Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Andpol napisał:

na co?

na ta samą susze z deminimis  i pytanie czy złożenie na obecną zapomogę nie wykluczy tych co ponieśli duże straty suszowe   w 2022

np . teraz dostanie na 100 hektarów 5 000 zł , a być może po nowym roku dostałby  1000 do każdego hektara a to przy 100 ha daje 100 000 zł. pod warunkiem że w tym roku nie składał 

Opublikowano
28 minut temu, Desperado napisał:

Szkoda że jak trzeba strajkować to sami tego nie robią, bo gówno by sami zrobili.   xD

A co to ma wspólnego z braniem socjalu?

33 minuty temu, stach12 napisał:

więcej korzyści ma budżet  państwa z jednego palącego pijaczka niż z 10 farmerów po 100 ha haha

Możesz to jakoś na cyfrach udowodnić?

Opublikowano
14 minut temu, stach12 napisał:

na ta samą susze z deminimis  i pytanie czy złożenie na obecną zapomogę nie wykluczy tych co ponieśli duże straty suszowe   w 2022

np . teraz dostanie na 100 hektarów 5 000 zł , a być może po nowym roku dostałby  1000 do każdego hektara a to przy 100 ha daje 100 000 zł. pod warunkiem że w tym roku nie składał 

no ja nie składał to po nowym roku złożę jak dadzą większą pule ale najpierw zobaczymy ile dadzą tym co teraz złożyli?

Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:
47 minut temu, stach12 napisał:

więcej korzyści ma budżet  państwa z jednego palącego pijaczka niż z 10 farmerów po 100 ha haha

Możesz to jakoś na cyfrach udowodnić?

w sumie sporo  racji Stach 12 ma , na tych 10 farmerów musi ze 1000 osób płacic podatki 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, thor1984 napisał:

kto to?

Pan Prezes Jarosław Kaczyński. Człowiek dzięki któremu jesteśmy w tym miejscu w którym jesteśmy.

Edytowane przez Dublin
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Desperado napisał:

Zalegalizowali, czyli faktycznie jest drugie gospodarstwo domowe, wywiadzik środowiskowy ma być, więc gdzie tu debilizm widzisz?

Ty jako "wierny poddany miłościwie panującego jarka polskęzbawa" debilizmu nie widzisz. Ja, trzeźwo myślacy widzę. Na początku było: zasiłek węglowy na każde gospodarstwo domowe. To ludzie składali: rodzice z dołu i młodzi z góry. Władza wtedy, że tak nie może być, wyłudzenie itp. Teraz władza stwierdziła: no rodzice na dole, młodzi na górze i każdy dostanie. I teraz to już nie jest wyłudzenie. Jak w takim wypadku nazwiesz postępowanie władzy. Po mojemu debilizm, schizofrenia, rozdwojenie jaźni.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
54 minuty temu, Ulman napisał:

Bogaci powinni brać w pierwszej kolejności bo na socjale najwięcej łożą.

Ja pierniczę dawno tak się nie uśmiałem , Kurna pognali by wesz za  1 grosz .

Jak wspominałem wiele razy i z dania nie zmienię na protesty na drogach , są sami bogacze co za bankowe nakupili o oni tylko na takie 5 tyś to pierwsi złożyli , jak ten co ma 1,5 ha .

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

w sumie sporo  racji Stach 12 ma , na tych 10 farmerów musi ze 1000 osób płacic podatki 

Spokojnie kilka lat zostaną molochy na urzędzie skarbowym i spełni się marzenie wielu o dobrym jedzeniu, już przecież mamy wysoka jakość produktów w sklepie. Zresztą wielu nawet nie zauważy co się im sprzedaje do jedzenia 

Opublikowano (edytowane)

W Polsce nie prędko tak się stanie , pierw Unia się ro***erdoli .

Co do nawozów to obszarnicy zakwiczą spadkiem plonów , wprowadzeniem zielonego ładu wesoło nie będzie .

każda utracona 1 tona zboża odbije się , finansowo na prowadzeniu gospodarstwa .

Szklarnie w tym roku w Polsce to poczują , bardzo kosztownie , zaś ciepłe kraje zaleją towarem rynek Polski .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
19 minut temu, jarecki napisał:

Możesz opisać jaki jest tego mechanizm?

14 minut temu, galan99 napisał:

Ja pierniczę dawno tak się nie uśmiałem , Kurna pognali by wesz za  1 grosz .

Jak wspominałem wiele razy i z dania nie zmienię na protesty na drogach , są sami bogacze co za bankowe nakupili o oni tylko na takie 5 tyś to pierwsi złożyli , jak ten co ma 1,5 ha .

Poznać głupiego po śmiechu jego.

Jak to za bankowe nakupili? 

Ten co ma 1,5 ha to nawet 500 do budżetu nie wpłacił a chce 5 tys. więc kto tu jest pasożytem?

