Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Pigmei napisał:

W tym artykule napisali "Najważniejsza międzynarodowa cena wskaźnikowa dla nawozów dzianych, cena mocznika w Zatoce Amerykańskiej, w ciągu kilku dni wystrzeliła w górę o 100 USD do prawie 660 USD za tonę." (czyli cena mocznika ok. 3100 zł/t)
oraz dotyczące Niemiec:
"Ceny mocznika kształtowały się na poziomie 875 euro za tonę. " (czyli ok. 4100 zł/t)
To są ciągle ceny dużo niższe niż u nas.

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Niestety, ale wszystko wskazuje, że będzie drogo. Ciekawe tylko czy ceny za płody rolne coś do góry drgnął jeszcze w tym roku. 

Z UA pszenica idzie. Nie liczył bym na wiele przy jej cenach. Nie wiem jak z rzepakiem. Ale pewnie qq i soi tez w UA dużo mają

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Darek12345 napisał:

W tym artykule napisali "Najważniejsza międzynarodowa cena wskaźnikowa dla nawozów dzianych, cena mocznika w Zatoce Amerykańskiej, w ciągu kilku dni wystrzeliła w górę o 100 USD do prawie 660 USD za tonę." (czyli cena mocznika ok. 3100 zł/t)
oraz dotyczące Niemiec:
"Ceny mocznika kształtowały się na poziomie 875 euro za tonę. " (czyli ok. 4100 zł/t)
To są ciągle ceny dużo niższe niż u nas.

Co artykuł to inne ceny, tu podają jak to w niemcowni mocznik przekroczył 1000 ojro https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/rynki-rolne/nawozy/28167-po-ile-nawozy-w-niemczech-w-krotkim-czasie-ceny-wzrosly-nawet-o-ponad-100-eur-t  i w sumie nie wiadomo z jakiego dnia są

Oby nie tak jak u nas z weglem kupowanym przez stronkę  Pgg 🤪

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Jak długo można przechowywać saletrę amonową i mocznik?
Niektórzy tu pisali, że nakupili w ubiegłym roku nawozów na 3 lata.  Nie ma problemów przy przechowywaniu tak długo?

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, Darek12345 napisał:

Niektórzy tu pisali, że nakupili w ubiegłym roku nawozów na 3 lata.  Nie ma problemów przy przechowywaniu tak długo?

Saletra kupiona na wiosnę z datą produkcji 05,2021 była zbrylona, fakt stała cały czas na słońcu

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Z UA pszenica idzie. Nie liczył bym na wiele przy jej cenach. Nie wiem jak z rzepakiem. Ale pewnie qq i soi tez w UA dużo mają

Oj dużo 😮, pszenica idzie już mniej...kuku idzie na całego.

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Niestety, ale wszystko wskazuje, że będzie drogo. Ciekawe tylko czy ceny za płody rolne coś do góry drgnął jeszcze w tym roku. 

Toć już idą do góry - patrz trzoda chlewna

Opublikowano (edytowane)

Zapłacili już dawno ale papiera decyzji brak, nic nie pisałem ale ludzie w zeszłym sezonie tak na różnego typu odżywki się rzucili do nawożenia dolistnego, tak w sklepie mówili może to jakaś alternatywa dla drogiego nawozu. Ja tam w sumie dolistnie nigdy nie dokarmiałem bo to trzeba mieć duży opryskiwacz.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

Ceny mocznika na świecie.

W Bangladeszu i Indiach promocja🤭 może kto ściągnie kilka aut?

https://urea-prices.com/

Cena u nas jak u Giermańca. Na Litwie Słowacji czy w Estonii taniej. W Rumunii jeszcze taniej. Chociaż nie wiem czy u nas dzisiaj się kupi po te 4200 jak wynika z przelicznika kursu Euro.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Darek12345 napisał:

u teścia ostatnio znalazłem saletrę z 2014, worek już prawie bez napisów bo się rozmyły, data produkcji się tylko trzyma,nie zbryliła się

• Thanks 1
Opublikowano

Może spytaj Tuska 🤔 ponoć chłop taki pechowy, że sp***doli nawet rzeczy, których się nie dotknie 🙈

44 minuty temu, Pigmei napisał:

To ciekawe gdzie u mnie poszły skoro nawet nie przyszły 🤔

Opublikowano
14 godzin temu, ciaastus napisał:

A choćby Kostrzewa. P i K trzeba dać jak w pszenicy. Azotu 120 kg wystarczy. 

Ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że nawozu potrzeba podobnie jak na zboża a dopłata 50% mniejsza. 

A Ty mnie łapiesz za słówka, droczysz się i licytujesz jak dzieciak w piaskownicy o łopatkę. 

Chodziło mi o to. że też uprawiam trawy na nasiona. M.in. z takiego powodu że wymagają dużo mniejszego nawożenie niż zboża. W tym roku też zasiałem kostrzewa i życice do tego. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v