Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się składa, że niestety cennik ze strony Agrochemu jest nieobowiązujacy. I jeśli się chce kupić np. Saletre z Puław, to cena w bb wynosi 2880zl netto, saletrzak bb 2570 netto. Ilosci calosamochodowe,  płatność 7 dni. Poza tym towar z 25% procent kontraktu Anwilu i 50% kontraktu GA jest już rozdysponowany, a towar dojedzie jedynie do tego, kto jeszcze w grudniu zamówił w ciemno i nie odwołał zamówienia, gdy Anwil wyszedł ze swym szalonym cennikiem. I takie są realia.

• Confused 1
Opublikowano
12 minut temu, marcianjargit napisał:

Już od września czekamy aż nawozy stanieja i d*pa..cały czas w górę 

Przecież po świętach ostro w dół z 4600 na 3000 saletra, tylko płacić i brać 😂 czas z szamba na pole wywozić 😁😁

Opublikowano (edytowane)

Poza tym po przerwie świąteczno - noworocznej ponownie wzrasta zapotrzebowanie na energię (m.in. gaz) ze strony przemysłu, w związku z czym ceny gazu ponownie rosną.

W jakim to wszystko pójdzie kierunku... chyba nikt nie wie. Należy jedynie życzyć sobie i wszystkim rolnikom, by w tym nowym roku ceny produktów rolnych pozwoliły zarobić i pokryć nieracjonalne na tą chwilę koszty produkcji, a zawód rolnika, tak opluwany i poniżany w ostatnim czasie będzie powodem do dumy, czego Wam i sobie życzę.

Edytowane przez Peron
Błąd
  • Like 5
Opublikowano
6 minut temu, Peron napisał:

Poza tym po przerwie świąteczno - noworocznej ponownie wzrasta zapotrzebowanie na energię (m.in. gaz) ze strony przemysłu, w związku z czym ceny gazu ponownie rosną.

W jakim to wszystko pójdzie kierunku... chyba nikt nie wie. Należy jedynie życzyć sobie i wszystkim rolnikom, by w tym nowym roku ceny produktów rolnych pozwoliły zarobić i pokryć nieracjonalne na tą chwilę koszty produkcji, a zawód rolnika, tak opluwany i poniżany w ostatnim czasie będzie powodem do dumy, czego Wam i sobie życzę.

Gdzie rosną ceny gazu? Na giełdzie spadają. Przeproś za fake newsa 

Opublikowano

Saletrosan 26 cena na dziś 3100. Saletry 34% 3300. Brak siarczanu mg. granulowanego z Siarkopolu, gdyż stare zapasy rozeszły się przed świętami (po 1300/t), a nowa cena 1900 dla "handlarza", więc nawet nie zamawia, bo musiałby wystawić cenę ponad 2k, a wtedy nikt tego nie kupi..

Opublikowano
2 godziny temu, Marek123456 napisał:

Panowie to nie wy jesteście kontrahentami Agrochemu tylko pośrednicy  to oni mają zarabiać a gatka ministra o sprzedaży bezpośredniej to dla miastowych i kolejne napuszczanie miasta  na rolników .To że deklarują sprzedaż bezpośrednią to daleko aby ta sprzedaż była korzystna dla rolnika .Mieli mają i będą mieli was tam gdzie nie dociera światło -jak przestaną żerować i okradać rolnictwo to to państwo upadnie .A polityka to taka ku......a która robi dobrze temu z kogo ma zysk którym jest głos wyborcy -stare baby i dziady przekupione dodatkami młodzi dopłata do  dzieci  a na rolnictwo nie ma bo to za mała grupa te kilkaset tysięcy rolników to za mało głosów na poziom dofinansowania jaki potrzeba (to za drogo) a jak przyjdą te barany z PO to dopiero będzie jazda ci pokażą jak wyglądać może polskie rolnictwo wpierw zlikwidują KRUS a póżniej dołożą takie obostrzenia do dopłat że sami z nich zrezygnujemy -Jedni warci drugich  

• Like 10
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Zanim ten fosforan będzie dostępny to następny rok będzie... 

Trzeba było wziąć trochę soli i azotu wydaje mi się że bez fosforanu przezylbys rok

Niestety niektóre działki mają lipną zasobność w fosfor a kiedyś i tak trzeba uzupełnić. Coś poli pójdzie na oziminy też. Mam też kupione kilka ton korn kali. Pojdzie tam gdzie fosfor jest ok. Jakoś trzeba dzielić co jest 😞. Na jesieni zamiast kupić PK pod korzeń kupiłem azot. Źle to nie wyszło. Chociaż chciało by się jedno i drugie. Może na następny sezon uda sie lepiej to rozplanować.

