Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, hubertuss napisał:

W agrobiznesie właśnie się cieszyli, że pszenica potaniała z 2 tys do 1,4 bo jest towar z UA i mąka bezie tanieć. I mówili, że mąki nie zabraknie. O tak taniejących nawozach nic nie było.

znowu sms dostałem od przedstawiciela regionalnego że vat od 1 stycznia na nawozy wchodzi i dodatkowo 50 zł do góry

Opublikowano

O nawet ktoś dał radę obejrzeć do końca agropierdoły? Ja zacząłem ale wytrzymałem po dwóch pierwszych tematach. 

13 minut temu, hubertuss napisał:

W agrobiznesie właśnie się cieszyli, że pszenica potaniała z 2 tys do 1,4 bo jest towar z UA i mąka bezie tanieć. I mówili, że mąki nie zabraknie. O tak taniejących nawozach nic nie było.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, pawelek98 napisał:

znowu sms dostałem od przedstawiciela regionalnego że vat od 1 stycznia na nawozy wchodzi i dodatkowo 50 zł do góry

Odpisz mu niech liczyć się nauczy, bo 8% z 3,5tys to nie jest 50zł

No chyba że liczy od 100kg, to wówczas też nie jest to 50zł🤣

Opublikowano
31 minut temu, witejus napisał:

Dacie aż tak podrożały?

Na tak luksusową markę mnie nie stać -jeszcze mi zaproponują kawę i nie będę wiedział jak się zachować (czy poprosić o cukier )😋

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Odpisz mu niech liczyć się nauczy, bo 8% z 3,5tys to nie jest 50zł

No chyba że liczy od 100kg, to wówczas też nie jest to 50zł🤣

źle mnie zrozumiałeś, 8% vatu + dodatkowo 50 zł do góry

chyba mu odpiszę że od marca -1000

niestety nawozy mam kupione za sprzedany co prawda rzepak po 3200, no ale drogo zapłaciłem rsm 3300, mocznik 4500 , muszę tylko auto fosforowo-potasowych kupić

Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

Na tak luksusową markę mnie nie stać

Ale może dilera stać na kostkę cukru do kawy, w końcu sprzedaje auta z półki pod sufitem.😜

2 minuty temu, pawelek98 napisał:

8% vatu

A wiadomo oficjalnie że 8% ?

Opublikowano
14 minut temu, Mateusz1q napisał:

2mld rocznie płacisz na TVP glosowaliscie na nich

Ja nigdy nie dałem się nabrać na Kaczyńskiego i pis.

14 minut temu, pawelek98 napisał:

To mały coś ten vat. Chłop po prostu chce wynik lepszy na koniec roku wyrobić i premie dostać.

12 minut temu, limousine napisał:

O nawet ktoś dał radę obejrzeć do końca agropierdoły? Ja zacząłem ale wytrzymałem po dwóch pierwszych tematach. 

Tak w tle leciało i słuchałem bardziej niż oglądałem i tak mi zapadło w pamięci. Ta propaganda ich nie wie już za kim iść za rolnikiem czy za młynarzem itd.

Opublikowano

Nawet nie rozważałem tak luksusowej marki nawet  nie wiem gdzie jest najbliższy salon (zakładam że Dacie sprzedają też w salonach )-bo niektóre gadżety dokładają do ciągników  

Opublikowano

oni już wiedzą że u prawdziwego rolnika są dawno spaleni. 

teraz o gospodarstwa socjalne jest bój, a oni wiernie na wybory chodzą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

jak może innych nie mają tylko same za co najmniej 0,5 mln znam takich

A co to jest milion na ziemię? chyba że ziemia po 100 tyś?

w gospodarstwach produkcyjnych kredyt to jest taki sam produkt jak zakup nawozów,  inwestują kupują negocjują odsetki itd., kredyty fabryczne itp.

np. w cenie nowego ciągnika jest koszt jego finansowania fabrycznego, i ten co  za gotówkę bierze to frajer bo też płaci w cenie ciągnika dla tego co bierze w finansowaniu fabrycznym

Najlepiej jak bierzesz pierwszą ofertę na traktor i finansowanie fabryczne jest niższe niż przy kolejnych, gdzie cena traktora jest niższa, a finansowanie mniej korzystne...

