Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czy trzeba na dzień składania wniosku mieć choć 1 świnie na stanie                          edit: z tego co czytam to tak i pytanie czy jak ostatnie sztuki sprzedałem w marcu tego roku a teraz kupię 1 świnię to pomoc się należy?

Edytowane przez JD1052
Opublikowano (edytowane)

albo ze 20 świnek morskich -zgłośić  przecież to też świnia,a potem na Bakutil-w krętactwie to Polacy mają Nobla co roku

Edytowane przez kopin
Opublikowano
1 godzinę temu, bandzior11 napisał:

Szczerze to ja wolę godziwą zapłatę za tucznika niż jakieś dopłaty. Taka prawda i zaraz będą mówić że nam dopłacają a my znów narzekamy. Nie mówię tu o cenie np 9-10 zł żywą  niech jest cały rok np. Po 7.5-8 i będzie ok prosiak po 350 też myślę że każdy by zaakceptował. Pamiętam cenę grudzień 2021 4.35 zł żywą nie wspomnę luty 2021 cena 3.8 zł 

To jest kolejny pretekst do obniżenia cen, ale o to w tym by Cię uzależnić od państwa

Opublikowano
migacz napisał:

I już się zaczęło kombinowanie. Jeszcze programu nie ogłosili. Polak to jednak potrafi😁

nie kombinowanie bo już projekt rozporządzenia jest od 12 października na RCL https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12365155

klikasz w zakładkę opiniowanie i pobierasz projekt,. pod opcją ,,wyślij komentarz,, możesz wysłać uwagi do projektu

Opublikowano
3 godziny temu, bandzior11 napisał:

Szczerze to ja wolę godziwą zapłatę za tucznika niż jakieś dopłaty. Taka prawda i zaraz będą mówić że nam dopłacają a my znów narzekamy. Nie mówię tu o cenie np 9-10 zł żywą  niech jest cały rok np. Po 7.5-8 i będzie ok prosiak po 350 też myślę że każdy by zaakceptował. Pamiętam cenę grudzień 2021 4.35 zł żywą nie wspomnę luty 2021 cena 3.8 zł 

3.8-3.9 to było w tym roku w lutym. 

Opublikowano

7 godzin temu, JD1052 napisał:

Czy trzeba na dzień składania wniosku mieć choć 1 świnie na stanie                          edit: z tego co czytam to tak i pytanie czy jak ostatnie sztuki sprzedałem w marcu tego roku a teraz kupię 1 świnię to pomoc się należy?

Trzeba mieć na dzień składania siwnie na stanie nawet 1

Nie to nie jest takie proste nie ma świń musisz teraz od weta mieć pozwolenie bioasekuracja itd bo zaczynasz jakoby od nowa tak mówił mi znajomy co właśnie chciał wrócić do świń a nie zostawił 1 nawet dostał co musi zrobić i mi się odechciało 

Więc raczej na pewno nie przyznają ci pomocy bo nie masz ciągłości chodowli co więcej to jest pomoc do cyku zamkniętego a kupno to cykl otwarty 

Opublikowano

przez 3,5 miesiąca nie miałem ani jednej sztuki na stanie, teraz zbliża się 3 miesiąc jak znowu są i nikt z kontroli póki co nie przyjechał, takze jakieś bujdy z tą kontrola/bioasekuracją itd

Opublikowano

Ja tego nie miałem to na 100% nie powi jedynie to co słyszałem ale wet jak był na kontroli to gadałem i sam mówił żeby lepiej jedna czy 2 szzt zostawić jakby się chciało wrócić do chodowli bo później będą cyrki jak będę chciał od nowa zaczynać ale może znowu co weterynaria to inny obyczaj albo kapna się po pół roku im się co przypomina

Opublikowano
10 godzin temu, turtojs napisał:

przez 3,5 miesiąca nie miałem ani jednej sztuki na stanie, teraz zbliża się 3 miesiąc jak znowu są i nikt z kontroli póki co nie przyjechał, takze jakieś bujdy z tą kontrola/bioasekuracją itd

Miałeś spokój bo w tym czasie nie mialeś żadnej kontroli, jeżeli by była to musiałbyś machnąć oświadczenie że to chwilowa przerwa technologiczna, lub zgłosić do ARiMR czasowe zawieszenie produkcji , w przypadku podpisana papierów o rezygnacji z produkcji trzody chlewnej jesteś ugotowany , bo wznowienie wiąże się  najpierw ze szczegółową kontrolą inspekcji wet

Opublikowano

Porodówki mam Mardarowicza spacerowe po około 4,5 m2, wszystko na  ściółce, tuczarnia też głęboka ściółka. Dobrostan biorę od początku jak wszedł  , a kontrola dopiero pierwsza.

Opublikowano

Jest ktoś kto by mógł mi podpowiedzieć na temat paszociągu spiralnego? A zatem mam problem z paszociagiem taki ze spirala będąc naciągnięta nie ma płynnych ruchów od strony silosu. A nawet się zdażyło ze spirala pękła po chwili gdy poszla pasza. Długość paszociągu to około 50 metrów i jest jeden luk bardzo łagodny na długości od strony silosu. Paszociąg kupiłem od znajomego co zakończył hodowle i się przewalalo u niego pare lat. I pytanie czy zacząć od wymiany spirali czy po prostu założenia dodatkowej jednostki lecz wiadomo idzie za tym dodatkowe koszta a paszociąg u niego był na takiej długości i chodził mając ostrzejszy łuk. Ktoś podpowie co jest nie tak? 

Opublikowano
53 minuty temu, matius04 napisał:

Jest ktoś kto by mógł mi podpowiedzieć na temat paszociągu spiralnego? A zatem mam problem z paszociagiem taki ze spirala będąc naciągnięta nie ma płynnych ruchów od strony silosu. A nawet się zdażyło ze spirala pękła po chwili gdy poszla pasza. Długość paszociągu to około 50 metrów i jest jeden luk bardzo łagodny na długości od strony silosu. Paszociąg kupiłem od znajomego co zakończył hodowle i się przewalalo u niego pare lat. I pytanie czy zacząć od wymiany spirali czy po prostu założenia dodatkowej jednostki lecz wiadomo idzie za tym dodatkowe koszta a paszociąg u niego był na takiej długości i chodził mając ostrzejszy łuk. Ktoś podpowie co jest nie tak? 

Jak zmieniłeś łuk to długość spirali teraz nie pasuje wystarczy że źle leży spirala i nawet może ci łuk przecierać po kilku godzinach pracy 

Opublikowano
6 minut temu, bandzior11 napisał:

Jak zmieniłeś łuk to długość spirali teraz nie pasuje wystarczy że źle leży spirala i nawet może ci łuk przecierać po kilku godzinach pracy 

Wiec mam rozumieć ze spirala się zdeformowala pracując pod katem gdy wcześniej pracowała i teraz zmieniając luk czyli kat i mimo prostowaniu spirali dalej ma tendencje do pracy w tamtym łuku gdy pracowała wcześniej? Bo spirala została skrócona i naciągnięta lecz mimo to dalej nie pracowała płynnie od strony kosza… 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v