Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Ty kujawsko pomorskie?

Nie rozumiem, na co czekają?

Choć i u mnie wszyscy śpią, ale z ziemi nie żyją.

U mnie też wszyscy spia nawozów nic kompletnie nikt nie robi w polu namnie jak na głupiego patrzą 

Nie wiesz może ile czasu może leżeć niewymieszany z ziemią  ten mocznik z inhibitorem aby nie było strat azotu ?

Opublikowano

Nie wiem.

Wiem że posiałem w piątek pogłównie po zasianej pszenicy jarej. Na drugi dzień był rozpuszczony.  Ziemia jeszcze wilgotna temperatury niskie, więc będzie spokojnie zaciągany w profil glebowy.

Skoro na n2 dają to tu nic mu nie będzie.

Opublikowano
7 godzin temu, asharot napisał:

W Lipcu kupywałem polski ekogroszek po 750zł i nigdzie nie jechałem ani nie stałem, kurier przywiózł 

W lipcu byłeś o rok młodszy 🤣🤣

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ty kujawsko pomorskie?

Nie rozumiem, na co czekają?

Choć i u mnie wszyscy śpią, ale z ziemi nie żyją.

Tak

Nie wiem na co czekają, włóką przejechać to mus przy takiej pogodzie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A co Ty tak roboty w polu się boisz?.

Na co czekać z siewami? Wczoraj płytko agregatem zrobione, dziś przy siewie się kurzyło.

Za zimno mi i nie mogę się rozruszać po zimie 😛 

przymrozki i sucho to będzie z tego zboże 🤔

Jeszcze nawet kilograma nie odwiałem do siewu 🤷

Opublikowano
25 minut temu, ukaszProcho napisał:

Przecinek ucięło, chodziło o to że rozsiany nawóz na mróz a na drugi dzień już się rozłożył 😀

Mój post był do Pana osiemdziesiąt ósmego. U niego lipiec był 12 miesięcy temu🤭

Opublikowano
Dnia 14.03.2022 o 14:24, grys napisał:

TJE ponad 6tyś kolega rano mi mówił masakra niech sobie trzymają te azoty to jest pomyłka nawozy kupione miesiąc temu w zeszłym tygodniu wstrzymali sprzedaż a dzisiaj nowy cennik . podobno ze stalą taka sama zagrywka place załadowane a nie sprzedają i podobno cena drutu 10tyś tona ale to nie słysałem osobiście więc nie chcę siać paniki ciekawe kiedy złom tak podskoczy ??? hehe

kolego z tą stalą to nie przesadziłeś w ubiegły poniedziałek drut 12 był po 4100 a w czwartek po 7500 netto i to przy zam. 8ton

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Cezar81 napisał:

kolego z tą stalą to nie przesadziłeś w ubiegły poniedziałek drut 12 był po 4100 a w czwartek po 7500 netto i to przy zam. 8ton

a co się dziwisz jak złom po 2k PLN za tonę będzie pod koniec tygodnia, dzisiaj jest po 1,5k, robotę przełożyłem by kumpel poczyścił cmentarzysko, miała lora iśc po remoncie za 10k a pójdzie bez remontu za 14k, tylko gaz do palnika i jazda

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano
35 minut temu, ukaszProcho napisał:

Też siałem mocznik bo tylko taki nawóz kupiłem i był mróz z rana na drugi dzień nie ma śladu z mocznika. Gleba jeszcze wilgotna 

Może  ktoś w nocy pozbierał  -  🤔   nawozy drogie . 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ukaszProcho napisał:

Też siałem mocznik bo tylko taki nawóz kupiłem i był mróz z rana na drugi dzień nie ma śladu z mocznika. Gleba jeszcze wilgotna 

Może kurczęta wydziubały?

