzice panny młodej mieli umówioną firmę do dojenia stada 50+ w dniu wesela i ta firma zostawiła ich na lodzie na dzień przed, także trzeba uważać.

Miałem podobny przypadek. 

Polegać to można a tylko na sobie. 

Opublikowano
Nintendo napisał:

4 godziny temu, Unexpected napisał:

Miałem podobny przypadek. 

Polegać to można a tylko na sobie. 

Umiesz liczyć licz na siebię 👍 znajoma mnie nachodzi we wrześniu córkę wydaje chce bym jej krowy wydoić 🙆‍♂️

Opublikowano

A czy jest ktoś z podkarpacia kto by chciał się wymienić przysługami tj ja u niego bym wydoił na weekend powiedzmy i on kiedyś u mnie? 23 krowy obecnie. Tylko dojenie u mnie bo reszta teściowie ogarną ale u kogoś mogę pokarmić też. Ew świętokrzyskie małopolskie bo na granicy mieszkam koło Dębicy

Opublikowano

Najlepsze wyjście taka wymiana, chociaż niektórym nie pasuje bo odrobku dwa razy więcej, albo ponad. 

Tu chodzi jedynie o to by pomóc, się nie patrzy ile krów czy litrów, albo jaka obora. 

Kiedyś kuzynowi gość kręcił na 5 zł sztuka, bo dwa razy dziennie to tyle dla niego za dużo. 

Jest też w okolicy paru, co udoisz to twoje. 

Zapalenie może się trafić i gospodarzowi, antybiotyku nie wlali 

Opublikowano
Dnia 30.06.2022 o 13:56, krzychu121 napisał:

I to jest ciekawe. Taki Kietrz może sobie oddać połowę tu  a połowę gdzie indziej a rolnik nie może 

Zgodnie z prawem rolnik też może, a to że umowy z mleczarniami są niezgodne z prawem to inna kwestia.

Opublikowano
4 godziny temu, Xawier napisał:

A czy jest ktoś z podkarpacia kto by chciał się wymienić przysługami tj ja u niego bym wydoił na weekend powiedzmy i on kiedyś u mnie? 23 krowy obecnie. Tylko dojenie u mnie bo reszta teściowie ogarną ale u kogoś mogę pokarmić też. Ew świętokrzyskie małopolskie bo na granicy mieszkam koło Dębicy

Fajny pomysł, ja z kumplem tak samo sobie pomagamy mamy małe stada 25 krów to udój poniżej godziny i spokojnie się da 

Opublikowano
Rrolniik napisał:

Dnia 30.06.2022 o 13:56, krzychu121 napisał:

I to jest ciekawe. Taki Kietrz może sobie oddać połowę tu  a połowę gdzie indziej a rolnik nie może 

Zgodnie z prawem rolnik też może, a to że umowy z mleczarniami są niezgodne z prawem to inna kwestia.

3 km ode mnie jest bamber mleczny po dawnym pgr, ma gorzelnie (od niego biorę wywar), sporo ha pól( większość w dzierżawach państwowych) i 250-300 dojnych. Jest współwłaścicielem małej lokalnej mleczarni i część mleka oddaje właśnie jakby do siebie a resztę do Polmleku. Jakiś czas temu gdy miałem problemy z somatykom stwierdził że u niego na to nie patrzą 🤷🤨. Czyli da się oddawać i tu i tu i nawet norm nie trzeba trzymać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v