Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, marulekk napisał:

tak jak qq, albo suszysz albo mokrą wozisz do skupu , siejesz siewnik do qq, kosisz przystawka do qq

u nas w okolicy już pierwsze pola są, ludzie podpatrzą co i jak i qq bedzie mało rywalizacje ze słonecznikiem w nastepnych latach

Tylko jakie zastosowanie ma słonecznik, a jakie kukurydza. Z kukurydzy, robi się syrop, olej, spirytus, bioetanol, skrobię i tworzywa sztuczne. I Bóg co wie jeszcze.

Opublikowano
1 godzinę temu, dzidzia202 napisał:

Samo nic nie rośnie. Byłem i gościa po soję pytam jak mi wyszło to z 50a miał 700kg i mówi że licho to wychodzi pytam jaka agrotechnika jakie nawożenie i ochrona spojrzał na mnie i mówi na chwasty opryskalem ciągnę temat pytam a nawożenie a on że przecież kupił kwalifikat zaprawiony i soja miała sama azot produkować i rosnąć. To resztę pytań odpuściłem ale uważam że wynik zły nie był jak 1,4t z ha skosiła z 1 wjazdem. 

Teoretycznie z azotem , to ten gościu miał rację , bo powinno się dać na soję tylko dawkę startową azotu , a resztę powinno se pobrać z powietrza na zaspokojenie własnych potrzeb na azot , resztę to wiadomo coś trzeba dać mniej czy więcej , ale coś dać pasuje żeby to jakoś rosło i plonowało . O wodzie to już nawet nie wspomnę , zresztą woda na wszystko jest potrzebna 

Opublikowano
1 godzinę temu, marulekk napisał:

tak jak qq, albo suszysz albo mokrą wozisz do skupu , siejesz siewnik do qq, kosisz przystawka do qq

u nas w okolicy już pierwsze pola są, ludzie podpatrzą co i jak i qq bedzie mało rywalizacje ze słonecznikiem w nastepnych latach

i elegancko soja wraz ze słonecznikiem zmniejsza powierzchnie zbóż 

1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

Tylko jakie zastosowanie ma słonecznik, a jakie kukurydza. Z kukurydzy, robi się syrop, olej, spirytus, bioetanol, skrobię i tworzywa sztuczne. I Bóg co wie jeszcze.

co w polsce się robi z qq ? tak sereio pytam bo chyba tylko spirytus ?  co do słonecznika to importujemy co rok według danych 2 mln. ton sruty białkowej  .

Opublikowano (edytowane)

Dziś kupione Lubofos rzepak po 2900, Salmag po 3200, Saletrosan po 3400, kizeryt po 1900, z RSM poczekam jeszcze cena na dziś 3450

Edytowane przez youn81
  • Like 1
Opublikowano
26 minut temu, jarecki napisał:

i elegancko soja wraz ze słonecznikiem zmniejsza powierzchnie zbóż 

co w polsce się robi z qq ? tak sereio pytam bo chyba tylko spirytus ?  co do słonecznika to importujemy co rok według danych 2 mln. ton sruty białkowej  .

Może i powierzchnia zbóż się zmniejszy , tylko że hodowla też się zmniejsza i nadwyżki zboża będzie jeszcze więcej mimo że obsiane będzie mniej ha zbożem , więc nie ma się co tym zbytnio podniecać .

• Like 1
Opublikowano

zmniejsza sie hodowla jednych zwierząt zwieksza drugich  , a na wieksze zasiewy soi i słonecznika to jeszcze co najmniej 10 lat trzeba czekać , kukurydza od lat 70 r wchodziła nie smiało na pola polskich rolników a soja dopiero od 5-10 lat wiec jeszcze sporo czasu potrzeba i badań , gruntów rolnych nie przybywa wiec kazde 100 tys ha pod inną uprawą niż zboża bedzie znaczenie miało .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Roki212 napisał:

Kto mądry ma gdzie przechować i nie brał przykładu przetrzymał to teraz początkiem maja żyto po 1350 brutto wywiózł, a tamci o ile pamiętam coś plus /minus 700 brutto. Teraz już siedzą cicho jak prawie połowę stracili 🤷  

wg mnie nie połowę, a ok 200 % zysku. Wynika to z tego ,że założymy  nakład na tonę zboża  ok 350 zł (minimum) ,a więc sprzedając po 700 zarobili 350. Sprzedając w grudniu lub ostatnio po 1400 zarobiliby 350 x 3 a więc 1050 na czysto na tonie. Wiem- koszty magazynowania itd, ale to znikome koszta przy takiej różnicy cen.

