Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

saletra 3850 zł , nie kupuje co bedzie to bedzie na przyszly sezon , w tym roku zboza ozime są wyjątkowo kiepskie  to chyba przez ciągłe przymrozki bo wilgoć jeszcze jako taka jest 

Opublikowano
34 minuty temu, Andpol napisał:

tak ale w pakos masz ogólnie taniej

tak wiem, na pakos dużo zamawiam i jest taniej, ale akurat na pakos nie ma a dlaroślin.pl jest i kilka zł taniej. dlatego pytam :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

saletra 3850 zł , nie kupuje co bedzie to bedzie na przyszly sezon , w tym roku zboza ozime są wyjątkowo kiepskie  to chyba przez ciągłe przymrozki bo wilgoć jeszcze jako taka jest 

jeżeli ta dopłatą wypali i saletra wyjdzie poniżej 2500zł to już będzie nieźle. gaz cały czas w górę idzie. więc nawet jak troche spadnie to i tak my tego nie odczujemy. 

Edytowane przez olkosio
Opublikowano

w lutym kupiłem saletre po 2900 zł a na popczątku lutego mogłem kupić po 2700 wiec teraz ta cena to jest wykorzystanie chwili przez hanlowców na wysoki zarobek bo rolnicy kupują pod dopłaty ,. zresztą na dopłatach wszczyscy korzystają , fotowoltanika , styropian produkcja a ceny rynkowa saletry powinna być około 2,5 tys  . 

• Like 1
Opublikowano

Wszelkie tego typu dopłaty podobnie dzialłają. Czy do nawozu, mieszkań, prądu, gazu, a nawet obniżka vatu. Zarabiają handlowcy, producenci, którzy podnoszą marże zazwyczaj o wielkość dopłat. Nic nowego.

• Like 2
Opublikowano

Ja również nie kupuje saletry ani npk. Po prostu nie mam kasy a kupić dwa czy 4 bigi to szkoda się wywalić z kasy bo ta ilość mnie nie ratuje. Możliwe że kupię wapno w granuli z 20 ton.

Opublikowano
15 minut temu, gustaww napisał:

Ja również nie kupuje saletry ani npk. Po prostu nie mam kasy a kupić dwa czy 4 bigi to szkoda się wywalić z kasy bo ta ilość mnie nie ratuje. Możliwe że kupię wapno w granuli z 20 ton.

Wybacz ale jaki sens? Wydasz 10tys zł. Za to miałbyś minimum 80t radkowitu premium. Masz blisko kopalnie.

Nawet najmując usługę wożenia masz wapnowanie że hej. Magnezu od groma, jeśli potrzebny. Jeśli nie masz Bukową, Morawicę.

Z drugiej strony patrząc bez wapnia zbierzesz mniej. Bez azotu jeszcze mniej ( obornika nie biorę pod uwagę bo nie mam).

Niemniej to że nie kupujesz teraz rozumiem i co dziwne nawet mój dostawca odradzał robienie większych zapasów i sam zamawia na bieżąco , gdzie wiosną brał co się dało na skład.

Opublikowano
4 godziny temu, MatiRol92 napisał:

zamawiał ktoś z was środki z  dlaroślin.pl ? wszystko bezproblemowo przychodziło?

od 3 lat u nich kupuje , szybka wysyłka , w tym roku przesadzają z cenami , czesto w stacjonarnym jest taniej .

Opublikowano (edytowane)

Tak, masz rację że 80 ton bym miał. Akurat magnez mam wszędzie bardzo wysoki- takie gleby. Właśnie chodzi mi o tą formę rozwożenia, na okolicy mało rcw, jest kilku co mają ogromne wozy do rozwożenia ale nie mają czasu na zarobki i nie wożą. Stąd moje zainteresowanie granulą, dostawa do domu za darmo tona 330zł . Dawkowanie to 0,5t/ha i działa od razu, co więcej wbrew temu co większość pisze stosowanie wapna w granuli co rok działa już na roślinę która będzie wysiana i po trochu podnosci to ph. 3 lata temu miałem 5.8 a na jesieni 6.3. wiec w 3 lata o te 0.5  ph poszło w górę. jęczmienie ładne zielone więc dla swojej wygody i żeby się nie prosić ludzi to korzystam z tej formy wapna.

Obornik mam, udaje mi się 1/4 nawieźć co roku po 40t.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano

Dużo taniej.

