Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytam i czytam . Ktoś może pamięta te czasy co ta hiperinflacja u nas była ? Ja nie bo za młody . Cena tak pójdą do góry i co potem ? Tak jak kiedyś ze na kartki będzie ? Ja mam tylko tyle z nawozów kupione co npk , wapno i trochę azotu na jesień w rzepaku . Dalej nie wiem , po trochu ile będę mógł to tyle kupię . Narazie i tak nic azotu na wiosnę nie mam a o ceny to nie pytam nawet . 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Gaz i paliwa tanieją i będą tanieć  , tankuję gaz do samochodu , 2,99 zł . Tylko takie pierdolenie w Polsce że gaz drożeje .

?????  Gaz tanieje????? Chyba LPG który jest pochodną przy rafinacji ropy naftowej..... 

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Tak czytam i czytam . Ktoś może pamięta te czasy co ta hiperinflacja u nas była ? Ja nie bo za młody . Cena tak pójdą do góry i co potem ? Tak jak kiedyś ze na kartki będzie ? Ja mam tylko tyle z nawozów kupione co npk , wapno i trochę azotu na jesień w rzepaku . Dalej nie wiem , po trochu ile będę mógł to tyle kupię . Narazie i tak nic azotu na wiosnę nie mam a o ceny to nie pytam nawet . 

ja dobrze pamietam 0juz dorosly bylem -terapia szokowa-balcerowicz jeszcze zyje.. 

taki skok do zimnej wody bez rozgrzewki. jeden dostanie paralizu,drugi drgawek a ci "tluszciejsi" wyplyna i beda dobrze zyc..

kaczystan to parodia prl-u wiec bedzie podobnie jak wtedy- kazdy bedzie milionerem, ja juz bylem czego wam nie-zycze...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, rolnik039 napisał:

Jakie 2 tys złapie każdy magazynuje ta cena podbije może do 1600 max i będzie spadać albo się utrzymywać zapomnij o 2000 za tonę człowieku 

no to sprzedawaj bo po 1630 jest obecnie 

7 godzin temu, Agrest napisał:

Ewidentnie grasz na zwyżki od czasu gdy zakupiłeś nawozy🤭

Ja gram na zniżki pomimo że mam najdroższe npki po max 2630 i azot po max 2700. 

A ja dysponując podobną wiedzą jak zielonypokój twierdzę że to rusko germański sabotaż.

Tera łunia da kolejne 50mln ojro kary dziennie🤣

1500 to blisko 2000???

Weź nie żartuj.  Nadal brakuje 33,33%. 

Zwyżka musiała by pobić dwukrotnie inflację.

Jestem wyjątkowym pesymistą w tej kwestii. 

jakie 1500? obecnie u mnie 1630 brutto wiec już bliżej jak dalej do 2000

Edytowane przez jan88
Opublikowano

U mnie pewnie 1300 i brutto.

Jęczmień i pszenżyto 1200 brutto

Opublikowano
6 minut temu, damianos95 napisał:

Ja z takim pytaniem czy w waszych regionach ziemią drożeje tanieje czy cena stabilna 

Jestem ciekaw jak GUS wylicz cenę ziemi w 2023 bo wiadomo wszystko drożeje inflacja itd a co z ziemią 

raczej stabilna,ziemie i las sprzedaje się raz,są oszołomy co chcą niewiadomo ile ale do transakcji nie dochodzi, wiadomo jak na olx można sprzedać i sprzedawać.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Na dobrej ziemi kupią napewno bo się wróci

I tu caly problem , dobra ziemia praktycznie  zawsze odda koszty a na slabych to loteria pogodowa. Koszę trochę po okolicy a u nas od 3 do 6 klasy to niektorym dziwię się ze mieszają tą ziemię i to dzierzawy 15km dojazdu....

Opublikowano

Mam sąsiada co ma 20 lat dzierzawe na 6 klasie, mloci tam max 3 tony zyta, od 20 lat wozi obornik 15 km w jedna stronę ciagnik 160km i 2x autosan 4.5 twierdzi ze nie płaci nic bo to od wuja ale mowię chłopie koszty transportu tego obornika przewyższają zysk- a on na to- słomę ma z tego do krów i kiedyś tą ziemie doprawi🤣🤣🤣🤣🤣

No nic- pozostaje życzyć mu wytrwałości

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Strongman napisał:

raczej stabilna,ziemie i las sprzedaje się raz,są oszołomy co chcą niewiadomo ile ale do transakcji nie dochodzi, wiadomo jak na olx można sprzedać i sprzedawać.

Też jestem tego zdania że sprzedaje się raz nie chodzi mi o oszołomów co chcą 90-100tys za 5 klasę a raczej tak normalnie co się dzieje z cena ziemi 

Najszybciej zdecydują się na sprzedaż ci co dostali w spadku i nie wiedzą co z tym zrobić wtedy zazwyczaj obie strony są zadowolone 

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Mam sąsiada co ma 20 lat dzierzawe na 6 klasie, mloci tam max 3 tony zyta, od 20 lat wozi obornik 15 km w jedna stronę ciagnik 160km i 2x autosan 4.5 twierdzi ze nie płaci nic bo to od wuja ale mowię chłopie koszty transportu tego obornika przewyższają zysk- a on na to- słomę ma z tego do krów i kiedyś tą ziemie doprawi🤣🤣🤣🤣🤣

No nic- pozostaje życzyć mu wytrwałości

To zależy u nas jeden gospodarz wziol działkę 5klasa śmiali się że właściciel dał bo już mało co tam zbierał i tak było on po 3 latach obornik nawozy wapno wywozil 6ton zboża co było rewelacja bo właściciel z 2ha kosił zbiornik z czubem bizona zo56

Opublikowano
9 minut temu, damianos95 napisał:

To zależy u nas jeden gospodarz wziol działkę 5klasa śmiali się że właściciel dał bo już mało co tam zbierał i tak było on po 3 latach obornik nawozy wapno wywozil 6ton zboża co było rewelacja bo właściciel z 2ha kosił zbiornik z czubem bizona zo56

No….. masz racje….

Ale on ma to 20 lat a nie 3….

czytaj ze zrozumiem to nie jest trudne. A w bajki po 6 ton z 5 klasy nie wierze, No chyba że pada co 10-14 dni po 20 litrow…..

mam 5 klasę i wiem co się dzieje po 3-4 tygodniach bez deszczu przy temperaturze 20-25 stopni a w temp 35 w tydzień.

Opublikowano
2 godziny temu, youn81 napisał:

?????  Gaz tanieje????? Chyba LPG który jest pochodną przy rafinacji ropy naftowej..... 

Przecie to ten sam gaz co w butli gazowej normalny gaz i tanieje .

Taki przelicznik jak pszenica była po 850 zł a NPK - Poli 6 w cenie 180 zł niech będzie że 200 zł to można było kupić 400 kg i zostało 50 zł .

Obecnie pszenica kosztuje 1600 zł a NPK - poli 6 w cenie 500 zł ile można kupić 300 kg i zostaje 100 zł . 100 kg mniej można kupić a gdzie pozostałe opłaty wiec co jest  biedniej .

Opublikowano (edytowane)

Dostępność a gdzie się podział ten nawóz , tak jak podział się cukier a teraz jest tylko drogi i w Lidlu sprzedają po 3 kg tak robią w h*ja ludzie . Zacząć myśleć bo robią w durnia a sami rolnicy nakręca drożyznę .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

a sami rolnicy nakręca drożyznę .

znaczy jak?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v