Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dziś podpisany kontrakt na pszenicę konsupcyjna po 1300 netto mlyn jelonki mazowieckie . Myślę że cena niezła jak na tą chwilę . A wogole to zasypani po strych i trzeba umawiać się na  dostawą . W kolejce spotkałem samochód  z przenica z Czech . Sory przez pomyłkę nie w tym temacie napisałem. 

Edytowane przez Fabian777
Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Kupowałem zawsze saletrę od 1050 zł do 1250 zł - 4 tony na 10 ha , płaciłem 4100 zł a dzisiaj muszę zapłacić 12000 zł , to skąd mam wziąć 8000 zł więcej za ten sam towar .

Dostałeś jakieś 10tyś dopłaty to masz z czego zapłacić? 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, artur12441 napisał:

To samo miałem napisać. Zawiść ludzka nie zna granic. Ja bym się nie cieszył przedwcześnie bo może stanieć do kwietnia i będzie ,30 tys ale w plecy🥺 nikt z nas nie wie co będzie....

Do kwietnia to po pierwsze już będzie rozsiany po drugie to może ci jedynie zboże stanieć a nie nawozy, a to trzecie to ja z sąsiada się nie śmieje tylko z tych młotków którzy się ze mnie śmiali a teraz płaczą bo trza drogo kupować!

Opublikowano

Mylisz się. W Anwilu 100% udziałów ma Orlen a to chyba państwowa firma zarządzana przez Obrsrajtka.Niech poda cene zbytu nawozów azotowych to dopiero się zdziwisz jak ją zobaczysz.

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
30 minut temu, tom50 napisał:

Mylisz się. W Anwilu 100% udziałów ma Orlen a to chyba państwowa firma zarządzana przez Obrsrajtka.Niech poda cene zbytu nawozów azotowych to dopiero się zdziwisz jak ją zobaczysz.

Skarb państwa ma 27,5% udziałów w orlenie 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, jajonasz napisał:

bzdura, sprawdź dokładnie, dlaczego jest to spółka skarbu państwa. w orlenie udziały ma pzu, ma pocztylion, ma pko,ma pern sa, a żeby było śmiesznie udzialowcem pern sa jest w 100% orlen. pakiet kontrolny do zarządzania jest w rękach skarbu państwa, część bezpośrednio, część przez inne spółki które kontroluje państwo. standardowy układ, w dzisiejszym brudnym świecie wielkiego biznesu, wielkiego jak na warunki polskie bo na międzynarodowe to średnio.

Większość rolników też dzieli sztucznie gospodarstwa rolne dla różnych korzyści jeśli przekraczają 100ha, 300ha i 500ha, dopiero przy naprawdę obszarnictwie robi się trochę inaczej, no ale to dyskusja gdzie jest jeszcze rolnik, a gdzie przedsiębiorca rolny i w którym momencie powinien być traktowany jak normalny uzusowiony przedsiębiorca, bo obecny krus to patologia.

by nie było za bardzo oftopu saletra 2850pln za 5 ton i więcej u lokalsa.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

Do kwietnia to po pierwsze już będzie rozsiany po drugie to może ci jedynie zboże stanieć a nie nawozy, a to trzecie to ja z sąsiada się nie śmieje tylko z tych młotków którzy się ze mnie śmiali a teraz płaczą bo trza drogo kupować!

Do kwietnia to po pierwsze jeszcze wiele może się wydarzyć  po drugie będzie wysiewane jak pogoda pozwoli lub nie po trzecie może stanieć zboże i owszem mogą stanieć i nawozy tego nikt nie przewidzi  po trzecie nie wiem kto się z Ciebie śmiał z sąsiadów i młotków kogokolwiek tak nazywasz a po czwarte nikt nie płacze bo o ile nie stanieje to drożej nie będzie a jak będzie to połowę dawki zasobność jest obornik jest wapno jest rok się przeżyje a jak stanieje to.np.ja z nikogo.nie będę się śmiał tylko każdy się kieruje swoim rozumem każdy ma inne gospodarstwo warunki finanse etc etc etc 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Dnia 3.02.2022 o 22:14, JarekBazydlo napisał:

Ja w tym roku już 1000zl wygrałem ale to kropla w morzu ile tam zostawiłem kasy. No niby wygrałem bo czeka na weryfikację. A o co wogóle chodzi z tą kartą przedplacona na 1000zl?

A to ty z rodziny przesa  troszkę dalszej

Opublikowano
7 godzin temu, mds212 napisał:

To nie jest firma panstwowa, panstwo ma tam swoje udzialy ale nawet nie wiekszosciowe.

No to straciles kupe kasy

2 godziny temu, jajonasz napisał:

Wszystkie państwowe spółki mają zapisy w statutach ograniczające prawa głosu. Skarb państwa ma w orlenie ~ 30%. Jakbyś miał pozostałe 70% to i tak Twój głos się liczy maksymalnie tak jakbyś miał 10%. 

Liczyłem że fosfor potas trochę stanieje na początku roku.

Cena kizerytu

sierpień 1250 netto

początek stycznia 1910

koniec stycznia 1755

Opublikowano
8 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Pewnie większość na tym forum wolała by płacić za azot 1000 zł a za pszenicę brać nawet po 600 zł , na tym przeliczniku i tak lepiej to wygląda co do kosztów uprawy i ewentualnych zysków , bo przecież nawozy PK,Mg też o 100 % drożej płacimy .

Teraz to porównaj z producentami świń gdzie ceny ostro poszły w dół w porównaniu z 2021 a 2020. Gdzie teraz nie ma mowy o jakimkolwiek zysku aby przeznaczyć go na zakup nawozu gdy był nawet po 1500zl/t

• Like 4
Opublikowano
Tomek90 napisał:

2 godziny temu, strzechu napisał:

2620 RSM32 - i za max 7-10 dni by był , przy całym aucie.

O proszę. Taka szybką dostępność rsm 32 w tym okresie nie była w tamtym roku. 

to jak jest taki dostępny to czemu już 3tyg czekam na rsm32?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v