Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Czyli widać że ceny nawozów u producenta już są w normalnej cenie. Teraz tylko handlarze znowu się dorabiają 

Troszkę ,żle zrozumiałeś chyba. Te ceny co podałem były kilka dni po wybuchu wojny, gdy zamawiałem telefonicznie na jakiś tyd przed drastycznym cennikiem 6 tys tona. Korn Kali sprzedawca dostarczył po jakichś 2 tyg. natomiast saletry nie starczyło mu dla wszystkich zamówień/rolników. Niby miał 2 składy zapłacone ale wtedy wstrzymali dostawy. teraz zadzwonił ,że dostarczy mi "honorowo" w cenie z dnia zamówienia czyli 3050 zł. Obecny cennik u niego to za Kk 2700 a saletra 3800zł.

Opublikowano
4 minuty temu, stach12 napisał:

tona mocznika załużmy 1500 na starych fakturach  nowa cena 5000

dopłaty dostaniesz 3500 , a to z kolei limit na 7 hektarów po 500zł do ha  o ile orne pod warunkiem że pieniędzy wystarczy , a nawozu możesz kupić nawet tone na hektar

Jestem  pewien  że  się  mylisz  bo  według  twojego  toku  rozumowania  to  jeśli  saletra  była   na  starych fakturach  po 1200  a nowa  cena  3200  to  dopłaty  bym  dostał  2000   a przecież  wiadomo  że  tona  saletry  jest  rozliczana  na  trzy  ha   czyli  3x500  =  1500 zł  maksymalnie  do  tony  tego  nawozu 

16 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Człowieku masz limit do ha wedle stawek na swoje gospodarstwo .... Coś podobnego jak na paliwo.... 

I żeby tyn limit wyszarpać to masz przedstawić faktury z których wynika że przepłaciłeś względem roku poprzedniego.... I ta różnice dostaniesz do wysokości tego co ci wychodzi z limitu... Kupiłeś mniej i taniej dostaniesz mniej i limitu nie wykorzystasz... 

Kupiłeś dużo i drogo.... Dostaniesz tylko do wysokości limitu....500 do ornego 250 do tyz/trawy raZy ha jakie składasz o dopłaty. 

Tu należy dodać że to nie ogłoszone zasady jak narazie... Wiec mogą być zmiany i może być ze będzie do ha i tyle dla wszystkich 

Też raczej  jesteś w  błędzie  bo  z  twojego  toku  myślenia  można  wywnioskować  że  jeśli  kupiłem  tanio  ale  bardzo  dużo  to  i tak  uda  mi  się  limit  wykorzystać  , mając  50 ha  albo  więcej  będę mógł  maksymalnie rozliczyć  niecałe  17 ton  saletry razy  różnica  w cenie rok  do  roku  i  nic  mi  nie da że  mam  faktury  na  100 ton  

Opublikowano

yaroslaw

wysokość dopłaty do tony nawozu trzyma limit 500 zł do hektara , a wysokość zakupów limit 50 hektarów

jak kupisz tone saletry za 5000 a stara saletra była po 1200 to dopłaty dostaniesz 3800

zebyś dostał całe 3800 to musisz mieć 3800 /500 = 7,6 hektara conajmniej ornego we wniosku o dopłaty

jak masz wniosek na 2 hektary do dopłat to dopłata do nawozu wyjdzie 1000 zł

jak masz wniosek na 20 hektarów a kupiłeś tone saletry to dostaniesz 3800 zł ale to do hektara wyjdzie 190 zł

hektary we wniosku trzeba pomnożyć przez 500 , sume podzielić przez różnice cen pomiędzy starymi i nowymi cenami nawozu  i na tej podstawie udać się na zakupy nawet jak nawóz nie potrzebny

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, turtojs napisał:

a ja sobie poczekam aż większość kupi, najmądrzejsi będą teraz czekać do końca roku żeby kupić azot, niech szaleńcy teraz wykupią co tam musza a reszta, czyli większość kupi później znacznie taniej

Na początku  roku  sporo  tu  było  takich  co  pisali  że  poczekają aż stanieje  przynajmniej  do  2000zł/t  a pod  koniec  marca  biegli kupić  i  pytali czy  coś w ogóle  jest  na  placu  a nie  po ile  jest  - chociaż teraz  po sezonie  nawozowym  kto  wie  jak to  będzie  , ale  raczej  ci  co  kupili nawozy  za  gotówkę   to  dopłaty  do  nawozów  ulokują  w  nawozy  na przyszły  sezon

Edytowane przez yaroslaw
Opublikowano
20 minut temu, zbyszek8201 napisał:

Troszkę ,żle zrozumiałeś chyba. Te ceny co podałem były kilka dni po wybuchu wojny, gdy zamawiałem telefonicznie na jakiś tyd przed drastycznym cennikiem 6 tys tona. Korn Kali sprzedawca dostarczył po jakichś 2 tyg. natomiast saletry nie starczyło mu dla wszystkich zamówień/rolników. Niby miał 2 składy zapłacone ale wtedy wstrzymali dostawy. teraz zadzwonił ,że dostarczy mi "honorowo" w cenie z dnia zamówienia czyli 3050 zł. Obecny cennik u niego to za Kk 2700 a saletra 3800zł.

