Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Desperado napisał:

Chytry traci dwa razy, dochodziła do 2 tys, trzeba było sprzedać, a nie liczyć na 3 czy 4.

Nie w tym rzecz że chytry traci 2 razy , bo sprzedałem wcześniej prawie wszystko , a zostało mi z 8 do max 10 ton,  i z racji tego że prowadziłem budowę garażu , to ta pszenica była trochę pozastawiana różnymi gratami, i po prostu nie była dostępna do sprzedaży , prawdę mówiąc jeszcze nie jest całkowicie odsłonięta żeby można ją było ładować , ale mniejsza o to , Druga sprawa , to taka że ja nie z tych co wicherek że liczyłem na cenę ponad 2tys , bo uważałem że 1.6tys jest już nie żle . Bardziej mi chodzi o to że skoro zbijają teraz cenę i zwożą zboża z Ukrainy to , ani w żniwa ani po żniwach nię będzie jakiejś ceny konkret , bo wezmy nawet że teraz jest na matif 380E to to i tak jest 1750zł netto , a nie że okoliczni proponują ci 1300 brutto 

Opublikowano

Okoliczne spekulanctwo się tak zachowuje, tylko rolnik musi się nauczyć, że skoro cwaniak zbija ceny, niczego mu się nie wozi, a nie na hura, bo pierdolnął że będzie taniej. Piasek uju kupuj, a nie zboże.

• Like 2
Opublikowano

Odnośnie zalania polski ukraińskim zbożem to wydaje mi się że udzielimy Ukrainie miejsca magazynowego i to co będzie mogło będzie jechało w żniwa odrazu do nas przez co będą mówić że magazyny pełne i nie ma gdzie przyjmować. A wiadomo że wtedy też cena w dół. Jeszcze kwestia czy faktycznie w lato zaczną odbijać swoje tereny nad morzem tak jak mówią że ma być kontr ofensywa.  

Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

To czemu teraz pozwala , to że mieszkasz gdzieś na uboczu i nie widzisz ile zboża jest ciągniętę do Polski , to nie znaczy że możesz tak to nazywać jako propaganda . U mnie pszenica 1300 brutto , 

50% mniej , to i tak to jest ze 2- 2,5 razy więcej niż wynosi średnia zbiorów  w Polsce z ostatnich 3 lat. więc zawalić i tak by nas mieli czym , i to chociażby z tego co już mają zasiane miało z 20-30% spłonąć 

i co z tego że przywiozą do Polski ? , jeśli na świecie będzie potrzebne zboże to się je sprzeda tylko po wyższych cenach a z tego co mi wiadomo to Ukraina zaopatrywała pół świata,

Opublikowano
33 minuty temu, jan88 napisał:

i co z tego że przywiozą do Polski ? , jeśli na świecie będzie potrzebne zboże to się je sprzeda tylko po wyższych cenach a z tego co mi wiadomo to Ukraina zaopatrywała pół świata,

Jak to jeśli na świecie będzie potrzebne zboże ? Przecież cały czas jest potrzebne , bębnią o tym na okrągło we wszystkich zakątkach świata , że głód bo Ukraińskie zboża nie mogą wyjechać z Ukrainy , no to czemu nie jedzie dalej w świat skoro jest takie potrzebne ,tylko większość zostaje w Polsce , i że nikt kurna się tym nie zajmie to aż szok 

Opublikowano
6 godzin temu, Kas_nowa napisał:

Wierzycie w te bajki z ukraińskim zbożem? 

Znajomy ze skupu miesiąc temu też mówił że to nie wpłynie na cenę a jak z nim wczoraj rozmawiałem to dostał propozycje na pszenicę 200-300 zł taniej niż jest obecnie na rynku. Może brać nieograniczone ilości, a dokumanty wystawione na Polską firmę. A jestem z Zachodniopomorskie go. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, jaco512 napisał:

Przelicz sobie cenę za składniki do soli i fosforanu.

A co tu przeliczać do fosforanu , jak w tej amofosce praktycznie nie ma dostępnego fosforu , także przy przeliczaniu , to fosfor można pominąć 

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, mysza103 napisał:

Jak to jeśli na świecie będzie potrzebne zboże ? Przecież cały czas jest potrzebne , bębnią o tym na okrągło we wszystkich zakątkach świata , że głód bo Ukraińskie zboża nie mogą wyjechać z Ukrainy , no to czemu nie jedzie dalej w świat skoro jest takie potrzebne ,tylko większość zostaje w Polsce , i że nikt kurna się tym nie zajmie to aż szok 

no jakoś na razie małe zapotrzebowanie skoro nie drożeje na giełdzie 

Opublikowano
dzidzia202 napisał:

w lato zaczną odbijać swoje tereny nad morzem tak jak mówią że ma być kontr ofensywa.

Tak oni odbijają swoje tereny od ruskich że ciągle ukraincy przegrywają te wojne

• Like 1
Opublikowano
poosa21 napisał:

9 godzin temu, mysza103 napisał:

Inwestycja w alkohol może być zdecydowanie bardziej opłacalna niż inwestycje w złoto , oczywiście nie mówimy o takim alkoholu że kupić i wypić , tylko a kolekcjonerskich okazach

Znajomy kupuje małe beczki dębowe po markowym alkoholu z Anglii i wlewa w nie to co napędzi, leżą u niego co najmniej rok i to sprzedaje, mówił że by z chęcią ziemię zostawił i tylko to robił bo taki zysk, ale musi mieć podkładkę skąd kasę bierze. 

To się nazywa "barell adge" 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Xerkses napisał:

mysza103 : jak to sprawdziłeś że w amofosce nie ma dostępnego fosforu ?

Odpowiem za kolegę: z ogólnodostępnych informacji. To  kiepski nawóz jest. 

@sylwek23111 ale to i tak d*py nie urywa. 

Opublikowano (edytowane)

Jak ktoś pyta o Amofoskę to dla tego że nie da za sól 4000 zł i Polidap 6000 zł tona 

Tona soli + tona Polidapu 10 000 zł , 2 tony amofoski 4000 zł , zostaje 6 000 zł w kieszeni .

Edytowane przez Mariusz2903
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał:

czyli jak ma 6% rozpuszczalnego fosforu w wodzie to zamiast 12 liczcie sobie 6 a jak ktoś liczy 12 to sam siebie oszukuje.

Ta amofoska o którą kolega pytał ma 5% fosforu rozpuszczalnego w cytrynianie i wodzie, tak że rozpuszczalność w wodzie jest to może ok . 2% , więc w tonie tego nawozu jest ok. 20 kg fosforu, więc na 100 kg Polidap , potrzeba dać ok. 2 tony tej amofoski , dlatego napisałem żeby lepiej pominąć przy przeliczaniu fosfor , bo realnie go tam prawie nie ma z którego by skorzystała roślina. Prześledzić składy nawozów , to nie trzeba być geniuszem żeby dojść do wniosku że tanie nawozy w efekcie końcowym wychodzą najdrożej 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v