Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, ravoj napisał:

Dokładnie zauważyłem to samo, ja mam gówno nie gospodarstwo, kilka hektarów, ale raz że na VAT, dwa w modernizacji i od tych kwitów, wniosków, sprawozdań to się odgonić nie mogę, to co Wy więksi? A jakby jeszcze bydło, ? to jakiś chory system się robi. 

od początku zasranej uni jest chory system taka prawda

• Thanks 1
Opublikowano
miwigos napisał:

Czy ponad połowa forum żyje na kredytach , takie mam odczucie

Mi się wydaje że nikt nie wie co to jest kredyt.. Pełno tutaj jest bambrow którzy mają po kilkadziesiąt ha lub po parę set. Każdy trzyma zboże i sprzedaje dopiero gdy ma wysoką cenę (więc kasa mu co miesiąc na życie nie potrzebna) zapasy kiszonki czy środków do produkcji ma na 2 lata do przodu. Plony sięgają 8t zboża 5 t rzepaku i 20t qq mokrej przy minimalnym nawożeniu i ochronie. Każdego stać na nowe maszynki oczywiście cene można poznać u najbliższego dilera lub priv. No jedynie producenci świń narzekają ale to oni zawsze narzekają ze nic nie opłaca sie🤨🤷‍♂️

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano

Też mam dylemat czy brać, ale dostawca mówi czekać. To czekam. Się zobaczy. Niby mam granulat na N1 ale wolałbym rsm, zwłaszcza jak by mocno potaniał.

Do granuli muszę rozsiewacz kupić, choć i tak by się przydał by po ścieżkach npk po żniwach sypać.

Opublikowano

Kwestia ile faktycznej marży ma GA na tej produkcji. 

Bo patrząc na koszt gazu energii, pracy ludzkiej, serwisu, części to czy można liczyć na obniżki, a jeśli to jakie.

Natomiast co do PK to tylko w górę.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Kwestia ile faktycznej marży ma GA na tej produkcji. 

Bo patrząc na koszt gazu energii, pracy ludzkiej, serwisu, części to czy można liczyć na obniżki, a jeśli to jakie.

Natomiast co do PK to tylko w górę.

No właśnie, a pk nie mam nic 

Opublikowano
22 minuty temu, Agrest napisał:

Też mam dylemat czy brać, ale dostawca mówi czekać. To czekam. Się zobaczy. Niby mam granulat na N1 ale wolałbym rsm, zwłaszcza jak by mocno potaniał.

Do granuli muszę rozsiewacz kupić, choć i tak by się przydał by po ścieżkach npk po żniwach sypać.

Npk siejesz bezpośrednio po żniwach przed uprawa pożniwna? 

Opublikowano

Tak bym w tym roku chciał zacząć robić.

Duże gospodarstwa chyba od lat tak robią.

Opublikowano

Ja agregatem talerzowym wymieszam na te 5 czy 8cm. 

Susze takie że potasu nie wypłuka. Azot na rozkład słomy, fosfor zostanie gdzie był. Orka siewna też na samo dno nie wrzuci. 

A gdyby były deszcze to po zrobieniu orki szybciej uzyskamy idealny rozkład w profilu glebowym.

Pod jare to lepiej poczekać.

Opublikowano

Saletra Agrolok 3800 podobno.

Do zakupu azotu się przymierzam, natomiast NPK pójdzie tylko w postaci obornika i gnojowicy - jedyna dobra rzecz wynikająca z posiadania trzody.

Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

niby fajnie bo w ścieżkach i nie trzeba gnieść orki ale u siebie na V klasie pod zboża nie widzę dobrze takiego pomysłu... wysiać NPK i od razu je wysłać na 15-20cm wgłąb ziemi😬

W zeszłym roku przez przypadek część npk poszła pogłównie jesienią. W tym sezonie całość pogłównie, w przyszłym również.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

W zeszłym roku przez przypadek część npk poszła pogłównie jesienią. W tym sezonie całość pogłównie, w przyszłym również.

But Leo .. Why?

Taki dobry efekt?

Opublikowano

PK pogłównie potrafi przedłużyć wegetację i nie idzie to w parze z powiększeniem plonu. Już kilka razy w literaturze z czymś takich się spotkałem.

Opublikowano
26 minut temu, Dodi napisał:

PK pogłównie potrafi przedłużyć wegetację i nie idzie to w parze z powiększeniem plonu. Już kilka razy w literaturze z czymś takich się spotkałem.

Doprecyzuję: dłużej była zielona przy braku wody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v