Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 2.04.2022 o 19:20, RU68 napisał:

No tak będą telewizory żreć i obrazki z facebooka ?  Nie ma szans bez jedzenia a za chwilę się przekonamy jak jest bez energii

Przecież napisałeś, że żywności jest nadmiar. Jeśli ten nadmiar żywności przestaniemy marnotrawić z powodu wysokich cen, to…rozumiesz? 

Opublikowano

Okolica Sieradza Polifoska Krzem i 6 4050zł. I raczej kupują bo od wczoraj trochę zeszło. 

Opublikowano
2 godziny temu, suffeks napisał:

dokladie, blueN dzisiaj koszt taki sam jak 200kg saletry po 3000zl. tylko ze saletra masz gwar dostaniesz te 60kg N, a blueN moze, moze nie.

No chyba nie do końca koszt 200kg saletry po 3000. 
skoro 3 kg kosztuje 1700 a dajemy około 330g to opakowanie mamy na 9ha po 189/ha a nawet dając górna granice 500g to mamy 6h- 283/ha. 
saletra wychodzi 600 złotych/ha przy 3tys, tyle ze mamy pewny azot a nie bajki. 
ja wybieram saletre.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Przecież napisałeś, że żywności jest nadmiar. Jeśli ten nadmiar żywności przestaniemy marnotrawić z powodu wysokich cen, to…rozumiesz? 

Oczywiście ale 10% nadmiaru a 20% braku to pewna różnica 

Opublikowano (edytowane)

Ja tam nie wierzę w jakieś cudowne środki, kilka lat temu miałem uszkodzoną fasolę przez środki chwastobójcze , ogólnie podpalone liście, pojechałem do MHR po jakiś nawóz dolistny chciałem kupić kris talon czy coś w tym stylu. I trafiłem na przedstawiciela handlowego, i który polecił mi jakiś stymulator wzrostu z candela  czy jakoś tak na uszkodzone rośliny między innymi przez środki ochrony roślin (ogólnie zachwalał pokazywał zdjęcia roślin przed i po zastosowaniu). Koszt około ponad 100 zł na hektar efektu żadnego. Albo wszelkiego rodzaju środki przeciw uszkodzeniom przymrozkowym na drzewa owocowe, sam stosowałem efekt żaden pomimo górnych dawek. Albo jakieś zaprawy typu bakterie brodawkowe dla roślin strączkowych. Lecz reklama tego wszystkiego jest bardzo dobra.

Edytowane przez Mechanikrafal
Opublikowano
1 minutę temu, cinek1808 napisał:

Jak zmarzły to trup a roślinie te środki pomogą tak jak nieboszczykowi książeczka nabożeństwa. Te stymulatory wzrostu są dobre jak roślina żyje

Tylko dodam że te środki przeciw przymrozkowi stosuje się przed spodziewanymi przymrozkami.  Te które ja stosowałem.

Opublikowano
4 godziny temu, suffeks napisał:

dokladie, blueN dzisiaj koszt taki sam jak 200kg saletry po 3000zl. tylko ze saletra masz gwar dostaniesz te 60kg N, a blueN moze, moze nie.

Tylko, że chyba trzeba liczyć koszt saletry na teraz czyli 200kg/900zl.. Blue n to 160zl/ha chyba, więc różnica spora. Srednio wierzę w takie bajki, ale wziąłem paczkę na spróbunek na 10ha, 4ha kuku mam to prysne i resztę nie wiem, może pszenice na najgorszym stanowisku

Opublikowano
1 minutę temu, Mechanikrafal napisał:

Zapomniałem dodać że stosowałem to na drzewa owocowe.

Na drzewa to stosuje się takie zraszacze nad koronowe. Wujek ma w sadzie. Takie stymulatory wzrostu to jedynie mogą podnieść temperaturę zamarznia tkanki o pół stopnia. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek23111 napisał:

W sumie może spróbuje ten Blue-N ale jak będzie lipa to już nigdy nie kupie nasion Pioniera z cortevy, a kupuje co roku za 20 tys zł.

Weź to powiedź handlowcowi , tak dobitnie to się okaże czy ten środek poleci czy odradzi 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Mechanikrafal napisał:

Tylko dodam że te środki przeciw przymrozkowi stosuje się przed spodziewanymi przymrozkami.  Te które ja stosowałem.

A jak byś opryskał i  przymrozku by nie było to co  wtedy liście  by zrzuciła z gorąca czy co.😃

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano
1 minutę temu, cinek1808 napisał:

Na drzewa to stosuje się takie zraszacze nad koronowe. Wujek ma w sadzie. Takie stymulatory wzrostu to jedynie mogą podnieść temperaturę zamarznia tkanki o pół stopnia. 

No tak zgadza się, ale na etykiecie środka gwaratują skuteczność nawet to chyba -8 .

1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał:

A jak byś opryskał i  przymrozku by nie było to co  wtedy liście  by zrzuciła z gorąca czy co.😃

No a jak i też lipa.

