Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, GABBER85 napisał:

PRZEŻYJMY TO JESZCZE RAZ

minuta   3:00

oni to dobrze policzyli ,że będzie się opłacać ta obniżka ..dla nich ,  w moim przypadku oprócz GR prowadzę działalność gospodarczą usługi i po obniżce  vatu w cenie paliwa  oddaję więcej  vatu do skarbówki , bo po prostu nie mam kosztów  w stosunku do sprzedaży 23%

Opublikowano
15 godzin temu, ws71 napisał:

Czy dolar przypadkiem nie kosztował ok 3,2 max czyli 3,2x 140= 448 ,obecnie 120 x 4,3=516 zł to jest koszt samej baryłki a reszta kosztów

Niektórzy ekonomiści zajmujący się rynkiem paliw wieszczą jesienią ceny na poziomie 170$ za baryłkę

13 godzin temu, ws71 napisał:

@mar353 Teraz dolicz ceny energii[ a przetwórstwo ropy jest cholernie energochłonne] dla przemysłu wszelkich podatków, które kolejne rządy tylko podwyższały i tak cena ropy to 30-40 % ceny produktu końcowego, czyli wzrost o 40 groszy powoduje wzrost produktu końcowego co najmniej o 1zł

Masz rację, ale ludziom tego nie przetłumaczysz. Ludzie zawsze wiedzą lepiej i ..uj😅. Tak samo nie biorą pod uwagę tego, że Europa sprowadzała z Rosji nie tylko ropę, ale też gotowe paliwa ON i benzynę, bo europejskie rafinerie nie pokrywają europejskiego zapotrzebowania na te paliwa. Więc ceny gotowych paliw poszły w górę jeszcze mocniej niż ropa.

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, ws71 napisał:

@mar353 Teraz dolicz ceny energii[ a przetwórstwo ropy jest cholernie energochłonne] dla przemysłu wszelkich podatków, które kolejne rządy tylko podwyższały i tak cena ropy to 30-40 % ceny produktu końcowego, czyli wzrost o 40 groszy powoduje wzrost produktu końcowego co najmniej o 1zł

Zgoda tylko że, conajmniej 1zł jest teraz tak jakby odliczony  ceny litra ze względu na zmniejszoną akcyzę i 8 % vat , a cena ON i tak wynosi 8 zł. Więc nie ma co ich bronić, ciągną z nas obywateli ile tylko mogą. 

Opublikowano
6 godzin temu, farmerss34 napisał:

oni to dobrze policzyli ,że będzie się opłacać ta obniżka ..dla nich ,  w moim przypadku oprócz GR prowadzę działalność gospodarczą usługi i po obniżce  vatu w cenie paliwa  oddaję więcej  vatu do skarbówki , bo po prostu nie mam kosztów  w stosunku do sprzedaży 23%

Jesteś na vat a nie masz o nim pojęcia. To że więcej oddasz do skarbowego nie oznacza że jesteś w plecy bo mniej vatu zapłaciłeś przy kupnie towaru i czy vat jest 0 czy 23 dla varowca nie ma znaczenia. 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mechanikrafal napisał:

Zgoda tylko że, conajmniej 1zł jest teraz tak jakby odliczony  ceny litra ze względu na zmniejszoną akcyzę i 8 % vat , a cena ON i tak wynosi 8 zł. Więc nie ma co ich bronić, ciągną z nas obywateli ile tylko mogą. 

Z ropą zrobi się k ocioł i to już wieszczą wszyscy,Rosja też zdaje sobie z tego doskonale sprawę, a samo paliwo to napełniania budżetów prawie wszystkich państw na świecie o rozwiniętych gospodarkach i konsumpcji

https://www.money.pl/gielda/prezes-firmy-handlujacej-ropa-wyslal-zlowieszczy-sygnal-idziemy-na-rekord-6777571491613248a.html

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Zlituj się Panie, za 13 lat myślisz już o śmierci . Ty młody chłop jeszcze.

No ja już myślę o emeryturze a mam dopiero 30l 😉🤪

hubertb napisał:

Po za tym od 2035 nie będzie sprzedaży NOWYCH aut z silnikami spalinowymi. Jest jeszcze rynek używek który pociągnie około 20 lat. 

Zawsze można sprawdzić nowe auto z poza UE

Opublikowano
4 minuty temu, Bercik92 napisał:

Zawsze można sprawdzić nowe auto z poza UE

Podejrzewam że nie bedzie to miało sensu albo doje... takie cło że będzie to nie opłacalne. 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

A chu...Z tym paliwem do 2035r w Unii Europejskiej mają zniknąć samochody spalinowe🙆‍♂️

mają zostać benzynowe jakaś posłanka gafę w sejmie strzeliła 🤭😁

Rolnik1973 napisał:

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A chu...Z tym paliwem do 2035r w Unii Europejskiej mają zniknąć samochody spalinowe🙆‍♂️

Ja też znikne

W sam raz daty się pokrywają

a co Ty już planujesz 🤔

Opublikowano

Wczoraj zamówiłem tonę b7 po 7,65 na dziś i jeśli cena nie pójdzie w górę to coś tam jeszcze odleci z tej ceny, zapas już do końca roku będzie, północne Mazowsze, stały dostawca.

Opublikowano
20 minut temu, EmilPlayP napisał:

Wczoraj zamówiłem tonę b7 po 7,65 na dziś i jeśli cena nie pójdzie w górę to coś tam jeszcze odleci z tej ceny, zapas już do końca roku będzie, północne Mazowsze, stały dostawca.

Od kiedy paliwo zamawia się na masę a nie objętość?

Opublikowano
10 minut temu, Kedar88 napisał:

Od kiedy paliwo zamawia się na masę a nie objętość?

Kolego zawsze hurtem nawet ustawa o tym mówi .Paliwo na cysterny jest wydawane tonażowo (pewne 100%) a sprzedający hurtem ma obowiązek przeliczyć to do 15*c .U mnie dostawy jak kupowałem  są ważone -na ateście masz ciężar właściwy i na tej podstawie FV .Paliwo puchnie lub kurczy się od temperatury ok. 10 razy bardziej niż woda i stąd różnice a dlatego 15*c bo zwykle tankując ze zbiorników podziemnych  na stacji jest to średnio roczna temperatura paliwa tankowanego do baku (cysterna zlewając paliwo latem temp 35*c zlewa około 1500 l więcej według licznika na litry a zimą około 500 mniej niż pokazuje licznik -zrozumiałe?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v