Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, HF86 napisał:

gdybym woził tylko tym to ze 150.Ale drugi robi główną robotę 

16476999643332757793528905752461.jpg

Kolego tak z ciekawości to ile bierze koparkowy na godzinę? Pytam bo też mam koparko ładowarkę do swoich potrzeb a nieraz jakieś akcje się robi po ludziach...

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Będzie  ciężko, zobacz ile elektoratu z UA już  mamy  teraz pesele nadają to na wybory możliwe  że  też  pójdą 🤔

Im szybciej zrobią wybory tym lepiej dla nich, przypadkiem ciemny naród może się połapać jesienią jak zapasy jedzenia wyprodukowanego z starych nawozów się skończą...

Opublikowano
39 minut temu, hubertuss napisał:

Teraz się bierze ceny z sufitu i ludziom mówi się, że wojna, że Putin, ze gaz, że UE. Tak jak z prądem w grudniu było. Mówili, że Ujnia żarówki po gazetach drukowali. A potem wyszło, że elektrownie zarobiły w grudniu 2021 4 mld więcej niż w analogicznym grudniu 2020. Urząd regulacji nie interweniował wszystko pasowało. Bo chodziło o to by spółki sterowane przez rząd więcej zarobiły. By obywatel zapłacił podatek i nawet nie wiedział, że płaci bo mu się mówi, że Tusk i Putin winni. To samo robią z paliwem a teraz z nawozami. rząd wykorzystuje sytuację podnosi ceny i zrzuca wszystko na tę sytuację.

Nie wiesz po ile teraz węgierski saletrzak, bo  w 2020 był tańszy od polskiego?

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Tak się zaczynam zastanawiać i dochodzę do wniosku. Że ta nagła zamiana cenników z przed prawie dwóch tygodni i teraz ogłaszanie tych dopłat mogą mieć ze sobą bardzo duży związek. Najpierw zabrano by teraz rozdawać i mówić, ze rząd dba o rolnika. Uważacie, że to przypadek, że ni z tego ni z owego podniesiono mocno ceny nawozów  dwa tygodnie temu a teraz nagle będa dopłaty.

związek może jest , a może i nie ma , ale jedno jest wiadome że ci co jeszcze nie mają nawozu , to nawet z dopłatą 1500 do tony , to i tak trzeba będzie finalnie zapłacić ponad 3000zł 

• Like 1
Opublikowano

3 tysie nie są tragedia do pszenicy 1700, a kto nie kupił poniżej 3 tysi niech ma żal sam do siebie, wiekszość pisała kupic, skoro wina PIS że drogie to kupujcie w Niemca , zoboczamy ile zapłacicie

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, hubertb napisał:

Tak już z ciekawości i jakiż to książę na białym koniu po przegranej pisu ceny nawozów obniży ?

No też jestem ciekaw 🤔

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ludzie chcąc przeczytać po ile nawóz najpierw trzeba przewertować strony o Putiny , Pisy , Tuski itd 🤦‍♂️ ,

Widzę że osoby które nigdy tu nie zaglądały , teraz zrobiły swój folwark i nadają o polityce 🤷

ja się pytam gdzie jest moderatmoderato ?

Bo polityka z tym się wiąże. Zakładami produkcji nawozów w PL rządzą politycy bo decydujący głos ma w nich skarb państwa.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jakby było PO to by do 68 lub więcej za***rdalał, poprzednicy jakby teraz rządzili to by juz nic nie było, oni mocno buczą ,ale rządzić w tych czasach by nie chcieli

Jak by babcia wąsy miała to by była dziadkiem.