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, Mechanikrafal napisał:

Ja tam nie wierzę w jakieś cudowne środki, kilka lat temu miałem uszkodzoną fasolę przez środki chwastobójcze , ogólnie podpalone liście, pojechałem do MHR po jakiś nawóz dolistny chciałem kupić kris talon czy coś w tym stylu. I trafiłem na przedstawiciela handlowego, i który polecił mi jakiś stymulator wzrostu z candela  czy jakoś tak na uszkodzone rośliny między innymi przez środki ochrony roślin (ogólnie zachwalał pokazywał zdjęcia roślin przed i po zastosowaniu). Koszt około ponad 100 zł na hektar efektu żadnego. Albo wszelkiego rodzaju środki przeciw uszkodzeniom przymrozkowym, sam stosowałem efekt żaden pomimo górnych dawek. Albo jakieś zaprawy typu bakterie brodawkowe dla roślin strączkowych. Lecz reklama tego wszystkiego jest bardzo dobra.

Nie widzę żadnych efektów stosowania cudów nie przekładają się na plon -pieniądze zgadzam się .Co do szczepienia strączkowych bakteriami brodawkowymi mam odmienne doświadczenia -zaszczepione nasiona nie zaprawione zaprawą po czym natychmiast wysiane działa na 100% (zasiedlenie -pojawienie się brodawek dużo szybsze i bardziej obfite niż bez szczepienia ) Jednak szczepienie wszelkich innych gatunków roślin jest dla mnie urojeniem to sama przyroda przystosowała bakterie azotowe do roślin strączkowych .Może kiedyś uda się coś stworzyć ale ten zbieg okoliczności cena nawozów i wybuch wszelakich nowinek produkujących azot to nie dla mnie spójrzmy obiektywnie czy to jest dziwne?

6 minut temu, cinek1808 napisał:

Sadownikiem nie jestem ale zraszanie drzew w trakcie przymrozku to izolowanie warstewką  lodu kwiatów drzew odymianie to podgrzewanie powietrza -jedno i drugie działa ale o kilka dziesiętnych stopnia C 

• Like 1
Opublikowano

Właśnie ciekawy ten specyfik , tylko czemu tak drogi jak tam pewnie nic nie ma 🙃, bym sam spróbował jakby mniejsze opakowania mieli , albo na spółkę kupić 🤔,

Kiedyś na kukurydzę i zboża na próbę specyfiki nawet nie wiem jakie kupiłem , sam specjalnie jeden przejazd bez zrobiłem dla porównania , to taka różnica była że ... nie mogłem potem znaleźć gdzie ta kukurydza bez specyfika 😃.

Jeden handlowiec to się obraził na obszarnika i skarżył bo tamten mu powiedział że na próbę 20 l może wziąźć bez płacenia 😃.

Stosowałem też te bakterie na rozkład słomy po jednym zabiegu nie widziałem różnicy z czy bez .

Raz stosowałem wapno w płynie , dawka bardzo mała (2-5l/ha) , pole kwaśne , koszt ok 100 zł/ha , coś tam nie powiem deko lepiej sypało, ale nie za tą cenę wapno, taniej wyjdzie posypać zwykłe  i na dłużej starczy 

Opublikowano

To ja wam powiem że kolega po takich mrozach -6 w trakcie kwitnienia miał 80t super plonu.

100% kwiatu jabłoni miało czarne słupki.

Ale dno kwiatowe wykazywało jeszcze objawy życia.

A wykazywało bo uprzednio zostało nafaszerowane mikroelementami i podniesione zostało stężenie soku komórkowego.

Po rozmrożeniu poszły zabiegi z asahi , giberelin i nie wiem czego jeszcze. Tylko tu potrzebna wiedza kiedy i którą giberelinę podać. 

Opublikowano
8 minut temu, RU68 napisał:

Nie widzę żadnych efektów stosowania cudów nie przekładają się na plon -pieniądze zgadzam się .Co do szczepienia strączkowych bakteriami brodawkowymi mam odmienne doświadczenia -zaszczepione nasiona nie zaprawione zaprawą po czym natychmiast wysiane działa na 100% (zasiedlenie -pojawienie się brodawek dużo szybsze i bardziej obfite niż bez szczepienia ) Jednak szczepienie wszelkich innych gatunków roślin jest dla mnie urojeniem to sama przyroda przystosowała bakterie azotowe do roślin strączkowych .Może kiedyś uda się coś stworzyć ale ten zbieg okoliczności cena nawozów i wybuch wszelakich nowinek produkujących azot to nie dla mnie spójrzmy obiektywnie czy to jest dziwne?

Sadownikiem nie jestem ale zraszanie drzew w trakcie przymrozku to izolowanie warstewką  lodu kwiatów drzew odymianie to podgrzewanie powietrza -jedno i drugie działa ale o kilka dziesiętnych stopnia C 

Myśle ze w sadownictwie zamgławianie działa, inaczej ludzie nie wylewali by setek tysiecy litrow i nie spali po nocach żeby ratować swoje sady. 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

To ja wam powiem że kolega po takich mrozach -6 w trakcie kwitnienia miał 80t super plonu.

100% kwiatu jabłoni miało czarne słupki.

Ale dno kwiatowe wykazywało jeszcze objawy życia.

A wykazywało bo uprzednio zostało nafaszerowane mikroelementami i podniesione zostało stężenie soku komórkowego.

Po rozmrożeniu poszły zabiegi z asahi , giberelin i nie wiem czego jeszcze. Tylko tu potrzebna wiedza kiedy i którą giberelinę podać. 

W jabłoniach można mieć i 90% uszkodzonych kwiatów i można mieć super plon.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v