Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Prochloraz wycofany i mogą to wykorzystać do podwyżek np. fungicydów .

powrót WAT powoduje że ten produkt staje się droższy ,  podczas produkcji koszty gazu energi też drożeją od stycznia o kwotę wat a tam wat 23 %

• Haha 2
Opublikowano

Teraz to zostały ochłapy i każdy ceny winduje , rok temu też tak było

Opublikowano
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

U mnie różnica za środki ochrony między lutym, a czerwcem ok 10%. Teraz jakieś 15, może czasem 20%. Zresztą czasem przy drogim środku mały procent robi różnicę.

Właśnie jestem w trakcie zaopatrywania się. To jeden ze środków miałem z magazynu prawie 20% tańsze niż z nowej dostawy. No nie wiem czy te środki będą tańsze, szczególnie dla mnie ryczałtowca.

Opublikowano
7 godzin temu, damian303 napisał:

No właśnie sypie to pod pomidora.

A dopiero teraz poprawię 1,5 miesiąca dostałem wyniki badań gleby i bardzo mało k.

I tak 1,5 miecha przed sadzeniem daję 100kg/ha soli. Ale widzę że trzeba więcej dać i tak duża ilość na wiosnę już by nie przeszła.

Ziemia jest nie zmarznięta. Siej i się nie zastanawiaj. Sól chwilę po rozsianiu rozpuszcza śnieg i sama chłonie wodę. Dla mnie idealne warunki bo szybko się rozpuści i zwiąże się z kompleksem sorpcyjnym.

Kolejne opady śniegu po roztopach przemieszczą ją w głąb profilu.

Ja dziś zacząłem tlenek wapna siać pod krzewy.

Soli w tym roku nie sieję bo mam siarczan potasu z azotem. Podam w marcu.

Opublikowano
Dnia 1.12.2022 o 17:54, jasiuhonda napisał:

Jak dużo potrzebujesz to po 3500 jest import u osadkowskiego

Dzis kupione mocznik import 11 t po 3600 pkr

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Gaz na europejskim rynku taniej o ponad 5 proc.

W dniu ataku Rosji na Ukrainę, 24 lutego br., za gaz w holenderskim hubie TTF płacono ponad 128 euro za MWh. W szczytowym momencie, w sierpniu 2022 r., notowania przekraczały 349 euro za MWh.

Kontrakty na styczeń staniały o 5,5 proc. i są wyceniane na 141 euro za MWh. Gaz z dostawą w kolejnych czterech miesiącach również staniał w granicach 5,5 proc., do poziomu 140-142 euro za MWh.

Nawozy drożeją w Polsce bo robią w durnia Polskiego rolnika .

Edytowane przez galan99
  • Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, tommy66692 napisał:

A dlaczego mieliby na siebie brać? 

pewnie że nie wezmą, ale jak VAT ustawili na 0% to w tydzień wzięli to do swoich portfeli 😜

kto jest w temacie pamięta :) już wtedy pisałam że całe te obnizki VAT uderzą po kieszeni zarówno tych na VAT jak i na ryczałcie

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Nawozy drożeją w Polsce bo robią w durnia Polskiego rolnika .

ale kto? konkretnie? nazwiska, adresy?

Opublikowano

dziwne rzeczy opowiadasz. sam ciągłe rewelacje wklejasz, to myśleć by można że wiesz co gadasz. .

Opublikowano
12 minut temu, KarolaKarotka napisał:

pewnie że nie wezmą, ale jak VAT ustawili na 0% to w tydzień wzięli to do swoich portfeli 😜

kto jest w temacie pamięta :) już wtedy pisałam że całe te obnizki VAT uderzą po kieszeni zarówno tych na VAT jak i na ryczałcie

obniżka WAT z 8 % na 0 powoduje obniżenie towaru o 8 %

podwyżka wat na środki do produkcji powoduje nie 8 % wzrost towaru , który  sprzedawany jest z  wat 8 %  tylko 38 % np. wzrost  bo np. gaz do produkcji dostał wat 23 ,  prąd , paliwo jak go wozili itd.

tak że po NOWYM  roku będzie zabawa

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ziemia jest nie zmarznięta. Siej i się nie zastanawiaj. Sól chwilę po rozsianiu rozpuszcza śnieg i sama chłonie wodę. Dla mnie idealne warunki bo szybko się rozpuści i zwiąże się z kompleksem sorpcyjnym.

