Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, poosa21 napisał:

Jak pytałem w ARiMR to ma być wystawiona faktura i nie ważne że nie zapłacona, czy kompensata (jak w przypadku cukrowni). 

Dokładnie , przecież dokładnie jest napisane w rozporządzeniu że nawóz ma być kupiony do 15 maja , a dowodem zakupu jest FV , a czy jest ta faktura zapłacona od razu czy później , i czy ten nawóz wysiejesz teraz czy za rok , lub za 10 lat , to nie ma to żadnego znaczenia. A tu ciągle jacyś ludzie mają do czegoś żal 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ws71 napisał:

@Murphys100-130 zł, a był rok że na każdej przechowanej tonie straciliśmy 80 zł, duże znaczenie ma lokalizacja gospodarstwa

To u nas jak była pszenica po 500 netto w żniwa to po nowym roku po 620-670zł się sprzedawało więc jak by nie patrzeć te 20% na plus jest

Edytowane przez Murphys
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Ostatnie 15 lat przez magazyny przeszło trochę ponad 40tys ton , i nikt nie bedzie mi opowiadał bajek o rentowności przechowywania na poziomie 20-25% poza obecnym sezonem

Tak się zastanawiam obracasz tysiącami ton i śrutujesz dla świniaków zboże? (mogę ci zacytować) dla mnie to dziwne nie prowokuję żebyś źle nie zrozumiał ja też lubię siać robić opryski i kosić -ale od śrutowania i trzymania czegokolwiek co buczy kwiczy czy gdacze raczej stronię -nie widzę sensu a troszkę liczyć umiem 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, biznesmen95 napisał:

Centralna Wielkopolska.

Saletra 4000 zł

RSM32 3500 zł

Korn kali 3300 zł

Węgiel 2500-3200 zł

Ekogroszek 3400 zł

Węgiel 2500-3200 zł ?  Kto to kupuje?

Dostałem decyzję żeby wyciąć kilka topoli.  Może jednak uda się na nich zarobić co nieco xD

Opublikowano
Przed chwilą, RU68 napisał:

Tak się zastanawiam obracasz tysiącami ton i śrutujesz dla świniaków zboże? (mogę ci zacytować) dla mnie to dziwne nie prowokuję żebyś źle nie zrozumiał ja też lubię siać robić opryski i kosić -ale od śrutowania i trzymania czegokolwiek co buczy kwiczy czy gdacze raczej stronię -nie widzę sensu a troszkę liczyć umiem 

Dorywczo pracuję w sasiednim gospodarstwie gdzie członek rodziny jest zarządcą i stąd moja wiedza na temat faktycznej opłacalności przechowywania w latach 2004-do chwili obecnej, druga część rodziny w tym i ja siedzimy w jak na razie w świńskim biznesie gdzie przewalamy setki ton rocznie i ściśle współpracujemy z pierwszą częścią Rodziny w przypadku zakupu zbóż paszowych [ trochę dziwnie to wygląda😀😉, ale taki układ]

Opublikowano
10 godzin temu, stach12 napisał:

faktura wypisana z odroczonym terminem płatności jest w świetle prawa zapłacona z chwilą jej wystawienia  , zapłata nazywa się kredytem kupieckim

Chłopie zapłacona to jak kasa wpłynie... nie zapłaci to nawozu nie przywiozą i teoretycznie będzie wyludzenie dopłaty.... Fakturę pewnie anulują jak kasa nie wpłynie a towar nie wydany.. 🤔

• Haha 2
Opublikowano

Tyś to jest upierdliwy z tymi pytaniami , jak nie zapłacisz w terminie kwoty z faktury , to ci mogą komornika nasłać nawet po kasę , chyba że oni by ci nie chcieli wydać wówczas towaru , to ty zgłaszasz to do odpowiednich organów i oni mają obowiązek ci ten towar przywieść bo sprawę masz wygraną . Jest tak jak ci Stach mówi Gdy Faktura jest wypisana , to towar uważa się za sprzedany . kropka 

Opublikowano

Toć towar masz nie wydany to kto komornika będzie nasylal.... Sam robiłeś dziwne dywagacje ze jak nawozu nie dowiozą to dopłatę i tak wezniesz choć nie zapłacisz jak nie przywiozą ... Mnie właśnie ciekawi co jak towaru nie wydadzą jak go nie będzie to po co płacić za coś czego fizycznie nie masz. 