Myślisz że jakby cena saletry na spadła aktualnie  to dostarczył by ci ją w cenie 3 tys ? Czy wolałby sprzedać po 3800 zł? Nawet zakłady mają w 4 literach zamówienia i sprzedają za tyle ile im się podoba. 

Nikogo nie interesuje w zakładach że Zbyszek z agrofoto zamówił po 3 tys saletrę jak nie tak dawno sprzedawali po 4,5-5 tys. Czemu do tej pory się nie odzwywal sprzedawca jak saletra była droga? Wszystko potaniało i wróciło co ceny w granicach 3 tys dlatego po tyle ci ją teraz sprzedał. A aktualne ceny są jeszcze wysokie bo nawozy zamawiane były pewnie podczas tej ,, górki'' cenowej 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, yaroslaw napisał:

Jestem  pewien  że  się  mylisz  bo  według  twojego  toku  rozumowania  to  jeśli  saletra  była   na  starych fakturach  po 1200  a nowa  cena  3200  to  dopłaty  bym  dostał  2000   a przecież  wiadomo  że  tona  saletry  jest  rozliczana  na  trzy  ha   czyli  3x500  =  1500 zł  maksymalnie  do  tony  tego  nawozu 

Też raczej  jesteś w  błędzie  bo  z  twojego  toku  myślenia  można  wywnioskować  że  jeśli  kupiłem  tanio  ale  bardzo  dużo  to  i tak  uda  mi  się  limit  wykorzystać  , mając  50 ha  albo  więcej  będę mógł  maksymalnie rozliczyć  niecałe  17 ton  saletry razy  różnica  w cenie rok  do  roku  i  nic  mi  nie da że  mam  faktury  na  100 ton  

Chłopie skończ z tą radosna twórczością.... Błądzisz i tyle... 

Opublikowano
7 minut temu, stach12 napisał:

yaroslaw

wysokość dopłaty do tony nawozu trzyma limit 500 zł do hektara , a wysokość zakupów limit 50 hektarów

jak kupisz tone saletry za 5000 a stara saletra była po 1200 to dopłaty dostaniesz 3800

zebyś dostał całe 3800 to musisz mieć 3800 /500 = 7,6 hektara conajmniej ornego we wniosku o dopłaty

jak masz wniosek na 2 hektary do dopłat to dopłata do nawozu wyjdzie 1000 zł

jak masz wniosek na 20 hektarów a kupiłeś tone saletry to dostaniesz 3800 zł ale to do hektara wyjdzie 190 zł

hektary we wniosku trzeba pomnożyć przez 500 , sume podzielić przez różnice cen pomiędzy starymi i nowymi cenami nawozu  i na tej podstawie udać się na zakupy nawet jak nawóz nie potrzebny

Stasiu  powiedz no  ty  mi  w którym tygodniu po urodzeniu  cię  mamusia  przerzuciła  na  krowie  mleko  że  taki cielak  z  ciebie wyrósł ?  - jak  możesz uzyskać  3800zł dopłaty  do  tony  skoro  wiadomo  że  maksymalnie   można  do  tony saletry  uzyskać  1500zł ?

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Chłopie skończ z tą radosna twórczością.... Błądzisz i tyle... 

Powiem  ci  szczerze   że  bardzo  bym  chciał  się  mylić   bo  to  ułatwiłoby  mi  wykorzystanie  limitu  dopłat  - a  czy  błądzę   , no  cóż  okaże  się  za tydzień lub  dwa  .

Opublikowano
1 minutę temu, yaroslaw napisał:

Powiem  ci  szczerze   że  bardzo  bym  chciał  się  mylić   bo  to  ułatwiłoby  mi  wykorzystanie  limitu  dopłat  - a  czy  błądzę   , no  cóż  okaże  się  za tydzień lub  dwa  .

