Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, RU68 napisał:

Nad cenami gazu i ropy nawozów  nie ma co debatować ceny będą na światowym poziomie bo trzeba zrozumieć że nie może być u nas znacznie taniej niż za granicą bo wszystko wywiozą .Należy się zastanowić nad transportem ukraińskich zbóż przez Polskę bo to jest już zagrożeniem i wpływa na ceny .Politycy ze strachu przed Ruskimi pozwolą Ukrainie na wszystko -naszym kosztem

Jeżeli wojna do żniw się nie zakończy, to problem z transportem może się sam rozwiązać, bo Ukraińcy mogą średnio mieć co transportować.

Ruskie jak widać się w tańcu nie pie..., i słabo z tą ich moralnością. Więc jeżeli będą suche żniwa, to może być różnie.

Chociaż jest to miecz obopólny, bo uważam, że Ukraińcy nie mieli by problemu z dywersją ruskich pól.

Edytowane przez damian303
Opublikowano (edytowane)

Aktualna cena soli potasowej pylistej do produkcji nawozów wieloskladnikowych 4300 zł. Po ile będzie granulat soli potasowej? Myślę że czeka nas 5 z przodu

Aktualna cena soli potasowej pylistej do produkcji nawozów wieloskladnikowych 4300 zł. Po ile będzie granulat soli potasowej? Myślę że czeka nas 5 z przodu

Edytowane przez miete334422
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

To jest bardzo prawdopodobny scenariusz o którym w mediach nikt nie chce mówić. Nawet jeśli Ruskie dowództwo skuma, że nie warto iść w wojnę na wyniszczenie pól, to samo wojsko jest tak niezdyscyplinowane, że i tak będą hajcowac pola ukroli. I będzie odwet, i dopiero będzie kryzys, ale nie energetyczny, tylko rolniczy.

Sam nie mam ara roślinnej (owocowo-warzywna), ale nie trudno zauważyć, że wasza branża podbija moje.

Opublikowano

Z tym paleniem pól odwetowo  jesteście ciut naiwni -wytłumaczcie sobie czemu odwetowo nie wybuchają ładunki w Ruskich miastach albo czemu nie spadają tam Ukraińskie rakiety -też mają a tak się nie dzieje 

Opublikowano

Jak Ukraina by zaatakowała na ruskim teretorium to mogło by zaprzestać dostaw broni bo Ukraina ma się bronić. Dziwnym trafem parę nie wyjaśnionych pożarów było na terenie Rosji. Jak zaczną się podpalenia upraw to będzie nie ciekawe. 

Opublikowano

Tak pisowcy ujadacze zawsze krzyczeli że Pawlak złe warunki na gaz wynegocjował, dlaczego teraz siedzą cicho jak ich pislam wybudował gazociąg z norwegii, w 19r wynegocjował kontrakt, ale zapomniał go podpisać i teraz tyłek się pali bo alobo bardzo drogo z norwegii, albo dalej wspierać putina? Czemu nie krzyczą jak pislam podpisał kontrakt na 20 lat na lng z usa zapewne po wysokiej cenie? co jest z wami? 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Rrolniik napisał:

Tak pisowcy ujadacze zawsze krzyczeli że Pawlak złe warunki na gaz wynegocjował, dlaczego teraz siedzą cicho jak ich pislam wybudował gazociąg z norwegii, w 19r wynegocjował kontrakt, ale zapomniał go podpisać i teraz tyłek się pali bo alobo bardzo drogo z norwegii, albo dalej wspierać putina? Czemu nie krzyczą jak pislam podpisał kontrakt na 20 lat na lng z usa zapewne po wysokiej cenie? co jest z wami? 

Nie jestem za Po ani za PiS ,i sam w tych czasach kiedy Pawlak podpisywał ta umowę głosowałem właśnie na PSL, ale myślę że to była zła umowa jak na tamte czasy , bo mieliśmy najbliżej na transport tego gazu , a w realu płaciliśmy zdecydowanie najwięcej w całej Europie

Dopisze tylko tyle że czas tej umowy Pawlaka jeszcze się nie skończył , więc czemu w tej chwili gaz nie idzie po cenie z tej umowy , bo akurat w tej chwili była by to cena bardzo atrakcyjna

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Jak Ukraina by zaatakowała na ruskim teretorium to mogło by zaprzestać dostaw broni bo Ukraina ma się bronić. Dziwnym trafem parę nie wyjaśnionych pożarów było na terenie Rosji. Jak zaczną się podpalenia upraw to będzie nie ciekawe. 

