Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

tylko dlaczego  brakuje  dowodu  rejestracyjnego

o takie coś to handlarza pytaj.

ja podobnie kupiłem daaawno temu. po prostu nie był za granicą rejestrowany i papierologię załatwiali. nie wiem czy to było w pełni legalne że tak przyjechał. no ale to już sporo lat temu.

teraz chyba bym tak nie kupił.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
5 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Żeby  nie drążyć  tematu  , nie chodzi mi o to czy  ciągnik do mnie przyjedzie , tylko dlaczego  brakuje  dowodu  rejestracyjnego ,ciągnik 2 tygodnie temu przyjechał do Polski czy ktoś z was miał taki przypadek

Dowód zabrany przez prefekture, zagubiony i wyrabiają nowy, w holandii np. Masz wok, czyli otrzymasz dowód po przejściu przeglądu, różne opcje są.

• Like 1
Opublikowano

Nie kupuje i nie zadatkuje się takich maszyn . Jeśli maszyna okaże się skradziona będziesz miał jeszcze problemy z prawem i akt o paserstwo.

Zadaj sobie pytanie kto normalny sprzedaje maszyny bz dokumentów ?

Opublikowano

Miałem taki przypadek z jednym ciągnikiem. Tez przyjechał z Francji, ale go zarezerwowałem stał na placu u sprzedającego. Dowód przyszedł za dwa tygodnie. Zapłaciłem odebrałem ciągnik. Tak się dzieje kiedy kupują coś na aukcjach w pakietach przez internet. Transport załatwia się też przez internet. dokumenty przychodzą później. Ale ostrożności nigdy dość.

• Like 1
Opublikowano

Ja kiedyś auto kupiłem w belgii przez internet, auto przyjechało, dokumentów brak. Doszły pocztą po 2 czy 3 miesiącach. Ale miałem tą świadomość, że handel i takie zakupy wiążą się z takim ryzykiem.

2 minuty temu, pablo6234 napisał:

Straty z produkcji roślinnej  ponad 17 % ale do zwierząt 0 i wyszło ogólnie trochę ponad 10 %. Szkoda sobie głowy zawracać...

Dlaczego? O piątke można pisać wniosek.

Opublikowano
6 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

No ale On zobowiązuje  się pisemnie dostarczenie dowodu rej. w póżniejszym czasie

To co za problem , skoro dałeś już jakiś zadatek , to można powiedzieć że ten ciągnik jest zaklepany . Teraz niech skompletuje dokumenty , a jak już to zrobi to wtedy płacisz i odbierasz ciągnik z pełną dokumentacją 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

To co za problem , skoro dałeś już jakiś zadatek , to można powiedzieć że ten ciągnik jest zaklepany . Teraz niech skompletuje dokumenty , a jak już to zrobi to wtedy płacisz i odbierasz ciągnik z pełną dokumentacją 

Tak mu mówiłem  ale on tak nie  chce mówi że nie raz już tak sprzedawał a nie ja to ktoś inny go weżmie 

Opublikowano
10 minut temu, pablo6234 napisał:

Straty z produkcji roślinnej  ponad 17 % ale do zwierząt 0 i wyszło ogólnie trochę ponad 10 %. Szkoda sobie głowy zawracać...

sie należy. składaj.

Opublikowano

ja w tym roku kupiłem nowy siewnik od dealera za 300k i odziwo mi przywieźli od razu dali mi go i później przysłali fakturę do zapłaty miesiąc później haha

nigdy wcześniej nie dostałem żadnej maszyny przed zapłatą 

Opublikowano
1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał:

Zamojskie Gmina Miączyn  25 pażdziernika  wniosek suszowy złożony ,wczoraj odrzucony bo nie przekracza 30%

kolego wystarczy 1 procent strat

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, suffeks napisał:

ja w tym roku kupiłem nowy siewnik od dealera za 300k i odziwo mi przywieźli od razu dali mi go i później przysłali fakturę do zapłaty miesiąc później haha

nigdy wcześniej nie dostałem żadnej maszyny przed zapłatą 

Ja jeden ciągnik dostałem z dokumentami i fakturą na podwórko, później zrobiłem przelew.

Jak brałem z kolei inny na modernizację, to puściłem przelew, jeździłem prawie 400km do tarnowa podgórnego do głównego oddziału john deerre po świadectwo homologacji, żeby go szybko zarejestrować, żebu rozliczyć prow, bo od podpisania umowy z agencją miałem tylko miesiąc. Był taki szalony czas w 2015 roku w czerwcu. Także ciągnik był już zarejestrowany, a możliwe że go jeszcze skręcali w mannheim 😅

Oczywiście mowa o fabrycznie nowych maszynach.

