Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacor73 napisał:

Chłopie, ile ty masz lat? Wszystko jest bez sensu, najlepiej wszystko zamknąć i przenieść do Chin, a później czekać jak pokazują środkowy palec. Wszyscy tną koszty gdzie się tylko da, a idziesz do sklepu wszystko coraz droższe, to gdzie się podziewają te pieniądze. Na tej całej pandemii najbardziej wzbogacili  się ci najbogatsi, ciekawe dlaczego.

Bo są najbogatsi i zarobili a to Unia przeniosła wszystko do Chin a teraz udają głupa że nic się nie stało mało tego zielonej Unii się zachciało .

Od 5 lat było powiadane że Unia będzie redukować opryski , nawozy , hodowlę a teraz z Ruskim zadarli gazu zabrakło i producenci i sprzedawcy poczuli że mogą zarobić na nawozach ile tylko zechcą .

Ile to ludzie teraz stracą powyżej 50 ha nie dostaną dodatkowej dopłaty tak zwanej uzupełniającej w roku 2022 dostaną do 30 ha a 2023 do 50 ha .A reszta h*ja nic .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Chłopie, ile ty masz lat? Wszystko jest bez sensu, najlepiej wszystko zamknąć i przenieść do Chin, a później czekać jak pokazują środkowy palec. Wszyscy tną koszty gdzie się tylko da, a idziesz do sklepu wszystko coraz droższe, to gdzie się podziewają te pieniądze. Na tej całej pandemii najbardziej wzbogacili  się ci najbogatsi, ciekawe dlaczego.

Te pieniądze nie giną,tylko idą na konta wiecznie nienapasionych handlarzy,pośredników,sklepów itp ,którzy bez żadnych skrupułów drą z  ludzi ostatnią koszulę. I nie chodzi mi tylko o rolników , ale o wszystkich klientów/konsumentów robiących zakupy gdziekolwiek.Jako przykład możemy wziąć choćby materiały budowlane ,gdzie ceny w sklepach rosły na potęgę a w fabrykach niemal stały w miejscu.

Unia wywalając cały przemysł do Chin  na własne życzenie zapędziła się do narożnika i przyjmując ciosy od Putina sama dodatkowo podstawia sobie nogę wymyślając coraz to nowe zielone prawa. Doprowadzi to do importu całej żywności spoza Europy i zagłodzenia biedniejszych obywateli poszczególnych państw. 

Opublikowano

Europa nie ma złóż energetycznych, węgiel o ile jest to też nie na długo. Coś na przyszłość trzeba wymyśleć. Niemcy przegrywają technologiczna wojnę i poświęciły rolnictwo w zamian za handel wyrobami swojego przemysłu. Trudno coś wymyśleć w Europie, naród stary, wysoki socjal i jak tu konkurować z Chinami czy Azją?

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jano7711 napisał:

Skąd macie tę pewność, że vat 0% nie będzie się tyczył ryczałtowców sprzedających zboże? Dajcie jakieś źródło bo też chciałbym być taki pewny. Póki co kogo nie zapytam to nikt nie jest w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/podatki/vat-na-zywnosc-z-5-proc-do-zera-oto-ktorej-zywnosci-to-dotyczy/qp9nghk

Na tej liście są również zboża. Działania rządu są obecnie trudne do przewidzenia, ale ktoś łatwo może wpaść na pomysł, że skoro ryczałtowiec ma mieć nawóz z vat 0% to dlaczego miałby dostać vat przy sprzedaży zboża. Żeby dać komuś trzeba zabrać innemu, ot co

Tak jest pewne ze nie zabiorą tych 7 % vat dla ryczałtowców nie musisz się martwić a wszyscy co mówią ze zabiorą to wprowadzają w błąd. 

Opublikowano
1 godzinę temu, asharot napisał:

Cena gazu dla odbiorców biznesowych 25% w dół

Ale tylko do końca lutego. Zyska na tym producent nawozów, który w tym czasie wyprodukuje nawozy po niższych kosztach a cena dla rolnika się nie zmieni. Pies to jeb*ał 🤬

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Ja wiem że może iść do góry ale to chodzi o sam fakt jak jęczmień ludzie sprzedają bo nie ma gdzie rzepaku składować to już muszą sprzedać. No i bądź co bądź ryczaltowiec zawsze dodał ten VAT.

Chiny mają zapasy 69%pszenicy na świecie wić różnie może być z cenami.

