Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Gazowa ulga. Ceny spadają przed spotkaniem europejskich ministrów energii

Ceny gazu w Europie spadają przed piątkowym spotkaniem ministrów energii w regionie. Benchmarkowe kontrakty na dostawę gazu w listopadzie spadły na giełdzie w Amsterdamie (ICE Entawex Dutch TTF) do 215 euro za megawatogodzinę (MWh).

To spory spadek, bo jeszcze pod koniec sierpnia cena tych kontraktów dobiła do rekordowych 350 euro/MWh. Powodów było kilka, ale głównie dotyczą polityki Rosji, która przykręciła kurek z gazem w rurociągu Nord Stream 1. Ograniczona podaż spotkała się ze wzmożonym popytem, bo europejscy odbiorcy starają się napełnić magazyny przed zimą, a jednocześnie były problemy z wytwarzaniem energii z innych źródeł (niedobory węgla, niski stan wód utrudniający jego transport i chłodzenie elektrowni atomowych).

W piątek europejscy ministrowie energii w Brukseli omówią specjalne środki mające na celu powstrzymanie rosnących kosztów energii, od limitów cen gazu ziemnego po zawieszenie obrotu derywatami energetycznymi.

https://businessinsider.com.pl/biznes/gazowa-ulga-ceny-spadaja-przed-spotkaniem-europejskich-ministrow-energii/025t9gl

GAZ TANIEJE .

Opublikowano

zamiast 100 kg polifoski masz 1,5 tony wapna kredowego granulowanego- wybor jest prosty.. 

wiekszosc gleb w polsce jest tak zakwaszona ze skladniki pokarmowe leza i czekaja na uruchomienie chemiczne..

zaleznie od kategorii gleby odczyn wlasciwy to 6-7 ph- wtedy wszystkie skladniki pokarmowe sa dostepne dla roslin.

niedawno mielony dolomit kosztowal na kopalni 25 zl tona, teraz chyba do 50 zl tona

Opublikowano
34 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Z kopalni Imielin węglan z magnezem po tyle kupowałem . 

nie potrzebuje podwyższyć terenu tylko ph...

24 minuty temu, yacenty napisał:

węglan z magnezem z Wojcieszowa

nazwa handlowa tego wapna? 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

To względem tej oferty kolega przepłacił😉

Obdzwoniłem rolę, agrochem, agrosimex i wszędzie taka cena. Azotu nie mam. Tylko na tym forum są bogacze którzy kupują na 3 lata do przodu. 

• Confused 1
  • Root Admin
Opublikowano

pogoda robi zwyżkę plonu. było kupować nawozy jak jeszcze były ;) npk kupiłem jak tylko ogłosili embargo na produkty z Rosji i Białorusi. chyba jeszcze w marcu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v