Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, tomhim1 napisał:

Ale czy do wszystkich nawozów dopłata miała by być czy tylko azotowych ? I jak ktoś ma 80ha to już się nie kwalifikuje czy dostanie do 50ha. ?

Do 50 dostaniesz, chyba że masz w tym łąki

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
46 minut temu, galan99 napisał:

Przed chwilą Biznesie minister powiadał do jednej tony nawozu  na 1 ha przypada 1 trzecia tony nawozu  1500 zł dopłaty do 50 ha .

Czyli 1 tona nawozu na 3 ha .

Daje to 500 zł do ha .

Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju wsi podał szczegóły na temat dopłat do nawozów. Wsparcie ma dotyczyć nawozów zakupionych w okresie od 1 września 2021 roku do 15 maja 2022 r.

- Rolnicy na podstawie dowodów zakupu czy faktur, od 1 września 2021 roku, a więc kiedy pojawiły się pierwsze symptomy gwałtownego wzrostu cen nawozów do 15 maja tego roku, będą mogli ubiegać się o pomoc. Dzięki tym fakturom porównamy ceny do roku i okresu poprzedniego, żebyśmy mogli tę rekompensatę wypłacić. Ta rekompensata będzie różnicą kosztów w zakupie, a 500 zł jest górnym limitem pomocy do hektara gruntów ornych i 250 zł do jednego hektara użytków zielonych – wyjaśnił Henryk Kowalczyk.

Zaznaczył, że wsparcie nie wynosi 500 zł do tony nawozów.

- To nie jest 500 zł do tony, tylko przeciętnie jeśli się zużywa na jeden hektar upraw rolnych około 1/3 tony nawozów to oznacza, że będzie to rekompensata mniej więcej około 1500 zł do jednej tony nawozów – powiedział minister rolnictwa.

Opublikowano

wszyscy dostaniemy to samo. taki gest Kozakiewicza, tylko ubrany ladnie w słowa 😂

Opublikowano
FarmerDyzio napisał:

a Ciebie Bercik nie stać ?

Ja już obkupil się. Za tą samą kwotę co w zeszłych latach. Ale zastosuje nie więcej niż połowę dawki i mam spore ilości obornika

• Like 1
Opublikowano
hardkor113 napisał:

A co w sytuacji gdy mam fakturę na 16,5 tony a o dopłaty składam tylko 22 ha?

Dadzią do tych 22 ha czy wogule?

Pewnie dadzą ale tym od których bierzesz dzierżawy "na gębę"...

Rolnik1973 napisał:

To ja w to nie wchodze

Kupię za swoje woreczek saletrzaku na ziemniaki i tyle na mnie zarobia.

Dlaczego nie wchodzisz? Przecież dają darmo no i Niemcy płacą 🤭

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, asaledr napisał:

Jest jakaś lista jakie nawozy bedą uwzględniane?

Agrosar 360SL zwrócą mi za to? 

A to glifosat traktujesz jako nawożenie dolistnie?🤭

Opublikowano

Który to już raz w tym roku rozkręca się tutaj ten bełkot "dopłatowy" ? Żadnych subwencji do żadnych nawozów nie ma i nie będzie ! szkoda zaśmiecać ten temat setkami bezsensownych postów..

Opublikowano
7 minut temu, Bercik92 napisał:

Tak tak tylko Niemcy płacą z naszych kieszeni. 

Opublikowano
Bercik92 napisał:

hardkor113 napisał:

A co w sytuacji gdy mam fakturę na 16,5 tony a o dopłaty składam tylko 22 ha?

Dadzią do tych 22 ha czy wogule?

Pewnie dadzą ale tym od których bierzesz dzierżawy "na gębę"...

Rolnik1973 napisał:

To ja w to nie wchodze

Kupię za swoje woreczek saletrzaku na ziemniaki i tyle na mnie zarobia.

Pewnie tak zawsze po dupie czlowiek dostanie

Opublikowano

no ale tek na poważnie ja słtszałem w radiu jak minister mówił że będą te pieniądze, ale dziwne bo nikt nikt nie mówił gdzie to będzie składane i czy to jeszcze musi unia zatwierdzić bo z jego wypowiedzi wywnioskowałem że unia się zgodziła. chyba że nie dosłyszełem bo nawóz akurat rozsiewałem.

Opublikowano
5 minut temu, PRIMO napisał:

Tak tak tylko Niemcy płacą z naszych kieszeni. 