Np dziś szukałem na szybko etykiety medax max a w dla roślin jest najłatwiej znaleźć i czytelnie jest. Cena 569, u mnie 500. To jest kosmiczna różnica.

2 minuty temu, gustaww napisał:

Tak, masz rację że 80 ton bym miał. Akurat magnez mam wszędzie bardzo wysoki- takie gleby. Właśnie chodzi mi o tą formę rozwożenia, na okolicy mało rcw, jest kilku co mają ogromne wozy do rozwożenia ale nie mają czasu na zarobki i nie wożą. Stąd moje zainteresowanie granulą, dostawa do domu za darmo tona 330zł . Dawkowanie to 0,5t/ha i działa od razu, co więcej wbrew temu co większość pisze stosowanie wapna w granuli co rok działa już na roślinę która będzie wysiana i po trochu podnosci to ph. 3 lata temu miałem 5.8 a na jesieni 6.3. wiec w 3 lata o te 0.5  ph poszło w górę. jęczmienie ładne zielone więc dla swojej wygody i żeby się nie prosić ludzi to korzystam z tej formy wapna.

Granulat trzeba traktować jako coroczne nawożenie, dokarmianie.

Jeśli masz sprawdzony towar za 330 to ok. Mi to śmierdzi kiepską jakością. U nas poniżej 500 już granulatu się nie kupi. Chyba że z firmy obwoźnej z otoczką zapewniającą dłuuuuugie leżenie i wątpliwym stopniem przemiału.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Dużo taniej.

Np dziś szukałem na szybko etykiety medax max a w dla roślin jest najłatwiej znaleźć i czytelnie jest. Cena 569, u mnie 500. To jest kosmiczna różnica.

Granulat trzeba traktować jako coroczne nawożenie, dokarmianie.

Jeśli masz sprawdzony towar za 330 to ok. Mi to śmierdzi kiepską jakością. U nas poniżej 500 już granulatu się nie kupi. Chyba że z firmy obwoźnej z otoczką zapewniającą dłuuuuugie leżenie i wątpliwym stopniem przemiału.

Faktycznie, ceną sugerowałem się z tamtego roku, obecna to 450zł/t. Na stronie nordkalku jest kalkulator do nawożenia, wychodzi że w moim przypadku przy średnim ph  6  trzeba dać 2 tony granuli żeby wyrównać do optymalnego. Może kiedyś jak będzie więcej wolnej gotówki to kupie rcw, ale ono jest daleko w kolejce maszyn.

Opublikowano

Z dla rolślin zamawiałem materiał siewny bo chciałem typowo odmiany których stacjonarnie nie szło dostać w moich stronach. Nie powiem bo wszystko ok tylko przesyłka doszła niestety droga.

Opublikowano
6 godzin temu, slawekz1975 napisał:

ja dałem 400kg saletry na jeczmien i lipnie wyglada a co dopiero bez nawozu to lepiej dac w dzierzawe u nas tys i doplate mozna skasowac za ha kuj pom 4-5 kl

A ja dałem po 200kg zaksanu i jestem zadowolony, jak będzie deszcz to te 4 t z ha będzie. Tymczasem sucho się robi a w nocy ma być 2⁰. 400kg to powinieneś mieć szczotę na polu. Ziemię badałeś czy sypiesz na pałę?

57 minut temu, Andpol napisał:

cena na wapno podniosą jak nic?

To się uspokoi dopiero jak ludzie przestaną kupować. Narazie jeszcze kasę niektórzy mają...

Opublikowano
31 minut temu, GRZES1545 napisał:

A ja dałem po 200kg zaksanu i jestem zadowolony, jak będzie deszcz to te 4 t z ha będzie. Tymczasem sucho się robi a w nocy ma być 2⁰. 400kg to powinieneś mieć szczotę na polu. Ziemię badałeś czy sypiesz na pałę?

To się uspokoi dopiero jak ludzie przestaną kupować. Narazie jeszcze kasę niektórzy mają...

z ziemia jest wszystko ok nie ma wody marzec zero opadu kwiecien zimny zawsze celowaem w 7 ton

Opublikowano

Saletrzak kupiony, wniosek nawozowy złożony, żadnej kolejki nie było. Z resztą jak wszędzie dzisiaj, urząd skarbowy i KRUS wszystko z miejsca od ręki. Tak to ja lubię

27 minut temu, GABBER85 napisał:

gdzie tyle?

Podlaskie BKL 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v