Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Jakie 400 różnicy? 15 miesięcy temu saletra 500kg kosztowała 750zł obecnie 2600zł, paliwo wiadomo inne koszty jak części do maszyn itp. A przeliczysz jak sprzedaż ziarno a po ile ono będzie za miesiąc czy po nowym roku to też nie wiadomo.

Między 80 a 100 tys za auto samcu owcy domowej 

Opublikowano
1 godzinę temu, daro189 napisał:

Pierwszy raz kupiłem salmag w małych workach - paleta przykryta folią, worki całe, ale stała na słońcu. 

Teraz w workach 50% granulek jest zbitych, 30% zmieniło się w pył i reszta jest ok. 

Czy słońce miało wpływ na "zepsucie" się nawozu? 

Trzeba bylo starego gowna nie brac. Niech handlarzyna sie martwi bo za takie pieniadze to mozna wymagac towaru pierwszej swiezosci.

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, daro189 napisał:

Pierwszy raz kupiłem salmag w małych workach - paleta przykryta folią, worki całe, ale stała na słońcu. 

Teraz w workach 50% granulek jest zbitych, 30% zmieniło się w pył i reszta jest ok. 

Czy słońce miało wpływ na "zepsucie" się nawozu? 

Jeśli masz paragon ,albo fakturę to towar zwracasz lub wymieniasz na taki wolny od wad , przerabiałem to kiedyś z mokrą polifoską i nie było żadnego marudzenia.

Opublikowano (edytowane)

10 godzin temu, Taurus83 napisał:

Między 80 a 100 tys za auto samcu owcy domowej 

Nie może być owieczko.  Jaki Ty mądry, szkoda że nie łysy.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
15 godzin temu, Taurus83 napisał:

Przy założeniu że na hektar intensywnej uprawy idzie 500 kg 32-34 N to wychodzi jakieś 400 zl różnica. Czyli z 10% kosztów w przypadku pszenicy. Czy dużo czy mało to niech każdy sobie sam odpowie...

Kurde następny geniusz, marnujesz się w tym rolnictwie, w politykę powinieneś uderzyć. W tamtym roku saletra 1800, w tym 4800, to jakby nie liczył to na samym azocie już jest 1500 a nie 400, a gdzie jeszcze npk'i i inne

kizeryt 2200, saletra 4800, siarczan magnezu 1500

Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

Gdzie taka cena? To tak jak by Polifoska 8 w cenie 4800 (o ile pewne źródło i skład nie oszukany), wg mnie na ten moment dobra cena

Jak już kupię to dam namiar, nie oszustwo bo już na sianie trawy kupiłem trochę.

Opublikowano

wnisoki zlozylo 426 tysiecy rolnikow czy  1/3 wszystkich teoretycznych. 

wyplacono ok 2 miliardy -w tym moje , do wyplaty zostalo jeszcze 2- dzisiaj w agrobiznesie mowili.

u nas w malopolsce gdzie wnioski zlozylo mooze z 10 procent so sie szybko wyrobili..

Opublikowano
jacus napisał:

wnisoki zlozylo 426 tysiecy rolnikow czy  1/3 wszystkich teoretycznych. 

wyplacono ok 2 miliardy -w tym moje , do wyplaty zostalo jeszcze 2- dzisiaj w agrobiznesie mowili.

u nas w malopolsce gdzie wnioski zlozylo mooze z 10 procent so sie szybko wyrobili..

Znowu tak szybko w małopolsce się nie wyrobili. Ostatnio jak pytałem w Agencji, to mu powiedzieli, że mają czas do końca października.

Opublikowano

bez wiedzy USA to sobie unia może , ale kraje zatoki perskiej inwestują sporo w produkcje nawozów wiec za kilka lat rosja bedzie nic nie znaczącym graczem na rynku nawozów azotowych . 

Opublikowano
Dnia 25.09.2022 o 19:26, Taurus83 napisał:

Przy założeniu że na hektar intensywnej uprawy idzie 500 kg 32-34 N to wychodzi jakieś 400 zl różnica. Czyli z 10% kosztów w przypadku pszenicy. Czy dużo czy mało to niech każdy sobie sam odpowie...

różnica na tonie między 100 tys a 80tys to 800 zł. Razy dwa samochody bo tyle potrzebuję to wychodzi na to, że muszę sprzedać całą pszenicę żeby kupić sam azot a gdzie reszta towarów 

• Like 2
Opublikowano

Przy tych cenach 500kg saletry to daje, ale na dwa hektary. Gdyby pogoda była gwarantowana to można więcej, ale to totolotek więc nie ryzykuje a swoje zarabiam. Przyznam, że podziwiam ludzi, którzy dają obecnie takie ilości nawozów, 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, ravoj napisał:

Przy tych cenach 500kg saletry to daje, ale na dwa hektary. Gdyby pogoda była gwarantowana to można więcej, ale to totolotek więc nie ryzykuje a swoje zarabiam. Przyznam, że podziwiam ludzi, którzy dają obecnie takie ilości nawozów, 

ja to bym nie podziwial tych co teraz sieja saletre czy inne azotowe...

przy tej relacji cen nawozow do zboza to zadna ilosc sie nie oplaca.

margoo-powiat krakowski to juz wnioski o doplaty sprawdzaja. 

Edytowane przez jacus
  • Confused 1
Opublikowano
36 minut temu, ravoj napisał:

Jak masz dobrą ziemie to dlaczego nie ? Ja daje na pszenicę Ok 180 w czystym. W prszym roku chce trochę zmniejszyć i tylko 10 % areału bedzie na ziemi gorszej jak 4b. Na dłuższą metę duże obcinanie dawek azotu nie ma sensu.  

Opublikowano

Idą obniżki😉

Baryłka 83dolary, gaz 174 euro...

Pora na nawozy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v