Błądzisz i jeszcze obrażasz innych typowy pisowiec

Opublikowano (edytowane)

A mi się zdaje że KE zatwierdziła dopłatę do ha... A Kowalczyk robi nas w uja z tymi fakturami bo chce wydoić chłopa aby kupował drogie nawozy ... Jak jest zobaczymy za parę dni i tyle... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
22 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

A mi się zdaje że KE zatwierdziła dopłatę do ha... A Kowalczyk robi nas w uja z tymi fakturami bo chce wydoić chłopa aby kupował drogie nawozy ... Jak jest zobaczymy za parę dni i tyle... 

Dopłaty nie są Unijne tylko krajowe z budżetu i nikt nie dostanie do każdego ha .

Opublikowano
23 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Czlowieczku nie ma takiego limitu... Przestań bredzić głupoty.. 

Możesz dostać tak jak Stach napisał i tyle 

To  by  była  prosta  droga do  nadużyć

Opublikowano

Jest tu wysyp wysokiej klasy fachowców od matematyki, obliczeń i algorytmów. Nie wiem czy doczytaliście ale Kierownik oddziału ARiMR w drodze decyzji wydaje ile kto dostanie dopłaty. Także jak będzie coś nie tak jak tu wypisujecie wydrukować te wasze wypociny i do Kierownika z pretensjami bo przecież na forum pisało. Pisałem już że łajdactwem niebywałym jest ogłosić dopłaty 18 marca i żądać faktur od ludzi od dnia 1.09.2021 a następnym chamstwem jest termin złożenia wniosków o dopłaty do nawozów do 15 maja. Ludzie teraz sam byłem świadkiem latają po składzie nawozów i żądają faktur z tamtego roku. Tak PiS rządzi. To tyle.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, yaroslaw napisał:

To  by  była  prosta  droga do  nadużyć

Do jakich naduzyc... Takie są /były ogłoszone  zasady 

Ty coś zmysliles czego nie ma i tyle... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
24 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

mi się podobnie wydaje , bo obecne założenia powoduja że dopłata jest do produkcji i handlu nawozami / fakturami  hahaha na dodatek takie dopłaty zaburzają konkurencyjność w unii

według tych wytycznych saletra dzisiaj jest po 1500 za tone po maksymalnych dopłatach  

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kulczer napisał:

Jest tu wysyp wysokiej klasy fachowców od matematyki, obliczeń i algorytmów. Nie wiem czy doczytaliście ale Kierownik oddziału ARiMR w drodze decyzji wydaje ile kto dostanie dopłaty. Także jak będzie coś nie tak jak tu wypisujecie wydrukować te wasze wypociny i do Kierownika z pretensjami bo przecież na forum pisało. Pisałem już że łajdactwem niebywałym jest ogłosić dopłaty 18 marca i żądać faktur od ludzi od dnia 1.09.2021 a następnym chamstwem jest termin złożenia wniosków o dopłaty do nawozów do 15 maja. Ludzie teraz sam byłem świadkiem latają po składzie nawozów i żądają faktur z tamtego roku. Tak PiS rządzi. To tyle.

No  niby  tak  jest  napisane  że to  kierownik  decyduje  ale  to  tak  jak  z  decyzją   o wysokości  podatku  rolnego  - niby  podpis wójta  jest na  każdej  decyzji  ale  czy  do  każdej  decyzji  wójt podchodzi  indywidualnie  ?  Raczej  tylko gdy  ktoś  wnioskuje  o  umorzenie  albo  inne  takie .

Edytowane przez yaroslaw
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Ja czekam na ogłoszenie zasad, z 2020 r faktur mam mało więc raczej czekam na średnią. Tu oczywiście jestem przekonany że ta dziwnym trafem będzie wysoka, wyższa od ówczesnych średnich rynkowych.

Po ogłoszeniu zasad zdecyduję czy dokupić jeszcze kilka ton czy wykorzystam limit na tych fakturach które posiadam.

Agrest powiedz mi ile tych ton na ha można mieć , czy tylko 3 tony  ?

11 minut temu, stach12 napisał:

mi się podobnie wydaje , bo obecne założenia powoduja że dopłata jest do produkcji i handlu nawozami / fakturami  hahaha na dodatek takie dopłaty zaburzają konkurencyjność w unii

według tych wytycznych saletra dzisiaj jest po 1500 za tone po maksymalnych dopłatach  

ale ile tej saletry możesz kupić na ha ?

Opublikowano
17 minut temu, kulczer napisał:

Hałas to będzie ze suszowym 2021. Mało kto złożył wniosek przez internet, a teraz sąsiad sąsiadowi będzie zazdrościł, że jeden dostał, a drugi nie. W zeszłym roku był spokój, bo prawie nikt nie przekroczył 30%, a tu cyk i wypłaty od 5%, bo "ulepszony" system monitorowania suszy okazał się kompletnym niewypałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v