Inna bajka jak masz nawozy na podworku i fakturę a termin zapłaty odroczonym. 

Takim walekiem że faktura jest a towaru nie ma to prokurator powinien się zainteresować. 🤔

Opublikowano

We wcześniejszych latach jak jeszcze ceny nawozów były normalne to tak właśnie było ,a teraz się po prostu chcą zabezpieczyć , bo ktoś se by wziął np . Tira nawozu 100.000 zł i później , nawet przez komornika mogli by nie odzyskać kasy , bo przecież nie będą cię sprawdzać jaką masz zdolność finansową, więc wola się w ten sposób zabezpieczyć że ten nawóz jest u nich na przechowaniu , aż nie wpłynie kasa , a jeśli termin się skończy to w każdej chwili mogą ci ten towar przywieźć żądając zapłaty .a z tym niedostarczeniem nawozu to przecież pisałem że był tu taki przypadek że gościu ( nie pamiętam dokładnie o kogo to chodziło ) pisał że zapłacił za nawóz, miał fv a sprzedawca nie chciał mu wydać towaru , nie wiem jak to się skończyło , i to jeszcze ten handlarz to był sąsiadem tego co kupił od niego ten nawóz , a tam co ja kupuję , to jak sprzedadzą jakiś nawóz to po prostu w systemie ten nawóz już nie figuruje,i drugi raz tego samego nawozu nie mogą sprzedać , bo system mówi że go nie ma na stanie. Nawet jak kupuję za gotówkę, czy przelew od razu , a ten nawóz nie jest mi od razu potrzebny , żeby mi nie przeszkadzał na podwórku, to też mówię żeby przywieźli za tydzień czy za miesiąc , i wpisują sobie w terminarz i 2-3 dni przed tym terminem dzwonią czy mogą przywozić nawóz . Drugi przykład w tamtym roku zamówiłem rsm z agroloku początkiem lipca a z terminem zapłaty na wrzesień i jeśli by się dało to z dostawą koniec sierpnia , i fv miałem 10 lipca , rsm przyjechał na początku sierpnia a zapłaciłem za to w połowie września . Także branie na termin to normalna sprawa , więc nie wiem o co bijesz pianę, ? że tobie nie chcą dać na termin żadnych rzeczy czy coś innego , nie wiem i kończmy ten wątek bo od rana zaśmiecamy temat tym kiedy była fv pisana a kiedy będzie zapłacona .dobranoc

• Like 1
Opublikowano

Bogdan_ja

faktur to ci mogę napisać 100 hahaha albo sam możesz sobie napisać ile łaska

faktura to opis transakcji , tam jest napisane coś kupił za ile i kiedy masz zapłacić

jak zapłacisz to dostajesz kwitek żeś zapłacił

jak ci nawóz przywiozą  to podpisujesz żeś otrzymał

zebyś dostal dopłate to ta faktura musi dotrzeć do  US  co najmniej przez tego co ci sprzedał bo on musi zapłacić wat

jak nie zapłacisz za nawóz z odroczoną płatnoscią to ten co nawóz ci sprzedał zrobi korekte w US i dopłate trzeba zwrócić o ile dostaniesz wcześniej niż zapłacisz za nawóz

no ale skąd to masz wiedzieć jak jesteś ryczałtowcem hahaha

• Like 2
Opublikowano

Oj motacie spawa w miarę prosta Towar opisany na FV jest przedmiotem transakcji (po to jest podpis i pieczątka ) wszelkie ustalenia ponad to co na FV to ze skarbowego punktu widzenia jest ?wiadomo .FV jest pewnego rodzaju umową którą respektują obie strony sprzedający zobowiązuje się dostarczyć - wydać towar z fv a kupujący zobowiązuje się zapłacić na warunkach tam opisanych .Wszelkie próżniejsze zmiany korekty rodzą tak jak skarbowo jak i prawnie ciąg konsekwencji (zwrot Vat zwrot dotacji itd a sprawdzenie tego jest tak proste że ani sprzedający ani kupujący może nie mieć świadomości że transakcja jest weryfikowana .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Jak na nowe zasiewy nawozy NPK będą mieć 5 z przodu to kogo będzie stać nawóz kupić w moim przypadku będę musiał iść 1 tydzień do pracy żeby sobie kupić 100 kg nawozu . 

