Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji

Szacowana stawka: 428 zł/ha

no bez jaj. I za co ma to być niby?  to jest obowiązek żeby go przykryć do 24h i należy go przestrzegać. Zamiast kary rypać to oni za to zapłacą :D 

Nie jest to takie proste jak Ci się wydaje a wszystko zależy od możliwości każdego gospodarstwa. 

Jeśli masz nawożony obornik na danym polu na pryźmie i jeden ciągnik zapięty do rozrzutnika a drugi ciągnik jedzie zaraz za nim i miesza obornik to w ciągu 12h można zrobić kilka ładnych ha ale jeśli wozisz prosto z obory i masz jeszcze kilka km na pole to nawet przy niewielkiej ilości np. 100t obornika i rozwiezieniu to na 4 ha nie ma szans żeby to zrobić w ciągu 12h. Nie wywieziesz tego w ciągu 6,5h bo trzeba liczyć na orkę około 4h i 1,5h na przepięcie ciągnika z rozrzutnika do pługów, dojazd na pole i jakiś posiłek w ciągu dnia.

Nie podzielisz też wożenia na 2 dni bo jak zaczniesz brać obornik z kojca od byków gdzie jest 100t obornika to wybierasz aż wszystko wywieziesz a nie w połowie przerwiesz i na drugi dzień dokończysz bo tak się nie robi.

Zawsze się robiło tak że na spokojnie jednego dnia się rozwoziło a drugiego dnia od samego rana się orało i nie widzę powodów żeby karać za to rolników.

Opublikowano
47 minut temu, ukaszProcho napisał:

Jak ja dostałem ten kupon a nie kupowałem u nich od 2019 roku to przy zamówieniu powiedziałem że mam kupon to okazało się że pani dała taką cenę że ten kupon nic mi nie da bo cena minimalna 😂

Najpierw sie ustala cene , nastepnie mówi o kuponie

Opublikowano

Panowie w jakiej cenie jest u Was siarczan magnezu siedmiowodny ? W maju płaciłem po 30 zł za worek 25 kg, a słyszałem, że teraz jest po 70-75 zł za worek 🙄🙄

Opublikowano
4 godziny temu, XTRO napisał:

Wymieszanie obornika na gruntach ornych w ciągu 12 godzin od aplikacji

Szacowana stawka: 428 zł/ha

no bez jaj. I za co ma to być niby?  to jest obowiązek żeby go przykryć do 24h i należy go przestrzegać. Zamiast kary rypać to oni za to zapłacą :D 

Tak. Pani przyjedzie w białych gumofilcach ze stoperem, zmierzy czas, zapisze i wklepie w system, że Pan Rolnik nie zdążył przyorać dwóch ostatnich gówienek na poprzeczniaku. 

Opublikowano
40 minut temu, Daro20 napisał:

Nie jest to takie proste jak Ci się wydaje a wszystko zależy od możliwości każdego gospodarstwa. 

Jeśli masz nawożony obornik na danym polu na pryźmie i jeden ciągnik zapięty do rozrzutnika a drugi ciągnik jedzie zaraz za nim i miesza obornik to w ciągu 12h można zrobić kilka ładnych ha ale jeśli wozisz prosto z obory i masz jeszcze kilka km na pole to nawet przy niewielkiej ilości np. 100t obornika i rozwiezieniu to na 4 ha nie ma szans żeby to zrobić w ciągu 12h. Nie wywieziesz tego w ciągu 6,5h bo trzeba liczyć na orkę około 4h i 1,5h na przepięcie ciągnika z rozrzutnika do pługów, dojazd na pole i jakiś posiłek w ciągu dnia.

Nie podzielisz też wożenia na 2 dni bo jak zaczniesz brać obornik z kojca od byków gdzie jest 100t obornika to wybierasz aż wszystko wywieziesz a nie w połowie przerwiesz i na drugi dzień dokończysz bo tak się nie robi.

Zawsze się robiło tak że na spokojnie jednego dnia się rozwoziło a drugiego dnia od samego rana się orało i nie widzę powodów żeby karać za to rolników.

Słowo klucz 'wymieszanie' orka czasochłonna bardzo, ja wiosną nie orze a i na jesień często gęsto talerzuje, 2-3ha/h na luzie da się zrobić to raz, oczywiście jak wozisz czarną białostocka 3.5t to nie nawieziesz tyle. Kwestia maszyn, u mnie w 12h było rozwiezione 400ton z domu  na pole 3km i przykryte ale i rozrzutnik duży bo 20t usługa. Za takie ceny jakie mieli chłopaki w ubiegłym roku na ten zestaw to się swojego nie opłaca wyciągać

Opublikowano
57 minut temu, Daro20 napisał:

Chodzi mi o to ze jest przepisz że czy to obornik czy gnojowica do 24 h masz przykryć. W dzisiejszych czasach nie widzę problemu żeby to zrobić. My trzymając byki zawsze wywoziliśmy na kupę obornik i dopiero wtedy rozwoziliśmy. Tak jak Ty mówisz to nie dziwota, bo jak masz pola porozrzucane to faktycznie za dużo nie wywieziesz. 

