Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słowa Kowalczyka

To idzie nie tyle w kierunku preferencyjnych zakupów nawozów, bo Azoty muszą zachowywać się rynkowo, ale chodzi o to, aby ulżyć producentom nawozów przy zakupie gazu – dodał.

Czyli co nawozy dalej będą mieć cenę z kosmosu tzn rynkowa a dopłaca dla GA do gazu żeby mogli taniej wyprodukować i i mieć jeszcze wyższe zyski  ? 🤔😁

Opublikowano
1 minutę temu, zetorr6441 napisał:

Słowa Kowalczyka

To idzie nie tyle w kierunku preferencyjnych zakupów nawozów, bo Azoty muszą zachowywać się rynkowo, ale chodzi o to, aby ulżyć producentom nawozów przy zakupie gazu – dodał.

Czyli co nawozy dalej będą mieć cenę z kosmosu tzn rynkowa a dopłaca dla GA do gazu żeby mogli taniej wyprodukować i i mieć jeszcze wyższe zyski  ? 🤔😁

GA mają pelne magazyny gazu każdy wie, że jesienią go braknie i ceny pójdą w górę. Wtedy będą produkować i mydlić oczy jak to drogo nie kosztuje produkcja

Opublikowano

Jasne że będzie się kasa kończyć ale na AF będą pier.... że cało samochodowo kupują na kilka hektarów.Mam tu kilku potentatów w okolicy to widziałem jak po bigbagu wozili a gospodarstwa naprawdę duże.Urok internetu

Opublikowano

Minister rolnictwa potrzebuje tygodnia na opracowanie planu. A plan to pewnie jest taki, że zadzwoni do NBP i zapyta kiedy mogą dodrukować kilka mld zł na ten cel...

Opublikowano
52 minuty temu, krilan06 napisał:

No nie czarujmy się, oni już nie panują nad sytuacją w wielu dziedzinach

Ja twierdzę inaczej. Oni panują nad tym i to bardzo dobrze. To tylko stwarzanie takich pozorów że niby nie panują nad rynkiem.

• Like 1
Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/biznes/nie-tylko-grupa-azoty-produkcje-nawozow-ogranicza-wiele-firm-w-europie-to-wrozy/zb67hr5

Ciekawe artykuł. Piszą, że ceny saletry w europie spadły latem z 750 dolarów (co by się w miarę zgadzało z naszymi cenami wiosną) do 300 dolarów... WTF? U nas ceny ani drgnęły z tych 3,500zł za tone, kiedy gaz był poniżej 100 Euro przez dwa miesiące...

"Problem zakłądów byłby mniejszy, gdyby producentom udawało się przerzucić swoje rosnące koszty na odbiorców poprzez podnoszenie w odpowiednim stopniu cen nawozów. Tak się jednak nie dzieje"  O.o . I w tym samym czasie osiągają rekordowe zyski?

Opublikowano
2 godziny temu, Marl napisał:

Dziś w agrobiznesie minister Kowalczyk apelował aby wstrzymać się z zakupami nawozu bo za tydzień będzie wprowadzony jakiś mechanizm pomocowy ale narazie nie wiadomo jaki...

W maju czy czerwcu minister Moskwa mówiła tak samo o węglu, by nie kupować bo oni wprowadzą dopłaty i węgiel będzie po 1000zł za tonę. Jak jest każdy widzi, węgiel importowany po 3 tysiące i jak dzisiaj widziałem ten węgiel to 60% miału a reszta nie przekracza 40mm.

Tak się wychodzi na słuchaniu ministrów z PIS-u, ten rząd nad niczym nie panuje, jedyne co potrafią robić to zasypywać doraźnie problemy pieniędzmi, które oczywiście wcześniej od nas wydarli. Inna sprawa, że kupować nie ma gdzie bo dwa lokalne składy z nawozami już zamknęły sprzedaż i czekają, aż nawozy będą po 7-8 tysięcy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Od groma? Ile tam tego jest 50 -80 ton? Tyle to na 100ha wysypiesz

Rozumiem że byłeś tam i sam osobiście naliczyłeś te 50-8- ton? bo ja nie liczyłem ale na pewno jest tam z 800 -1000ton i to jest jeden budynek , a jest jeszcze jeden , plus do tego na zewnątrz zbiorniki na rsm , a skoro jest wszystkiego ok. 2000ton , to dla mnie jest to od groma , tym bardziej że piszecie że u was są pustki na magazynach

@Marl za cenami się bardzo nie dowiadywałem , jedynie spojrzałem na rsm , to 26- 4600, a 32 - 5100 , ale bardziej mnie interesował ten mocznik z importu o którym tu tak wypisują że po 4300 kupują , tylko jakoś nikt nie chce powiedzieć gdzie ten mocznik kupują , ale w Wamexie o takim moczniku na razie nie słyszeli , tym bardziej że wiesz oni są pod szyldem Grupy Azoty , i z innych żródeł oficjalnie nawozów nie mają , bo mieć nie mogą  , a i mocznik jest po 5800

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Jeszcze ten syf potrwa bo ludzie kasę mają...