Kolego 70% zboz to jakieś 200 mln ton zboża. Chiny pobudowali wielkie hotele do tuczu świń myślisz ze latają po polach i zbieraj mlecz i pokrzywę dla nich. wiec 200 mln ton zboża to maks 100 mln ton mięsa czyli 10 mliardow ton mięsa na rok chińczyków jest 1,4 czyli 7 kilogramy na rok na łeb czyli jakieś 20g mięsa na dzień. 

A teraz taka szczera prawda my Polacy możemy zapie... za miskę ryżu chińczyk woli ryz z mięsem:) Ich już stać rozglądnij się po domu i zobacz ile masz rzeczy made in Poland a ile made in China.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, wyrebski1 napisał:

No ja tak miałem, pożyczyłem gotówkę rodzinie w lipcu, bo był pieniądz wtedy, no i żeby dobrze żyć z rodziną. Dzisiaj wiem, że wyszedłem na tym bardzo źle, bo straciłem tysiące złotych, bo w te miejsce kupiłbym wtedy tanie nawozy.

a kto się wtedy mógł spodziewać że taka sytuacja się wydarzy?

• Like 3
Opublikowano

Nie tłumacz mi tego ja nie taki głupi jestem. Chodzi tylko o skalę jaka biorą i to stało się nagle na taką skalę. Miałem kuzynkę co handlowała nawozami i zbożem to w tamtym roku na wiosnę mówiła że coś się dzieje bo Chiny biorą wszystko co można skarmic. Wtedy człowiek myślał że cena będzie fajna. A nieza nawozy o300%przynajmniej saletra. 

A teraz pytanko słyszeliście że grupa azoty ma kontrakty z Afryki na dostawy potasowe i fosforowe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jan88 napisał:

Tak jest pewne ze nie zabiorą tych 7 % vat dla ryczałtowców nie musisz się martwić a wszyscy co mówią ze zabiorą to wprowadzają w błąd. 

Te 7% zwrotu to jest zryczałtowany zwrot vatu za cały vat który płaci rolnik za środki produkcji ,maszyny ,części ,paliwo oleje i inne .

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja wiem że może iść do góry ale to chodzi o sam fakt jak jęczmień ludzie sprzedają bo nie ma gdzie rzepaku składować to już muszą sprzedać. No i bądź co bądź ryczaltowiec zawsze dodał ten VAT.

Chiny mają zapasy 69%pszenicy na świecie wić różnie może być z cenami.

Nie 69%   a 51 %  🧐

Opublikowano

I to jest właśnie ta zasrana unia z jednej strony wymaga od wszystkich żeby byli eko a z drugiej strony imporuje wszystko co jest na naszym rynku wyprodukowane w Europie po niższych cenach nie zważając czy ekologiczne czy certyfikat i inne pierdoły są tworząc tym samym konkurencję i upadanie firm i fabryk które nie są w stanie z nimi konkurować, Unia powinna się trzymać razem być samowystarczalna (pod względem żywności) i mieć w d*pie import z krajów spoza uni. Na Wielką Brytanie takie cła po brexicie nałożyli, że im się już nie opłaci do uni eksportować a przez wschodnia granice wagony wiozą tańsze zboże pryskane środkami, które u nas są zakazane i to jest normalne? Unia boi Putina który jak tylko tupnie nogą to giełdy szaleją. 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Chyba wczoraj słyszałem mądre zdanie jednego gościa " wystarczy ,aby Europa przestałaby kupować w Chinach (większość produktów niskiej jakości) ,a powstaną ograniczenia w produkcji towaru,który zacznie zalegać w magazynach ,wtedy chińskie fabryki ograniczą produkcję (a w efekcie zatrucie środowiska) na taką skalę,że żadne normy i ograniczenia  ekologiczne w Europie nie będą potrzebne,bo bilans wyjdzie na plus." Mniej więcej tak to leciało.

Wiadomo,że sama Europa świata  nie ocali,ale przynajmniej skończyłoby się to  nachalne samobiczowanie i niszczenie gospodarcze Europy.

Ale to musiałaby zmienić się władza w UE.

• Like 2
Opublikowano

Unijny Europejki Socjalistyczny Dom Publiczny sięgnął dna .Czas EKOzielonych prostytutek alfonsa Timermansa i jemu podobnych zbliża się końcu Daje im dwa lata na zamknięcie BURDELU i ani dnia więcej.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v