4 godziny temu, krilan06 napisał:

Kto to będzie sprawdzał?

Nie wiem, tak dzisiaj na artykuł się natknąłem. Jak to wszystko będzie naliczane tez nie wiem. 

24 minuty temu, ciaastus napisał:

Tak. Pani przyjedzie w białych gumofilcach ze stoperem, zmierzy czas, zapisze i wklepie w system, że Pan Rolnik nie zdążył przyorać dwóch ostatnich gówienek na poprzeczniaku. 

Chodzi mi o to że jednym dają a drugim nie. Obornik to też amoniak i w dobie ekologii dopłacać komuś za to to chyba durnota. Skorzystają Ci co mają bydło szczególnie, tak to widzę 

Opublikowano
43 minuty temu, Gromi napisał:

Panowie w jakiej cenie jest u Was siarczan magnezu siedmiowodny ? W maju płaciłem po 30 zł za worek 25 kg, a słyszałem, że teraz jest po 70-75 zł za worek 🙄🙄

Bo po tyle jest.na dlaroslin.pl po 68 jest lub był

• Like 1
Opublikowano

@XTRO Cytowałeś że ma być 12h... W marcu,sierpniu i październiku wożę prosto na polę po co to dwa razy przeżucać i przyczepę brudzić.

21 minut temu, Zawisza napisał:

Słowo klucz 'wymieszanie' orka czasochłonna bardzo, ja wiosną nie orze a i na jesień często gęsto talerzuje, 2-3ha/h na luzie da się zrobić to raz, oczywiście jak wozisz czarną białostocka 3.5t to nie nawieziesz tyle. Kwestia maszyn, u mnie w 12h było rozwiezione 400ton z domu  na pole 3km i przykryte ale i rozrzutnik duży bo 20t usługa. Za takie ceny jakie mieli chłopaki w ubiegłym roku na ten zestaw to się swojego nie opłaca wyciągać

A jakbyś nie miał możliwości wynajęcia to swoim ile woziłbyś? Szacuje że na swój rozrzutnik biorę 5t czyli rozwieść 100 ton nawet w 8h nie ma szans żeby w 25 minut załadować, zawieść i rozrzucić.

Opublikowano
1 godzinę temu, Maniekkkk napisał:

No więc tak po kolei,i tylko fakty a nie kolejne bicie piany .

Primo.Nawet gdybyś gdziekolwiek na świecie znalazł nawozy w cenie na tyle atrakcyjnej że opłacało by się sprowadzić to do ceny musisz doliczyć cła zaporowe które nakłada UE.

Secundo. Z gazem to nie chodzi o to żeby on był najtańszy na świecie , ale żeby jego dostawy pewne i realnie wyceniane.

Tertio. Kto zerwał i jaką umowę???? Była podpisana na ileś lat i sama pod koniec 2022 wygasa.

Quatro.Czasami lepiej jest milczeć niż robić z siebie.........

Gdzieś tam dzwoni ale nie wiesz gdzie. 

Po pierwsze. Gdyby rząd celowo nie ubił złotówki to cena gazu by była niższa. Co przełożyło by się na cenę nawozu. Nawozy ze wschodu jakoś mimo tych ceł zaporowych są tańsze niż Polskie. 

Po drugie. Przez zielony ład kraje muszą zejść z emiscji co2. Jak najszybciej przejść z elektrowni węglowych na inne typy elektrowni? Postawić blok gazowy. Technologia bardzo podobna do węglówek. Do tego dochodzi pocovidowe odbicie w gospodarce. Nagle skokowo rośnie zapotrzebowanie na gaz. Giełda miała realnie wyceniać surowce. 

Po trzecie. Polska złożyła wniosek do trybunału arbitrażowego bo chciała rozliczać gaz na podstawie giełdy. Przedtem rozliczali cenę gazu na podstawie cen ropy. W latach 2014-2020 było to nie korzystne o kilka procent. Trybunał przyznał racje Polsce i Pgnig dostał 1,5 mld rekompensat. Problem w tym że nagle cena gazu na giełdzie wywaliła w kosmos. Polska wpadła z deszczu pod rynnę. Z dużym prawdopodobieństwie można powiedzieć że jakby Polska nie złożyła tego wniosku to Rosja by go złożyła w późniejszym czasie. Co nie zmienia faktu że tak się złożyło że był to strzał w stopę. 