Chyba niewiele wiecie o tej wojnie skoro twierdzicie że Ukraina nie atakowała żadnego celu na terytorium Rosji.

• Haha 2
Opublikowano
47 minut temu, Rrolniik napisał:

Tak pisowcy ujadacze zawsze krzyczeli że Pawlak złe warunki na gaz wynegocjował

taki dobry ze UE  musiała interweniować ? 

49 minut temu, Rrolniik napisał:

dlaczego teraz siedzą cicho jak ich pislam wybudował gazociąg z norwegii, w 19r wynegocjował kontrakt, ale zapomniał go podpisać i teraz tyłek się pali bo alobo bardzo drogo z norwegii, albo dalej wspierać putina?

według prawa UE  50 % gazu musi być kupowane na wolnym rynku , na giełdzie z ceną aktualną więc żaden kraj nie moze zakontraktować dostaw gazu na x -lat , nie wiadomo jakie są zapisy  dostaw gazu skroplonego , czy tam nie ma umów z ceną .

Opublikowano

Ja dziś dokupiłem sól potasową 60 % K z końcówki po 2950, na innych składach kornkali po 3000 to myślę niema co się namyślać tylko brać. 

Polifoska 5 3800 reszta

Saletra 3750

Saletrzak 3250

• Like 1
Opublikowano
Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Dojrzałe zboże dobrze się pali. Teraz płoną różne zakłady, magazyny w Rosji to latem mogą płonąć pola.

Pola będą płonąć ale nie w Rosji...

Opublikowano
2 minuty temu, Norman napisał:

Ja dziś dokupiłem sól potasową 60 % K z końcówki po 2950, na innych składach kornkali po 3000 to myślę niema co się namyślać tylko brać. 

Polifoska 5 3800 reszta

Saletra 3750

Saletrzak 3250

Saletrzak jaki bo cena?

Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

Dopisze tylko tyle że czas tej umowy Pawlaka jeszcze się nie skończył , więc czemu w tej chwili gaz nie idzie po cenie z tej umowy , bo akurat w tej chwili była by to cena bardzo atrakcyjna

oczywiśćie umowa sie nie skończyła, tylko pis w 19r chciał renegocjacji warunków umowy, nawet unia w tym pomogła i dostaliśmy ceny giełdowe i wiadomo jakie są ceny na giełdach, gdyby umowy nie ruszali a zasady rozliczeń były takie jak podpisał pawlak to cena by wzrosła max o 40-50% a nie 500%.

14 minut temu, jarecki napisał:

taki dobry ze UE  musiała interweniować ? 

według prawa UE  50 % gazu musi być kupowane na wolnym rynku , na giełdzie z ceną aktualną więc żaden kraj nie moze zakontraktować dostaw gazu na x -lat , nie wiadomo jakie są zapisy  dostaw gazu skroplonego , czy tam nie ma umów z ceną .

interweniowało i straciliśmy na tym czy zyskaliśmy płacąc za gaz x5?

To że gaz musi być z wolnego rynku wcale nie oznacza że nie można dostaw zakontraktować.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Rrolniik napisał:

interweniowało i straciliśmy na tym czy zyskaliśmy płacąc za gaz x5?

ani ja , ani ty raczej odpowiedzi nie znamy był rok cowidowy gdy gaz był ponizej kosztów tak samo jak ropa na giełdach 

Edytowane przez jarecki
  • Like 3
Opublikowano
6 godzin temu, RU68 napisał:

Z tym paleniem pól odwetowo  jesteście ciut naiwni -wytłumaczcie sobie czemu odwetowo nie wybuchają ładunki w Ruskich miastach albo czemu nie spadają tam Ukraińskie rakiety -też mają a tak się nie dzieje 

Sam jesteś naiwny. Rakiety nie wybuchają w ruskich miastach, bo jakby zaczęły, to ukrole by gówno sprzętu wojskowego i pomocy dostały ze świata.

A do palenia pól nie trzeba sprzętu wojskowego. Z tych paru mln ukroli mieszkających w Rosji, podejrzewam że by się sporo dywersantów znalazło.

Syberia płonie, to czemu nie mają płonąć pola.

Opublikowano
Andpol napisał:

3380 saletrosan

3145 saletrzak resztki i trudno dostać tak mówią

ciekawie się zapowiada nowy sezon

jakby poniżej 3tyś dało się kupić rsm lub saletrę trzeba kupować bo chyba taniej nie będzie a po drugie ogólnie azot u nas ciężko kupić wszędzie pustki na magazynach 👌

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v