Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

Ok, jasne.

Teraz zadzwoń do chłopaków z: Ukrainy, Rosji, Kazachstanu, Chin, Indii, Pakistanu, Australii, Kanady, USA, Niemiec, Francji, Turcji, Pakistanu, Argentyny i ustal, że od jutra dajemy max 50kg N na zboża, zbieramy max 5ton pszenicy i sprzedajemy ją po 400E. (Kolejność wymienionych państw losowa, ale są to najwięksi producenci pszenicy na świecie)

Przecież wiesz że na Ukrainie to jest nie możliwe, tam 5 ton rośnie bez nawozu 

Kiedyś wet z okolic Zamościa powiedział że u nich to na 8 ton to bardzo nie trzeba siać nawozów, wystarczy opryskać 

Opublikowano
1 minutę temu, kuna200579 napisał:

jeśli ktoś zna firmę STMB Michał Krzysztof Sobiech (05-420 Józefów) , to mają tanie GA nawozy !

Jak tanie to poniżej 2k?

Opublikowano

Saletra pulan worek 30 kg 93 zł hurtownia ogrodnicza w mieście dawniej najdrozsza dziś najtaniej w okolicy , w dodatku nawet dowodu osobistego nie chcą 😂😂 . Mina pani jak wybrałem wszystko bezcenna 😁 . Jednak telefon to podstawa w tych czasach

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, Szymi40 napisał:

Najlepiej pokłócić  się  z sąsiadem - a godzić z sąsiadką......  🤣       Gdzieś  czytałem że  Chiny  wykupiły  połowę  światowego zboża   i dlatego takie ceny-,    bimber będą  robić czy  co ?   

Po prostu głód, pełno jest artykułów i raportów że nieoficjalnie niektóre rejony mają już racje żywnościowe wprowadzone przez braki zbóż, ryżu itp..

Największe rejony rolnicze odwiedziły powodzie przez co prawie nic nie wyprodukowali swojego

21 minut temu, solek01 napisał:

Ciężko za tematem nadążyć i czytać te wszystkie wasze kłótnie, bo jak w polityce tak i tu Polska podzielona jest na 2 części. Pamiętajcie że nigdy nie dogodzi wszystkim, ja się cieszę z jednej strony z obniżki VAT bo mam dzierżawy na gębę to nie będę miał problemów z różnymi wnioskami itd, ale z drugiej strony znając handel to pewnie obniżą coś ale nie o cały VAT, najlepiej jakby nie było takiego zamieszania z cenami ale tam pośrednio swoje dołożyła Rosja spekulując cenami gazu, a drugie to że nasza kochana Unia nie zabezpieczyła się na taką ewentualność, mam na myśli min puste magazyny gazu na zachodzie Europy i inne ślepe działania.

Kłótnie jak kłótnie ale nie powiedzieć nic to jeszcze gorzej, jeżeli ktoś pisze głupoty że jak nie damy nawozu i wyprodukujemy jakieś 30% pszenicy względem naszych możliwości to nagle skupy/porty będą fortunę za nie płacić, albo się pytać ile chcemy. Nie tu to sprowadzą z Rosji albo innego kraju który nagle zdejmie cło żeby tylko jak najwięcej poszło jej

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

O przepraszam...Ale Polska wcale nie jest jakoś mocno q tyle 17 miejsce na świecie więc nie takie mikro i nie tak daleko od np. Kazachstanu czy Wielkiej Brytanii 😎

Screenshot_20220112-095137_Chrome.jpg

To my w Polsce na tych mozaikach od gliny przez piach po torf wyciągamy połowę produkcji Australii. Dać naszym ziemię na Ukrainie to zalejemy świat zbożem

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, simsones napisał:

Saletra pulan worek 30 kg 93 zł hurtownia ogrodnicza w mieście dawniej najdrozsza dziś najtaniej w okolicy , w dodatku nawet dowodu osobistego nie chcą 😂😂 . Mina pani jak wybrałem wszystko bezcenna 😁 . Jednak telefon to podstawa w tych czasach

Nie no Panie interes życia żeś zrobił🙆‍♂️ jeszcze pół roku temu rolnik wyśmiał by osobę która za tę cenę wystawiła by nawóz a teraz...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