Opublikowano
6 godzin temu, maczopestka napisał:

Panowie mam dosyć ciekawą historię choć trochę przydługą ze smutnym morałem w temacie cen nawozów. Przed chwilą był u mnie handlowiec lokalnej firmy zaopatrzenia rolnictwa z paszami, która sprzedaje też nawozy. Współpracuję z nim od lat i nie mam powodów żeby mu nie wierzyć, ale to czego się dowiedziałem mnie zszokowało. Otóż opowiedział mi jak to po przedświątecznych podwyżkach cen nawozów towar na którego nie było klienta rozszedł się w jeden dzień. Mocznik który wcześniej kosztował 4 tyś. I nikt go nie chciał sprzedał się po 4300 z pocałowaniem ręki i tu nie ma nic dziwnego bo ludzie w panikę wpadli. Teraz najlepsze, gość mówił że robi kwartalne zestawienie sprzedaży, czyli cały towar, który sprzedał i w systemie wyskakują mu różne informacje w tym np. marża. Na różne koncentraty i pasze to przeważnie w okolicy 15% i do tąd się wszystko zgadza, ale w przypadku mocznika marża wyniosła 51% !!!!!! To nie błąd! 51% To rozwiewa moje wątpliwości kto tu sobie leci w kulki. Pośrednicy rżną nas ostro i bez wazeliny. Ja rozumiem zarobić ale to jest poprostu wstrząsające. 51%???? A my się tu martwimy ceną gazu?

Myślałem że kogoś zabili , a tu tylko takie coś . To raczej nie smutny morał tylko normalka , że pośrednicy rżną nas na tyle na ile mogą , i na tyle na ile my się dajemy . Bo tak jak piszesz , jak ktoś nie kupił za 4000zł bo za drogo a za dzień dwa był w stanie zapłacić 4300zł czy saletre nie kupił po 2800 , a kupił po 3400 , to sprzedawca po prostu zrobił swoje i przyjął kasę , a że rolnik dał się zrobić w bambuko , to już inna bajka 

Opublikowano
4 minuty temu, Rogas71 napisał:

Nie daj Bóg! Jeśli tylko by coś takiego przeszło, że 500 do hektara na nawóz, to nawóz z automatu 500 zł na tonie w górę albo i więcej. Ja to już nie chce żadnych dopłat i dofinansowań, suszowych i innych nawozowych dodatków tylko proszę rolnikom nie przeszkadzać, nie rzucać kłód pod nogi i nie dokładać bzdurnych norm i przepisów a rolnicy dadzą sobie radę.

• Like 12
  • Thanks 3
Opublikowano

Na pewno nam dopłaca do nawozu 500zl /ha, jak do paliwa przy wielkim polskim ładzie wzrost dotacji o całe 10zl/ha. Zreszta jest tam tylko mowa, że izby rolnicze wnioskują o dopłatę do nawozu, a ani słowa, że ta pomoc bedzie. A nawet, gdyby się miało okazać, że jakaś pomoc by była udzielana to  i tak pośrednicy od razu podniosą cenę i po dotacji, hehe. Nawet takie gadanie o pomocy to nic dobrego, bo informacja idzie i pośrednicy nie będą skłonni do obniżek. Uważam, że nic nie zyskamy jako rolnicy. 

Opublikowano

Zapewne te podwyżki były po to żeby wprowadzić 500 na nawozu że rząd pięknie pomaga rolnikom,zaraz miastowi będą źli że dostajemy kasę na nawozy,i dalej będą mówić że my barany znowu na nich

zagłosujmy 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Rogas71 napisał:

Oczywiście nie tym co nawozy już kupili i dzierżawa na gębę też nie będzie brana pod uwagę 😜

A co ,ten co już kupił ma dokładać tobie czy komuś innemu żebyś kupił taniej ? Trochę niepoważne żeby ktoś kto np. kupił saletrę po 3 tys , miał się jeszcze dokładać z podatków , żeby ktoś inny mógł kupić saletrę po 2500zł . 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
mysza103 napisał:

25 minut temu, Rogas71 napisał:

Oczywiście nie tym co nawozy już kupili i dzierżawa na gębę też nie będzie brana pod uwagę 😜

A co ,ten co już kupił ma dokładać tobie czy komuś innemu żebyś kupił taniej ? Trochę niepoważne żeby ktoś kto np. kupił saletrę po 3 tys , miał się jeszcze dokładać z podatków , żeby ktoś inny mógł kupić saletrę po 2500zł . 

A co może jeszcz e dołożyć tym co po 900 kupili?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v