Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

11200 - 3000? Gdzie ty teraz nawóz po tyle kupisz? Licz minus 5tys. I dodaj wszystko inne co podrożało. Azoty podrożały PK podrożało a ty 3 tys odejmujesz. Odejmij z 4 - 5. A to tylko nawóz. Policz wszystko a może z tych 7 ton zostanie 1 tys więcej a może nie. Poza tym cenę pszenicy z wcześniejszych lat lekko zaniżyłeś po 90 - 100 ludzie sprzedawali.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
45 minut temu, hubertuss napisał:

Zboże o 200 % podrożało jakie

sam tak napisałeś ale widzę edytowałeś ... miałem na myśli że dwukrotnie podrożało... chociaż żyto 2.5 raza 

Opublikowano

Mało kto zakłada słabe plony i że ceny spadną a przy tych kosztach to wielu rolasów zakredytywnych zmiata z planszy 

każdy liczy 8+ pszenicy po wysokich cenach,   a może wyjść potężna wtopa przy takich kosztach jak coś nie wypali

o realnej wartości pieniądza tez warto pomyśleć bo się okaże że cyfr na koncie wiele ale kupić za to da się niewiele

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie ma co się licytować do dobrego nie idzie.  Wszystko drożeje tylko ciekawe kto za te zboże potem kasy nawali i co z tym drogim zbożem zrobi? Po ile będzie pasza z takiego zboża czy mąka i kto je potem kupi? Miliony nas czekają jak kiedyś.

Opublikowano

Za zbiory 2021 zarobimy dobrze , bo tanio wyprodukowane , a co bedzie w tym sezonie  zobaczymy , ci co kupili tanie nawozy , raczej pewne że wyjdą dobrze

Opublikowano

ale liczmy, nie gdybajmy co będzie... drogie paliwo ok, ale co zostało na przykładzie pszenicy do zużycia na oprysk, rozsianie nawozów i zbiór? 25 litrów to raptem 70zł więcej jak rok temu 

1 minutę temu, RolAnonim napisał:

mam możliwość kupna gnojowicy świńskiej z dowozem bo blisko za 100zł za beczkę 10m3. Chyba dobry interes

bardzo dobry o ile to gnojowica taka jaka powinna być 

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

W tym roku tak a co dalej.

Pożyjemy zobaczymy , na pewno coś stanieje

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Będzie jeszcze pięknie i tanie nawozy tylko trzeba  przeczekać trudny czas 1, 5 roku .

Przecież wróżyłeś już na wiosnę poniżej 2tys. Tak samo i to ci się sprawdzi. 

Identyko wróżbita jak mój ojciec. Przed świętami kupiłem azot, trzepał jadaczką żem głupi, na wiosnę będzie taniej, przed nowym rokiem paliwo wziąłem... To samo, awantura bo będzie tańsze. W styczniu resztę nawozów kupiłem to już całkiem mowę odjęło, 4 dni zapowietrzony chodził. Od 3 tygodni kogo spotka to chwali się "my to kupilim jak tańsze było, trzeba było brać " 🤪 🤪

• Haha 9
Opublikowano

Cześć wszystkim,

Myślę, że z tą opłacalnością nie jest tak źle, szczególnie jak ktoś gospodaruje na dobrych ziemiach, ale z tym różnie bywa. Sam gospodarze na glebach mozajkowatych i trudno z całości uzyskać podobną wydajnośc z ha. Każdy wie na ile może sobie pozwolić, aby nie przedobrzyć a odpowiedno wyjść na swoje.

Myślę, że trzeba patrzeć na to ile zostaje z 1ha. Poniżej taka przykładowa kalkulacja uwzględniająca tylko nawozy.

Rok 2021

polifoska 6 1600zł (dawka 300kg/ha) - 480zł

saletra 32 1400zł (dawka 500kg/ha) - 700zł

Pszenica 900zł (plon 8 ton) - 7200zł

odjąć nawozy zostaje - 6020zł/ha ( teraz jeszcze trzeba odjąć ŚOR, odżywki, paliwo), ale to już każdy według tego co robi.

Rok 2022

polifoska 6 3500zł (dawka 300kg/ha) - 1050zł

saletra 32 4500zł (dawka 500kg/ha) - 2250zł

Pszenica 1600zł (plon 8 ton) - 12800zł

odjąć nawozy zostaje  9500zł/ha

Jakby nie patrzeć prawie 3500zł więcej mimo takich cen nawozów.

