Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, migacz napisał:

Ot i Stacha popieram. Znam jednego takiego. Młody jest jeszcze ale do czasu. Chodzi do roboty. Po godzinach robi na 60 chyba ha. I widzę jego zdjęcia na Facebooku o 1 w nocy opryski. A pytam się jego szefa jak on funkcjonuje. Szef na to po 3 kawach już jakoś idzie mu robota😆

Nie bardzo rozumiem, z czego tu się śmiać? Wam tak wszystko od razu owocowało? Proponuję beczkę soli zjeść. Co znaczy do czasu? Źle mu życzysz?

Na wsi ogólnie łajdastwo rośnie, dzieci roboty nie nauczone, od małego już wpajane, że państwo na wszystko daje. Dzieci patrzą, jak rodzice do pracy nie chodzą. A tu ktoś się stara, żeby coś mieć, więc nie widzę tu powodu do podśmiehujków. Każdy ma inny start w życiu.

• Like 2
Opublikowano
34 minuty temu, stach12 napisał:

rolnik który finansowo nie radzi na 20 ha gospodarstwie , pracując na etacie jest w stanie zarobić na paliwo żeby do tej roboty  dojechać  i bułke z poprzedniego dnia hahha bo ani z niego rolnik ani pracownik ,  taka prawda i nie chce nikogo tu obrazić ale skoro na polu nie zarabiasz albo za mało żeby z tego si ę utrzymać  to po co w nim grzebiesz ??????? i tracisz zdrowie / nerwy !!!! tym bardziej jak masz dobrze płatny etat . Pole w dzierżawe kilka nadgodzin na etacie i jest na koncie więcej jak za 2 etaty haha  Ile wart  jest pracownik po 10 godz. jeżdzie w 60 hahah nawet jak by mi dopłacił to bym go na 2 zmianie nie chciał widzieć na oczy hahah

Akurat w tej pracy co robię to zarobisz a się zbytnio nie narobisz. Więc ja bym powiedział że oni w pracy odpoczywają a w domu za***rdalaja. Wójt Grabowca z tego co słyszałem ma ok 80 hektarów . Kwestia sprzętu odległości i logistyki . 

Zależy co kto rozumie przez życie z 10 czy 20 h . Bo jeden jedząc suchy chleb z 20 i praktycznie nic nie inwestując powie że jemu dobrze jest i wystarcza co ma a drugi z 10 h chce inwestować powiększać i dlatego idzie do pracy . Gdybym miał pewność że ktoś da mi tone i moją dopłatą to pewnie oddał bym w dzierżawę bo z tego zboża bym wykarmił bez problemu 20 sztuk które mam i odpadła by praca w polu. Ale zaczynają mnie dochodzić słuchy że ta tona u mnie to mit i to od właścicieli którzy zaczynają się burzyć że im mało. Znajoma z horyszowa oddała za 400 kg gościowi kilka hektarów. Kuzyn chwalił się do mnie że daje tone a właścicielka od której zbiera 1,4 h do mamy mówila teraz że za to wszystko daje jej 800 kg w tym roku powiedziała żeby dał jej tone to powiedział że musi się zastanowić . 

Ogłoszenie z Werbkowic dał typ że jak składa o dopłaty to daje 3 tys . Jak napisałem że mam parę ha do oddania , klasa itp i że chce po tyle co w ogłoszeniu to do dnia dzisiejszego brak odzewu. 

31 minut temu, migacz napisał:

Ot i Stacha popieram. Znam jednego takiego. Młody jest jeszcze ale do czasu. Chodzi do roboty. Po godzinach robi na 60 chyba ha. I widzę jego zdjęcia na Facebooku o 1 w nocy opryski. A pytam się jego szefa jak on funkcjonuje. Szef na to po 3 kawach już jakoś idzie mu robota😆

I wraz go trzyma w pracy więc nie jest tak źle 🤣

Opublikowano
52 minuty temu, stach12 napisał:

rolnik który finansowo nie radzi na 20 ha gospodarstwie , pracując na etacie jest w stanie zarobić na paliwo żeby do tej roboty  dojechać  i bułke z poprzedniego dnia hahha bo ani z niego rolnik ani pracownik ,  taka prawda i nie chce nikogo tu obrazić ale skoro na polu nie zarabiasz albo za mało żeby z tego si ę utrzymać  to po co w nim grzebiesz ??????? i tracisz zdrowie / nerwy !!!! tym bardziej jak masz dobrze płatny etat . Pole w dzierżawe kilka nadgodzin na etacie i jest na koncie więcej jak za 2 etaty haha  Ile wart  jest pracownik po 10 godz. jeżdzie w 60 hahah nawet jak by mi dopłacił to bym go na 2 zmianie nie chciał widzieć na oczy hahah

z samego ziarka na 20 ha nikt na zachodzie nawet nie myśli żyć. 

tam to jest ogródek do dorabiania i hobby .koszty i nam już się równają ze starą ue. także etacik potrzebny będzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

komentarze pisane przez rolników , lub tak zwanych rolnikami . PiS i PiS ODSUNĄĆ od władzy i tyle , bo durnie wierzą że za Po by było taniej . Tak naprawdę nic by nie było to samo co jest .

