Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po sprawdzeniu cen u weterynarza nowe świadectwa kosztują dla stada powyżej 50 sztuk:

- w dni robocze 112.80 zł

- w dni wolne 112.80 zł + 20% czyli 135.36 zł

Chyba kolejny etap wykańczania rodzinnych gospodarstw rolnych produkujący trzodę chlewną. Pora szukać alternatywnych źródeł dochodów.

Opublikowano

Wszystkich polityków którzy występują, przemawiają na dożynkach powinno się wygwizdać i wywieźć na taczkach. Ja mam być karany za to że trzymam świnie? U mnie zostało parę gospodarstw z trzodą i w dodatku my mamy płacić chore pieniądze za kawałek papierku? Chyba wszyscy wiedzą jak to wystawienie świadectwa wygląda 

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

to dotyczy stada powyżej 50 szt czy sprzedaży powyżej 50 szt?

Wczoraj na spotkaniu w inspekcji twierdzili że dotyczy stad pow 50szt

Opublikowano
52 minuty temu, EppS napisał:

Czyli posiadacz stada w cyklu zamkniętym w ilości pow. 50 sztuk świń sprzedając jedną lochę płaci 112,80 zł za świadectwo ?

Dokładnie tak jak masz 51szt stado i sprzedajesz 1 czy 20szt płacisz 112.8 jeśli masz np stado 48szt płacisz 40zl 

18 minut temu, bizon1 napisał:

A jaka stawka przy uboju gospodarczym ?

Taka sama zasada jak wyżej jeśli na użytek własny a stado poniżej 50szt to 40zl jeśli powyżej 50szt 112.8 dokładnie opisane w art 34

Opublikowano
5 minut temu, krilan06 napisał:

Zapłaciłem właśnie 135 zł za świadectwo dla 7szt, podobno to pomysł ministerstwa rolnictwa na czele z Kowalczykiem

20% więcej z tytułu weekendu

No ich pomysł bo mało kasy na weterynarię mają to już znaleźli u rolników brakującą kasę pójdzie do skarbu państwa a oni dadzą weterynarii i każdy zadowolony 

Pytał ile masz sztuk czy jakoś sprawdził aoze liczył ?

Opublikowano
2 godziny temu, krilan06 napisał:

Wszystkich polityków którzy występują, przemawiają na dożynkach powinno się wygwizdać i wywieźć na taczkach. Ja mam być karany za to że trzymam świnie? U mnie zostało parę gospodarstw z trzodą i w dodatku my mamy płacić chore pieniądze za kawałek papierku? Chyba wszyscy wiedzą jak to wystawienie świadectwa wygląda 

Lepiej złapać przywiązać do snopka słomy czysiana i podpalić 

Opublikowano

Ja mam być karany za to że trzymam świnie? U mnie zostało parę gospodarstw z trzodą i w dodatku my mamy płacić chore pieniądze za kawałek papierku?

To nie kara, to zaszczyt że utrzymujesz przy życiu tych urzędasów pasożytujących na tobie🤣

Opublikowano
19 minut temu, damianos95 napisał:

No ich pomysł bo mało kasy na weterynarię mają to już znaleźli u rolników brakującą kasę pójdzie do skarbu państwa a oni dadzą weterynarii i każdy zadowolony 

Pytał ile masz sztuk czy jakoś sprawdził aoze liczył ?

Nic nie pytał bo on wie że mam więcej niż 50szt

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Dokładnie tak jak masz 51szt stado i sprzedajesz 1 czy 20szt płacisz 112.8 jeśli masz np stado 48szt płacisz 40zl 

Taka sama zasada jak wyżej jeśli na użytek własny a stado poniżej 50szt to 40zl jeśli powyżej 50szt 112.8 dokładnie opisane w art 34

Dziwne, bo w rozporządzeniu nic nie ma o wielkości stad, a tym bardziej o 40 złotych, gdzie żeście to wyczytali?  :P Mniemam że tu,https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/od-dzisiaj-nowe-stawki-za-swiadectwa-zdrowia-podwyzki-sa-kolosalne,122037.html tylko to była cena 40 zł. za partię 50 szt. pany  

https://www.agrofoto.pl/multimedia/pliki/151957.html

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
15 godzin temu, Desperado napisał:

Dziwne, bo w rozporządzeniu nic nie ma o wielkości stad, a tym bardziej o 40 złotych, gdzie żeście to wyczytali?  :P Mniemam że tu,https://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/od-dzisiaj-nowe-stawki-za-swiadectwa-zdrowia-podwyzki-sa-kolosalne,122037.html tylko to była cena 40 zł. za partię 50 szt. pany  

https://www.agrofoto.pl/multimedia/pliki/151957.html

Weterynarz powiatowy potwierdził:

Stado świń liczące do 50 sztuk świadectwo kosztuje 40 zł  w dni robocze (w dni wolne od pracy to nie znam cenę)

Stado świń liczące od 51 sztuk świadectwo kosztuje w dni robocze co najmniej 112,80 zł a w dni wolne od pracy ci najmniej 135,37 zł 

Opublikowano

Sąsiad który już trochę żyje na tym świecie i pochodzi z gospodarstwa, ale nie jest obecnie związany z rolnictwem, powiedział że takiego zlodziejstwa jak jest obecnie to jeszcze za jego życia nie było 

Opublikowano
1 godzinę temu, waldek0093 napisał:

Weterynarz powiatowy potwierdził:

Stado świń liczące do 50 sztuk świadectwo kosztuje 40 zł  w dni robocze (w dni wolne od pracy to nie znam cenę)

Stado świń liczące od 51 sztuk świadectwo kosztuje w dni robocze co najmniej 112,80 zł a w dni wolne od pracy ci najmniej 135,37 zł 

Czyli weterynarz bierze opłaty wg swojego widzimisię czy nie zna przepisów?

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał:

Weterynarz bierze odpowiednią kwotę, którą otrzymał od Inspekcji Weterynaryjną, a ona od Ministerstwa Rolnictwa.  Inspekcja Weterynaryjna nałożyła specjalną zniżkę dla stąd do 50 sztuk świń za wystawienie świadectwa. Zawsze można zapytać się u weterynarza lub Inspekcji Weterynaryjnej dlaczego tak jest i się tu z tym podzielić. Może wytłumaczą konkretnie dlaczego ta kwota a nie np. 500 zł od 1 sztuki.

Opublikowano

Dokładnie- lekarz weterynarii dostał wytyczne z inspekcji wet., a ta z ministerstwa rolnictwa. Lekarz daną kwotę zdaje do inspekcji i dostaje dodatkowe pieniądze za dojazdy. Także możemy atakować tylko i wyłącznie ministerstwo rolnictwa

Opublikowano (edytowane)

Sąsiad który już trochę żyje na tym świecie i pochodzi z gospodarstwa, ale nie jest obecnie związany z rolnictwem, powiedział że takiego zlodziejstwa jak jest obecnie to jeszcze za jego życia nie było 

Sąsiad pamięta czasy PRL-u, zresztą ja też, to co teraz nazywa się "biznesem" to wtedy nazywało się spekulacją i okradaniem w biały dzień, też kradli gdzie się dało, ale nie na taką skalę jak w tym systemie.

26 minut temu, krilan06 napisał:

Dokładnie- lekarz weterynarii dostał wytyczne z inspekcji wet., a ta z ministerstwa rolnictwa. Lekarz daną kwotę zdaje do inspekcji i dostaje dodatkowe pieniądze za dojazdy. Także możemy atakować tylko i wyłącznie ministerstwo rolnictwa

No oczywiście że to jest robota ministerstwa rolnictwa, sama inspekcja nic nie może. Ministerstwo takimi sposobami przez obciążanie rolnika zbędnymi i nie przynoszącymi jakiegokolwiek pożytku kosztami, prowadzi walkę z ASF, na nic innego ich nie stać.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
46 minut temu, witejus napisał:

Tak jest jeden jak chce przyjechać to powie za tę samą usługę że robi dziury w kieszeni a drugi w miarę cenowo tylko czy go się mu chce? 🤔🤔🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v