Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

49 minut temu, Damianek20 napisał:

Jest ktoś tutaj kto mieszka w sitańcu koło Zamościa ? Kolega z pracy mówił że są ustawione systemy przeciw rakietowe. To może szkoda kupować nawozy i paliwo na zapas 

Tekst o rozmieszczonej broni jest od początku konfliktu i dziwne by było gdyby było inaczej. Zawsze się ruskim może rakieta ,,omsknąć" i polecieć do nas. Pod Zamościem jest radar NATO, więc normalne że są jednostki w pogotowiu

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
farmerss34 napisał:

nie bez przyczyny liczą i szykują schrony w całej PL

No tak bo wkoncu "mamy wojnę"

STIG13 napisał:

Tekst o rozmieszczonej broni jest od początku konfliktu i dziwne by było gdyby było inaczej. Zawsze się ruskim może rakieta ,,omsknąć" i polecieć do nas. Pod Zamościem jest radar NATO, więc normalne że są jednostki w pogotowiu

Wczoraj w mojej okolicy latał samolot us airforce (flightradar24)

Opublikowano
15 minut temu, STIG13 napisał:

W łabuniach chyba jest. No ale wcześniej nie było ich bo stoją na polach .

No mniejsza z nimi 

13 minut temu, matek89121 napisał:

Informowanie o rozmieszczeniu i lokalizacji własnego wojska jest lekko niemądre .

Polecieli pierwsi w kosmos a z nieba nie zobaczą gdzie jest w Polsce broń 😱 

Na mokrym jak stali wojsko to wszystkie gazety o tym trąbiły i media a ludzi prosili żeby nic nie mówili 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał:

Radar w labuniach jest już kilkanaście lat , co do systemów to dostali teraz w jednostce zestaw mała Narew, chyba nawet minister był, w każdej gazecie o tym pisali.

Coś nowego chłopaki mają 🤣

Opublikowano

Jak obliczacie ile składników średnio może mieć obornik w takiej postaci ? 

Na 1,35 h dam ok 24 rozrzutniki 3,5t średnio liczę. 

I do tego 400 kg polifoski 6 pod buraki z czego 150 kg dałem pod talerzowke na jesień a 300 kg na wiosnę pod agregat  . 

IMG_20221011_164515.jpg

• Confused 1
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Bije się z dylematem kupić coś czy nie kupić . 4850 saletra Puławy . Jak stanieje do wiosny na te 3 tys to chyba wszystkie klamki w domu zjem . Z drugiej strony nie wiadomo jaka będzie zima i czy nie będą celowo tłamsić oficjalnie produkcji pod pretekstem ceny prądu czy podwyżki minimalnej oraz inflacji. Znów ten zysk GA to ro***erdala mnie do reszty.

Mowie wam ze w tym sezonie cena już się nie zmieni bo ja już mam azot na cały sezon więc jak by coś poszło mocno w dół to by mnie szlak trafił 😁😁😁

Opublikowano
3 minuty temu, robercikj100 napisał:

Mowie wam ze w tym sezonie cena już się nie zmieni bo ja już mam azot na cały sezon więc jak by coś poszło mocno w dół to by mnie szlak trafił 😁😁😁

Uff pocieszyłes mnie 😁

No na farmerze zapowiadają że zbija cenę nawozów na 3-4 tys .

900 zł na tonie to jest bardzo dużo w moim wypadku 

Opublikowano

Może przed wyborami na przyszłą jesień tak. Ale raczej nie na wiosnę zwłaszcza gdy będą problemy z gazem w zimę. Jeśli będzie lekka zima to może na wiosnę gaz stanieje. AL es kolei będzie popyt na nawozy. Na wielkie przeceny bym nie liczył.

Opublikowano
53 minuty temu, Damianek20 napisał:

Uff pocieszyłes mnie 😁

No na farmerze zapowiadają że zbija cenę nawozów na 3-4 tys .