To niech kupują i po takich cenach, tylko niech się nie ważą potem beczeć, że na wsi jest źle i narzekać na ceny płodów, bo widać że jest bardzo dobrze. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, mysza103 napisał:

Rozumiem że byłeś tam i sam osobiście naliczyłeś te 50-8- ton? bo ja nie liczyłem ale na pewno jest tam z 800 -1000ton i to jest jeden budynek , a jest jeszcze jeden , plus do tego na zewnątrz zbiorniki na rsm , a skoro jest wszystkiego ok. 2000ton , to dla mnie jest to od groma , tym bardziej że piszecie że u was są pustki na magazynach

@Marl za cenami się bardzo nie dowiadywałem , jedynie spojrzałem na rsm , to 26- 4600, a 32 - 5100 , ale bardziej mnie interesował ten mocznik z importu o którym tu tak wypisują że po 4300 kupują , tylko jakoś nikt nie chce powiedzieć gdzie ten mocznik kupują , ale w Wamexie o takim moczniku na razie nie słyszeli , tym bardziej że wiesz oni są pod szyldem Grupy Azoty , i z innych żródeł oficjalnie nawozów nie mają , bo mieć nie mogą 

ja dziś dostałem ofertę na mocznik import  tylko cena 4750 wiec coś się pojawia tylko ceny każdy ma inne 

na olx też jest https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-46n-granular-50kg-fosforan-amonu-wegiel-siarczan-CID757-IDoaG4m.html

Edytowane przez jan88
Opublikowano (edytowane)

możliwe że chodzi o ten co sam kupowałem ale nie wnikałem skąd, cena końcem lipca była 4100 brane przez pośrednika to pewnie trochę taniej by było całe auto, czarne ucho i na nalepce coś pisało Hamburg czyli pewnie tam rozładunek.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

ci co żyją z rolnictwa i po 10 000 za saletre dadzą , 300 kg. pod rzepak i pszenice mus dać żeby było po co kombajnem jechać

ci co z rolnictwa nie żyją strasza że posieją strączki pod talerzówkę  i pewnie tak zrobią , ale po co ??????????  dopłat za strączkowe braknie na talerzowanie , a dopłat obszarowych braknie na nasiona bo od następnego roku dopłaty uzależnione od ekoschematów

ci co sieją warzywa , buraki i kuku bedą się grubo zastanawiać nad zakupem nasion

ci co straszą że pójdą na etat a ziemie w dzierżawę puszczą  mogą mieć problem ze znalezieniem roboty

Opublikowano
3 minuty temu, stach12 napisał:

ci co straszą że pójdą na etat a ziemie w dzierżawę puszczą

Gdzie te oferty dzierżaw? Każdy co tam ma to odpala i w polu ryje po żniwach. Więc chyba daje będzie uprawiać?

Opublikowano
12 minut temu, mysza103 napisał:

Nawet jak jest 800 ton to jest kompletnie nic. Piszesz jak nasz głupkowaty minister rolnictwa  -mamy 100 tys ton nawozów i jest za***iście. Zapomniał tylko dodać że to jest  jedynie 2% potrzeb polskiego rolnictwa. 

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, jan88 napisał:

ja dziś dostałem ofertę na mocznik import  tylko cena 4750 wiec coś się pojawia tylko ceny każdy ma inne 

na olx też jest https://www.olx.pl/d/oferta/mocznik-46n-granular-50kg-fosforan-amonu-wegiel-siarczan-CID757-IDoaG4m.html

Te ogłoszenia też widziałem , ale jak ktoś mi mówi że trzeba zrobić przedpłate , to dziękuję . Jedynie towar na pod domem widzę w realu i robię płatność dopiero wtedy 

22 minuty temu, Ulman napisał:

Nawet jak jest 800 ton to jest kompletnie nic. Piszesz jak nasz głupkowaty minister rolnictwa  -mamy 100 tys ton nawozów i jest za***iście. Zapomniał tylko dodać że to jest  jedynie 2% potrzeb polskiego rolnictwa. 

Widzę że już zaczynasz się czepiać , 2000 ton które mają na stanie , to moim zdaniem jest bardzo dużo , bo niech by każdy skład miał te 1000- 2000ton które dla ciebie jest tyle co nic , to weż se te 2000 ton pomnóż przez liczbę powiatów w Polsce , pózniej sobie pomnóz x3-5 , bo w każdym powiecie na pewno te 3-5 składy z nawozami są , do tego sobie dodaj te 100tys ton o których piszesz , i do tego sobie dodaj jeszcze ten nawóz który już jest przez rolników kupiony , i z sumuj to wszystko , a pewnie okaże się że z tych 2% o których już po raz któryś piszesz, zrobi się z 50-60% które są potrzebne na cały sezon . Wieć już z tymi 2% to przestań 

Edytowane przez mysza103
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

4 składy z nawozem to są w naszej gminie, w promieniu 15 km- sześć

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v