Gówno prawda , takie gadanie ani gazu nie braknie , ani paliwa , tylko durny lud ma tak wierzyć że tak jest .

No bo za Po było taniej. Za pisu mamy durni u władzy. Którzy zamiast stabilizować w trudnych chwilach robią wiele aby wszystko rozhuśtać i zasiać panikę. Węgiel nawozy to wszystko głupota ludzi władzy. A rozhuśtują to by podbić ceny bo na te wszystkie socjale trzeba gdzieś zarobić. A najlepiej zarobić na obywatelu.

Przykład większość prądu mamy z węgla brunatnego który nie drożej tak bardzo. A prąd drożeje. Czyli pis doi obywatela.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jak jest potrzeba zmieniać i inwestować to na to trzeba mieć, z nieba nikomu nic nie spada. A tym bardziej jak sam piszesz żona pracuje a Ty gospodarka. 

Mam podobną sytuację tyle że połowę mniej ha, a maszyny kupuję w miarę możliwości bo czymś muszę pracować na ziemi którą lubię od małego uprawiać. Nowych ciągników nie mam ale cieszę się z tęgo co mam.

no bo to trochę tak jest ze z takiego małego gospodarstwa jak chcesz kupić jakieś graty to musisz iść do pracy żeby mieć na życie a z rolnictwa inwestujesz.

w sumie jak bym poszedł do pracy to pewnie też zamiast bizonem kosił bym jakimś kilkuletnim clasem a zamiast proximą to orał bym jonym ale w sumie wyszło by na to samo tylko czasu było by mniej

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jurniczek napisał:

Czyli od ziemi jak najdalej bo to skarbonka bez dna.

O Panie to coś źle robisz jak mówisz że to skarbonka bez dna. Ja tam żadnymi 60 się nie tłukę. Mam tyle sprzętu że 80 ha bym na spokojnie ogarnął. Bez kredo. Także ten tego 😉

Opublikowano
11 minut temu, bravo2 napisał:

Witam coś się ruszyło z cenami dziś tel że mają poli 5 za 4300 i mogę sprzedać a ja ze mam i dziękuję dziwne że zaczynają sami dzwonić 

zaczynają nóżkami przebierać, bo gorąco się robi. 

importerzy nie śpią 🤣

Opublikowano
23 minuty temu, PanPawel napisał:

O Panie to coś źle robisz jak mówisz że to skarbonka bez dna. Ja tam żadnymi 60 się nie tłukę. Mam tyle sprzętu że 80 ha bym na spokojnie ogarnął. Bez kredo. Także ten tego 😉

To powiedz od ilu ha zaczynałeś i jaka infrastruktura dysponowałeś na starcie ?

Moi rodzice zaczynali od 10 ha i od konia, 32mk mieszkania i połowy obory bo dziadki nie mogli nakarmic córki .

Pierwsze naszyny do konia później do małego ciągnika, budowa nowej obory i stodoły z 3 tokami . Budowa domu i sprzętu do większego ciągnika , między czasie kilka ha . Plus dwoje dzieci na studiach dziennych 5 letnich. Siostrze dali 5 ha na tamten czas można było za nie kupić mieszkanie 40 Mk2 w Zamościu. Ale byli tacy co im rodzice dali sporo ziemi nie trzeba było się budować i pomagali to oni mają dziś po 100 ha nawet i już tam robi 3 pokolenie 

39 minut temu, HF86 napisał:

importerzy nie śpią 🤣

Miejmy nadzieję że stracę tylko na lubofosie 🤣 ale zyskam na azocie 

Opublikowano
hubertuss napisał:

1 godzinę temu, galan99 napisał:

komentarze pisane przez rolników , lub tak zwanych rolnikami . PiS i PiS ODSUNĄĆ od władzy i tyle , bo durnie wierzą że za Po by było taniej . Tak naprawdę nic by nie było to samo co jest .

Gówno prawda , takie gadanie ani gazu nie braknie , ani paliwa , tylko durny lud ma tak wierzyć że tak jest .

