Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

jak sprzedawałem kukurydze to za cenę netto a rr brutto, może u Cb wyjeżdżają u nas nic bo składy puste od października, nikt nie przywozi nawozu bo się boją że im nie zejdzie.

Nie mam nic do rr tylko że ta pomoc jest dla nich skierowana, a będzie że wszyscy rolnicy takową otrzymali.

Edytowane przez Tigon
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To przez Donalda mamy teraz takie wszystko drogie podpisał klimatyczne .

radzę sie doinformować, wszystkie pieniądze za emisje co2 a co za tym podwyzki za prąd itd. wracają w CAŁOŚCI do budżetu naszego pięknego kraju a nie do uni, połowa ma iść na inwestycje energetyczne a połowa na to co nasz kochany rząd ma ochotę. Czyli w całości idzie na rozdawnictwo naszych pieniędzy (20mld=20 000 000 000 mln)

Pewnie nikt o tym nie usłyszał w TVP bo tam pierd*** w kółko o tusku (nie jestem sympatykiem oby partii)

Edytowane przez RolAnonim
  • Like 5
Opublikowano
12 minut temu, PuRXUTM napisał:

Ten vat na nawozy od lutego? Niezła zagrywka. Jak rolnicy będą narzekać na cenę nawozów to PIS powie, że przecież pomogli.

Ja powiem więcej. Budżet na obniżce nie straci.

Dlaczego?

Ano dlatego że vatovcy już zamówili lub zamówią nawozy gdyż dla nich cena się nie zmieni, a ryczałtowcy będą czekać do lutego.

I co z tego wynika? A no to że obniżka będzie, tylko nawozu na placu dla nich nie będzie bo będą realizowane dostawy dla wcześniej zamawiających. 

O takie mam przemyślenia, i dodam że nie piłem alkoholu ani wody gazowanej, nie zjadłem też nic nieświeżego😁

Opublikowano
58 minut temu, STIG13 napisał:

To może coś się zmieniło, kiedyś księgowa mówiła że trzeba oddać pomniejszony o zużycie maszyny jakby

Nic się nie zmieniło .

Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał:

jak sprzedawałem kukurydze to za cenę netto a rr brutto, może u Cb wyjeżdżają u nas nic bo składy puste od października, nikt nie przywozi nawozu bo się boją że im nie zejdzie.

Nie mam nic do rr tylko że ta pomoc jest dla nich skierowana, a będzie że wszyscy rolnicy takową otrzymali.

Chyba że zlikwidują im 7% zwrotu ryczałtem

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Po pięciu latach od zakupu środka trwałego nic nie musisz.

kupiłeś nawozy chemie paliwo na nowy sezon , a zbóż nie sprzedałęs i było OK

Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

kupiłeś nawozy chemie paliwo na nowy sezon , a zbóż nie sprzedałęs i było OK

Wszystko co wymieniłeś nie jest środkiem trwałym, czyli nie dotyczy.

Opublikowano

Wypopowali kasę na tarcze covid-owe a teraz inflacja i ceny do góry. Prawda taka że jak obniża ten VAT to dużo nie da bo ceny trochę pujda do góry a jak VAT wróci to wszystko zaokrągla do góry i będzie dużo drożej. 

Opublikowano

Przedsiębiorcy trzymajcie się za kieszenie bo jak na wszystkie zakupione towary będą wprowadzac mniejszy vat lub zerowy vat to już na 0 się nie wyjdzie w rozliczeniu i trzeba będzie płacić do US ładne sumki. Tak się robi politykę medialną na niszczeniu przedsiębiorców.

Przekaz : obniżyliśmy ceny więc wszyscy na tym skorzystją. 

Realia : dzięki obniżkom vatu towarów które się kupuje przedsiębiorcy będą oddawać do us kasę i bilans dla rządu wyjdzie na zero albo i jeszcze na tym wszytskim zarobią 

Opublikowano
49 minut temu, Agrest napisał:

Ja powiem więcej. Budżet na obniżce nie straci.

Dlaczego?

