Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Od dawna wiadomo, że Niemcy rządzą w UE. Po co robić kolejna wojnę aby rządzić Europa. Pod przykrywką "UE" decydują o losie większości państw. Z nord stream to mieli zaopatrywać wszystkich w rosyjski gaz ziemny, za opłatą oczywiście. Naciski ekologiczne były na zmiany źródeł ogrzewania tylko na gaz... Polska za garść srebrników sprzedała swoje resztki suwerenności w 2004 roku. Bo cały przemysł, usługi finansowe, rentowne przedsiębiorstwa produkcyjne to posprzedawala przez tzw "prywatyzacje" w latach 90 XX w. Z perspektywy czasu ta prywatyzacja to była wyprzedaż majątku narodowego tylko pod taka elegancka nazwa.

Lepiej bym tego nie ujął.

Opublikowano
4 godziny temu, marcinguru napisał:

RSM32 po krystalizacji sam wróci do pierwotnego stanu po zatankowaniu do opryskiwacza z mausera pompa powierzchniowa do wody?jeśli nie to jak go rozmieszac?

Najelpiej jest wlac określoną ilość wody do mausera i potem do tego wlewać rsm. 

3 godziny temu, Marl napisał:

Od dawna wiadomo, że Niemcy rządzą w UE. Po co robić kolejna wojnę aby rządzić Europa. Pod przykrywką "UE" decydują o losie większości państw. Z nord stream to mieli zaopatrywać wszystkich w rosyjski gaz ziemny, za opłatą oczywiście. Naciski ekologiczne były na zmiany źródeł ogrzewania tylko na gaz... Polska za garść srebrników sprzedała swoje resztki suwerenności w 2004 roku. Bo cały przemysł, usługi finansowe, rentowne przedsiębiorstwa produkcyjne to posprzedawala przez tzw "prywatyzacje" w latach 90 XX w. Z perspektywy czasu ta prywatyzacja to była wyprzedaż majątku narodowego tylko pod taka elegancka nazwa.

Nie ma co narzekać możesz jechać tam gdzie nie ma UE. Nie wiem co jeszcze Cię tu trzyma. 

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Słyszałeś że Niemcy podpisali umowę gazową z katarem na 15 lat sami dla siebie umowa zacznie obowiązywać od roku 2026 . Mają gdzieś Ruski gaz .

Niemcy we własną gospodarkę mają wpompować w zakłady przemysłowe aż 70 % pomocy to jak to , nazwać nie socjalem .

Wpierw się uzależnili od ruska a teraz od araba co lepsze trudno powiedzieć i tam i tam będą ceny światowe a świat wycenił surowce i mozecie jękać i stękać a nawozu poniżej 2500 już nie dożyjemy z kolei zboża po 800 zupełnie realne 

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
22 minuty temu, v11 napisał:

Wpierw się uzależnili od ruska a teraz od araba co lepsze trudno powiedzieć i tam i tam będą ceny światowe a świat wycenił surowce i mozecie jękać i stękać a nawozu poniżej 2500 już nie dożyjemy z kolei zboża po 800 zupełnie realne 

A założysz się że późną wiosną albo latem poniżej tej ceny co podajesz , kupi się azot?

Opublikowano (edytowane)

Nie zastanawiało was to za ile tak naprawdę kupujemy ropę z Rosji. Przecież jeszcze mamy kontrakt długoterminowy a jaką tam mamy cenę ktoś wie? Cena jest ustalona czy giełdowa? Z gazem już się tak wygłupiali, mieli konkrat na zbyt duża objętość gazu niż rzeczywiste zużycie i wciskali ludziom mit że cena kontraktowa jest zła i dopięli swego cena jest giełdowa.

Edytowane przez tedek2
Opublikowano
7 godzin temu, Przemq napisał:

Ja wczoraj za saletrę płaciłem 3630 zł na palecie, saletrzak 3430 i Poli 8 4450 chyba taniej nie będzie? 