No bo za Po było taniej. Za pisu mamy durni u władzy. Którzy zamiast stabilizować w trudnych chwilach robią wiele aby wszystko rozhuśtać i zasiać panikę. Węgiel nawozy to wszystko głupota ludzi władzy. A rozhuśtują to by podbić ceny bo na te wszystkie socjale trzeba gdzieś zarobić. A najlepiej zarobić na obywatelu.

Przykład większość prądu mamy z węgla brunatnego który nie drożej tak bardzo. A prąd drożeje. Czyli pis doi obywatela.

nikt nie wie jak by było za PO może było by lepiej a może było by dużo gorzej. prad drożeje bo UE nakłada różnego rodzaju opłaty emisyjne itp

Damianek20 napisał:

To powiedz od ilu ha zaczynałeś i jaka infrastruktura dysponowałeś na starcie ?

Moi rodzice zaczynali od 10 ha i od konia, 32mk mieszkania i połowy obory bo dziadki nie mogli nakarmic córki .

Pierwsze naszyny do konia później do małego ciągnika, budowa nowej obory i stodoły z 3 tokami . Budowa domu i sprzętu do większego ciągnika , między czasie kilka ha . Plus dwoje dzieci na studiach dziennych 5 letnich. Siostrze dali 5 ha na tamten czas można było za nie kupić mieszkanie 40 Mk2 w Zamościu. Ale byli tacy co im rodzice dali sporo ziemi nie trzeba było się budować i pomagali to oni mają dziś po 100 ha nawet i już tam robi 3 pokolenie 

39 minut temu, HF86 napisał:

importerzy nie śpią 🤣

Miejmy nadzieję że stracę tylko na lubofosie 🤣 ale zyskam na azocie 

każdy ma różny start w życiu jeden zaczyna od 0 i się rozwinie a inny ma 100ha po trzech pokoleniach ciężkiej pracy i to rozpierdoli

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Nie wiem ale ja z 40 ha roslinnej plus pensja żony i spokojnie sobie żyjemy więc dziwi mnie tu że niektórzy mają po 50 i więcej i muszą jeszcze dorabiać ale chyba tylko na nowe graty do gospodarstwa 

a Ty nie masz krówmlecznych , czy zle kojarze ?

Opublikowano

a i ta emisja straszna to też z ponad 100 do 66 spadła. 

I w dodatku toto i tak do naszego budżetu wraca. 

Opublikowano
31 minut temu, wojtal24 napisał:

nikt nie wie jak by było za PO może było by lepiej a może było by dużo gorzej. prad drożeje bo UE nakłada różnego rodzaju opłaty emisyjne itp

Yhy...

Opłaty emisyjne....

Bardzo zła unia! Bardzo!

image.png

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, wojtal24 napisał:

Sęk w tym, że opłaty emisyjne nałożono kilka lat temu. Ceny szybują teraz. Druga sprawa to opłaty emisyjne miały iść na modernizację sieci i energetyki. Pis je przejadł i wrzucił w socjal a modernizację energetyki robi z kolejnych podwyżek prądu.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
17 minut temu, panczo1922 napisał:

Yhy...

Opłaty emisyjne....

Bardzo zła unia! Bardzo!

image.png

I ten no stusk I putina wina. uj wie kto gorszy 🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

każdy ma różny start w życiu jeden zaczyna od 0 i się rozwinie a inny ma 100ha po trzech pokoleniach ciężkiej pracy i to ro***erdoli

Ja zaczynałem start z 15 ha dzierżawy bez dopłat po dziadkachz czego ojciec jeszcze wtedy siał połowę. Gdzie dziadek z 3 ha zbierał jęczmienia w rozrzutnik. Tak pole było wyciągnięte. Do dyspozycji była 60 ojca i jakieś tam stare graty. Wziąłem młodego kupiłem za 21 tys Fiata 1180 trupka i cały osprzęt do niego. Typu pługi agregaty siewniki itp itd. potem co roku się coś tam dokupowalo. Pole się spłacalo itp. po 7 latach już można powiedzieć że pole jest jako tako doprowadzone już do ładu. I samemu trzeba było się nauczyć doszkolić. Bo jak zaczynałem to się robiło tak jak ojciec l. Typu 300kg na hektar się siało. Po co skracanie i takie tam inne głupoty.na szczęście to tylko 2 lata trwało. Potem się człowiek odczytał na forum i robił po swojemu z ciągła krytyka że robię źle. Jak efekty przychodziły to tylko były pytanie co będziesz robił co będziesz dawał to i ja tak zrobię. Ale ojciec dalej nie może przełamać bariery siania poniżej 200kg ale co zrobisz 🤭 także u mnie nie było nic dane i dorobione. Jeszcze dodam że do pola dojeżdżałem jakieś 50km w jedną stronę bo mieszkalem gdzie indziej. Od roku jestem na miejscu także jeszcze nawet sporo czasu zostaje. Teraz sprzęt też jest już dużo lepszy niż wcześniej.