A jak 4500 będzie to kupisz? 

Coś czuję że taka będzie zagrywka jak z azotami w święta, duży skok cenowy a potem 500 opuszczą żeby nie było że promocji nie zrobili😎

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
13 godzin temu, ws71 napisał:

Dorywczo pracuję w sasiednim gospodarstwie gdzie członek rodziny jest zarządcą i stąd moja wiedza na temat faktycznej opłacalności przechowywania w latach 2004-do chwili obecnej, druga część rodziny w tym i ja siedzimy w jak na razie w świńskim biznesie gdzie przewalamy setki ton rocznie i ściśle współpracujemy z pierwszą częścią Rodziny w przypadku zakupu zbóż paszowych [ trochę dziwnie to wygląda😀😉, ale taki układ]

O tu zaczynasz mi się podobać za szczerość .A jesteś 100% pewien że opowiada prawdę ? ba nawet niekiedy prócz właściciela i księgowej o rzeczywistej opłacalności bądź stracie nie mają pojęcia .po czasie wystawiane są korekty wypłacane premie bonusy itd (nie podważam wyników ale opłacalność księgowa a rzeczywista to też pewna różnica chociażby z tytułu podatków o ile to spółka )

Opublikowano

Dzwoniła do mnie przedstawicielka z agrochemu Człuchów. Każdy z przedstawicieli dostał do sprzedaży po 24 tony polifoski 6, cena 3900, płatność tylko gotówką lub krótki termin, od 6 ton cena hurtowa. Powiedziałem że po tych cenach rolnicy nie kupią tych nawozów, to ona na to że jak azoty były drogie też mieli nie kupować a wszystko wymietli.

Opublikowano
32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak na nowe zasiewy nawozy NPK będą mieć 5 z przodu to kogo będzie stać nawóz kupić w moim przypadku będę musiał iść 1 tydzień do pracy żeby sobie kupić 100 kg nawozu . 

Widzisz i tu już jest błąd. Gospodarka winna utrzymywać się z pieniędzy z niej pochodzącej, a nie  z drugiego etatu.

To jest chory układ

Opublikowano

Co to jest auto nawozu na jednego przedstawiciela, pójdzie jak swieże bułki, jeden rolnik to weźmie,

Opublikowano

@RU68Oprócz bycia zarządcą od ponad 25 lat jest także księgową na tym gospodarstwie,więcej szczegółów nie podam, taki człowiek orkiesta

@Dawid727 toż to super promocja, nowe dostawy do lokalnych dystrybutorów zaczynają się od 4200-4400

Opublikowano

Gospaodarka utrzymuje się z tej kasy , tylko ma mało ha i nie starcza na życie, więc musi pracować na etacie

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Widzisz i tu już jest błąd. Gospodarka winna utrzymywać się z pieniędzy z niej pochodzącej, a nie  z drugiego etatu.

To jest chory układ

Tak jak Państwa na świecie drukują kasę a też powinni się otrzymywać z gospodarki .

Opublikowano
52 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

nawóz drogi to fakt , trochę mało zarabiasz ,  kwalifikacje słabe  ????????  albo chodzisz do pracy się wyspać

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

A jak 4500 będzie to kupisz? 

Coś czuję że taka będzie zagrywka jak z azotami w święta, duży skok cenowy a potem 500 opuszczą żeby nie było że promocji nie zrobili😎

NPK jeszcze nie kupowałem po nowych cenach , w mojej okolicy pokupowali pod oziminy jeszcze po 2300 zł a dalej wiosną posiali prosa czyli bez NPK  , zobaczymy co teraz zrobią , przy tych prognozach cen na zboża do 3000 zł tona jeszcze jakąś okrojoną dawkę mogę dać , 400 zł czy 500 zł za drogo .

18 minut temu, stach12 napisał:

nawóz drogi to fakt , trochę mało zarabiasz ,  kwalifikacje słabe  ????????  albo chodzisz do pracy się wyspać

No najniższa krajowa to ile masz 2000 zł z haczykiem .

45 minut temu, Agrest napisał:

To jest chory układ

Na 90 % rzucam dzierżawy , można z nich wyciągnąć przy pełnym nawożeniu od 2 do 5 ton zboża , nigdy nikt nie miał więcej , ta maksymalna ilość to po burakach .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v