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
stach12 napisał:

Jak ktoś ma oszacowane powyżej 70% lub nawet ponad 30% strat to jest sens zaryzykować i poczekać na nabór w 2023. .w tegorocznym naborze płacą za szkody od 1% (proszę poprawić jeśli źle pisze) więc Ci co nagle "przypomnieli" sobie w październiku ze maja suszę ( i oszacowane kilka procent) to jest raczej jedyna mozliwosc aby wyrwać może nie 5 tys ale 1500-2000 zł. Pół tony saletry będzie :) Saletra w CN Pińczów - 4000 zl. Miała być 3800 zł :/

Opublikowano (edytowane)

A tak normalnie i nie zgrywaj mądrego jak , bo dobrze wiesz jak kupują i się modernizują .

Może 1 % gospodarstw jest w Polsce co za swoje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, Zetix napisał:

Kampania na rok 2022 jest zamknięta. Nie możesz zmieniać wniosków ani dodawać nowych.

A to nie było czasami do 15stego listopada ? :D

A no nie było , do 15 listopada to jest złożenie wniosku do arimr , a to o czym piszesz to było do 31 pazdziernika , i od tego momentu kampania jest już zamknięta , że już nie możesz sobie szacować jeszcze szkód , tylko jak nie zgłosiłeś szkody rolniczej do 31 pazdziernika , to się na tę pomoc nie łapiesz

Opublikowano

@Desperado, nie samym kartoflem człowiek żyje..

IMG_20221105_122335.jpg

6 minut temu, Ulman napisał:

Możesz opisać jaki jest tego mechanizm?

Pewno jak patologia w monopolowym socjal wydaje😆

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

A tak normalnie i nie zgrywaj mądrego jak , bo dobrze wiesz jak kupują i się modernizują .

Może 1 % gospodarstw jest w Polsce co za swoje .

Przecież bankom muszą oddać a tobie nikt nie broni robić tak jak oni więc nie zgrywaj głupiego

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, stach12 napisał:

do końca pażdziernika było szacowanie  szkód suszowych , wnioski do 15 listopada , kasa na święta , po świętach następne wnioski z deminimis  hahah

Tak? To ile podatku odprowadzi w tytoniu i alkoholu?

A ile podatku farmer odprowadzi w paliwie, środkach ochrony, nawozach?

1 godzinę temu, stach12 napisał:

Chyba we wnioskach jest podpunkt z oświadczeniem, że nie korzystałem/korzystałem z pomocy. Więc jest wykluczone podwójne finansowanie tego samego

55 minut temu, jarecki napisał:

W jaki sposób?

Ilu osobom taki farmer pośrednio zapewnia pracę kupując masę paliwa, nawozów, oprysków, części, czy nawet korzystając z licznych usług?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, galan99 napisał:

Nie pytaj co tego ?.

Tylko jakie będzie miało to skutki społeczne .

Podasz spada , ceny na płody spadają , zaś koszta rosną wiec sam poczujesz dane skutki .

O czym ty właściwie piszesz?  W tych twoich wywodach jest taki ład i skład jak w pożarze w burdelu.

10 minut temu, Agrest napisał:

Tak? To ile podatku odprowadzi w tytoniu i alkoholu?

A ile podatku farmer odprowadzi w paliwie, środkach ochrony, nawozach?

Chyba we wnioskach jest podpunkt z oświadczeniem, że nie korzystałem/korzystałem z pomocy. Więc jest wykluczone podwójne finansowanie tego samego

W jaki sposób?

Ilu osobom taki farmer pośrednio zapewnia pracę kupując masę paliwa, nawozów, oprysków, części, czy nawet korzystając z licznych usług?

Nie pytaj bo nigdy ci nie odpowiedzą. To osoby które wierzą że lumpy i dziady są solą tej ziemi. Tak samo rozumował proletariat za Lenina.

Edytowane przez Ulman
  • Like 3
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano

A czy i kiedy taki jeden z drugim zrozumieją, że jak dostaną stówę, to 150 muszą mieć wcześniej zabrane? No bo przecież jest "optymalizcja podatkowa" i bogaci, a już na pewno korpracje na to nie łożą.

Jeśli chodzi o temat cen nawozów to saletra 3800. i zaraz może nadejść moment że zacznę sobie w brodę pluć, iż kupiłem prawie całość w lipcu.

Opublikowano

Nie masz sobie co pluć teraz. Wszystko podsumujesz po żniwach. Byle ceny zbóż się utrzymały w przyszłym sezonie.

Choć jestem sceptycznie nastawiony.

Wczoraj wypchnąłem resztę. Zostało około 25t ale w 3 asortymentach.

Dwa się wypchnie na auto mieszane z przyczepą, trzeci lokalnie opchnę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v