Ano dlatego że vatovcy już zamówili lub zamówią nawozy gdyż dla nich cena się nie zmieni, a ryczałtowcy będą czekać do lutego.

I co z tego wynika? A no to że obniżka będzie, tylko nawozu na placu dla nich nie będzie bo będą realizowane dostawy dla wcześniej zamawiających. 

O takie mam przemyślenia, i dodam że nie piłem alkoholu ani wody gazowanej, nie zjadłem też nic nieświeżego😁

Mam dokładnie takie samo zdanie. Cena od lutego do góry i brak dostępności nawozu. Jeżeli vat ma być odnizony do 0% na produkty żywnościowe te które teraz są ze stawka 5%, to wychodzi na to, że vatowiec będzie sprzedawal np. zboże ze stawka 0% i w tym wypadku też trochę zyska. Jeżeli tak, to moim skromnym zdaniem, dla vatowca jest korzystniej teraz zamówić nawóz. 

Opublikowano
Tigon napisał:

Widać uznali że są bardziej w typie ich elektoratu. Oni nic nie robią dla rozwoju państwa. Tylko partia ma zyskać.

dzidzia202 napisał:

Tak sieniszczy klasę średnią VAT 0, 

Klasa średnia nie głosuje na PiS.

Opublikowano
9 minut temu, d4rek napisał:

Ktoś ogarnia co z vatem przy sprzedaży rzepaku załóżmy jak jestem vatowcem? Pewnie potrąca czy sprzedaje netto i nie  doliczają vatu i nie muszę zwracać?

Według mnie na razie nie ma mowy o zajumaniu vatu na zboża rzepaki mleko czy żywiec.

Nie panikować i nie robić kolejek.

Wielu będzie rozsiewać takie informacje by wywołać panikę i obniżki

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

weź mi tu nie pitol takich farmazonów. kiedyś pisałem 2/3 tych vatowco-ryczałtowców to wygląda tak że tato sprzedaje na ryczałcie, młody ciągnie na vacie. no i jeszcze część hektarów jak więcej to ma siostrzyczka w mieście by były maksymalne dopłaty. tyle jeśli chodzi o uczciwość, potem matacz ma pretensje że go oskubał inny matacz. no niestety Slimaków na wsi jeszcze od cholery. A potem wielkie zdziwienie, że każdy na rolnika krzywo patrzy, bo tego beczenia nie idzie słuchać, jak to 10 lat dokładają do interesu, a zlikwidować nie mogą, bo z czego będą żyć. kiedyś tak w lubelskim pięknie na spotkaniu wypunktował porzeczkowca Kalinowski gdy był ministrem rolnictwa. Rolnik wyskoczył z pretensjami że 5 lat dokłada do interesu, na to dostał tekstem to po co zwiększył areał o 300% i z czego to była cisza bo się nie spodziewał, że jakiś polityk przyjedzie przygotowany na spotkanie.

panowie i nieliczne Panie nie oczekujcie od władzy i innych współczucia i uczciwości jak między sobą się szwabicie ile wlezie, czy to na sprzedaży zboża z robakiem hodowcom, czy używanego sprzętu bardziej opłakanego niż niemiec gdy auto oddawał, czy to na sprzedaży jałowic czy prosiąt.

Takich farmazonów to jeszcze nie słyszałem...a tak na serio Kolego jak będziesz na vat to zobaczysz jak to jest.  Uważasz że można w nieskończoność kupować inwestowac a nie sprzedawać nic i Skarbówka tym się nie zainteresuje? Do czasu.

1 godzinę temu, Tigon napisał:

Kolego kupimy wszyscy w tej samej cenie, o co ten płacz nie rozumiem🤔

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

58 minut temu, magnum123 napisał:

ten VAT to na bank sprzedawcy sobie przejma zwiekszajac swoja marze i nie bedzie nic taniej. Ale w TV pieknie to dzis bedzie wygladac o 19.30 i przez najblizsze miesiace 

Prosta rada, nie kupować I nikt nie będzie na nas zarabiał.

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v