Był tu kilka miesięcy temu taki jeden który codziennie pisał że taniej nie będzie i śmiał się z innych bo on kupił, a oni potem po 7k będą kupować. Ale jakoś ostatnio zamilkł, więc byłbym ostrożny z wróżbami. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzisiaj z tymi cenami to taka loteria tak samo jak czasami z dostępnością.. ale chyba najgorzej to zostać w ogóle beż nawozu niż kupić po droższej cenie ale mieć..

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Przemq napisał:

Dzisiaj z tymi cenami to taka loteria tak samo jak czasami z dostępnością.. ale chyba najgorzej to zostać w ogóle beż nawozu niż kupić po droższej cenie ale mieć..

A kiedy tych nawozów brakowało tak szczerze?

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, tedek2 napisał:

Nie zastanawiało was to za ile tak naprawdę kupujemy ropę z Rosji. Przecież jeszcze mamy kontrakt długoterminowy a jaką tam mamy cenę ktoś wie? Cena jest ustalona czy giełdowa? Z gazem już się tak wygłupiali, mieli konkrat na zbyt duża objętość gazu niż rzeczywiste zużycie i wciskali ludziom mit że cena kontraktowa jest zła i dopięli swego cena jest giełdowa.

Z tym gazem to wyszła ciekawe sprawa, bo wcześniej mieliśmy ceną kontaktową, ale nasi zmyślni pisowscy włodarze po bataliach sądowych z ruskimi odtrąbili sukces i cena była liczona z giełdy. Po czym jak wiemy ceny tam wzrosły kilkunastokrotnie xD. Gorzej już wyjść nie mogło, wcześniej ceny kontraktowe były wyższe od giełdowych, a gdy zmienili to sytuacja się odwróciła. Ruscy pewnie zwijali się ze śmiechu, no ale tak to jest jak rządzą ludzie z nadania Pis, którzy nie potrafią ocenić sytuacji i działają aby odtrąbić jakiś "sukces".

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze 3 miechy z lutym wiele może się wydarzyć z cenami do nawozów .

Nie zabraknie i po 7 nie będzie będzie taniej bo świat też ma nawozy nie tylko w Polsce .

Gaz w Unii w cenie  jednakowej dla wszystkich .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
4 minuty temu, Dastan napisał:

Z tym gazem to wyszła ciekawe sprawa, bo wcześniej mieliśmy ceną kontaktową, ale nasi zmyślni pisowscy włodarze po bataliach sądowych z ruskimi odtrąbili sukces i cena była liczona z giełdy. Po czym jak wiemy ceny tam wzrosły kilkunastokrotnie xD. Gorzej już wyjść nie mogło, wcześniej ceny kontraktowe były wyższe od giełdowych, a gdy zmienili to sytuacja się odwróciła. Ruscy pewnie zwijali się ze śmiechu, no ale tak to jest jak rządzą ludzie z nadania Pis, którzy nie potrafią ocenić sytuacji i działają aby odtrąbić jakiś "sukces".

Twierdzisz że działania samej Polski wywołały przewrót cen gazu na giełdach światowych 🤔🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Nawozu ma zabraknąć . ale chyba najgorzej to zostać w ogóle beż nawozu niż kupić po droższej cenie ale mieć..

Bardzo bolesna dla dystrybucji jest nazywanie ich spekulantami wmawianie rolnikom, że dystrybutorzy-spekulanci kupują nawozy i czekają na lepszą cenę, nasze firmy mają po 20 tys. ton nawozów tj. towar za 60 mln zł; kogo stać na finansowanie i przetrzymywanie towaru w nadziei, że cena wzrośnie - a jak spadnie? - pytał Piotr Godlewski reprezentujący Polskie Stowarzyszenie Obsługi Rolnictwa "Polsor"

Galan nie jest ci wstyd jak patrzysz w lustro? Chodzisz po tematach siejąc propagande i dezinformacje. Najgorszy sort człowieka 

Opublikowano
15 minut temu, Mateusz1q napisał:

Bardzo bolesna dla dystrybucji jest nazywanie ich spekulantami wmawianie rolnikom, że dystrybutorzy-spekulanci kupują nawozy i czekają na lepszą cenę, nasze firmy mają po 20 tys. ton nawozów tj. towar za 60 mln zł; kogo stać na finansowanie i przetrzymywanie towaru w nadziei, że cena wzrośnie - a jak spadnie? - pytał Piotr Godlewski reprezentujący Polskie Stowarzyszenie Obsługi Rolnictwa "Polsor"