Niektórzy dalej myślą, że wszystkie dotacje z łunii to darmoszka, a oni tam z nieba pieniążki biorą i rozdają. 

• Like 2
Opublikowano

PIS sobie kampanię wyborczą już robi, rozdaje pieniądze, których rozdać nie może a jak UE nie da zgody to będzie tak: PIS dobry, UE zła.

To tak jak z Orlenem i paliwem. Obajtek co dwa dni w telewizji zapowiada obniżki po 10 groszy i całujcie go po tyłku bo taki łaskawy, ale jak wcześniej sztucznie wywindowali cenę paliwa, zwiększając marżę na każdym litrze z kilku groszy do 1zł (!) to o tym już ani słowa. W tym agrobiznesie to jest propaganda sukcesy jak w PRL-u. Nie oglądam tego od kilku lat i wam też to radzę.

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano

suma sumaru mam nadzieje że tej dopłaty nie będzie bo tak przeczytałem parę postów i wychodzi na to że unia musi się jeszcze zgodzić. zamiast tych 500zł to wole żeby deszcze padały o czasie :)

• Like 3
Opublikowano

zaraz zrobią kampanię, przyjmą wnioski i czekać. A w międzyczasie wybory. I jak wygramy to powiemy że unia nie pozwolila, A jak przegramy to że następcy nie wyplacili A my by dali 🤭

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Agrest napisał:

W Warszawie jest Wola I Ochota.

Ale z drugiej strony są Włochy i Bródno. 

I tu się z Tobą nie zgodzę Włochy graniczą i z Ochotą i z Wolą, a Bródno faktycznie po drugiej, tej gorszej stronie😉

Saletra 2900, cena z 2.03, niestety bez transportu.

Edytowane przez jacor73
Opublikowano (edytowane)

Zaczynają mannę rozdawać. Będą wybory jak nic Jak ludzie usłyszą to się rzuca na składy by do 15 maja nakupić. Ceny jeszcze [ójda do góry  i w rezultacie rząd na swoje wyjdzie bo fabryki to samo wezmą i rządowi to co rozdał zwrócą. A gawiedź będzie się cieszyć. mamy idiotów w rządzie i tyle.

32 minuty temu, damianos95 napisał:

- To nie jest 500 zł do tony, tylko przeciętnie jeśli się zużywa na jeden hektar upraw rolnych około 1/3 tony nawozów to oznacza, że będzie to rekompensata mniej więcej około 1500 zł do jednej tony nawozów – powiedział minister rolnictwa.

Tak tak może 15 tys. Zakładają, że zużywasz 1/3 tony a zwrócą ci za 3 do hektara? Jeśli zużywasz zakładane 1/3 tony to z tej gadki logicznie wychodzi, że 500 powinno być na 3 ha Bo na tyle zakłądaja1 tonę. Zapowiadają 500 do ha. Zobaczymy jak będzie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
27 minut temu, asaledr napisał:

Jest jakaś lista jakie nawozy bedą uwzględniane?

Agrosar 360SL zwrócą mi za to? 

Tak, tak, dadzą zwłaszcza jak nie wpiszesz w ewidencję ŚOR ale karę i to TY zapłacisz🤣🤣

Opublikowano

Ja uważam, że jak ktoś ma 10 ha i zapowiadają zużycie 1/3 tony na ha. To dostanie zwrot do 3,33 tony ale nie więcej jak 500 zł na ha. Czyli nie więcej jak 5 tys. A to zależy jak drogie nawozy kupimy. 

Opublikowano
51 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Ciekawe jak to rozegraja

Jak ktoś ma 10 ha pola to 5000zł

Kupić tonę saletry za 5200 to zwrócą 5000 i tona wyjdzie za 200zł🙆🏻‍♂️

A to nie będzie tak jak galan pisał... że 1tona nawozu   na 3 ha  I jak masz te 10ha to faktury na 3tony nawozu musisz mieć 🤔?

Opublikowano (edytowane)

No ja tez tak myślę, że tak będzie jak z wagonowaniem. Dopłata do tony wapna ale nie więcej niż 300 na ha.

Masz 10 ha do dopłaty 3,33 tony. Ale zwrócą ci nie więcej niż 5 tys. Zresztą podejrzewam, że oni sami dokładnie nie wiedzą jak to ma być.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v