Opublikowano (edytowane)

właśnie po przeczytaniu ostatnich 30 stron tego tematu zrozumiałem o co chodziło w tej "pomocy rodzinie" i widzę ze cel został osiągnięty. 

rząd rzucił hasło i nagle ludzie przez dwa tygodnie jak w amoku przestali interesować się tym co się dzieje do okola a najważniejszym stało się uzyskać magiczny 1% aby zgarnąć 5k które już dawno w 10krotnosci zostało nam zabrane. ale najważniejsze teraz PROFIL, SZACOWANIE, KAWALER, PANNA, BABCIA, CIOCIA WNIOSEK SZYYYYBKOO BO NIE STARCZY, była susza nie było ale niech będzie d*pa ze to starczy na tonę mocznika czy saletry ale trzaaaa wyrwać te plewy za wszelka cenę...

jakieś historie z mchu i paproci o maszynach jest od tego inny temat.....

ludzie załóżcie sobie OSOBNY TEMAT o zapomogach albo zapiszcie się do MOPSU GOPSU po ryż i nie zaśmiecajcie tego tematu bo jak ludzie zamawiają dzisiaj nawoz to można się na jednym aucie o kilkanaście tysięcy machnąć bo są takie rozbieżności w cenach

dolny ślask

SMg epsotop w jednej firmie 3520 a w drugiej 2650

sól potasową 4850 w innej po 4500

mocznik superN46 Ponad 5k a gdzie indziej piszą ze już 4,5k oferują 

saletra to już nie idzie nadążyć... 4800--->3700

piszcie ceny region i będziemy wiedzieli co robić 

Edytowane przez krzys777
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał:

I to i to, jeszcze Krystyna Dowbor wyremontuje Ci dom🤣

Eee, a coś Ty Sławomir tak przy pierwszym przechrzcił Kaśkę na Kryśkę?

1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Może zle się wyraziłem  ciągnik  jest w kraju kilka dni temu go oglądałem  i zadatkowałem  ,powiedział mi że dowód będzie w póżniejszym  czasie  bo jest we francii wyrejestrowywany , dziś przysłał mi fakturę proformę do zapłaty ,reszta po przyjeżdzie

A to wyrejestrowanie to jest taki skomplikowany proces, że trwa tyle czasu? Jak Ci przysłał proformę, to chyba na resztę minus zadatek, zapłać i bujaj się później, grunt to napalić się na sprzęt i zaakceptować warunki handlarza, życzę powodzenia.

Handlarz jest znany od lat , będę go miał na podwórku tylko bez dowodu.

Dla mnie żaden handlarz nie budzi zaufania

No ale On zobowiązuje  się pisemnie dostarczenie dowodu rej. w póżniejszym czasie

A co mu zrobisz, jak dowodu Ci nie dostarczy, albo dostarczy po pół roku? W ciągu 30 dni musisz zarejestrować pojazd, a jak to zrobisz jak nie będziesz miał dowodu?

Kizeryt 2200

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jacor73 napisał:

A to wyrejestrowanie to jest taki skomplikowany proces, że trwa tyle czasu? Jak Ci przysłał proformę, to chyba na resztę minus zadatek, zapłać i bujaj się później, grunt to napalić się na sprzęt i zaakceptować warunki handlarza, życzę powodzenia.

A co mu zrobisz, jak dowodu Ci nie dostarczy, albo dostarczy po pół roku? W ciągu 30 dni musisz zarejestrować pojazd, a jak to zrobisz jak nie będziesz miał dowodu?

Kizeryt 2200

Ktoś mi  napisał  że w wydziale komunikacji  piszesz jakieś oświadczenie że czekasz na dokumenty i określasz się do kiedy  i nic nie płacisz ,ale jutro sam podjadę i zapytam.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Zamojskie Gmina Miączyn  25 pażdziernika  wniosek suszowy złożony ,wczoraj odrzucony bo nie przekracza 30%

tzn? w jakiej sprawie odrzucony tego dodatku 5tys ?

Opublikowano

Co znowu wymyślasz?.

Gdzie przeczytałeś że odrzucony?

1% wystarczy

Opublikowano

Z rana jutro goń do wydziału  komunikacji i dopytaj...chociaż pewnie usłyszysz że  bez dokumentów nic nie zarejestrujesz. Ta gadka handlarza śmierdzi na odległość, oby Cię nie wyrokował. Co za gość i skąd jak nie tajemnica?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, jacor73 napisał:

Kizeryt 2200

O faktycznie🤣

Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

To co mówisz? Nie brać i nie głosować?

Dają źle, nie dają też źle. Jak podatny jesteś na takie przekupstwo to dla Ciebie może to i kiełbasa. 

Dla mnie to nie ma żadnego związku z tym jak będę głosował, ale jak chcą coś dać to trzeba skorzystać, pieniądze w gospodarstwie zawsze się przydadzą.

Brać trzeba by minimalizować straty a dają bo wcześniej zabrali np: za nad wymiarowe zyski z paliwa, nawozów itd. i jeszcze ta tępa propaganda ze dają, a ty zastanowił się ile kosztuje ta obsługa wniosków i cała otoczka, ile dopłacasz do tego?? o ile wzrasta inflacja przez takie sztuczne podnoszenie cen?? a potem łaskawcy dadzą Ci ochłapy a ty wielce szczęśliwy że dają...

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v