Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jaco512 napisał:

Cały wschód, podlasie wysycha i jakoś nie nadają opadów

Wschodnia małopolska też sucho, na lżejszych ziamiach to żal patrzeć jak kolby już zwisają. Na ciężkich glebach jeszcze się broni, ale liście robią się matowe.

Opublikowano
7 godzin temu, jacor73 napisał:

A Ty czytałeś ze zrozumieniem opis tego ogłoszenia? "płatność z góry, zamówienie 10000 ton", czy jesteś tylko naganiaczem?

Podałem przykładową ofertę z OLX. Ofert sprzedaży mocznika z importu jest dużo, w tym np. mocznik z Białorusi, czyli sankcje chyba nie do końca działają. Jest dużo ofert, gdzie można kupić mniejsze ilości (24 t lub  mniej) w cenie ok. 4,5 tys. zł/t.  To oczywiście tanio nie jest, ale znacznie lepsza oferta niż saletra amonowa w podobnej cenie. W wielu ogłoszeniach jest napisane, że "ilość ograniczona", ale pewnie tylko po to, żeby było to traktowane jako "uciekająca okazja".

Opublikowano

dzisiaj ma byc onawozach u cezarego wincenciaka ponoc ma nie byc grupa azoty zawiesza produkcje podobno do zera . co myslucie o tym gosciu według mnie na łeb nie od parady

Opublikowano
5 minut temu, VonVegans napisał:

Wczoraj w biedrze już gole półki z piwem i napojami. 

Coś czuję że ludzie wyjdą pierw na ulicę bo browary się skończą niż rolnicy z braku nawozów 🙆‍♂️

• Like 6
  • Thanks 1
  • Haha 5
Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

Coś czuję że ludzie wyjdą pierw na ulicę bo browary się skończą niż rolnicy z braku nawozów 🙆‍♂️

no to z pewnością falę protestów wywoła. :D

Opublikowano
2 godziny temu, grys napisał:

dzisiaj ma byc onawozach u cezarego wincenciaka ponoc ma nie byc grupa azoty zawiesza produkcje podobno do zera . co myslucie o tym gosciu według mnie na łeb nie od parady

Nic nie było o nawozach . Tylko krzyczał ze nie wolno siać pszenica po pszenicy i płodozmian trzeba zmienić . 

Opublikowano
6 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba trochi kryzysu w rolnictwie

Bo ostatnie lata za wielki dobrobyt

Już jak bambry bez nawigacji w kombajnie nie umieją kosić to już jest coś nie tak.

Dobrobyt za bardzo w łbach popier🔨olił.

Tak jest, wiadomo że swiat idzie do przodu i możemy korzystać z nowoczesnej techniki ale mnie tak samo szlag trafia jak ktoś mówi że " nie da się" bo mam trzydziestoletnie a nie nowe

Bo mam tylko 120 koni a nie 300, choć już nawet i i niektórym 300 mało 

Pół nabrali a jak nawigacji by nie mieli to tam nawet pewnie nie trafią

Opublikowano
13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Trzeba trochi kryzysu w rolnictwie

Bo ostatnie lata za wielki dobrobyt

Już jak bambry bez nawigacji w kombajnie nie umieją kosić to już jest coś nie tak.

Dobrobyt za bardzo w łbach popier🔨olił.

W cudzym oku drzazgę widzisz a u siebie belki nie potrafisz dostrzec zawistniku jeden. 😫

Opublikowano
3 minuty temu, jan88 napisał:

no jak ktoś ma ponad 100 ha to dla niego już nie taki duży wydatek ta nawigacja a praca dużo lżejsza

No ta bo jak zacznie siać od miedzy to potem nie potrafi trzymać kolejnego przejazdu prosto po znaczniku

Posieje ze ścieżkami i nie potrafi po ścieżce wykonać oprysku jak mu silnik nie kreci kierownicą.

To jest poprostu dobrobyt

3 minuty temu, PRIMO napisał:

W cudzym oku drzazgę widzisz a u siebie belki nie potrafisz dostrzec zawistniku jeden. 😫

Nie mam nawigacji, nie robię ścieżek i mijaków nie mam

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Nie mam nawigacji, nie robię ścieżek i mijaków nie mam

Nie chodzi o nawigację tylko twoje podejście. 

Opublikowano
3 minuty temu, jan88 napisał:

no jak ktoś ma ponad 100 ha to dla niego już nie taki duży wydatek ta nawigacja a praca dużo lżejsza

Dużo lżejsza, bo może potrzebuje tylko 500 godzin w roku by to obrobić a potem płacz że tylko 1000 zł z ha zostało ale prosty rachunek pokazuje że gościu ma że 100 ha x 1000 zł = 100000 zł i to podzielić przez ilość godzin wychodzi około 200 zl/godz

W której pracy tyle dostaniesz?

Rozumie to że technika idzie do przodu i możemy z niej korzystać jednak liczmy się z tym że ktoś gdzies robi takie rachunki i przekazuje dane gdzies na giełdy regulując ceny w skupach oraz ceny środków do produkcji 

Opublikowano

we wstępie do odcinka było o nawozach z USA. 

a zmianowanie i plodozmian nie jednemu się przyda przypomnieć. 

a tak to 4 grzybowki i 300 azotu bo psienica być musi. 

Opublikowano
2 minuty temu, PRIMO napisał:

Nie chodzi o nawigację tylko twoje podejście. 

No bo jest dobrze i piszę jak jest

I chcę pokazać ze do krysysu i ciężkich czasów daleko.

Gdzie ja kiedyś narzekałem że sie nie opłaca.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v