41 minut temu, miwigos napisał:

Już więcej widomo żadnego  limitu nawozu  na hektary nie ma   

https://www.agrofoto.pl/articles/prow-2014-2020/doplaty-do-nawozow-wnioski-terminy-stawki-znamy-szczegoly-rozporzadzenia/

rok temu zakupiony saletrosan 1130 netto , niedawno 2854, rożnica 1724 zł X 12 ton=20688 , na 41 ha już jest, reszta ultra 8 jak zaliczą bo to ruski

To ciekawe bo jeszcze z wczoraj wklejałem tu twetty ministra o tym, że jest 1/3 tony na ha. Pamiętaj, że top agrar to nie minister. 

37 minut temu, miwigos napisał:

3 tysie nie są tragedia do pszenicy 1700, a kto nie kupił poniżej 3 tysi niech ma żal sam do siebie, wiekszość pisała kupic, skoro wina PIS że drogie to kupujcie w Niemca , zoboczamy ile zapłacicie

Na całe życie nie nakupisz. Za rok będziesz bulił po 6 tys tylko gwizd.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Ale dlaczego wcześniej nie widziałem ciebie tutaj ?? 

Wcześniej było ok ,tematy wolne od polityki a teraz UJ takie porządki 🥴 , temat polityczny był jeden i wystarczył 

wcześniej @yacenty troche pilnował a teraz olał temat 🤷

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

średnia cena sprzedanego ziarna to połowa z tych 1700

od chyba 2 tygodni ytuberzy reklamują GA i jej konkursy , nasiliły się i tutaj tłumaczenia obszarników  jaka to pszenica droga i nawozy na świecie

po żniwach zobaczymy jak do MOPS będziecia za***rdalać   

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ursus932 napisał:

Ale dlaczego wcześniej nie widziałem ciebie tutaj ?? 

Wcześniej było ok ,tematy wolne od polityki a teraz UJ takie porządki 🥴 , temat polityczny był jeden i wystarczył 

wcześniej @yacenty troche pilnował a teraz olał temat 🤷

Ale nie tylko ja tu pisze o polityce. Wielu rozumie co się dzieje. Mogę nie pisać nie ma problemu. Ludzie i beze minie widzą co jest grane.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 minut temu, stach12 napisał:

nasiliły się i tutaj tłumaczenia obszarników  jaka to pszenica droga i nawozy na świecie

A jak jest tak na prawdę?😂

Opublikowano

trzy tysie nie są tragedią... Ja pier.... Gdyby tylko nawóz podrożał to można by tak pomyśleć. Wszystkie koszty związane z rolnictwem idą w górę. Ryzyko bardzo wzrosło. Sam najdrożej zapłaciłem 2830/t zaksanu i jest to cholernie drogo. Oby ceny płodów utrzymały się na podobnym chociaż poziomie jak są teraz.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rtt77 napisał:

Ja mam takiego kolegę co zbliża się do sześćdziesiątki i normalnie by sobie przeszedł na emeryturę, ale przez Pis musi czekać do 65. Przez te 5 lat co dostawałby emeryturę i nie płacił składki Krus można powiedzieć że straci około 100tyś zł! A mimo to on nadal wychwala pis pod niebiosa, a opozycję przeklina. Takiemu się nie przetłumaczy .

PIS obniżył wiek emerytalny z 67 lat do 65 dla mężczyzn: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/rynek/1683560,1,pis-obnizyl-wiek-emerytalny-to-pozornie-dobra-wiadomosc-dla-osob-starszych-i-fatalna-dla-mlodszych.read

Edytowane przez sylwek23111
edycja
Opublikowano
12 minut temu, monstercase457 napisał:

czy może ktoś wie jak do tych dopłat będzie się miał mącznik uff, będzie brany pod uwagę czy go wykluczą? Jaka była jego cena do września 2021r?

Było już tyle razy pisane, że wszystko oprócz wapna.

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Pewnie że 3 tys za nawóz nie jest tragedią przy cenie pszenicy 1700zł/tonę , tylko zagwarantuj mi że te 1700 będzie po żniwach , bo nawóz raczej się sieje na pole , a nie na pszenicę która leży w magazynie 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v