Myślę i wiem ze jako Polska jesteśmy mikro graczem na światowym rynku płodów rolnych, czy to ze względu na powierzchnię kraju, czy na klimat, w jakim się znajdujemy. Po drugie - tak jak my rolnicy jesteśmy ze sobą skłóceni i kompletnie nie potrafimy się dogadać to chyba nie ma takiej drugiej gałęzi przemysłu. I to nie tylko na szczeblu ogólnopolskim ale również na szczeblu gminnym, czy nawet wiejskim. Tu chłopaki socjologowie książki o tym piszą. Przykre to jest mega.

no to ostatnie strony tego tematu prima sort materiał źródłowy wart udziału współautorskiego ;)
cen nawozów to ja się tu co prawda wiele nie dowiedziałem niżby z dwu trzech postów ale i tak nie żałuję że przeczytałem z ostatniej doby wpisy.

teraz zima jeszcze ta epidemia to niech tam. Jest czas pisać i jest czas czytać.
Konflikty? Polscy rolnicy są rynkowymi konkurentami wobec siebie i czasy kryzysowe szczególnie generują konflikty jak np ten czas, gdzie sztuką jest upolować; a to dobrego odbiorcę płodów, a to tak jak teraz najtaniej lub w ogóle środki produkcji i może w ostatnich kilku latach co nieco się ustabilizowało i rynek zaczął się jako tako - nazwę - "cywilizować"; bo i środki produkcji dostępne na życzenie w relatywnie stałych cenach i zbyt coraz bardziej przewidywalny i pewny i pieniądz stabilny - w rolnictwie warunek konieczny sensownego ułożenia nawet zmianowania. .... ale takie okresy to ja pamiętam.... właściwie to po za ostatnimi kilkunastoma latami (a może nieco dłużej) to nie przypominam sobie takiej stabilizacji. I wiecie co? Więcej zmian typowo rozwojowych, postępowych postrzegałem jednak w okresach zawirowań bo stabilizacja i stagnacja to bliskie kuzynki.
Konflikty między rolnikami będą tym większe im będzie więcej zależeć od relacji społecznych, uznaniowych jak subwencje, mniejsze większe zerowe czy ujemne (dopłaty) podatki, niżby zależało od wiedzy pracowitości - ogólnie; wyników produkcyjnych. Nie ma dyskusji wobec pola z piękną plantacją a mizerotą tuż za miedzą i tutaj konflikt traci argumenty. Gdy zaś dochodzi wpływ uznaniowości gdzie ten co lepiej zrobił finansowo gorzej wyszedł bo partacz więcej sobie ulg i subwencji nazałatwiał ... no to poczytajmy wyżej bo w/g mnie takie są główne tego przyczyny.
To że sąsiad kupił na zapas nawozów zanim podrożały uzna większość za normalne no ale gdy ja mam z dowolnych powodów wyższą subwencję, lepszy certyfikat etc od sąsiada to niezależnie od naszej narodowości i miejsca na planecie nocą w ciemnej ulicy lepiej dla mnie nie stawać do takiego plecami a najlepiej samotnie nie szlajać się po nocy bez celu zwłaszcza w czasach gdy szczególnie decyduje się który którego przejmie. ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, wojak1986 napisał:

To my w Polsce na tych mozaikach od gliny przez piach po torf wyciągamy połowę produkcji Australii. Dać naszym ziemię na Ukrainie to zalejemy świat zbożem

Chcialbym zaznaczyc ze ukrainskie ziemie byly kiedys polskie ale polacy byli tacy madrzy i woleli sie miedzy soba klocic  tak jak teraz a ukraincow traktowac jak roboli, wykorzysywac ich i traktowac jak psow...  to nic dziwnego ze woleli do carycy katarzyny niz z nami trzymac.

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, Ursus932 napisał:

Mówię już po raz któryś , Unia musi się rozdupcyć ... 

1 godzinę temu, galan99 napisał:

UNIA TO JEDNO WIELKIEGO TERAZ GÓWNO .

