Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

o teraz kto sprzeda zboze konsumpcyjne lub na paszę to przy wystawianiu faktury niech poprosi o 50 zł taniej do zapłaty bo dostał dopłatę do nawozu.

a te co dostały do węgla to oddadzą co wzięli ? 🤔

Opublikowano
Przed chwilą, Ursus932 napisał:

To będą te dopłaty do nawozów 🤔 

a to zależy na kogo głosowałeś...:ph34r:

Opublikowano
9 minut temu, witejus napisał:

A co z tymi co kupili od września do stycznia gdy jeszcze nikomu nie śniło się o dopłatach? i nie mają faktur lub paragonu z nipem?co dostaną?

Fakture mam imienną ale bez PESEL czy NIP to kwalifikuje się czy nie 🤔

Opublikowano
7 minut temu, margoo78 napisał:

Nie bardzo roumiem twoją wypowiedź. Do głowy przychodzi mi tylko jedno że ty nie dostaniesz więc sąsiadowi też figa.

Po prostu zrobi się tylko większa patologia - jeden nie dostanie bo kupił przed 1.wrzesnia, drugi nie dostanie bo na większość pól nie składa dopłat, trzeci nie ma faktur, itp, itd. Poza tym przez to wszystko ceny nawozów też się nie ustabilizują

• Like 2
Opublikowano

a dajom już cos?

43 minuty temu, witejus napisał:

A co z tymi co kupili od września do stycznia gdy jeszcze nikomu nie śniło się o dopłatach? i nie mają faktur lub paragonu z nipem?co dostaną?

tanio było wtedy.

Opublikowano
38 minut temu, krilan06 napisał:

Po prostu zrobi się tylko większa patologia - jeden nie dostanie bo kupił przed 1.wrzesnia, drugi nie dostanie bo na większość pól nie składa dopłat, trzeci nie ma faktur, itp, itd. Poza tym przez to wszystko ceny nawozów też się nie ustabilizują

I właśnie o to chodzi, żeby było jak najwięcej szumu, a jak najmniej kasy wydane. 

1 godzinę temu, Kabanos napisał:

A dzierżawy mam umowę ale nie pobieram dopłat bo bierze właściciel, mam faktury na zakup.

To jeszcze do tego ta umowa na dzierzawe jako załącznik do wniosku o dopłaty do nawozów i już jest gotowy kryminał dla właściciela i dla Ciebie rykoszetem 🤔

Opublikowano

A dzierżawy mam umowę ale nie pobieram dopłat bo bierze właściciel, mam faktury na zakup.

To na co taka umowa , albo co daje ? To się nie chwal że Masz te grunty a nawozy pewnie i tak nie kupiłeś tyle co trzeba to limitu (170 N/ha) nie przekroczysz , zresztą patrz niżej .

Byłem na szkoleniu z wypełniania wniosków na dopłaty ( logowanie się zmienia dokładniej strona i jakieś pierdołki) i było omawiane przez pracownika ARIMR jak te dopłaty do nawozów będą wyglądać ... Jak zwykle nie wiadomo bo nie ma wytycznych ALE najpierw trzeba złożyć wniosek o dopłaty obszarowe żeby mieli z czego powierzchnię wyliczyć , a dopiero potem wniosek o dopłaty na nawozy . 

Opublikowano
10 minut temu, sebe1033 napisał:

Jak zwykle nie wiadomo bo nie ma wytycznych ALE najpierw trzeba złożyć wniosek o dopłaty obszarowe żeby mieli z czego powierzchnię wyliczyć , a dopiero potem wniosek o dopłaty na nawozy . 