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Tak w tle leciało i słuchałem bardziej niż oglądałem i tak mi zapadło w pamięci. Ta propaganda ich nie wie już za kim iść za rolnikiem czy za młynarzem itd.

Jak to za kim, za konsumentem pieczywa. Agrobiznes oglądają też emeryci i odrobina miastowych.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Europejskie magazyny gazu ziemnego są zapełnione w 83 proc., o 10 pkt. proc. powyżej pięcioletniej średniej.

GAZU NIE BRAKUJE .

Zimy nie widać wszystko na plus może minimalnie spaść do -4 stopnia .

Europa będzie miała tani nawóz a jak w Polsce będzie ? .

Jak się zacznie ponowne napełnianie magazynów to gaz zdrożeje i dla tego eksperci od nawozu postulują aby teraz kupować . 

Nawóz najtańszy był zimą i latem a jeśli wiosną zaczną napełniać mag. gazem może być drogo .

• Like 1
Opublikowano
39 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Jak to za kim, za konsumentem pieczywa. Agrobiznes oglądają też emeryci i odrobina miastowych.

To akurat prawda chyba największa grupa popierająca pis. Pod nich nawet nową ordynacje chcą robić by komisje wyborcze były przy kościołach. Znowu potrzebna kampania schowaj babci dowód.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak się zacznie ponowne napełnianie magazynów to gaz zdrożeje i dla tego eksperci od nawozu postulują aby teraz kupować . 

Nawóz najtańszy był zimą i latem a jeśli wiosną zaczną napełniać mag. gazem może być drogo .

Taaa czyli promocja jest i lećta kupować😎

W portach statki z nawozami z USA i inne,  stoją info od handlowca, ceny spadają bo ten kto je wysłał chce sprzedać a nie stać i czekać . Nasze zakłady obecnie przez wysokie ceny u nas,  ściągnęły na siebie dużą konkurencję i teraz kwik się zaczyna.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

a gaz leci do dołu po sraczce u rolników zacznie się sraczka, a może już się zaczęła u dystrybutorów, na amerykańskiej giełdzie nawozy też do dołu

https://tradingeconomics.com/commodity/urea

https://tradingeconomics.com/commodity/di-ammonium

Dokładnie, z tego co się słyszy już sraczka jest bo rolnicy przy obecnych cenach zbóż nie dają się nagonić propagandzie zakupowej jak dokladnie rok temu .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Dream1990 napisał:

Gaz na giełdzie już tylko trochę ponad 90 euro, ze szczytu w sierpniu 345 euro, Czyli prawie jak rok temu o tej porze. Czekamy na spadki cen nawozu 😀

Rok temu o tej porze agrochem podniósł cenę saletry na 4600zł/t

18 godzin temu, misio3p napisał:

18 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Misio, jak szukasz KK to zadzwoń do Agroloku i zacznij targi od 2800 zł. :P  

Nie handluję z nimi, cenię swoje zdrowie psychiczne;)

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

Łódzkie, lokalny skład 

Saletra ZAKSAN 32 N BB 3640 zł/t ( spadek od 12 listopada 240 zł na tonie )

Polifoska 6 BB 4500 zł/t ( spadek 100 zł ) 

Korn Kali BB 3900 zł/t ( spadek 500 zł)

Canwil z magnezem BB 4450 zł/t ( spadek o 50 zł)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Ale bajda sprawa prosta jeżeli jest nadmiar gazu idzie do magazynów jest brak to jest pobierany z magazynów wszystkim reguluje zapotrzebowanie i dostawy a nie jakiś pajac i przełącza raz tu a raz tam .A magazyny to byłe szyby wydobywcze gazu (podziemne gdzie jest tłoczony do skał gaz i ponownie pobierany gdy spada ciśnienie )

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Mocznik zagraniczny przy jednym worku 3800 a dwa miesiace temu był po 5000

to prawdziwy cud. 🤣

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v