Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Będzie tanieć na 100% tak jak zboża. 

No nie wiem, w ubiegłym roku było wielu takich co wieszczyli że na wiosnę tego roku saletra będzie po 2 tys

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano

W mojej okolicy z nawozami mały ruch, wielu rolników zaopatrzyło się po żniwach bo straszyli brakiem. Składy zapasy zrobiły drogiego towaru we wrześniu, część  nie zeszła  a ceny nie spadły. Ludzie kasy mają co raz mniej I redukują inwestycje a z nowym rokiem raczej nikomu lżej nie będzie. 

• Like 3
Opublikowano

Już pisałem azoty maja was gdzieś .żeby wypełnić lukę nawozową po ruskich potrzeba 5 x więcej niż produkuje cała grupa azoty europa to wchłonie po obecnych cenach bo maja wyższe ceny zbóż wyższe dopłaty i inaczej rozwiązaną sprzedaż nawozów .Nie czarujmy nawet magazyny dystrybucji maja swoją pojemność a z pod chmurki  nikt nie kupi za takie pieniądze ..A w azotach jak produkuja to musi być kolejka w końcu co minuta 5 ton leci jak podstawią wagony kolejka będzie mniejsza . Ale nie kupując nie ryzykujesz i już masz w kieszeni 

Opublikowano
Gromi napisał:

Agrochem

Mocznik z inhibilatorem 4300

Bez inhibilatora 4700 😮

Jest to już nowy cennik? Patrzyłem w internet i na ich stronie nadal jest ten stary. Dzwoniłeś dzisiaj do nich? Przy takiej cenie mocznika to lepiej już importowany kupić.

Opublikowano (edytowane)

@GRZES1545 W mojej okolicy (Mazowieckie zachód) od dziś drobne podwyżki saletra z 3690 na 3720-3780. 

Mocznik bez inh 4300

Mocznik z USA 3990

Saletrzak 3400

Superfosfat 2250

Kornkali 3250 tu spadek

Saletrosan 26 - 3780

Edytowane przez Norman
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

No nie wiem, w ubiegłym roku było wieku takich co wieszczyli że na wiosnę tego roku saletra będzie po 2 tys

A w szczególnosci jeden na tym forum😂

1 godzinę temu, Gromi napisał:

Agrochem

Mocznik z inhibilatorem 4300

Bez inhibilatora 4700 😮

w chemirolu jest po okolo 3600 import ale przy ilosci całosamochodowej

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, tedek2 napisał:

Z Ukrainy nigdy nic dobrego nie przyszło i nie przyjdzie. Takie zboże tanie a śruty ciągle drożeją. Pensje pracownikom produkcyjnym jakoś tak nie rosną co kilka tygodni.

Zboża w skupie tanie, wieprzowina, wołowina mleko, wszystko tanie a wy się między sobą kłócicie 

Jest jeden towar co obniżył trochę ceny , pręty i stal walcowana z UA  zaczęli przywozić . Nie przekłada się to jednak na ceny innych wyrobów ze stali bo nośniki energii są w PL za drogie .

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Jest to już nowy cennik? Patrzyłem w internet i na ich stronie nadal jest ten stary. Dzwoniłeś dzisiaj do nich? Przy takiej cenie mocznika to lepiej już importowany kupić.

Dziś rano dzwoniłem do oddziału w Zachodniopomorskim 

Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał:

Już pisałem azoty maja was gdzieś .żeby wypełnić lukę nawozową po ruskich potrzeba 5 x więcej niż produkuje cała grupa azoty europa to wchłonie po obecnych cenach bo maja wyższe ceny zbóż wyższe dopłaty i inaczej rozwiązaną sprzedaż nawozów .Nie czarujmy nawet magazyny dystrybucji maja swoją pojemność a z pod chmurki  nikt nie kupi za takie pieniądze ..A w azotach jak produkuja to musi być kolejka w końcu co minuta 5 ton leci jak podstawią wagony kolejka będzie mniejsza . Ale nie kupując nie ryzykujesz i już masz w kieszeni 

ruski robi tylko łomot. 

a że potem jako litewski, turecki, czy tam Turkmenistan. 

papier wszystko wytrzyma. 

na ziarku mocznika kodu kreskowego nie drukują, tak samo jak psienicy, czy kukuruszki. 

Opublikowano
22 minuty temu, Fugeo napisał:

Wróci od nowego roku VAT na nawozy to ceny netto nawozów powinny pójść delikatnie w dół, co o tym myślicie?

Netto pewnie troche spadna, za to brutto troche wzrasna :D

Opublikowano

Jasne, żeby babka miała wąsy.. dodadzą do tych cen co są VAT i takie obniżki będziemy mieli. Obajtek za to w radiu obiecuje, że mimo powrotu VAT paliwa zostaną na podobnym poziomie, czyli teraz nas goli na tej różnicy.. 

• Like 3
  • Haha 2
Opublikowano

Wreszcie troszkę  kasy odprowadzę do budżetu bo ta inflacja już mnie wk***ia a tak rząd będzie miał problem co zrobić żeby nie stracić 🙂

Opublikowano
28 minut temu, Fugeo napisał:

Zastanawiam się robić, kupować teraz nawozy (saletra 3700-3800) czy czekać do nowego roku i liczyć na spadki. Na vacie nie jestem.

Stoję przed tą samą decyzją. Licząc, żeby wyjść na plus po dodaniu VATu 8%, nawozy musiałby stanieć prawie 300 zł (średnio) na tonie . Nie wiem czy jest to możliwe

Opublikowano

Moim zdaniem na spadki cen nie ma co liczyć do wiosny, dodadzą vat i cena wzrosnie. Ewentualne spadki jeżeli już to wiosną i to nie na pierwszą dawkę. Będą sztucznie trzymać cenę tak długo jak tylko się da i ciągnąć zyski. 

• Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Wróci od nowego roku VAT na nawozy to ceny netto nawozów powinny pójść delikatnie w dół, co o tym myślicie?

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Netto pewnie troche spadna, za to brutto troche wzrasna :D

Skąd pomysł że cena netto nawozów stanieje? Nikt charytatywnie nie będzie pracować. Netto zostanie takie samo po prostu dodają vat

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v