Kolejne opady śniegu po roztopach przemieszczą ją w głąb profilu.

Ja dziś zacząłem tlenek wapna siać pod krzewy.

Soli w tym roku nie sieję bo mam siarczan potasu z azotem. Podam w marcu.

Podejrzewa, że ziemia już  jest zmarznięta bynajmniej u mnie, bo jest twardo i ten śnieg jednak nie ginie. Mój mikroklimat jest bardziej srogi od twojego.

Bądź co bądź w końcu nie rozsiałem, koncepcja się zmiela.

W loku znalazłem siarczan potasu za 4200, czyli mniej więcej w cenie co u mnie sól. Z wczesnej wiosny wysieje sól,a przed sadzeniem siarczan pójdzie.

Opublikowano
12 godzin temu, witejus napisał:

Tylko durniowi wydaje się że jest mondrzejszy od telewizora🤣

Ne takie wiejskie barany piszą pi-ar tak w info jak i tvn trzeba umieć wysłuchać jednych i drugich i umieć odsiać ziarno od plew i jedni i drudzy walą ściemę dla swoich idei Nie rozumiem rozdawnictwa PIS ale rozumiem to że stare komuchy nie mogą sądzić innych w sadach .Nie da rady przeciwstawiać się całej UE ale nie można być  jak ostatnia łajza i robić wszystko co każą .Niestety największym debilizmem było podpisanie warunkowości KPO i jak się okazuje podpisywali coś czego nie przeczytali a z drugiej strony dnem upadku opozycji  jest polityka głosowania przeciw wypłacie KPO i z tego powodu nie zagłosuję na pewno na opozycję a czy na pis też mam wątpliwości .Niestety okazuje się że najtrafniejsze są przewidywania Ziobry .A ceny nawozów dopiero spadną  gdy ceny zbóż osiągną ponownie 800 a to już nie długo   

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
51 minut temu, stach12 napisał:

obniżka WAT z 8 % na 0 powoduje obniżenie towaru o 8 %

podwyżka wat na środki do produkcji powoduje nie 8 % wzrost towaru , który  sprzedawany jest z  wat 8 %  tylko 38 % np. wzrost  bo np. gaz do produkcji dostał wat 23 ,  prąd , paliwo jak go wozili itd.

tak że po NOWYM  roku będzie zabawa

Powoduje obniżenie wartości towaru o 8% ... jasne na tydzień czasu, potem jest podwyżka o 10% bo oczy kupującego są przyzwyczajone do ceny, a jak VAT wraca to jest pretekst do kolejnej podwyżki ... podwyżka o 8%? a co tam niech będzie i 10% dla równego rachunku :)

Opublikowano
tommy66692 napisał:

Od kiedy to środki tyle w górę? Handluje środkami i nic o tym nie słyszałem, coś straszyli w lecie a aktualnie genetyki można kupić u dystrybutorów taniej niż na wiosnę czy w tamtym roku więc bez paniki, koncernowki też nie podniosą się w takim układzie 

"Wysoka inflacja, rosnące koszty surowców, koszty opakowań, koszty energii do wytwarzania substancji aktywnych i ich formułowania, spowodują zauważalny wzrost cen środków ( Anoine Bernet, szef działu Bayer CropScience na Polskę, Czechy, Słowację i kraje bałtyckie )

tomek1974 napisał:

Monopole jakich ku.wa "zagranicznych koncernów" ? GA i Orlen to koncerny zagramaniczne ???

Opublikowano

Do kuźwy nędzy, jak ja chcę coś kupić to ciągle słyszę że drożeje bo inflacja, droższy prąd, koszty pracy, pensja minimalna do góry itp, itd , a jak chcę sprzedać np świnie to słyszę niemiecka giełda świń, chcę sprzedać zboże słyszę matif ... Czy ja jestem graczem giełdowym 😂

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v