Edytowane przez PanPawel
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

każdy ma różny start w życiu jeden zaczyna od 0 i się rozwinie a inny ma 100ha po trzech pokoleniach ciężkiej pracy i to ro***erdoli

Na razie młode przesiedli się ze starych ursusów i zetorow na nówki i teraz może różnie być bo zadłużyli się okropnie. Jeden się powiesił teraz młode walczą.

• Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, panczo1922 napisał:

Yhy...

Opłaty emisyjne....

Bardzo zła unia! Bardzo!

image.png

Nie zgodzę się z tą grafiką, pracuję w małej elektrociepłowni należącej do zagranicznej firmy i do tej pory miął węglowy kupowaliśmy po około 400 zł / tonę a obecna cena to około 1900zł/tonę. Także z tych 109zł wskazanych jako koszt węgla robi się 545, do tego koszty remontów wzrosły 2-3 krotnie, koszt emisji z 50euro za tonę CO2 dochodził do 100euro za tonę, czyli 2x. Co ciekawego my jako wytwórca nie możemy podnieść cen bez zgody URE i o cenie 1743 złMWh możemy pomarzyć. Dodam że PGE i chyba Tauron mają inne ( niższe ) ceny węgla, bo mają swoje kopalnie:-)

Opublikowano

Ja zaczynałem start z 15 ha dzierżawy bez dopłat po dziadkachz czego ojciec jeszcze wtedy siał połowę. Gdzie dziadek z 3 ha zbierał jęczmienia w rozrzutnik. Tak pole było wyciągnięte. Do dyspozycji była 60 ojca i jakieś tam stare graty. Wziąłem młodego kupiłem za 21 tys Fiata 1180 trupka i cały osprzęt do niego. Typu pługi agregaty siewniki itp itd. potem co roku się coś tam dokupowalo. Pole się spłacalo itp. po 7 latach już można powiedzieć że pole jest jako tako doprowadzone już do ładu. I samemu trzeba było się nauczyć doszkolić. Bo jak zaczynałem to się robiło tak jak ojciec l. Typu 300kg na hektar się siało. Po co skracanie i takie tam inne głupoty.na szczęście to tylko 2 lata trwało. Potem się człowiek odczytał na forum i robił po swojemu z ciągła krytyka że robię źle. Jak efekty przychodziły to tylko były pytanie co będziesz robił co będziesz dawał to i ja tak zrobię. Ale ojciec dalej nie może przełamać bariery siania poniżej 200kg ale co zrobisz 🤭 także u mnie nie było nic dane i dorobione. Jeszcze dodam że do pola dojeżdżałem jakieś 50km w jedną stronę bo mieszkalem gdzie indziej. Od roku jestem na miejscu także jeszcze nawet sporo czasu zostaje. Teraz sprzęt też jest już dużo lepszy niż wcześniej.

I dtanoleś na 7 ha z dużym sprzętem ? A budowales się coś ?

Budowa pochłania dużo pieniędzy 

Opublikowano (edytowane)

Na początku na 7 z czasem na 30. W tamtym roku remont starego domu po dziadkach.(wymiana dachu centralnego część elektryki  okien podłóg meble i pewnie coś by się jeszcze znalazlo) I w tym albo w następnym roku startuje z budową 

Edytowane przez PanPawel
Opublikowano
16 godzin temu, miwigos napisał:

Niestety takie czasy że przy 10 ha wiekszość gdzieś pracuje

No z 10 ha ornego, to przy bydle i na ziemniakach znam gościa co sobie nieźle radzi i nie pracuje na etacie. Znam też gościa co mają z ojcem 90 ha ornych( ponad połowę swojego) i oboje pracują na etat. Nie każdy dostał w spadku ogarnięta gospodarkę. Nie dla każdego ważne jest też ile będzie z tego kasy, niektórzy traktują to jak hobby mając parę ha. 

• Like 1
Opublikowano

w pracy na etacie i prowadzeniu gospodarstwa moim zdaniem nic złego nie ma jak ktoś ma chęci i zapał niech robi co lubi. Lepiej 20 ha swojego + etat niż 20 ha swojego + 30 dzierżawy po 2000 zł za ha. Co do nawozów to ciągników z rozsiewaczem nie widać w okolicy pod oziminy mało kto sieje. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v