Ale i tak uważam, że ceny nawozów są chore.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wynik finansowy wydaje się na plus przy tych cenach ale uprawy i inwestycje w nie obarczone są większym ryzykiem(susza, klęski żywiołowe, brak gwarancji ceny po żniwach, rosnące bieżące koszty itd.)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wojtekfarmer napisał:

Rok 2021

polifoska 6 1600zł (dawka 300kg/ha) - 480zł

saletra 32 1400zł (dawka 500kg/ha) - 700zł

Pszenica 900zł (plon 8 ton) - 7200zł

odjąć nawozy zostaje - 6020zł/ha ( teraz jeszcze trzeba odjąć ŚOR, odżywki, paliwo), ale to już każdy według tego co robi.

Rok 2022

polifoska 6 3500zł (dawka 300kg/ha) - 1050zł

saletra 32 4500zł (dawka 500kg/ha) - 2250zł

Pszenica 1600zł (plon 8 ton) - 12800zł

odjąć nawozy zostaje  9500zł/ha

Jakby nie patrzeć prawie 3500zł więcej mimo takich cen nawozów.

Ale i tak uważam, że ceny nawozów są chore.

Pozdrawiam

W roku 2021 zarabiasz lekko ponad 5 krotność nakładów 6020/1180 w roku 2022 zarabiasz nie całą 3 krotność nakładów 9500/3300. Suma niby większa, rentowność mniejsza.

• Like 1
Opublikowano

Ciekawe też jaki będzie podatek od gruntów za rok czy dwa. U mnie jest 137,50zł za ha przeliczeniowy, ale policzona cena żyta 55zł za kwintal.

Opublikowano

Zobaczymy jakie będą składki ubezpieczeń upraw skoro zboże takie drogie. Okaże się z tych powyższych wyliczeń, że zysk vs koszty pół na pół przy tych 8 tonach pszenicy na dobrej ziemi. Klasa V czy VI to na zero albo minus. I ludzie się będą cieszyć, ze zboże drogie.

Opublikowano
46 minut temu, rtt77 napisał:

Ciekawe też jaki będzie podatek od gruntów za rok czy dwa. U mnie jest 137,50zł za ha przeliczeniowy, ale policzona cena żyta 55zł za kwintal.

Już mam 191.5😡

• Sad 1
Opublikowano

U nas jeszcze po staremu. Ale to chyba niedługo. Gmina po świetlicach upycha uchodźców bo rząd tego nie robi dodatkowo ma swoje stare zadania jak łatanie dróg utrzymanie szkół itd. To tylko czekać jak podniosą.

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Przecież wróżyłeś już na wiosnę poniżej 2tys. Tak samo i to ci się sprawdzi. 

Identyko wróżbita jak mój ojciec. Przed świętami kupiłem azot, trzepał jadaczką żem głupi, na wiosnę będzie taniej, przed nowym rokiem paliwo wziąłem... To samo, awantura bo będzie tańsze. W styczniu resztę nawozów kupiłem to już całkiem mowę odjęło, 4 dni zapowietrzony chodził. Od 3 tygodni kogo spotka to chwali się "my to kupilim jak tańsze było, trzeba było brać " 🤪 🤪

Ja zawsze to co @galan99 pisze odczytuje odwrotnie i się narazie sprawdza. Jak ma być koniec świata, to znaczy że będziemy żyć, jak będzie padać, to jest sucho. Nawóz miał być tani, jest drogi 🤣

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 6
Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

Kurcze u siebie nawet nie wiem jaka mam stawkę 🤔 Za 30ha fizycznych ( na papierze wszystko 3b, kiedyś przeliczeniowych było 35) place teraz niecałe 1320 raty. W tamtym roku było mniej niz 1300

Opublikowano
1 godzinę temu, rtt77 napisał:

Pewnie razy dwa

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

Kurcze u siebie nawet nie wiem jaka mam stawkę 🤔 Za 30ha fizycznych ( na papierze wszystko 3b, kiedyś przeliczeniowych było 35) place teraz niecałe 1320 raty. W tamtym roku było mniej niz 1300

Co to ma wspólnego z cenami nawozie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v