Wiemy i cierpliwie czekamy aż nas wujek putin z powrotem przytuli, wtedy będzie raj. Szkoda że wy srajdki nie zaznaliście życia pod ruskim butem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Przecież wiesz że na Ukrainie to jest nie możliwe, tam 5 ton rośnie bez nawozu 

Kiedyś wet z okolic Zamościa powiedział że u nich to na 8 ton to bardzo nie trzeba siać nawozów, wystarczy opryskać 

rok dwa może tak - jakieś tam plony będą a i to zależy ile lat wcześniej bez wnoszenia czegokolwiek do gleby zbierano i wywożono co tam urosło zależy

perpetuum mobile nie istnieje i składniki odżywcze też nie są samorodne.lepsze gleby jedynie przyrost plonu na kilogram nawozu dają wyższy czy to z zasobności zastanej czy nawożenia
nie chce mi się szukać zdjęć i nie wiem czy znajdę dość adekwatne aby pokazać łąki i te które koszone regularnie i siano wywożone to inny świat od tych niekoszonych gdzie jest cykl zamknięty obiegu minerałów pomimo iż gleba torfowa i stale coś tam uwalnia to trawy na tych koszonych ułamek masy w relacji do niekoszonych od kilku lat a na łąki to u nas po Zamościem gdzie hodowli mało nawozów większość nie daje

no w tym roku nawet ten co dawał to też pewnie dobrze się zastanowi
może więcej tych niekoszonych łąk się czepią i lasem toto nie zarośnie a do tej pory jeszcze nie zarosło bo to nie pierwszy raz kiedy ceny nawozów nazbyt wzrosły

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, mikad napisał:

Wiemy i cierpliwie czekamy aż nas wujek putin z powrotem przytuli, wtedy będzie raj. Szkoda że wy srajdki nie zaznaliście życia pod ruskim butem.

Ten but jak to nazywasz byl tylko przez ten ciagly burdel co jest u nas. Przypominam ze za czasow kiedy potrafilismy budowac sojusze z sasiadami i dawac im ochrone wlasnie przed rosja rzeczpospolita byla potega

Opublikowano
GRZES1545 napisał:

1 godzinę temu, simsones napisał:

Nie no Panie interes życia żeś zrobił🙆‍♂️ jeszcze pół roku temu rolnik wyśmiał by osobę która za tę cenę wystawiła by nawóz a teraz...

Wiem dobrze że przepłaciłem , w porównaniu do ceny 😪

Opublikowano

Myślę, że warto podsumować obniżkę vat na NAWOZY. Dla Vatowca nie ma żadnego znaczenia czy VAT na NAWOZY będzie obniżony czy podwyższony. ŻADNEGO. Dla ryczałtowca obniżka vatu na nawóz jest korzystna. W kieszeni zostanie mu wartość podatku VAT.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Rano był u mnie przedstawiciel gadamy gadamy nagle zamilkł i pokazuje laptopa a tam cennik na nawozy z grupy azoty no i pech w miejscu saletry nie dostępna. Jak przejdzie że VAT 0 to cena pujdzie do góry i będzie drożej netto jak teraz brutto. Nawóz będzie nie dostępy to składy będą zarabiać jeszcze więcej. Ja pytałem kiedy następny cennik dostanę to mówił że po 20 stycznia. Jak w lutym zaczną zamawiać wszyscy to on sam powiedział że technicznie oni tego nie rozwiozą do marca. A teraz realizują zamówienia z listopada i początku grudnia. 

Opublikowano

A dodać tylko należy ze rolnik na vat musi patrzeć na korzysc /stratę względem RR jaka wyjdzie po zakupie nawozu z zerową stawka ..... I tu jest na niekorzyść dla vat..... 

4 minuty temu, PuRXUTM napisał:

Myślę, że warto podsumować obniżkę vat na NAWOZY. Dla Vatowca nie ma żadnego znaczenia czy VAT na NAWOZY będzie obniżony czy podwyższony. ŻADNEGO. Dla ryczałtowca obniżka vatu na nawóz jest korzystna. W kieszeni zostanie mu wartość podatku VAT.

Opublikowano
1 minutę temu, dzidzia202 napisał:

Rano był u mnie przedstawiciel gadamy gadamy nagle zamilkł i pokazuje laptopa a tam cennik na nawozy z grupy azoty no i pech w miejscu saletry nie dostępna. Jak przejdzie że VAT 0 to cena pujdzie do góry i będzie drożej netto jak teraz brutto. Nawóz będzie nie dostępy to składy będą zarabiać jeszcze więcej. Ja pytałem kiedy następny cennik dostanę to mówił że po 20 stycznia. Jak w lutym zaczną zamawiać wszyscy to on sam powiedział że technicznie oni tego nie rozwiozą do marca. A teraz realizują zamówienia z listopada i początku grudnia. 

Zgadza sie

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

To kto robi z ludzi durnych składy zarabiają ile chcę i nie ma na to żadnego bata .

No nie ma... co zrobic. Zadnej podwyzki nie bylo w azotach a cena na skladach w gore

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v