Edytowane przez rocknrollnik1
  • Like 1
Opublikowano

Jakich zwierząt hodowla się zwiększa , bo jeśli już to chyba jedynie kur , gdzie fermy są liczone w dziesiątkach tysięcy sztuk na jeden rzut , i tacy to z chłopem bardzo handlować nie chcą , i jak im będzie lepiej się opłacało cenowo to będą sobie zboże ciągnąć z kądś indziej , a jak wcześniej jeden ,drugi , dziesiąty hodował 30-50 świń , to po prostu kupił od sąsiada zboże , bo mu się kombinowanie i ściąganie zboża nie opłaciło , a teraz na 100 czy na 1000 takich rolników jest jeden , który kupi zboże tam gdzie będzie miał taniej , bo będzie brał tysiące ton , jak chociażby teraz cargil ciągnie zboże z tąd  gdzie jest taniej , 

• Like 2
Opublikowano

Rozsądni nawet potentaci (hodowcy patrzą również na jakość a niektórzy przede wszystkim -więc trzeba mieć i dużo i jakościowo dobrego towaru .Co do produkcji np wieprzowiny to 100 znika a powstaje jeden potentat i tak na pewno ma wpływ na regionalną cenę a już w przypadku małych gospodarstw to prawie wyzysk .Większym zagrożeniem jest ta wielkoduszność dla Ukraińskich producentów wystarczy kilka % ich produkcji i jesteśmy ugotowani ale trudno trzeba się i na to przygotować 

Opublikowano

Ja nie widze wilkiej oplacalności na słoneczniku

Opublikowano (edytowane)

bo jeszcze przetwórstwo słonecznika jest bardzo kiepskie w polsce tak samo jak z soją nie ma podazy to i prztwórstwa nie ma .     Mysza 103 w mojej okolicy zaden rolnik nie da wiekszej ceny niz  podajecie w cenach przenicy , nawet oferty sprzedazy na olx są nizsze niz na forum .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Już gdzieś pisałem, u mnie mali hodowcy już nie istnieją, ale Ci więksi zajęli ich miejsca i to z bogatą nawiązką. Poza tym ten mały to z paszarni treściwej nie brał a swoje śrutował, teraz świadomość większa to i treściwa z paszarni przyjeżdża.

Ogólnie to u mnie w okolicy są 3 grupy rolników obszarowcy ze zbożami, obszarowcy warzywa i zboża i obszarowcy hodowcy. Reszta nie istnieje poza małymi wyjątkami. W mojej wiosce 15 lat temu było 12 rolników z czego 8 miało hodowlę. Dziś zostało nas 4 i 2 z hodowlą z czego Ci bez hodowli stanęli z rozwojem gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)

Jak znacząco cena płodów nie pójdzie w górę, to jeżeli teraz kupisz, to jak stanieje to wtedy nie kupisz bo zbankrutujesz, cena nawozu i reszty dobije wszystko. Polityka jest taka żeby wszelkie spekulacje kosztem rolnika tolerować by żywność nie skoczyła ponad stan w którym będzie nie do zaakceptowania przez ogół.

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 1
Opublikowano

mam 500 kg polifoski to rzucę po 50 kg pod rzepak, po rzepaku pszenicy nic nie dam i myślę ze rok bez pk jakoś dużych spadków nie powinno być zwłaszcza że gleby dobre i zadbane.

Opublikowano

Teraz to faktycznie trzeba czekać i patrzęc jakie ceny będzie ma przyszły rok chociaż osobiście uważam za jeżeli wojna potrwa do września października to znowu będzie drogo bo ozimin Ukraina wogole nie zasieje albo znacząco mniej

Opublikowano
8 minut temu, Tigon napisał:

mam 500 kg polifoski to rzucę po 50 kg pod rzepak, po rzepaku pszenicy nic nie dam i myślę ze rok bez pk jakoś dużych spadków nie powinno być zwłaszcza że gleby dobre i zadbane.

50 kg to szkoda jeżdzić, za drogie paliwo

Opublikowano
23 minuty temu, dzidzia202 napisał:

Teraz to faktycznie trzeba czekać i patrzęc jakie ceny będzie ma przyszły rok chociaż osobiście uważam za jeżeli wojna potrwa do września października to znowu będzie drogo bo ozimin Ukraina wogole nie zasieje albo znacząco mniej

Ukraina jest duża i przecież zbóż zimowych posiali 100% tego co mieli posiać , zniszczenia są ale bez przesady , wojna w tej chwili toczy się pewnie na jakichś 15-20% Ukrainy , w innych miejscach rakietami też robią ostrzał ale to raczej nie na masową skale, ale rolnicy na ile mogą to ogarniają te pola  . więc takie mówienie że tam nie będzie wogóle zboża jest trochę nie poważne . Odnosząc się do donbasu to rzeczywiście zniszczenia mogą być bardzo duże , ale ogólnie w całym kraju choćby zebrali połowe tego co w zeszłym roku , to to i tak będzie 2 x więcej niż Polska zebrała w ubiegłych latach 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Ja nie widze wilkiej oplacalności na słoneczniku

Na Twoich ziemiach nie,jednak na znienawidzonej przez Ciebie V i VI już tak

1 godzinę temu, ws71 napisał:

Polifoska nowa dostawa cena ok 5 tys, sprzedający jeszcze dokładnie nie wiedział szczegółów

Dziś na cenniku 4640🤬

Opublikowano

Masz takie ziemie OK , synowi odradzaj pozostanie na gospodarstwie , ja bym tak zrobił

Opublikowano

Tak zgodzę się z robi ale nie wiadomo jak Dalego się Rosja posunie do czasu ich zasiewów i nie wiadomo jak mocno będą się wypalać pola na Ukrainie bo takie przypadki też będą się działy ale tak jak się mówi strasznie nie pewne czasy się zapowiadają na jakieś 3-4lata. A jak będą jakieś nie przewidziane zjawiska w stanach Brazyli czy Australia ceny mogą w kosmos wystrzelić. Trzeba liczyć liczyć iliczyc i mieć nadzieję że dobre decyzje się podejmuje. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v