Opublikowano
22 godziny temu, krzychrol napisał:

Zgadzam się z Tobą. Tyle że ja nie opowiadam w TV głupot o tym że nawóz jest drogi bo gaz zdrożał kilka razy. Chociaż by te daty produkcji na workach zamazali jak już taką propagandę sieją jak w rosji

A  ja wczoraj  byłem  z  rzepakiem   i  akurat  mocznik  zwalali  więc  się  pytam  jaka  cena  bo  może  bym  coś  zraz  wziął  a   właściciel  odpowiedział  że  to  jeszcze  w  styczniu    było  sprzedane  i dodał że klient  dostanie towar  z  marcową  datą  produkcji  no  i  zaczęła  się  rozmowa  na  temat tych  dat  produkcji  , wyjaśnienie  jest  dość  proste - klient  kupił   przykładowo  w  listopadzie  po  dopłatach  całego  tira  saletry  ale  z  odbiorem  w luty/marzec  bo  woli  żeby  czekał  na  składzie  pod  dachem  niż  mókł  u niego  na  podwórku  i  teraz  jak  handlujący  nawozem  miał  zamówioną  dostawę z  fabryki  to  posłał  całe  auto  do  tamtego  klienta żeby  nie  rozładowywać  na  placu  a  ci  co  przychodzą  teraz  po  kilka  ton  dostaną  nawóz  z  placu  ze  starą  datą  produkcji   - prawda  że proste  jak  futerał   na  cepy 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

U mnie też wszyscy spia nawozów nic kompletnie nikt nie robi w polu namnie jak na głupiego patrzą 

Nie wiesz może ile czasu może leżeć niewymieszany z ziemią  ten mocznik z inhibitorem aby nie było strat azotu ?

mocznik przykryty  ziemią inhibitor nie ma wpływu na ulatnianie  te barany z UE narzucają rozwiązania o których nie mają pojęcia

Opublikowano
31 minut temu, yaroslaw napisał:

A  ja wczoraj  byłem  z  rzepakiem   i  akurat  mocznik  zwalali  więc  się  pytam  jaka  cena  bo  może  bym  coś  zraz  wziął  a   właściciel  odpowiedział  że  to  jeszcze  w  styczniu    było  sprzedane  i dodał że klient  dostanie towar  z  marcową  datą  produkcji  no  i  zaczęła  się  rozmowa  na  temat tych  dat  produkcji  , wyjaśnienie  jest  dość  proste - klient  kupił   przykładowo  w  listopadzie  po  dopłatach  całego  tira  saletry  ale  z  odbiorem  w luty/marzec  bo  woli  żeby  czekał  na  składzie  pod  dachem  niż  mókł  u niego  na  podwórku  i  teraz  jak  handlujący  nawozem  miał  zamówioną  dostawę z  fabryki  to  posłał  całe  auto  do  tamtego  klienta żeby  nie  rozładowywać  na  placu  a  ci  co  przychodzą  teraz  po  kilka  ton  dostaną  nawóz  z  placu  ze  starą  datą  produkcji   - prawda  że proste  jak  futerał   na  cepy 

Coś w tym jest...

Opublikowano
19 minut temu, RU68 napisał:

mocznik przykryty  ziemią inhibitor nie ma wpływu na ulatnianie  te barany z UE narzucają rozwiązania o których nie mają pojęcia

Niby pisze inhibitor zapobiega stratom azotu nawet na worku napisali 😂

Trzeba siać i mieszać z ziemią w takim razie bo chciałem wysiać i za 2 dni wymieszać z ziemią ale pewnie sporo ucieknie azotu

Opublikowano
58 minut temu, yaroslaw napisał:

No to wytłumacz mi takie coś: w październiku 2021 brak saletry na składzie a w marcu 2022 jakimś cudem znalazła się ze stycznia 2021

Opublikowano
12 minut temu, kazik6 napisał:

to mocznik z inhibitorem nie nadaje sie do stosowania pogłównego?a ja to rozsypałem po pszenicy 

Mocznik z inhibitorem zalecany do stosowania pogłównego -właśnie w tym przypadku straty N są ograniczone 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v