Galan nie jest ci wstyd jak patrzysz w lustro? Chodzisz po tematach siejąc propagande i dezinformacje. Najgorszy sort człowieka 

A jak w tamtym roku ceny zaczęły nagle rosnąć, i zamówiony przez rolników i małe punkty sprzedaży nawóz nie dotarł, bo pojechał na magazyny dystrybutorów, to wtedy mieli pieniądze na finansowanie? Jesienią: nie ma towaru, w grudniu: nie ma towaru, w lutym: nie ma towaru.  A w lipcu znajomemu przywieźli tira azotu  z datą produkcji 09.2021. To u producenta się ten towar uchował przez prawie rok, czy u dystrybutora? 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Dastan napisał:

A napisałem coś takiego?

Bez urazy, Nie to że się czepiam czy bronie Pisowców, ale tak wywnioskowałem z wpisu. 

Fakt jest że Władek z pewnością rechotał z nich po tej sytuacji🤑

Tyle że mnie nie do śmiechu bo na tym szaraki jak ja tracą pieniądze. 

28 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tak tak...wszyscy biedni kurła, nikt nie zarabia po kosztach oddają naszym rolnikom.

28 minut temu, Mateusz1q napisał:

Tak tak...wszyscy biedni kurła, nikt nie zarabia po kosztach oddają naszym rolnikom.

Jeszcze trochę niech ceny zbóż spadną, zacznie się na wsi wesoło. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
kibix napisał:

3 godziny temu, Marl napisał: Od dawna wiadomo, że Niemcy rządzą w UE. Po co robić kolejna wojnę aby rządzić Europa. Pod przykrywką "UE" decydują o losie większości państw. Z nord stream to mieli zaopatrywać wszystkich w rosyjski gaz ziemny, za opłatą oczywiście. Naciski ekologiczne były na zmiany źródeł ogrzewania tylko na gaz... Polska za garść srebrników sprzedała swoje resztki suwerenności w 2004 roku. Bo cały przemysł, usługi finansowe, rentowne przedsiębiorstwa produkcyjne to posprzedawala przez tzw "prywatyzacje" w latach 90 XX w. Z perspektywy czasu ta prywatyzacja to była wyprzedaż majątku narodowego tylko pod taka elegancka nazwa. Nie ma co narzekać możesz jechać tam gdzie nie ma UE. Nie wiem co jeszcze Cię tu trzyma.

Wskaż mi zdanie w którym narzekam. Ten wpis odnosi się do postu galan99, gdzie tłumaczę mu układ sił politycznych w UE. Odnośnie całej UE to w referendum zagłosowałem na NIE jeśli chodzi o wejście do struktur UE. Ale skoro już jesteśmy w niej, to focha nie zrobiłem tylko pisałem o wszelkie dostępne dopłaty do pola, prow, programy rś, pomoce de minimis (ale nie wiem kto to finansuje, może Polska?). Przystosowałem się do warunków w których muszę żyć :)

Opublikowano

Też mam takie spostrzeżenie odnośnie zeszłego roku. Ja kupiłem azot w grudniu wiara po sąsiedzku śmiała się że drogi w c***. Ani nie kupią bo po co bo za drogo wolą bez. Potem wyjechali z dofinansowaniem do nawozów chcieli kupić Nie dość że był drogi to jeszcze go nie było. Azot zawsze kupowałem na przełomie listopada i grudnia był czas było miejsce i teraz zrobiłem tak samo i tak mam zamiar co roku robić

Opublikowano
15 minut temu, Strongman napisał:

Nie boisz się ze wydasz pieniądze a pszenica będzie po 800zł,ja zawsze tez tak kupowałem na jesieni teraz nie muszę bo mam zapas.

Możesz podpisać dzisiaj kontrakt na paszowke na żniwa po 1200, dwa miesiące temu można było podpisać po 1350

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v