900 zł na tonie to jest bardzo dużo w moim wypadku 

Szczerze to też liczę na jakieś obniżki na następny sezon bo jak przyjdzie znów kupować nawóz po 5 tys a zboże sprzedawać po 1,5 tys to słabo to widze

Opublikowano
6 godzin temu, Damianek20 napisał:

No ale robić za darmo żeby pokazać się to chyba nie o to chodzi ?

No powiem szczerze że gdyby nie pensja i emerytura dziadka to cienko było by u mnie mimo że jakieś pieniądze są za mleko. Koszty wszystkiego są okropne. I patrząc na to wszystko wychodzi mi taniej teraz kupić zboże i skarmic niż siać swoje przy tych kosztach 

Chyba masz słaba ziemie, skoro wychodzi Ci taka kalkulacja

7 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Pytanie retoryczne Znasz jakiegoś biznesmena żeby nie narzekał? Podobnie jak rolnicy ta sama liga biadolenia i kwęczenia, że nic się nie opłaca i trzeba dokładać(ch*j wie skąd) a kolega wyżej pisze że za dzierżawy co raz więcej płacą, ziemia drożeje a jak jest gdzieś jakiś kawałek ziemi to jeden drugiemu świnie podkłada.

Ja nie narzekam , więc co niektórzy by mnie utopili w łyżce wody , jakby szło

Opublikowano
25 minut temu, adam89k napisał:

a co powiecie o as21 albo o pulsar20.8 te kryształy dadzą radę na 18m polecieć i czy dawka 250 kg można stosować na 1 strzał w zbożach

Siarczan amonu na zboża.. masz za wysokie pH?

Opublikowano
58 minut temu, hubertuss napisał:

Może przed wyborami na przyszłą jesień tak. Ale raczej nie na wiosnę zwłaszcza gdy będą problemy z gazem w zimę. Jeśli będzie lekka zima to może na wiosnę gaz stanieje. AL es kolei będzie popyt na nawozy. Na wielkie przeceny bym nie liczył.

W sumie to gaz zleciał już o 50%.

Notowania na grudzień,  styczeń, luty to około 170 -180€. To jest kosmiczny zjazdcwzgględem notowań powyżej 300€.

I dlatego też nadal podtrzymuję że będzie taniej. Choćby nasi nie chcieli to import ich do tego zmusi.

Oczywiście wszystko przy założeniu że np nie będzie sabotażu na baltic pipe czy gazoporcie w świńskim ujściu...

Opublikowano

Ja niby kg N mam na sezon. Ale nie pasuje mi forma tego N i liczę że rzutem na taśmę dostanie się rsm w akceptowalnej cenie, a granule zostaną na przyszłe lata

Opublikowano
43 minuty temu, Agrest napisał:

W sumie to gaz zleciał już o 50%.

Notowania na grudzień,  styczeń, luty to około 170 -180€. To jest kosmiczny zjazdcwzgględem notowań powyżej 300€.

I dlatego też nadal podtrzymuję że będzie taniej. Choćby nasi nie chcieli to import ich do tego zmusi.

Oczywiście wszystko przy założeniu że np nie będzie sabotażu na baltic pipe czy gazoporcie w świńskim ujściu...

Kowalczyk ciągle zasłaniał się ceną gazu, tak więc dlaczego teraz nikt nie zapyta się tego cymbała, jaki jest powód że nawozy nie tanieją

• Like 3
Opublikowano
Przed chwilą, krilan06 napisał:

Kowalczyk ciągle zasłaniał się ceną gazu, tak więc dlaczego teraz nikt nie zapyta się tego cymbała, jaki jest powód że nawozy nie tanieją

tam teraz inne kwiatki 🤣

Opublikowano

No jak tak koszty produkcji będą rosły a ceny płodów spadały to czeka nas poważny kryzys i małego i większego rolnika grunt to trzymać się razem i nie podkladać sobie przysłowiowej świni bo nas wydymają w biały dzień na stojąco i bez osłonki..takie czasy teraz mamy k....

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Bo czekają do wiosny , by rolnikowi dać taniej po 3 tyś , że pomogli . A teraz kupują drogo i taki jest plan .

Razem to się trzymają tylko górniki już 2 raz dali im po 6 tyś zapomogi , bo się ich boją .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v