Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

Takaj ceny nikt Ci nie da, , kiedy napisałem że mam nawozy na dwa lata i płody z kilku lat, zacytuj, jesli mówisz prawde nie napisze na forum ani słowa

Dałeś mi teraz mega zadanie bo musiałbym przeszukać twoje posty z 3-4 miesięcy, ale bądź uczciwy i podziel swoje gospodarstwo przez 5 i czy nadal bedziesz taki gieroj jeśli chodzi o radzenie jak kto powinien działać?

Opublikowano
6 minut temu, renovoltage napisał:

Kupka kasy przy kilkadziesiąt % inflacji to uj nie ineteres

200tys w banknocie 3 lata temu a dziś to przepaść

Niekoniecznie zalezy co za to kupujesz

Też jestem tego zdania co kolega RU68, 200 tyś. na 100 hektarowe gospodarstwo to żadna wielka kwota

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Dałeś mi teraz mega zadanie bo musiałbym przeszukać twoje posty z 3-4 miesięcy, ale bądź uczciwy i podziel swoje gospodarstwo przez 5 i czy nadal bedziesz taki gieroj jeśli chodzi o radzenie jak kto powinien działać?

Takie gospodarstwa są u mnie  i pomału inwestują, te czasy mineły że 10-15 ha będziesz żył jak pączęk  w maśle

Opublikowano
7 minut temu, miwigos napisał:

Niekoniecznie zalezy co za to kupujesz

Też jestem tego zdania co kolega RU68, 200 tyś. na 100 hektarowe gospodarstwo to żadna wielka kwota

Takie gospodarstwa są u mnie  i pomału inwestują, te czasy mineły że 10-15 ha będziesz żył jak pączęk  w maśle

A były kiedyś takie czasy że z 10-15ha ,,żyłeś jak pączek w maśle?” No chyba że może warzywa albo stado 20 krów.

jednak jesteś odklejony 

Opublikowano

Wsadz sobie nawet za 100 000 czy nawet 50 000 za ha czy mi to potrzebne do szczęścia ? Mnie jest dobrze tak jak jest mnie bawią i nęcą inne zajęcia -tak praca w polu mnie satysfakcjonuje ale po głowie chodzą lepsze pomysły 

Opublikowano
5 minut temu, przemek28_28 napisał:

A były kiedyś takie czasy że z 10-15ha ,,żyłeś jak pączek w maśle?” No chyba że może warzywa albo stado 20 krów.

jednak jesteś odklejony 

Obsiać te 15 ha ziołami ewentualnie sady,malina,porzeczka i nie ujrzysz biedy

• Like 1
Opublikowano

To już historia a może by się dało przeżyć ale standard życia się zmienił .Kiedyś były opłaty stałe prąd i  podatek później krus   a dziś jeszcze 50 innych miesięcznych opłat 

• Like 1
Opublikowano

Taa, a pieniądze na założenie plus na przeżycie pierwszych lat nim owocować zaczną  to chyba morawiecki da?

Założenie hektara sadu jabłoniowego kilkadziesiąt tysięcy, wiśniowego około 20tys, jagodowe 10tys. Zmiana parku maszynowego...

Nie ten czas, nie to miejsce... dobrze już było.

Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

raczej jest to nie możliwe by duże gospodarstwa zaczęły sprzedawać ziemię niby po co ?  z samych dopłat już jest niezła kasa 

Co wy macie z tymi dopłatami? Założenie dopłat było takie, aby ceny żywności były niskie. Może kiedyś się sprawdzało. Obecnie dopłaty służą do kreowania polityki rolnej, zarabiania pieniędzy ale nie przez rolników. Wysokość dopłat po naszym wejściu do unii stanowiła dosyć znaczący udział w budżecie gospodarstwa. Po 20latach stawka jest mniej więcej taka sama, a udział w budżecie coraz mniejszy. Obecnie to ochłapy. Ale świetnie trzymają rolników za twarz. Taki przykład 200ha=150000-200000pln. W takim gospodarstwie to na waciki dla żony.

• Like 2
Opublikowano
43 minuty temu, miwigos napisał:

Takaj ceny nikt Ci nie da, , kiedy napisałem że mam nawozy na dwa lata i płody z kilku lat, zacytuj, jesli mówisz prawde nie napisze na forum ani słowa

Tak jak ty miałeś kiedyś w opisie że pochodzisz że Żnina a wpisywaleś że to Wielkopolska? Jak zapytałem od kiedy Żnin w Wielkopolsce to zmieniłeś opis w profilu ale mi nie odpisałeś. 

Opublikowano

Kulwa, ale problemy życiowe... :/ Coraz głośniej mówi się o tym, że Rosja coraz bardziej ogranicza dostawy gazu. I nadzieję na lipcowe obniżki cen saletry są niewielkie. Suszenie kukurydzy też zaczyna się robić niepewne.

Opublikowano (edytowane)

A kto ci będzie las czyścił za 80zł? Jeszcze może z gałęziami chciałeś liczyć? Może i ktoś by czyścił ale czasu może nie mieć. Szybciej sprzedasz pocięte po np 100 -  120.

Ci którym potrzebne do jakichś suszarni często nie mają czasu czyścić lasy. To samo ci którym potrzebne na opał a pracują. Z drugiej strony ci co nie pracują i mają czas mają to w d bo im opieka opał załatwi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

A kto ci będzie las czyścił za 80zł? Jeszcze może z gałęziami chciałeś liczyć? 

Podobno za  metr chrustu lesnicy wołają po 50 zł więc chyba lepiej płacić 80zl za grube niż po 50 za patyki 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano

No nie opłaca się bo pogoda nie pewna i ciężko coś planować. Ja w tym roku ograniczyłem nawozy azotowe a dałem więcej PK zobaczę jak wyjdzie robiłem doświadczenie z azotopower wizualnie nie widać różnicy zobaczymy czy na ziarnie będzie widać. Chce osobno dać na badania żeby porównać. Niestety ale trzeba trzymać wszystko. Sam ostro się zastanawiam żeby wziąć jakiś kredycie wylac posadzkę i pod wiatr silos postawić żeby trzymać pszenicę i rzepak. Bo na cześć mam kontrakt ale na rzepaku w tej chwili już 800zl jest różnicy. 

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ogłosili w Agrosciemie że budują silosy na zboże dla Ukrainy na Wschodniej Polsce, 

Nadal mówicie że nawozy po 4500 opłaca się kupić?

Jak zboże w przyszłości stanieje to i nawozy z urzędu muszą pójść sporo w dół , np . pszenica 800 zł to saletra 2000 zł - max 2400 zł inaczej nikt nie kupi bo ja mam już dość robić przy zbożu za mizerny zysk i cały maj i czerwiec siedzę i wyglądam deszczu i tylko po rosiło . Nie powiem są nadal chętni na dzierżawy nawet i po mnie ale to ci co po kupili duże ciągniki na pokaz i gdzieś muszą ich użyć . Kupowanie aktualnie Polifoski po 4400 zł to marnowanie ciężko zarobionych pieniędzy i bogacenie rad nadzorczych .

Opublikowano
2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Nie powiem są nadal chętni na dzierżawy nawet i po mnie ale to ci co po kupili duże ciągniki na pokaz i gdzieś muszą ich użyć .

Ta. Kupili duże ciągniki aby wkurzyć sąsiada z prawej, a teraz dobiorą pola by ugotować tego z lewej.... 

Tak poza tym to po ile idzie u was kupić siarczan magnezu siedmiowodny? U mnie 70 zł. za 25 kg. worek. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v