31 minut temu, Daro20 napisał:

to nie jest kara tylko bonus. Nie weźmiesz tego ekoschematu to weźmiesz inny.

Siarczan magnezu posypowy 1350 netto 

kizeryt 1750 netto 

• Like 2
Opublikowano

Czyli jakbym zadeklarował że w ciągu roku naleje gnojowicy albo obornik na 50ha to do każdego ha dopłaca mi dodatkowe pieniądze czy te od gnojowicy czy te od obornika ? 

Opublikowano
5 minut temu, kibix napisał:

Gdzieś tam dzwoni ale nie wiesz gdzie. 

Po pierwsze. Gdyby rząd celowo nie ubił złotówki to cena gazu by była niższa. Co przełożyło by się na cenę nawozu. Nawozy ze wschodu jakoś mimo tych ceł zaporowych są tańsze niż Polskie. 

Po drugie. Przez zielony ład kraje muszą zejść z emiscji co2. Jak najszybciej przejść z elektrowni węglowych na inne typy elektrowni? Postawić blok gazowy. Technologia bardzo podobna do węglówek. Do tego dochodzi pocovidowe odbicie w gospodarce. Nagle skokowo rośnie zapotrzebowanie na gaz. Giełda miała realnie wyceniać surowce. 

Po trzecie. Polska złożyła wniosek do trybunału arbitrażowego bo chciała rozliczać gaz na podstawie giełdy. Przedtem rozliczali cenę gazu na podstawie cen ropy. W latach 2014-2020 było to nie korzystne o kilka procent. Trybunał przyznał racje Polsce i Pgnig dostał 1,5 mld rekompensat. Problem w tym że nagle cena gazu na giełdzie wywaliła w kosmos. Polska wpadła z deszczu pod rynnę. Z dużym prawdopodobieństwie można powiedzieć że jakby Polska nie złożyła tego wniosku to Rosja by go złożyła w późniejszym czasie. Co nie zmienia faktu że tak się złożyło że był to strzał w stopę. 

to nie jest kara tylko bonus. Nie weźmiesz tego ekoschematu to weźmiesz inny.

Siarczan magnezu posypowy 1350 netto 

kizeryt 1750 netto 

Ten siarczan mg za 1350 to jaki ? I gdzie takie ceny ?

Opublikowano

5 tonowym rozrzutnikiem nikt nie wozi kika km bo za drogo , przyczepami najpierw na pole , potem rozwożą

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Patryk1222 napisał:

Polifoski 100zl t w górę nabierają rozpędu... 

Spokojnie, od lutego jak przepowiedział zbawca narodu będzie lepiej 

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
XTRO napisał:

Czyli jakbym zadeklarował że w ciągu roku naleje gnojowicy albo obornik na 50ha to do każdego ha dopłaca mi dodatkowe pieniądze czy te od gnojowicy czy te od obornika ? 

to jest pic na wode, na gnojowice masz tyle Szacowana stawka: 291 zł/ha. Zaplanowano wydanie 12,79 mln euro na 40 000 ha. a na obornik tyle :Szacowana stawka: 428 zł/ha. Zaplanowano 586,89 mln euro na 1 248 000 ha. w Polsce mamy 19mln ha uprawne niech tylko 5mln rolnicy zadeklarują nawożeniem obornika (ciekawe jak sprawdzą ile obornika na ha poszło bo można i 1t rzucić przecież) to zostaje 100zł do ha

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

@XTRO Cytowałeś że ma być 12h... W marcu,sierpniu i październiku wożę prosto na polę po co to dwa razy przeżucać i przyczepę brudzić.

A jakbyś nie miał możliwości wynajęcia to swoim ile woziłbyś? Szacuje że na swój rozrzutnik biorę 5t czyli rozwieść 100 ton nawet w 8h nie ma szans żeby w 25 minut załadować, zawieść i rozrzucić.

Gdyby nie fakt że jest możliwość na tanią usługę, to bym wypożyczył rozrzutnik 800doba i bierzesz jaki chcesz 10 tonowe najmniejsze. A gdyby tej możliwości nie było to bym zamienił tą warfamke 6 tonową która pracuje od święta na duży rozrzutnik ale na ten moment mi się to nie opłaca

Opublikowano
7 minut temu, Kvba napisał:

Polifoska 6 niby 2450 zł od wtorku jak zdejmą VAT na nawozy 🤔

Chyba Ci się coś pomyliło, jak od lutego polifoska 6 przy 24 tonach prosto z Polic 2700 netto/t.

Opublikowano

Możliwe, bo sam średnio wierzę, że cena tak spadnie, ale takie info jeden ze sprzedawców podał. Wszystko okaże się w lutym jak to będzie wyglądało

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v