Dokładnie, znajoma z agencji też mi mówiła, że najpierw mają być złożone dopłaty obszarowe, a później można składać do nawozów

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

Najpierw niech w ogóle będą cokolwiek dawać, nie składa o dopłaty, czyli najprawdopodobniej nie uprawia ziemi, więc co chce? jak kupił tak jak prawie były nawozy przed podwyżkami, to się też pytam co chce teraz? wziąć kasę i nakupić na drugi rok? jak z połowa nie ma na ten, to dopiero się ceny nie ustabilizują.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

KRIR wnioskuje o odroczenie płatności za nawozy

Mar 30, 2022

Sytuacja na rynku nawozów nadal jest bardzo trudna, a na horyzoncie nie widać obniżek bardzo wysokich cen. Wielu rolników może mieć problem z finansowaniem bieżącej produkcji oraz z opłacalnością uprawy.

29 marca 2022 roku zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił z wnioskiem do Premiera Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryka Kowalczyka, aby zakłady azotowe produkujące nawozy dla rolnictwa sprzedawały rolnikom nawozy z opóźnionym terminem płatności, określonym na koniec sierpnia bieżącego roku.

KRIR proponuje aby Zabezpieczeniem dla ww. transakcji mogłaby były umowy na zakup zboża, rzepaku, kukurydzy z spółki Elewarr.

Nawożenie w okresie wiosennym ma decydujące znaczenie w wysokości plonów, dlatego jak najszybciej rolnicy powinni otrzymać na zakup nawozów, bowiem wysokie ceny powodują, że prowadzenie bieżących zabiegów agrotechnicznych przekracza możliwości wielu gospodarzy, którzy samodzielnie mogą jedynie ograniczyć zakupy, a wielu z nich musiało wziąć kredyty. Powyższa sytuacja może doprowadzić do pogorszenia sytuacji finansowej gospodarstw rolnych oraz do spadku plonów.

Opublikowano
sebe1033 napisał:

To na co taka umowa , albo co daje ? To się nie chwal że Masz te grunty a nawozy pewnie i tak nie kupiłeś tyle co trzeba to limitu (170 N/ha) nie przekroczysz , zresztą patrz niżej .

Byłem na szkoleniu z wypełniania wniosków na dopłaty ( logowanie się zmienia dokładniej strona i jakieś pierdołki) i było omawiane przez pracownika ARIMR jak te dopłaty do nawozów będą wyglądać ... Jak zwykle nie wiadomo bo nie ma wytycznych ALE najpierw trzeba złożyć wniosek o dopłaty obszarowe żeby mieli z czego powierzchnię wyliczyć , a dopiero potem wniosek o dopłaty na nawozy . 

A dopłatę za paliwo dorwałem , i nikt mi nie wjedzie na pole co najmniej pięć lat bo co pięć lat przedłużamy a u nas taki rejon że już łąki zaorane i dalej mało.

Opublikowano
1 godzinę temu, margoo78 napisał:

Nie bardzo roumiem twoją wypowiedź. Do głowy przychodzi mi tylko jedno że ty nie dostaniesz więc sąsiadowi też figa.

a może on akurat rozumie, że właśnie przez takie zapomogi masz te gówniane ceny? socjale, puste pieniądze, tarcze, pierdolety, swoi się obłowią szarzyzna dostanie ochłapy i będzie się cieszyć.

od lat jest tak, że władza zabiera w poniedziałek 150pln, we wtorek 200pln, w środę 100pln i w czwartek 50 pln, a w piątek władza da 150pln by było na wkład mięsny do grilla i jakieś dziadowskie alkohole i debile się cieszą, że rząd dał 150pln, a że zabrał 500pln to już mało osób sobie zdaje sprawę, że i tak są 350pln w plecy.

a wystarczy by nie zabierali i nie przeszkadzali w prowadzeniu biznesu, tylko tyle i aż tyle, ale czym tu się chwalić wtedy?

• Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał:

A propo nawozów to ktoś na grupie na fb wstawił wykres cen gazu i gaz kosztuje około połowę tego niż w okolicach 10 marca.. 😏

:) Ale o 50% więc niż 10 lutego, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v