Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

chelaty EDTA też tak sypią z wora do kociełka? 😉

chętnie zobaczę 👍🍻

Nie to leją z ze zbiorników -chelat to cząsteczki nawozu naładowane przeciwnie do napięcia powierzchniowego liści Jak się nie mylę to ciecz przepływa przez cewkę indukcyjną .Z tym że chelaty które spadną na ziemię są utracone (następuje szybki rozkład do 2 tygodni )natomiast np siarczany są wpłukiwane w profil glebowy i pobierane przez korzenie ale tego nie piszą bo kto by kupił chellat na uprawy rzędowe ( QQ czy buraki) 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, HF86 napisał:

żartujesz sobie 🤫🤭

Jeśli to do mnie to nie żartuje  , azot idzie praktycznie do wszystkich zabiegów jakie stosuje wiosną , po około15 litrów rsm na 450litrów wody( na  2- 2,5ha  )

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

chodziło mi o te niby embargo. 

A mocznik w opryskiwacz zawsze idzie. worek na 400 litrów. 

Opublikowano
36 minut temu, galan99 napisał:

Ja się nie łudzę ja wierze i czekam mam czas jeszcze jak tyle czekałem to i poczekam .

No ja się dziwię że Mateuszek jakiegoś kultu nie ogłosi jak tak w niego wierzą jak ty 

Opublikowano

A moim zdaniem respondenci kłamią bo to nie trendy głosować na PIS a w rzeczywistości pasuje im 500+13 i14 i różne inne" dobrodziejstwa" za które my też płacimy 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Też jestem tego zdania może nie o tyle co będzie ta dopłata ale tak sobie podniosą żeby oni zarobili i rolnikowi coś tam zostało, nigdy żadne dopłaty nie pomagały na tyle co wolny rynek, a przez dopłaty nie tylko zdrożeją nawozy ale i płody spadną na cenie i będziemy mieli sporo mniej w portfelu niż teraz

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

GS takie coś jeszcze istnieje

Istnieje i nawet ceny ma bardzo konkurencyjne

3 godziny temu, superfarmer02 napisał:

Co zamierzacie stosować zamiast mocznika jako źródło azotu dolistne? 

Nadal mocznik. Póki co, nie ma problemu z kupnem wschodniego, bez inhibitora

• Like 1
Opublikowano
Dnia 10.02.2022 o 17:59, pawelek98 napisał:

Człowieku dobry znajomy, rozmowa  dwóch 40 latków szanujących się, sprzedałem im konsumpcję  pytam jak paszówka ? odpowiada że mają duży zapas do lipca

czy wszędzie trzeba drugiego dna się doszukiwać, nie powiedział czy stanieje czy zdrożeje bo nie jest wróżka, kupować pewnie będą

napisz wam coś na temat zapasów to od razu atak, gdybym ci napisał że pusto mają i 400 ton konsumpcji na dobę mielą to lepiej by Ci było, 

robili mąkę i pasze jak pszenica była 600 i będą robić jak będzie po 2000

Nie wiem czy o tej samej firmie mówimy ale też mam kolegę wysoko postawionego w firmie na Podlasiu to mówił że kuku mokrej zmagazynowanej do nowej i pszenicy wszędzie pod dekiel.  Mówi że jak by kupowali większość po cenach 1000 + w przypadku pszenicy to żaden krowiarz i drobiarz nie kupilby paszy bo dobra pelnoporcja dla krów 2400 by kosztowała 

Opublikowano (edytowane)

Bo ptasia grypa wszędzie panuje i te kwarantanny a w pobliskim zakładzie ubojowym drób nie mają co robić i jak ma isć te zboże a w dodatku świnie tanie i kto kupuje prosiaki to nie kupują.I dla tego spadki cen.

Drób jest teraz drogi bo niema.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

A tu na tym forum są takie asy , które uważają że w Polsce wszelaka hodowla może paść , a zboże się wywiezie za granicę . Teraz mamy przedsmak tego jak by to było . Porty puste , a zboże by się kisiło w magazynach , no chyba że by się pojawił jakiś Staszek po 500 , tylko po co mu to zboże skoro też by nie miał hodowli

Ps. Ostatnich parę postów mnie zmyliło i myślałem że pisze w cenach zbóż 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie , że ma paść, tylko padnie wskutek różnych działań. Pierwszy przykład z brzegu: asf i zamiast wybijać dziki, ,które roznoszą to dziadostwo, to wybija się zdrowe świnie. Tylko nie piszcie, że to unia każe tak robić. Podobnych działań jest więcej. Nie mam żadnej hodowli od 15 lat.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Rolnik2021 napisał:

Witam. Gdzie w woj. Łódzkim można liczyć na tańsze nawozy i przyzwoita firmę?

Zobacz sobie cropper pomiędzy Sieradzem a Złoczewem. 

Opublikowano

Moim zdaniem zadna doplata nie obnizy ceny nawozow, tak jak to bylo w przypadku VAT. Jedyna szansa na obnizke to sytuacja rynkowa. Po pierwsze gaz musi staniec, a po drugie musi wejsc na rynek konkurencja (ze wschodu, zachodu i poludnia), bo jak nie GA bedzie miala monopol to nawet znaczaca obnizka gazu nie pomoze, a tak beda musieli sie dostosowac do rynku i skonczy sie opowiadanie bajek.

Opublikowano

tylko naszym pajacom na rolnikach nie zależy. natomiast koryto dla państwa i różnych spółek i spoleczek musi być. tam jest pełno nigdy nie nazartych tłustych kotów. 

jeszcze pytanie po uja wszędzie reklamować nawozy?co 50ciu producentów mamy czy jak?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v